Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Almandin

0 bejegyzést írt és 6159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A második világháborúban az Egyesült Államok fegyveres erőinek egy olyan alakulata szerezte a legtöbb harctéri kitüntetést, amelynek tagjai hazájukban másodrendű állampolgároknak számítottak - vagy sok esetben még annak sem (és most nem az afroamerikaiakról lesz szó). A 442. ezredharccsoport…..
Almandin 2019.11.19 13:06:10
@Örömhernyó: A japánok Amerikában szerintem nem voltak annyira kiszúrhatóak külső alapján, mert sok koreai, kínai bevándorló is volt ott már akkor is. Amit meg az olaszokról írsz, az nagyon illogikus, mert én sehol se olvastam, hogy ne sorolták volna őket a fehérek közé. Tény, hogy a rasszista támadások a régi Amerikában bárkit utolérhettek, aki nem volt ú.n. WASP (fehér, angolszász, protestáns). A Klu Klux Klán is mindenkit támadt, aki nem volt WASP. A WASP-elméletnek az volt az alapja, hogy Észak-Amerika gyarmatosításakor az első pár száz évben az angol származásúak voltak többségben, akik ki akarták sajátítani a területet és amikor később más népcsoportok is nagy számban kezdtek bevándorolni, egyszerűen féltékenyek lettek. Anglia kettőt akartak létrehozni Amerikában. Emiatt az írek se voltak sokáig népszerű bevándorlók, főleg a katolicizmusuk és az angolokkal való ellentéteik miatt, pedig amúgy ők voltak az angolokhoz etnikailag legközelebb állók. Amikor Kennedy elnök lett, szenzációként volt tálalva, hogy az első katolikus és az első ír származású elnök.
Az igazi Sisi nagyon más volt, mint az a kép, ami bennünk él róla. A gyönyörű császárné, aki nagyon szerette a magyarokat, sokkal összetettebb személyiség volt, annál, amit a Romy Schneider főszereplésével készült filmek alapján gondolunk róla. Sok tekintetben megelőzte a korát, egy igazi…..
Almandin 2019.11.09 13:54:17
@CSOKKI MÁLNA: Valószínűleg a császár volt az apja, a félrelépés akkoriban azért volt nehezen megoldható, mert a főrangúak az életük szinte minden percét a személyzet szeme előtt élték. Reggel a személyzet ébresztette őket, öltöztették őket, éjjel ajtónállók voltak a hálószoba előtt. Napközben is udvarhölgyek, komornák vették őket körül.
Almandin 2019.11.14 18:31:10
@Csattanós maszlag: Szerintem még ma se tudnak olyan műfogsort készíteni, ami boncoláskor nem tűnik fel. Ugyanis a műfogsor kivehető.
Az, hogy Sisit a kor legszebb nőjének tartották, abban az is benne volt, hogy sokan csak távolról látták, uralkodói díszben. Valóban szép nő volt fiatalon, de akkoriban az öregedés hamarabb kikezdte a szépséget, mert nem volt fejlett az orvostudomány. Ma már csak a legszegényebb embereknek hiányos a fogazatuk, akkoriban ritka volt az olyan középkorú ember, akinek ép lett volna a fogsora. Ha Sisi nem arisztokrata lett volna, egy átlagos középkorú nőnek tartották volna 30 felett.
Tavaly 16 évesen környezetvédelmi aktivistaként robbant be a köztudatba egy svéd tinédzser, Greta Thunberg, aki azóta már a világ vezetőivel tárgyal, találkozott Barack Obamával és Angela Merkellel, beszédet mondott az ENSZ New York-i klímacsúcsán, szerepelt a TIME magazin címlapján, találkozott a…..
Almandin 2019.11.09 21:53:04
@Örömhernyó: Ezt honnan veszed, hogy magzati alkoholszindrómája van? Asperger-szindrómás tudtommal. Egy aspergeres ember alkalmas lehet arra, amit Greta csinál. Hajlamosak fanatikusan ráállni egy témára és éjjel-nappal azzal foglalkozni. Emiatt sok jó kutató is kikerül a soraikból.
Greta édesanyja nem egy alkoholista, hanem egy Malena Ernman nevű operaénekesnő, szép és tehetséges nő, sok felvétele van a YouTube-on.
