Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Almandin

0 bejegyzést írt és 4522 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Általában véve a fekete hajú embereknek, a szőkék jönnek be , illetve fordítva. Bár nincs kőbe vésve semmi, mint ahogy jól példázza ezt az is, hogy sm-nek a hosszú fekete, egyenes hajú nők jönnek be. Ebből általában eddig nem volt túl sok problémánk, ha nem mentünk sehova, csak ültünk a szoba négy…..
A régi halotti anyakönyvekbe gutaütésként, szélütésként jegyezték be a stroke-ot, a halálozási statisztikák dobogós helyén álló agyi érkatasztrófát. A köztudatban ma agyvérzésként ismert, noha van olyan fajtája is, amelynél épp az agyi vérellátás hiánya okozza a bajt.…..
Almandin 2021.03.02 20:56:42
@Rotoxis: Pedig érdemes, mert te nem fogod tudni magadról eldönteni, hogy a tüneteidet mi okozza. Adja Isten, hogy ne stroke legyen. Ha mégis az, akkor a késlekedés miatt vagy belehalsz, vagy a hátralévő életedre súlyosan rokkant leszel.
  Muszáj leszögezni: Tóth Krisztina parádésan jó költő. A kortársak közül talán a legkiemelkedőbb. A Lesz macska is című versét például egyenesen kötelező olvasmánnyá tenném (ha nem találkoztál még vele, úgy hagyd abba az olvasást és keress rá azonnal!), de az Óda az ötvenes férfiakhoz is fincsi…..
Almandin 2021.02.26 22:55:21
@taga20: Neked többet nem válaszolok, ostoba troll vagy.
Almandin 2021.02.26 23:36:55
@Glokta: Hát igen, sokan a mai világban nem tudnak hová tenni egy politikailag nem beskatulyázható embert.
Aki nem tud hová tenni, attól megkérdezném: ti, ha valamilyen ideológiához tartozónak gondoljátok magatokat, akkor maradéktalanul egyetértetek mindennel, amit az az ideológia hirdet? Szerintem ha igen, az nem önálló gondolkodás, hanem annak feladása, csak mert valahová tartozni akartok. Pl. egy konzervatív is lehet, hogy csak 90 százalékban az, és egy-két dologban inkább a liberálisokkal ért egyet.
  Sokadszorra írom le: a magam részéről nagyon bírom Puzsér Robit, rengeteget tanultam tőle. Van azonban egy-két olyan kérdés, melyet valamiért képtelen reálisan látni.   A minap a hét fő erényről folyt a diskurzus az Önkényes mérvadó című rádióműsorban, itt hangzott el Puzsér részéről a…..
Almandin 2021.02.23 18:33:37
@G. Nagy László: Szerintem a szolga egy személyében teljesen alárendelt, kiszolgáltatott személy. Tény, hogy a magyar nyelvben a szolgáltatás, közszolga, stb. kifejezés is létezik, de nem teljesen azonos a szolgával. A közszolga nincs olyan szinten alávetve valakinek, mint pl. egy házicseléd. Közszolga pl. a rendőr is, mégse tűri, ha valaki kapcarongyként beszél vele. Ha pl. a bentlakó cselédet megalázza a munkáltatója, megteheti, hogy kikéri magának a hangnemet, de valószínűleg másnap már nem fog dolgozni. A közszolga, vagy a szolgáltató (pl. a vízvezeték-szerelő) sok ügyféllel áll kapcsolatban, személyi függésben nincs tőlük. A cseléd, vagy a lakáj, stb. igen. Egy ember, vagy egy család kénye-kedvét kell lesnie egész nap, nem ritkán 24 órában. Nincs saját tere, sokszor magánélete sem. Sokszor a munkáltató elvárná, hogy adja fel érte a magánéletét, "hűen szolgálja élete végéig". A régi világban nem volt ritka, hogy áradozott egy úrinő, hogy egész életében egy szobalánya volt, aki mindig hű volt hozzá, tulajdonképpen csak érte élt.
Almandin 2021.02.23 20:07:10
@G. Nagy László: Valóban, ma már ennek a szakmának is megvan az elit rétege. Bár a magas fizetésért cserébe alig van magánélete. Talán fiatalon, néhány évig tőkegyűjtés céljából nem rossz üzlet ezt csinálni, de utána már komoly kockázat, hogy nincs vagy alig van magánélete. Ritka az a feleség, aki megelégszik két hónap együttléttel, a gyerekeknek se szerencsés ez a helyzet. Nagy eséllyel szarvaik is vannak az ilyen munkát végzőknek. Vagy sorozatban elhagyják őket a partnereik, mert nagyon keveset vannak együtt.
