Regisztráció Blogot indítok
Adatok
John Zero

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MTI adta hírül, hogy "a sorozat készítői bejelentették, hogy hamarosan befejeződik a sorozat" illetve megfejelték még ezzel is: "Csodálatos volt ez a show, de lehet, nem szabad túlstrapálni a népszerűségét. A második, harmadik évadra talán már nem is lett…..
           Sárga csekket kapott Toroczkai László. A szeptemberi estén az MTV székház elé tömeget hívó népvezér nevetségesnek tartja, hogy tízmilliót követel tőle a rendőrség. Az abszurd ötleten nem csak Toroczkai, hanem a…..
comment:com Bárdos András viccel 2006.10.24 00:31:00
A Tények meglepően profin és összeszedetten tudósít az eseményekről, jó-jó Máté Kriszta játéktankokat emleget, meg csökönyösen azt kérdezi, hogy mégis mit akarnak a barikádokkal a tüntetők (Posztmodern, kubista installáció, nyilván), de azért feszes tempóban peregnek az…..
A Zugügyvédhez egy elképesztő történetet érkezett a bírósági ügykezelés hiányosságairól. Ha peres ügye van, borzongjon Ön is! Tisztelt Zugügyvéd úr,   Vajon hozzájuthat-e valaki a személyazonossága felfedése nélkül bírósági iratokhoz? A közelmúltban…..
Stephen Colbert amerikai komikus a nagy M0-ás hídelnevezési lázban felhívta rajongói figyelmét arra, hogy Chuck Norris is megelőzi, és hatalmas hajrát levágva végül is első helyen végzett a nemes versengésben. Persze a hidat nem róla, hanem mondjuk Lakinger Béláról, az…..
Úgynevezett interaktív képregénnyel akarja jobb belátársa téríteni a gátlástalanul töltögető és másolgató középiskolásokat az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért, a Sulinettel karöltve. Itt…..
John Zero 2006.09.06 22:51:08
Tisztelt ProArt,

Most néztem meg a
szerzoijog.sulinet.hu/ címen található flash rajzfilmet. Alapvetően nem rossz, csak helyenként félrevezető, és "nem bontja ki teljesen az igazságot". Mondjuk szerintem a zene többnyire elég szar, gagyi, de ez csak szubjektív vélemény. Sokat spórolhattak volna, ha keresnek egy megfelelő Creative Commons licencű zenét, amit szabadon felhasználhatnak.

Nem vagyok jogász, de próbálok a szerzői jog terén tájékozódni, a megjegyzéseim a következőek:

A rajzfilm első része a zenekar első koncertjéről szól. Amit itt mindenképpen hiányolok:

1. Az Artisjusos emberek ill. rendőrök megjelenését, akik követelik a közös jogkezelési díjat a zenekartól -- hiszen hiába saját szerzeményt játszottak, akkor is kötelesek ezt befizetni. Eme rész hiánya a gyerekeket törvénysértésre nevelheti, és tudatosan elhallgatja a dolgokat!

2. Bár úgy tűnik, hogy a zenekar felrakhatja a zenéit MP3 formátumban az Internetre, ezt mindenképpen pontosítani kellene: nem akármilyen oldalra teheti fel "ingyen", hanem csak a sajátjára. Ha pl. egy ismerőst (vagy céget) kér meg, hogy tegye ki a zenéket az ő oldalára is, ingyen, azt nem teheti meg, hiszen akkor ennek az ismerősnek/cégnek letöltésenként fizetnie kell az Artisjus részére. Tehát nem tehető ki zene ingyen pl. az Origo Zeneáruházba, még akkor sem, ha mind a Zeneáruház, mind a szerző ezt szeretné. Ezt jól tudom?


A második rész (weblapra feltett feldolgozásnál):
Fontosnak tartanám kiemelni, hogy az igaz, hogy "ha más számát dolgoztátok fel, ahhoz kell az engedélye", de itt szót lehetne ejteni az olyan licencekről, amelyet a szerző már mellékelt is a dalhoz. Pl. a Creative Commons licencei (a megfelelőek) implicit megadhatják az engedélyt az átdolgozásra, felhasználásra, anélkül, hogy a szerzőt erről külön meg kellene kérdezni. Ez egy nagyon fontos dolog, amit a ProArt-nak is érdemes lenne propagálnia!
"Segítek, megkeresem őket és kötünk egy szerződést velük" -- ez CC licencű műveknél sokszor megspórólható, ami anyagi megtakarítást jelenthet, ami egy kisebb együttesnél tetemes spórolás!

"A hologramos matrica azt jelenti, hogy jogszerűen gyártották a CD-t" -- mivel az Európai Unió tagjai vagyunk, nem tudom, hogy ez mennyire igaz. Mi van a külföldön gyártott CD-kkel, amiken nincs matrica? Azok nem jogszerűek?

Harmadik rész ("Út a célig"): semmi különös

Negyedik rész: itt szerettem volna látványosabb példákat látni, hogy mit is kér egy kiadó egy bandától, milyen mértékű fizetséget ad, hány lemezre kér exklúzív jogokat, hogyan köti a bandát magához. Nagyon sok negatív történetet is lehet erről olvasni, hogy a kiadók hogyan használják ki a fiatal bandákat, ezért, ha ez a rajzfilm tényleg fiataloknak készült, jó lenne őket nyomatékosabban figyelmeztetni a potenciális veszélyekre!

"Nekem az összes kedvenc zenekarom anyaga boltból való" -- Jó reggelt! Az iTunes Music Store idén túllépte az 1 milliárd eladott dalt -- igaz, nem Magyarországon. Vajon itthon miért nem működik iTunes Music Store?

Eme levél szövegét az Index Csáp Géza mellékletébe is beküldöm hozzászólásként.
Cím: csapgeza.blog.hu/2006/09/06/jogvedok_sulinet_interaktiv_kepregeny_a_

Tisztelettel,
Noll János