Tény, hogy Greta sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál (olyan 12-13 évesnek), nem tudni, hogy ez alkati adottság-e, vagy valamilyen betegség jele (az Aspergerből önmagában nem következik a fizikai fejlődésben való elmaradás).
Amúgy elég nevetséges kisgyereknek titulálni valakit, aki 16-17 éves. A kisgyerek szó eleve a 10 év alattiak megnevezésére szolgál. Hamarosan nagykorú lesz. Maga döntött úgy, hogy beszáll a klímavédelembe. 50-100 éve sok hasonló korú fiatal már dolgozott, sok lány férjhez ment. Gretát se kényszeríti senki, hogy ezzel foglalkozzon.
Almandin 2019.11.14 16:58:21
@Feketehegyi: Végre egy intelligens hozzászóló! Beleolvastam az aktivitásodba is, és sajnálom, hogy ritkán írsz hozzászólást, mert szívesebben beszélgetnék Veled a blogokon, mint a sok primitív, trollkodó emberrel. Feljebb alig született normális komment egy-két kivételtől eltekintve (mondjuk Balogh Zsolttal nem értettem most egyet, de egyébként ő is a normális hozzászólók között van).
Ha mi többet kommentelnénk, visszafoglalhatnánk a trolloktól az internetet:
index.hu/tech/2017/05/04/az_internetet_elvesztettuk_a_trollok_gyoztek/
                       „Amikor egy nőben a legrosszabb férfi tulajdonságokat találom, az nekem nem vonzó” - Mindez harsánysággal és trágársággal párosulva hamar le is zárja az első randit. Posztolónk úgy érzi, megátkozták, mert rendre ilyen nőkbe botlik. Olyankor hetekre elmegy a kedve a…..
Almandin 2019.11.08 18:25:23
@Andy73: Valószínűleg nem 34 évesen kezdte a párkeresést. Ma ritka, hogy valakinek az első kapcsolata sikerüljön, ezért az idősebb párkeresők többnyire már túl vannak egy-két, vagy több kapcsolaton is. Másrészt a szemléleted elég korlátolt. Ez a tipikus nyárspolgári gondolkozás, hogy mit hány évesen KELL csinálni és hány éves korban hol KELL tartani. Mintha az emberek biorobotok lennének, akikbe már korán be kell programozni egy életprogramot és mint a mosógép, végigfuttatni ész nélkül.
A 43 éves Rémes Gyula 2018 decemberében halt meg a Westminsternél, tragikus körülmények között. A Guardian nemrég hosszú cikket szentelt sorsának és az ügy jelentőségének. Ezt foglaljuk most össze...
Almandin 2019.11.03 13:56:22
@HgGina: Ocsmány kegyeletsértő a hozzászólásod. Gyula nyugodjon békében.
Senki se hibátlan, mindenki követ el hibákat, csak nem mindenki kerül utcára. A hajléktalanok sorsa is sokféle. Szerintem senkinek se kellene az utcán megfagynia. Gondolj bele, hogy az életfogytos gyilkosoknak is köteles az állam bizonyos hőfokot biztosítani a cellában. Bár a magadfajta hozzászólókat hiába kérem, hogy gondoljon bele, mert sok éves tapasztalatom, hogy empátiahiányosak.
Almandin 2019.11.03 17:26:50
@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem vagyok se srác (nőnemű vagyok), se liberális. Elég szomorú, hogy Magyarországon ott tart a társadalom jelentős része, hogy aki kifogást emel egy érzéketlen, kegyeletsértő komment ellen, azt rögtön liberálisnak hiszik. Neked már a nickválasztásod is egy magas kulturáltsági szintre utal, a megfogalmazásod egy ember halála kapcsán (kifingott) úgyszintén.
Kedves posztoló! Egyrészt köszönöm ezt a posztot, másrészt a kegyeletsértő, alpári kommenteket nem lehetne moderálni? Sajnos gyakran a valaki haláláról szóló posztokat az elhunytba belerúgó trollok miatt nem ártana nem kommentelhetővé tenni, pedig én a szólásszabadság híve vagyok. De sajnos rengeteg az olyan troll, aki kifejezetten mások halála kapcsán okádja ide a lelki mocskát és éretlen a szólásszabadsághoz emberileg.