Tegnap belinkeltem pl. az idősgondozók helyzetéről egy cikket, erről azonban egy jobbat is találtam azóta:
magyarnemzet.hu/archivum/hetvegi-magazin/ilyen-a-huszonegyedik-szazadi-rabszolgasag-nyugat-europaban-3877959/
Nyilván az a nő, aki a szegénység elől menekülve költözik be más háztartásába gondozóként, sokkal kiszolgáltatottabb, mint az elit komornyik, aki, ha mégis megelégeli a munkát egy-két év után és kilép, simán vehet egy lakást kétévi bérből. Elvileg az idősgondozó se lenne cseléd, mégis úgy kezelik. Tisztelet a kivételnek. Itt a szegénység és a rászorultság alakítja ilyen szerencsétlenül a dolgokat.
Almandin 2021.02.23 20:22:39
@G. Nagy László: Amivel nem számolsz, az az anyagi kiszolgáltatottság. A mai világban a pénz a legnagyobb úr. Pénz nélkül nincs ennivaló, nem tudod a villanyszámlát kifizetni és mehetsz a híd alá hajléktalannak. Egy olyan ember, mint pl. a román idősgondozó nő, többnyire otthon hagyott egy neki kiszolgáltatott családot is, de ha csak magáért felelős, tudja, hogy ennie kell, fedél is kell a feje fölé. Bár eltér a véleményünk abban, hogy te pl. nem hiszel a kizsákmányolás létezésében, én igen. Sőt, a világgazdaság ma is nagyrészt a rászorulók kihasználásán alapul. Olvastam pl. a német húsipari munkások borzalmas életkörülményeiről is.
hataratkelo.blog.hu/2020/06/24/elet_a_nemet_vagohidakon_nem_vesznek_emberszamba
Nem kell pisztolyt tartani az ember fejéhez, ha nyomorog. Ha nincs jobb lehetőség a megélhetésre, az ember választhat: vagy befogja a száját és tűr, vagy elmehet hajléktalannak.
Bár azt látom, hogy sok, jobb módú ember képtelen beleképzelni magát ezeknek az embereknek a helyzetébe. Aki még nem volt a Maslow-piramis alsóbb szintjein, el se tudja képzelni, hogy a korgó nyomor mekkora kényszerítő erő.
Kedves Life Advisor! A férjemmel újra és újra ugyanazt a körforgást éljük át. Sokáig nem szexelünk, inkább pornót néz, nem érzem, hogy vonzódna hozzám és még a fejemhez is vágja, hogy többet kell tennem azért, hogy vonzónak találjon. Aztán persze rájön, hogy megbántott és elnézést kér. Ezután…..
Almandin 2021.02.20 21:19:43
@Vén motoros: Ez valóban döbbenetes. Az az érdekes, hogy a szakemberek szerint ez is részben visszavezethető a sok pornóra:
www.life.hu/egeszseg/20160823-az-internetes-porno-impotensse-teszi-a-fiatal-ferfiakat.html
Almandin 2021.02.20 21:22:46
@Infomaniac: Philip Zimbardo is írt erről a jelenségről és ő is látja, hogy a megnövekedett ingermennyiség hogyan teszi tönkre az emberi kapcsolatokat:
kulturpart.hu/2016/06/11/mitol_valik_a_fiatalabb_generacios_ferfiak_szamara_unalmassa_a_szex
  Ez a végtelenül ostoba frázis az egyik legjobb példája annak, hogy a véletlenszerűen mutálódó mémek miként képesek hatni kultúránk egészére. Pontosan tudjuk, hogy félrefordításról van szó. Az eredeti verzió így hangzik: "halottakról jól, vagy semmit". Ami körülbelül annyit tesz: igazat, vagy…..
Almandin 2021.02.15 19:41:23
@G. Nagy László: Igen, ismerem a művet. Valóban, a szülők is sokat tudnak ártani a gyerekeiknek. Sokszor nem is szándékosan, de sajnos a kifejezetten gonosz szülő se ritka.
Ha valakit pl. rendszeresen vertek a szülei, vagy lelki terrorizálták, akkor a haláluk után se fog megváltozni róluk a véleménye. Hacsak nem Stockholm-szindrómás. Az utóbbit is tapasztaltam ismeretségi körben. Többen pl. beszámoltak arról, hogy az apjuk milyen igazságtalan, rideg ember volt, de a haláluk után sok évvel is kábé félistenként emlegették őket. De közben ugyanők felidéztek eseteket (akár 70 évesen), amikor igazságtalanul kaptak pofont tőle, vagy anno egy apró hiba miatt lélektelenül kirúgta a cselédet.
Almandin 2021.02.15 20:37:15
@G. Nagy László: Így van, a tudatosság ezért is fontos. Ha valaki nem néz szembe a szülei hibáival, nem rángatja le őket a piedesztálról, valóban sokszor a hasonmásukat választja párnak, a szenvedések meg folytatódnak. A másik veszély, hogy a szembenézés hiányában transzgenerációssá terebélyesedhet a probléma. Ha valakit pl. zsarnok szülő nevelt, akkor, ha nem néz szembe a problémával, ő is követheti a mintát, ugyanolyan rosszul nevelheti a gyerekét, mint ahogy ő nevelték. Csak úgy korrigálhatja a nevelési hatásokat, ha elfogadja, hogy a szülei mit rontottak el és ő direkt elkerüli azokat a hibákat.
Egyébként sokszor van olyan negatív szülői hatás, ami nem rossz szándékból adódik, csak a szülő a saját szorongásait vetíti bele a gyereknevelésbe. Erre pl. jó példa túlféltő szülő, aki nem veszi észre, hogy a saját túlzott félelmei miatt nem meri a gyerekét bármilyen kockázatnak kitenni. Extrém esetben életképtelen, a szülővel annak haláláig együtt élő dependens szerencsétlent nevel a gyerekéből. Pedig ha pl. időben felismerte volna, hogy generalizált szorongással küzd és ezt kezeltetnie kell, akkor nem okozott volna a gyerekének súlyos ártalmat.
Almandin 2021.02.15 22:23:47
@Almandin: Itt pl. forgótár-effektusként van az egész probléma megemlítve:
nagymaria.eoldal.hu/cikkek/megjelent-irasaim/aldozatszerep.html
    Egy hete jelent meg Vági Márton Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? című véleménycikke az Azonnalin. A jobboldali sajtó azóta is epét hány. Vajon mennyire jogos ez a felháborodás?   "Biztos, hogy a partnerem a megfelelő személy erre a célra? Nem csak azért akarunk…..
Almandin 2021.02.13 15:32:28
@desw: Délkelet-Ázsiában azért "dolgosabbak" az emberek, mert van elég munkahely. Ugyanis a nyugati világ oda szervezte ki majdnem az egész textilipart, meg egyéb ágazatokat is, ezért van elég ruhagyár meg összeszerelő üzem. A mezőgazdaság valószínűleg kevésbé gépesített és nagyobb az élőerő-igénye. Európában az elmúlt 60 évben nagyon sok gyár, üzem megszűnt, a mezőgazdaság erősebben gépesített. Emiatt nagyobb probléma, hogy sok embernek nem jut elég munka.
Almandin 2021.02.13 22:13:54
@kunzoo: Mi az, hogy egy egyedülállónak egy garzon is elég? Te megszabnád, kinek mekkora lakás jár? Ez az anyagi helyzettől függ. Ha valakinek pl. nagy könyvtára van, nem elég neki egy garzon. Másrészt ha jobb módú, miért ne élhetne nagy lakásban, vagy akár egy kastélyban is?
Sokat vagy úton? Rendszeresen kocsival közlekedsz? És van a csomagtartóban vészhelyzeti ellátmány? Ha igen ellenőrizd, hogy minden megvan-e, ami kellhet, ha nincs, akkor ideje bepakolni a lenti lista szerint!..
Hónapokig kígyózó sorok a Váci utcában, sátorban alvás és pofoncsata Budaörsön. A „hisztériamarketing” a gyakorlatban...
Almandin 2021.02.12 20:52:53
A közelmúltban is volt tömeghisztéria és kígyózó sor:
444.hu/2015/11/05/verekedes-ver-es-hiszteria-a-vorosmarty-teri-hm-uzletben
Döbbenetes, hogy hányan képesek az emberi méltóságukat levetve vadállatként harcolni néhány textildarab miatt. Mellesleg a vérző ujjak lehet, hogy össze is maszatoltak jó pár árut, így az őrjöngő őrültek a boltot kissé meg is károsították.
A BAH csomópontnál megjelent egy plakát, amely a fiúkat és férfiakat érintő társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. A hirdetés a Férfihang megrendelésére került ki. A plakát rámutat arra, hogy a felmérések szerint a fiúcsecsemőket tovább hagyják sírni, mint a lányokat, hogy a korai…..
Almandin 2021.02.10 22:41:36
@CaptainG: Érdekes volt, köszönöm. Az biztos, hogy a női és férfi agyműködésben vannak különbségek, de a cikk se szól olyan fokú sarkításról, ami a te hozzászólásodban megjelent.
A női és a férfi agy különbségeiről elég sok kutatás van világszerte, de még a kutatók is sok mindenen vitatkoznak ezzel kapcsolatosan. Pl. a női és a férfi agytípus nem mindig esik egybe a biológiai nemmel, sőt, nem ritka a vegyes agytípus sem.