                       „Az biztat, hogy van olyan – ritkán, de van – hogy képes teljesíteni az ágyban és élvezi is. De ha egy férfiben nincs vágy, nos, az eléggé látványos...” - a pasi szereti a barátnőt, sok mindent meg is tesz a kapcsolatért, csak a szex része nem tökéletes. Ő ilyenkor azt…..
Almandin 2019.10.30 14:11:56
@A Főzés az élet értelme: sehol se írtam olyasmit, hogy nem létezhet életre szóló jó kapcsolat vagy házasság. De nekik is dolgozni kell rajta , magától semmi nem működik egy idő után.
A gőgös fa... jelző amúgy tényleg nevetséges, nem tudom, mi motivál, hogy sértegesd a másikat. Egyébként nem is állja meg a helyét nálam a jelző. Tény, hogy szeretek általánosan fogalmazni. Oka, hogy a saját magánéletem részletei nem tartoznak ide. Másrészt amit a posztoló leírt, az mindennapos probléma, rengeteg pár esetében van olyan, hogy az egyik már nem vagy alig akar szexelni, amit a másik, egészséges libidójú fél zokon vesz (joggal).
Almandin 2019.10.30 14:19:21
@A Főzés az élet értelme: Az is érdekes, hogy belerondításként értékeled, ha valakinek nem a rózsaszín idealizmus talaján áll a gondolkodása. Most a realisták fogják be a szájukat, mert megsérthetnek néhány, struccpolitikával élő idealistát? Mintha zavarna, hogy vannak emberek, akik máshogy mernek gondolkodni, mint te. Akkor miért olvasol blogokat, a blogszférában természetes, hogy mindenféle gondolkodású ember kommentel, vedd magad körbe azonos gondolkodású emberekkel és ne merészkedj kívül a köreiden és akkor boldog lehetsz a buborékodban.
Almandin 2019.10.30 14:31:54
@A Főzés az élet értelme: Inkább nálad érzem azt, hogy nem értesz a világos beszédből, mert én világosan fogalmaztam.
Soha, senkire nem erőltettem rá a nézeteimet. Csupán leírom a véleményemet, amivel lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni. Ennyi. Miért zavar ez téged? Egy blog arról szól, hogy eszmét cserélünk. Akit annyira felzaklat egy blogbeszélgetés, mint téged, akkor miért jön ide? Ha pedig boldog a magánéleted, akkor örülj neki, legyél boldog, örülj, hogy egy hasonló partnert találtál. Az pedig nem érdekel, mit gondolsz rólam, jogod van hozzá.
Veres Pál, Lux Elvira és Ranschburg Jenő, a szexuális felvilágosítás élharcosainak írásait többet olvasták a tinik, mint Petőfit.  ..
Almandin 2019.10.24 14:08:24
@Alternatív: Az az érdekes, hogy a hetvenes évek alapvetően prűd Magyarországán nem lett botrány a nemi felvilágosító filmből. Manapság az az érdekes, hogy miközben a csapból is a szex folyik és a kamaszok átlag fiatalabban kezdik az aktív nemi életet, sok orvosi és felvilágosító internetes cikk, film is 18-as karikával van ellátva, mintha pornográfia lenne. 18 évesen rég késő a foglalkozást megkezdeni a témával. Olyan furcsa kettősség van a mai társadalomban, hogy miközben gyakori lett a korai nemi érés és többféle okból a nagyon korai (15-16 év alatti) szexuális élet, a kamaszokat egyre inkább kisgyerekként kezelik, akiket minden fontos információtól el kell zárni.
                        Amikor a pasi bevall egy nyári félresiklást, a barátnő azonnal elhúz tőle és szakít vele. A friss ex nem érti, miért nem bocsátanak meg neki, hiszen csak alkalmi viszonyról volt szó. De Levélírónk akkor is ugyanígy reagált volna, ha azonnal bevallja, ráadásul azóta a másik…..
Almandin 2019.10.22 21:45:51
@El Amante: Pedig rengeteg az olyan kapcsolat, ahol az egyik fél nem hajlandó szexelni (és itt akár hónapokról, évekről van szó), vagy teljesen befejezi a nemi kapcsolatot a másikkal. Ha nincs a pár tagjai között érzelmi kötődés, a szakítás könnyű. De sokszor erős a ragaszkodás egymás iránt, a kapcsolat más téren jól működik. Ilyenkor érthető, hogy a szexuális igényeit valaki mással elégíti ki. Akinek szégyellnie kellene magát ilyen helyzetben, az az önző szexmegvonó fél. De nem, főleg ők szoktak óbégatni, hogy milyen szemét a másik, hogy félrelépett.
Senkitől se várható el szerzetesi élet, ha a párja beszüntette vele a szexet.
Almandin 2019.10.22 22:03:22
@Captain Admin: Egész meglepődtem azon, hogy tőled, a blog legcinikusabb hozzászólójától olyan véleményt olvasok, ami naivitásra utal.
Honnan tudod, hogy egy nőnek hány partnere volt életében? Sok nő el akarja játszani a szendét, akkor is behazudhatja, hogy a férjén kívül soha nem volt senkije, ha ötször-tízszer annyival szexelt. A férjeknek se lehet hinni. Az orvostudomány ma már tudja, hogy a szüzesség nőkön se állapítható meg teljes bizonyossággal. Sok nőnek kicsi, tágulékony a szűzhártyája, nem szakad be, nem vérzik az első szexnél. Másoknál meg orvosnak kell bemetszeni, olyan vastag. Van, akinek pedig már gyermekkorban beszakad intenzív tornától. Tehát a hártya meglétéből/nem létéből nem lehet következtetni a szüzességre. Gyakran pont olyan nők állítják azt, hogy szüzek vagy egy partnerük volt, akik félnek attól, hogy a szaftos előéletük, magas partnerszámuk miatt nem fognak kelleni a kiszemelt férfinak.
Eleve gyakran hazudnak az emberek, nemcsak magánéleti témákban. A hiszékenység sokszor nagy kárt okoz az embernek. Ha belegondolunk abba, hány nő képes egy életen át hazudni a kakukkfiókája származásáról a férjének, de magának a kakukkfiókának is, akkor a partnerszámról történő hadoválás már semmiség.
                        Régen úgy volt, hogy egy családos ember maximum más családos emberekkel járt össze egy-egy kerti partira, nem pedig egyedül, napokra lelépve a haverokkal. Levélírónk a konzervatívabb kapcsolatok híve, így nem érti kolléganőjét, akinek megszűnik az önbecsülése, amíg a…..
Almandin 2019.10.20 12:46:55
@Gömbölyű Csoki: Az illúzión azt értem, hogy valaki azt hiszi, létezik olyan tökéletesen monogám kapcsolat, amiben valaki még csak meg se kíván mást 50 évig, a szerelem nem múlik el és nem fogja átélni a beszürkülést, harmónia lesz végig. "Csak meg kell találni"-hiszik.
Természetesen létezhet monogám házasság, de azzal válságok, komoly nehézségek is együtt járnak. Ezt kikerülni nem lehet szerintem.
Nő vagyok, és nem biztatok senkit arra, hogy kevéssel érje be. De 42 év élettapasztalata megtanított arra, hogy az idealista gondolkodás csak szenvedésre vezet, mert az élet egyszerűen nem úgy működik. Ha sok elvárást lélekben el tud engedni az ember, realistábban látja a párját és az életet is, kevesebb csalódást fog megélni.
Almandin 2019.10.20 21:40:01
@El Amante: Majdnem mindennel egyetértek, amit írsz. Viszont azt cáfolom, hogy bárkivel ki lehetne alakítani jól működő kapcsolatot. Egyrészt van a fizikai vonzás vagy taszítás. Nekem még a baráti körömben is van olyan férfi, akitől undorodom testileg, hiába barát, nem tudnék lefeküdni vele. Fizikai vonzás több szinten létezhet. Nemcsak a lilaködös szerelem tartozik ide, van alacsonyabb hőfokú vonzás is, de a lényeg, hogy tartsd őt testileg valamennyire kívánatosnak. A másik a lélek. Hiába a nemi vonzás, ha a személyiség taszító. Ha pl. vallási fanatikus, miközben te ateista vagy. Vagy mindenkit lenéz maga körül. Vagy fanatikus híve annak a pártnak, amit te gyűlölsz és éjjel-nappal meg akar győzni az igazáról. Más téren is lehetnek áthidalhatatlan ellentétek, pl. egy hagyományos gondolkodású férfi, aki szerint a nő legyen háztartásbeli és alá legyen rendelve neki nem illik össze egy emancipált nővel. A sor még folytatható.