Almandin 2021.02.10 23:28:23
@kárárámaispj: Ne lepődj meg, Zsuzsi25 nem az empátiájáról híres hozzászóló. Ez egyébként nálam is kiverte a biztosítékot. Ritka áldozathibáztató egy hozzáállás.
Bele se gondol, hogy a veszélyes munkakörökre is szükség van, anélkül leállna a gazdaság. Másrészt vannak személyiségek, akiket vonz a veszély, az izgalom. Rájuk is szükség van, a civilizációt is részben ez a típus viszi előre. Ha pl. senki se merte volna először befogni a tüzet, vagy hajóra szállni, akkor az emberiség még ma is egy félállati sorban élő kis populáció lenne a szavannán és nem írogatnánk itt.
A kormányzati és szélsőjobbos propagandában új jelszó bukkant fel pár éve: a normalitás. Ők (szerintük) nem csinálnak mást, csak védik a normalitást.Ki ne akarna normálisan élni? Ez olyasmi, amivel könnyű azonosulni. Túlságosan könnyű. Épp ezért megéri a normalitás mögé nézni...
Almandin 2021.02.08 15:01:04
@midnight coder: Akiket te sötét faparasztoknak meg proliknak nevezel, az a társadalom dolgozó többsége. Ha nem lennének, leállna a gazdaság, étel se lenne az asztalon. Csak azért, mert a többségüknek nem akkora a műveltsége, mint az értelmiségieknek és nem kifinomult a modoruk, attól még nekik is vannak jogaik, ők is szeretnének emberi életet élni.
Elismerem, hogy te egy értelmiségi polgár vagy, de a te rétegeden kívül van még sok ember, akik szintén nem szeretnék, ha kihasználnák őket.
Almandin 2021.02.08 17:40:29
@midnight coder: Most már értem, mire gondoltál.
  Egy biztos: még véletlenül sem szeretném a járványügyi szakember szerepét játszani. Bevallom: halvány fogalmam sincs, hogy mennyivel többen betegednének meg, ha a kijárási korlátozás csak este tíztől indulna, és arról sem, hogy javulnának-e a mutatók, ha már hattól bezárkóznánk. Tippelni sem…..
Almandin 2021.02.06 18:14:26
@szajer_jozsef_30: Vedd már be az elgurult gyógyszereidet és hagyd az embereket beszélgetni a blogon! Mindenki jobban járna.
Almandin 2021.02.06 20:16:35
@G. Nagy László: Köszönöm a Matyitlanítást!
    "Az első ember, aki bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki, ez az ember teremtette meg a polgári társadalmat. Mennyi bűntől, háborútól, gyilkosságtól, nyomorúságtól és szörnyűségtől menekült volna meg az emberi…..
Mindenki szingli Piszkos anyagiak 2021.01.28 14:00:00
Hagyományos felfogás szerint attól fogva, hogy két ember együtt él, de legkésőbb akkor, ha már össze is házasodtak, közös kasszán lesznek egészen a házasság végégig. Vagyis elvileg nem dönthetnek a saját pénzükről, mert már nincs saját pénzük, csak a párnak van vagyona, bevétele, adóssága, és így…..
Almandin 2021.01.31 22:25:21
@Reactor: Teljesen egyetértek.
Almandin 2021.02.02 20:19:41
@Wildhunt: Miért kellene túl nagyot kockáztatni? Annyi a félresikerült házasság, hogy több van belőle, mint amennyi sikerül. Régen azért nem volt szükség házassági szerződésre meg külön kasszára, mert a válás kábé lehetetlen volt. Az se volt jobb világ, mert pl. akkor se lehetett elválni, ha a párod naponta vert laposra. Viszont a holtig tartó jellege miatt nem volt válás utáni vagyonmegosztás.
Én azt látom, hogy te nagyon idealista vagy, azt feltételezed, hogy mindenki a választását a lehető legjobban hozza meg, amikor megházasodik. Gondolom, azt hiszed, hogy kell a nagy lángolás az elején, mert az illik bele az idealista világképedbe. Csupán kihagyod a képletből, hogy a rózsaszín ködben senki se tud jól választani. Hatalmas rizikó a szerelmi házasság anyagi biztosítás nélkül.
Te is abban a hitben élsz, hogy ha nem egy ekkora anyagi szimbiózisban él a pár, az csak dugópajtiság lehet, amit te gondolom mélyen lenézel. Valószínűleg magad elé képzeled a trendkövető, szabados életű szingliket, akik csak a külsőségek miatt házasodnak és az egész életük felszínes. Végtére is elég jópofa, hogy mennyire egysíkúan látod a férfi-nő kapcsolatokat.