Természetesen nincs két teljesen egyforma világnézetű ember, kisebb különbségeket lehet tolerálni, a szeretet ereje azokat még át tudja hidalni. De ha mondjuk egymásba szeret egy soviniszta magyar és egy soviniszta román, azok pl. ha összejönnek, egy idő után tuti kinyírják egymást (jó esetben csak átvitt értelemben véve).
Almandin 2019.10.21 13:19:04
@EGY a Queen: Buta nőnek buta férfi a párja.
Mikor megismerünk valakit, rengeteg mindent csak feltételezünk, de konkrétan szinte semmit nem tudunk róla. Még a számunkra teljesen közömbös, látásból ismert emberekről is vannak halvány tippjeink, besoroljuk őket valahová, általában hat-hét ellentétpár mentén osztályozzuk őket: férfi-nő,…..
Almandin 2019.10.21 09:27:29
@El Amante: Én is úgy látom, hogy nagyon okos cikk ez. De lehet-e tanulni? A szerelem eleve módosult tudatállapot, ilyenkor mindenki rávetíti a másikra kicsit az ábrándjait. A realisták is, csak ők kevésbé, és tudatában vannak, hogy ők most szerelmesek, de a rávetítést ők se tudják teljesen elkerülni. Az idealisták azok, akik a legnagyobbat koppannak, gyakran pszichésen belebetegszenek a csalódásba. Ha valaki teljesen racionálisan választ, akkor nem szerelmes. Lehet belőle jó kapcsolat, de az illető akkor valószínűleg érzelmileg marad többé-kevésbé kielégületlen, ami szintén tönkreteheti a kapcsolatot.
Ezért van nagyon kevés igazán jó kapcsolat/házasság.
"Azért, hogy mások ne járhassanak úgy, mint mi"- ajánlotta figyelmünk József félresikeredett családi nyaralásuk történetét, mely egy tunéziai all inclusive hetet jelentett az észak-afrikai országokba kifejezetten rutinos utaztatónak számító Kartago Tours szervezésében. A fotókkal gazdagon…..
Almandin 2019.10.17 13:35:47
@Örömhernyó: Talán személyes tapasztalat mondatja ezt veled? Mivel a Fülöp-szigeteken 12 év a beleegyezési korhatár, gyakorlatilag elismered, hogy pedofil vagy (vagy legalábbis reklámozod a pedofíliát).
Nem értem, miért cserélgetsz kéthavonta nicket, amikor néhány hsz után felismerhetővé teszed magad, valamint nyíltan reklámozod a gyerekekkel való szexelést.
És még te nézel le másokat, hogy milyen buták (szerinted).
Washington, 1974. Az újságok fiatal lányok sorozatos eltűnéséről kezdenek cikkezni. Valaki jellemzően a tízes-húszas éveikben járó, hosszú, barna, középen elválasztot hajú, vékony, feltűnően csinos lányokra vadászik. Legalább 30 fiatal nő tűnik el, mire kiderül, ki az az Átkozottul veszett,…..
Almandin 2019.10.15 22:06:59
@fofilozofus: Ez a téma nem feltétlenül azért érdekel sokakat, mert csodálnák őket-bár sajnos olyan emberek is vannak-, hanem elgondolkodtató, hogy az emberi faj viselkedésrepertoárjába mi minden belefér. Pszichológiai szempontból érdekes, mitől lesz valaki ilyen. Még az a szerencse, hogy viszonylag ritka rendellenesség, mert különben az emberek állandóan retteghetnének, szörnyű lenne a közbiztonság.