Én úgy látom, hogy a konzervatív szemléletű (most nem elsősorban politikai irányultságra gondolok) emberek visszasírnak egy sose létezett idillt. Minden változásban a veszélyt, a rosszat látják, szerintük, ha 100 éve egy falusi házaspár teljes vagyoni közösségben élt, az jó volt, hasonlóan félreértik a sírig tartó házasságokat is. Azt hiszik, csak amiatt, hogy nem, vagy ritkán fordult elő válás, jobbak is voltak a házasságok. Pedig a valós ok a társadalmi-gazdasági függőség volt, ugyanannyi pár élt csendes utálattal vagy bántalmazásban, mint ma, csupán nem tudtak belőle kilépni.
Almandin 2021.02.04 00:12:45
@ViCa: A vagyonjogi szerződés nemcsak egy esetleges válás esetén jó. Ha pl. az egyik félnek tartozásai keletkeznek, akkor a házastársat nem fenyegeti végrehajtás. Örökösödési szempontból is jó. Sok olyan házaspár van, ahol egyik vagy mindkét félnek van már gyereke (akár több is) mástól. Ha közös a vagyon, a másik fél gyereke örökölhet attól a házastárstól is, akinek vérségileg nincs köze hozzá.
Összességében inkább jó a vagyonjogi szerződés és a külön kassza, mint rossz.
Amúgy simán keletkezhet közös vagyon úgy is, hogy pl. van két ember, két kis lakással, családalapítás és összeköltözés előtt eladják mindkettőt és abból vesznek nagyobbat. Ha az adásvételek már a házasságkötés után történtek, az új ingatlan közös vagyon lesz. Kivéve, ha korábban a vagyonjogi szerződésben mást kötöttek ki. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a két eladott lakás azonos értékű. Pl. az egyik ér 15 milliót, a másik 26-ot. Ilyenkor, ha vagyonfelezésre kerül a sor, az milliókat veszít, aki az értékesebb lakást vitte a közös vagyonba. Már csak ezért is jó a szerződés, mert egyébként a házasság akár 50 éves vagy még hosszabb időtartama alatt nem tudnának a közös vagyon keletkezésének veszélye nélkül ingatlant adni-venni, pedig az életünk folyamán többször lehet indokolt az adásvétel.
Tudom, sokan ezt alapvető bizalmatlanságnak veszik. Viszont vakon megbízni a másikban nagyfokú naivitás, túlzott idealizmus, vagy az élettapasztalat hiánya. A vakbizalom nem keverendő össze a szeretettel. Szerethet az ember olyan valakit is, aki nem, vagy nem eléggé megbízható. Különösen a lángoló szerelem fázisában ezt senki nem tudja reálisan felmérni.
Nyugaton, főleg a tengeren túl viszonylag új szokás terjed: harmincas, negyvenes éveikben járó, jól szituált szinglik már eleve úgy keresnek partnert, hogy nem szerelem, összeköltözés, házasság és közös vagyon jár a fejükben, csak egy dolog: a közös gyerek...
Almandin 2021.01.30 17:08:45
@Trisi: Az ilyen gyerekvállalási szövetség épp a gyereknek nem lesz jó, mivel érzi, hogy nem teljes családban nevelődik.
„A bántó szavak és cselekedetek érzelmi gátakat emelnek a házastársak közé, amelyek nem tűnnek el az idő múlásával. Csak bocsánatkéréssel és megbocsátással lehet lebontani őket.” (Gary Chapman) Számos módon gázolhatunk bele kedvesünk lelkébe. Ám van pár szófordulat, amely, ha gyökeret ver a…..
Alapvetően - valószínűleg szakmámból adódan, vagy talán épp fordítva, azért ez a szakmám, mert ilyen a beálítottságom - a biztonsági szempontú “Jobb félni, mint megijedni” hozzáállás híve vagyok. Ezért háborít fel a sok vírusszkeptikus, valamint a rengeteg álhíroldal minden valós alapot és tényt…..
Almandin 2021.01.25 18:03:40
@Vén motoros: Szerintem egy ideig valóban csökkenni fog a járvány után a külföldi turizmus, viszont a soha szerintem túlzás. Az emberiség túlélt ennél sokkal súlyosabb járványokat is és talpraállt. Ebből is fel fog állni az emberi faj. Talán csak a klímaváltozás, ami valóban kicsinálhat bennünket, de a járványok után mindig marad elég túlélő, akik folytatják az életet.
A turizmus és a vendéglátás szerintem a járvány vége után két-három évvel fog visszaállni az eredeti kerékvágásba. Egyrészt az ember társas lény, szüksége van szocializálódásra, főleg ezért szeret vendéglátóhelyekre járni (meg a jó kaja miatt is, mivel többségünk nem profi szakács), másrészt aki szeret utazni, nem fog élete végéig leállni vele a covid miatt. Pár évig nem utazgat, aztán újra kezdi.
Almandin 2021.01.25 18:15:05
@ez is egy vélemény: A hozzáállásod felelőtlen. Egyrészt meg lehet úszni a koronavírust, ha valaki az oltásig és még utána is kb. egy hónapig óvatos. Garancia nincs rá, de kicsi a fertőződés esélye, ha betartja az ember az óvintézkedéseket. A nyájimmunitás oltással is kialakítható, és előnyösebb, mint természetes úton átesni a betegségen, mivel sok lehet a maradandó szövődmény és a halálozás esélye is magasabb, mint az influenzánál.
Ez most türelemjáték. De ha az ember ügyes és szerencsés, meg lehet úszni a természetes úton való átesést.
Almandin 2021.01.26 00:07:10
@driver70: Szerintem nem azok a normálisan gondolkodók, akikről te írsz, hanem éppen az "oltásfetisiszták". Tüntetni meg a türelmetlenek és a tudatlanok fognak. Azok, akik, mivel még sosem éltek át egy nagyobb járványt, és történelmi ismereteik sincsenek egészségügyi szempontból, nem tudják, nem veszik észre, hogy egy valóban veszélyes járvány kellős közepében élünk.
Bíborosok, püspökök, egyszerű papok aggódnak a lengyel katolikus egyház jövőjéért, mert egyre többen hagyják el, főleg a fiatalok. A lengyel Katolikus Statisztikai Intézet szerint a fiataloknak alig 9,5 %-a állítja, hogy hisz az egyházban és pozitív véleménye van róla. Mindez egy olyan országban,…..
Almandin 2021.01.19 23:30:07
@bloody.rain: Jó meglátás. Nekem is eszembe jutott, hogy évszázadokkal ezelőtt a vallás sok egyszerű embernek szórakozás is volt. Analfabétaként, könyvek, tévé, internet, utazási lehetőségek nélkül egy parasztnak nagyon kevés szabadidő-eltöltési lehetősége volt. Ráadásul szabad ideje se nagyon volt.
Másrészt a vallás pótszer. Csökkenti a halálfélelmet, sok embernek erőt ad az élet nehézségeihez. Amíg a természettudományok fejletlenek voltak, vallásos magyarázatot gyártottak sok természeti jelenségre, mert nem tudták magyarázni.
A katolicizmus avítt vallás lett, de szerintem a vallás mint jelenség teljesen sose fog eltűnni, mert az embereket nyomasztja a halál gondolata. Csupán kereszténység helyett más lesz (főleg ezotéria).
Almandin 2021.01.20 15:07:31
@Örömhernyó: Minden ideológiának megvannak a fanatikusai. Úgy látszik, a fanatizmusra hajló embernek mindegy, miben hisz vagy nem hisz, a célja az, hogy ráerőltesse másokra a nézeteit.
Az olcsó húsért drága árat fizetnek a Németországban dolgozó közép- és kelet-európai határátkelők, akiket néha egészen elképesztő módon zsákmányolnak ki a vágóhidakon. Most ezen szeretnének egy új törvénnyel változtatni...
Almandin 2021.01.12 16:24:48
@Buchhalter: Nyilván a magyar üzletláncoknál is vannak problémák, nem is kevés. Viszont nem tartom őket rosszabbnak ezeknél a német diszkontláncoknál és a nagy hipermarketeknél. Minden üzletláncnál vannak egyébként olyan termékek, amik nem drágábbak, mint a többinél. Én már csak tudom, mert kb. minden üzletláncnál szoktam vásárolni. 10-15 éve még igaz volt, hogy a magyar láncok valamivel drágábbak voltak a külföldieknél, mára ez eltűnt, mert különben nem maradtak volna talpon. De a vásárlók már nem szoknak vissza, mert kialakultak a sztereotípiák. Arról nem is beszélve, hogy a szocializmus óta beragadt az emberek gondolkodása egy olyan mocsárba, ami szerint minden rosszabb, ami magyar termék, minden nyugatról jött termék automatikusan jobb. A németeknek meg jó a megítélse a magyar lakosság körében, az az előítélet, hogy ők precízebbek, mindent jobban csinálnak, a termékeik mindenben jobbak, ezért az átlag magyar vásárló elégedettebb, ha pl. német sajtot, felvágottat vesz, mintha magyart venne. Pedig élelmiszeripari termékek terén nem rosszabbak a magyar termékek a németnél.