Sajnos előre nem lehet ezeket felismerni, a sorozatgyilkosok többsége pont az ellenkezőjének látszik. Rendkívül megnyerő, szimpatikus benyomást keltő emberek. Egyrészt azért, mert általában intelligensek, ezért szándékosan így altatják el a környezetük gyanúját, másrészt a legtöbb sorozatgyilkos pszichopata, és a legtöbb pszichopata sármos, vonzó ember.
Almandin 2019.10.16 12:54:02
@Örömhernyó: Te nem vagy normális, acycloren/karandash/örömhernyó. Eleve egy durva tévedésed, hogy csak a gyakorlatias szakokat becsülöd valamire. Ismertem én olyan embert, aki kitűnő matematikus volt, de a történelmet nem tudta megtanulni. Másik probléma, hogy a műveltséget aszerint értékeled, hogy mennyi pénzt lehet vele keresni. Nem csoda, hogy a Notre-Dame újjáépítését is feleslegesnek tartottad. Tipikus szakbarbár ember vagy.
Tény, hogy bölcsészetből általában nehezebb megélni, de ez nem azt jelenti, hogy az illető buta. Az, hogy szerinted ugyanolyan haszontalanok, mint egy sorozatgyilkos, az rengeteg emberre durván sértő. Biztos, hogy létezik a tehetségtelen, élősködő kortárs író kategóriája is, de nem mindenki az köztük.
Gondolj arra, hogy hány olyan, országos vagy világhírű író, költő vagy festő volt, aki végignyomorogta az életét, de a halála után megbecsülik, a festményei vagyont érnek, a költeményeit 100 évvel a halála után is az iskolákban tanítják az alapműveltség részeként. Városok jelentős utcái, terei vannak elnevezve róla (pl. József Attiláról).
Minden gyönyörű. Ma valahogy könnyű felkelni. Este egy buliba megyek, addig meg még ezer elintéznivalóm van: bevásárlás, ebéd a barátommal, délután angolórát tartok. Az életemet a naptárammal összekötve élem és akkor vagyok boldog, ha tele van - ma legalábbis így érzem. Ma legalábbis így…..
Almandin 2019.10.11 13:21:16
@MAXVAL bircaman közíró: Te már megint kitettél magadért. Empátia nulla. Elég döbbenetes a gondolkodásod.
Az a legszomorúbb, hogy nálunk sokan gondolkodnak hasonlóan.
Érdekes, hogy az Asperger-szindrómára nem írod, hogy pofonnal kellene kezelni. (Egyes olvasók kedvéért, akik még nem ismerik e törzskommentelőt: saját bevallása szerint aspergeres).
Almandin 2019.10.11 13:27:53
@rnz: A bipoláris zavar lényege pont az, hogy amikor rátör a depressziós hullám, akkor még önellátásra is alig képes, nem tud a munkájában teljesíteni, amikor pedig hipomán időszaka van, akkor turbó fokozaton pörög, ez nemcsak a szórakozásban, hanem a munkában is meglátszik. Olyan, mintha felhúzták volna.
Ez nem választható. Sok ilyen beteg lesz hajléktalan, ha nincs, aki eltartsa. Ma a fejlett világban a depresszió az a betegség, ami az egyik vezető oka a munkaképtelenségnek és a rokkantságnak.
A lusta ember tudatos döntésből nem csinál meg dolgokat, a beteg nem bír tevékenykedni, pedig akar. Ez a különbség.
Almandin 2019.10.11 21:42:03
@kunzsuzsi: Ez bennem is felmerült. Ha nem libsizik épp habzó szájjal, vagy nincs sértő kedvében, egy elég művelt és tájékozott kommentelő benyomását keltette bennem (legalábbis régebben, mert most kábé minden 2. hozzászólása a "homoklobbi" tevékenységével vagy a liberálisok szidásával kapcsolatos).
Az empátiahiány valóban jellemző az autizmus spektrumzavarosakra, én is betudom ennek a dolgait.
  Totál idióták vagyunk. Valamiért azt gondoljuk, hogy a serdülőkorú gyerek nevelése - vagy akár csak az elviselése is - valami irgalmatlanul szörnyű dolog. "Mintha kicserélték volna" - sóhajtozunk, anélkül, hogy a leghalványabb fogalmunk volna róla, mi is zajlik leszármazottunkban. Pedig tudnunk…..