Almandin 2021.01.12 21:13:32
@kárárámaispj: Te ritka rosszindulatú vitapartner vagy. Miből gondolod, hogy hazudozom? Az ismerőseim nem kitaláltak, de nem is mostani a történetük. Az, hogy most pedagógushiány van, nem befolyásolja, hogy 8 évvel ezelőtt, egy leszázalékolt, rokkant pedagógus közmunkán dolgozott. Vele egyébként megszakadt a kapcsolatom, 4-5 éve nem beszéltünk. A könyvtári közmunkás története kb. 2011-ből való, vele se beszéltem vagy 7 éve, egyikük se volt közeli barátom, nem tudom, mi van ma velük.
Személyesen olyan embert valóban nem ismertem, aki úgy járt volna, hogy ugyanoda vették vissza közmunkabérrel, ezekről az esetekről a közmunkarendszert elemző cikkekből értesültem. Sajnos ez simán hihető a számomra. Erre te biztos azt gondolod, hogy miért hiszem el, amit leírnak, de ilyen logikával nem lehetne semmilyen hírt elhinni. Nyilván én se hiszek el mindent, ami le van írva, de van, ami szerintem hiteles. Pl. a következő cikk is egy mondatban említi, hogy létező jelenség ugyanazokat az embereket visszafoglalkoztatni közmunkásként:
hvg.hu/itthon/20140911_Ha_elvallalod_az_is_baj_ha_nem_az_is_
Almandin 2021.01.12 22:09:05
@Almandin: Találtam olyan cikket is, ami egyértelműen bizonyítja, hogy létező jelenség a közmunkásként visszafoglalkoztatás:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/elerte_a_bm_ingerkuszobet_a_kozmunkas_visszafoglalkoztatas.597813.html
Mondjuk nincs mögötte szmájli, de valószínű a frissen nagykorúvá vált aktivista-csodagyerek gyerekcsínyéről van szó. Azt ígéri "ma a sarki kocsmában végre felfedi az iskolasztrájkoló klíma-összeesküvése összes sötét titkát, és leleplezi gonosz feljebbvalóit, akik mostantól már nem irányítják."…..
Almandin 2021.01.04 22:01:25
@MAXVAL birсaman közíró: Egyetértek. Pont ezért csőd a multikulti, mert sokszor nem képesek bizonyos népcsoportok nyugton élni egy területen. Az arabok is elvannak Arábiában, a maguk törvényei között, de egy európai is elvan Európában. Ha sok arab idejön, az intoleráns iszlám kulturális hagyományok teszik őket veszélyessé. Sok dologban szöges ellentéte az iszlám mentalitás az európainak, ebből nem sok jó sül ki.
Almandin 2021.01.04 22:05:07
@Rodney_2: Nem hiszem, hogy a rasszizmus lenne a jó megoldás. Az már a másik véglet és a történelem bizonyította, hogy hullahegyek termelésére képes. Valamennyi előítélet kialakul (bár pl. a cigányok és a muszlimok esetében inkább utóítéletekről lehet beszélni). Ha egy népcsoportban nagyobb a bűnözés, akkor a társaságukban célszerű óvatosabbnak lenni. Ha pl. a muszlimoknál sok a becsületgyilkosság, én nőként dönthetek úgy, hogy nem akarok párkapcsolatot ilyen vallású férfival. Ez egy józan önvédelem, nem rasszizmus.
Almandin 2021.01.05 15:36:59
@midnight coder: Nem tartom valószínűnek, hogy ennyi aspergeres kommentel ide. Birca lehet, hogy valóban az, de feltűnt, hogy a blog.hu törzskommentelői közül legalább 20 százalék hiszi magáról, hogy aspi. Ennek szerintem az az oka, hogy kb. 10 éve a csapból is az Asperger-szindrómáról szóló cikkek folytak. Ennek a kórnak van legalább 10-20 jellemzője, de egy-kettő sok embernél meglehet. Utóbbi esetben azt hiszik az érintettek, hogy az introvertált természetük, vagy a rossz humorérzékük, kis társasági igényük, stb. maga az Asperger-szindróma, pedig ez tévedés. Ez a rendellenesség nem fordul elő egy-két százaléknál gyakrabban.
Az utóbbi években a nárcisztikus személyiségzavar is hasonló karriert futott be. Rengetegen hiszik magukról, de főleg családtagjaikról, hogy azok, mert néhány jellemző megvan. Pedig a nárcizmusnak van egészséges mértéke is, ez adhat okot a tévedésekre.
Rohoncon járunk (azaz Rechnitzben), ebben a kedves, de semmitmondó, dimbes-dombos közép-burgenlandi kisvárosban, amely Kőszeg alatt támaszkodik a magyar határra.    „Itt állt a Batthyány-kastély” – tájékoztat minket a főtéri ház falán a féminstalláció.  Hát itt: 1945. március 30-ig, amikor az…..
Almandin 2021.01.02 22:14:06
@Gyöngyösi Zoltán: Ennek az egyrészt az oka, hogy az emberek nagy részét jobban érdekli egy olyan téma, amiben halál, gyilkosság van. Ez valami emberi ösztön.
Másrészt a neonácik, de leginkább a kriptonácik minden ilyen témára érzékenyek és rárepülnek. Relativizálnak, szerecsent mosdatnak. Minden ilyen témájú poszt vagy dokumentumfilm alatt megjelennek őrjöngeni. Ma nagyon divatos a nácik történelmével foglalkozni, mert sajnos sok a rejtett szimpatizáns. Ezek letagadják és megsértődnek, ha néven nevezed őket, de gyávák vállalni magukat. Rosszabbak, mint a nyíltan neonácik, mert sunyik és nem tudod, mennyien vannak és társadalmilag mennyire veszélyesek.
Almandin 2021.01.03 14:49:37
@Károly Pásztor: Te már az illegalitás mezejére tévedsz.
hu.wikipedia.org/wiki/Holokauszttagad%C3%A1s
Az áldozatok számának kisebbítése is kimeríti a büntetőjogi paragrafust.
Kedves blogger! Ne tűrd meg az illegális tartalmakat a hozzászólások között, még neked is bajod lehet belőle! Javaslom a hasonló hozzászólások törlését.
Megszavazták. Nem, mintha bárkit meglepett volna. Mindenesetre az az amerikai nő, Joy Wright, akinek a történetét nemrég olvastam, itthon esélytelen lenne arra, hogy gyereke legyen. A hölgy ugyanis leszbikus. A történet elején még szingli is volt. Nem akart egyetlen férfival sem ágyba bújni annak…..
Almandin 2020.12.24 16:42:43
@Lorrh: Az ingatlanárakkal nem igazán vagy tisztában. Nem 30, hanem már 22-24 millióért lehet Bp.-n másfél-kétszobás, beköltözhető lakásokat venni és nem feltétlenül rossz környéken.
Példák:
ingatlan.com/xviii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31786665
ingatlan.com/xv-ker/elado+lakas/panel-lakas/31709139
Azért ezeket hoztam, mert ezek akkorák, hogy családot is lehet alapítani bennük. Egyszobás garzon meg már 20 millióért is van normális a fővárosban.
A lakóparki lakások valóban túlárazottak. Ha valaki ragaszkodik ehhez a típushoz, akkor érdemes azt is használtan venni, mert van már sok 15-20 éves lakópark is, ami még elég modern, de már használt lakás is van benne olcsóbban.
Almandin 2020.12.24 18:39:03
@Lorrh: Most az ünnepre tekintettel nem mennék bele vitákba a témával kapcsolatban, nyilván ez egy összetett és kimeríthetetlen téma.
Boldog karácsonyt mindenkinek!
A VITUKI telep toronyházát 2020. december 10-én robbantásos eljárással megsemmisítették. Most megnézzük, hogy nézett ki az épület belülről!..
Almandin 2020.12.23 14:32:31
@Pitya21: Nekem is rögtön az jutott eszembe, amikor láttam a robbantás felvételeit, hogy a porfellegben azbeszt is lehet, ami miatt nem túl jó hatással volt az egészségre, ha valaki odament megnézni.
A VITUKI szétverése pedig tipikus fideszes bűntett, sokat ártottak vele az országnak. Az épület is szerintem menthető lett volna, bár nem tudom, statikailag volt-e vele probléma. Ha nem volt, teljesen felesleges volt felrobbantani. Pazarlás. Egy ilyen épület felépítése sokba kerül, akkor éri meg, ha minimum 80 évig használják. Lehet, hogy még 150 év múlva is állt volna az épület, ha nem teszik tönkre.
Szisztematikusan tüntetik el a múlt század második felében épült épületeket. Pedig jó lenne, ha abból a korból is maradna néhány épület, ami az akkori stílus jellemzőit viseli magán. Ha minden trendi lesz, minden egyforma is lesz.
Régebbi épületekkel is ez a helyzet. Pl. művészettörténeti szempontból problémás, hogy sok gótikus templomot barokká építettek át, mert eltűntek a stílusjegyeik. Ott maradtak meg eredeti állapotban, ahol szegények voltak az átépítéshez.
Almandin 2020.12.23 20:44:21
@Midnight Run: A magyarázat itt van:
mfor.hu/cikkek/befektetes/vigyazat-csutortokon-oriasi-robbantas-lesz-budapesten.html
Érdemes megfigyelni, kik végzik a munkálatokat, akkor minden világossá válik.