Almandin 2019.10.07 23:10:37
Az elengedés ponthoz a következőt fűzném hozzá: én azt látom, hogy azoknak a szülőknek van ezzel problémájuk, akik vagy generalizált szorongással küzdenek, amit kivetítenek a gyerekükre, vagy ú.n. nárcisztikus szülők (az az igény, ami a plüssmaciként való dédelgetésre vonatkozik, a nárcisztikus szülő gyerekkorból eredő szeretetvágyának pótlására szolgáló igény). Én azt látom, hogy a beletörődésen és a viszályon kívül gyakori forgatókönyv felnőve a messzire költözés és a szülőkkel való kapcsolat akár teljes megszakítása.
Jól látod, hogy a konzervatívoknál gyakori, hogy a kamaszkort nehezen viselik, mert az ő ideájuk a tekintélyelv, az akár felnőtt korban is engedelmes gyerek. Saját fülemmel hallottam konzervatív katolikus ismerősömtől, hogy kiakadt azon, hogy a felnőtt, közel 40 éves lánya már nem akar mindenben engedelmeskedni neki. Azt mondtam neki erre, hogy a lánya már felnőtt, nem köteles engedelmeskedni neki. A válasza az volt, hogy "most kezdi, de hát kamaszkorában se lázadt!". Totál ledöbbentem, bár nem lepett meg, a lánya a középkorúság közepén is egy megfelelési kényszeres, mindig jól nevelt, fegyelmezett, jólöltözött, tanult, minden nap főző, mintaháziasszonyságra törekvő nő. Sejtettem, hogy azért ilyen, mert a család már korán betörte. Ilyen családokban csak a jókisfiú-jókislány szerepkör elfogadható, simán el tudom képzelni, hogy még napjainkban is kitagadják azokat, akik nem ilyenek.
Vicces poszt, meg a nyelvezete se a legcizelláltabb, de szenzációs, tökéletesen leírja a jelenséget:
modoros.blog.hu/2010/12/12/az_eminens_kislany
Almandin 2019.10.08 11:58:36
@szkornat: Hozzászólásod mutatja, hogy komoly hiányosságaid vannak a társadalomtörténeti ismeretek terén.
Egyrészt a nagycsaládi rendszer nem volt mindenhol elterjedt a múltban sem. A parasztgyerekek se töltöttek túl sok időt az anyjukkal. Nem volt ritka, hogy ha elmentek aratni, a kisgyerekeket a nagyobbak gondjaira bízták. Sok gyerek libapásztorkodott egyedül és társakkal a mezőn akár már 4-5 évesen. A felsőbb osztályok gyermekeit gyakran bentlakásos iskolákban neveltették.
Az is tévhit, hogy a nők tömegesen csak a második világháború után álltak munkába. Nos, a középosztály asszonyai igen. De a parasztoknál is a nők is dolgoztak a földeken, nemcsak a háztartásban. A munkásosztályban a 19. sz.-ban és a 20. sz. elején is a nők többsége vagy gyárakban dolgozott, vagy háztartási alkalmazott volt. Vagy mosónő volt, mint József Attila anyukája.
Másrészt a kamaszok maguktól is keresik a korosztályuk társaságát, ilyenkor pont az a természetes, hogy valaki kezd távolodni a családjától. Épp az a nem egészséges, ha a szüleitől várja a kötődési igény kielégítését. Ilyen is lehet, de ez később üt vissza. Sajnos sok szülő örül neki, ha a serdülő inkább vele szeret lenni, és nem nagyon akar leválni, de ez valójában személyiségfejlődési probléma jele lehet. Az ilyen szülők valójában kényelmesek. Örülnek annak, hogy nem kell csatározni a kamasszal, nem kell izgulni, hogy mit csinál a buliban, csak ezekből lesznek nagyon gyakran a leválni képtelen, akár párkapcsolatot létesíteni se képes 30-40 évesek.
Almandin 2019.10.08 20:52:31
@G. Nagy László: Nem lep meg, hogy a katolikus házasságok olyanok, amilyenek. Eleve a katolikus lányokat úgy nevelik, hogy "visszafogottak" legyenek. Ez nemcsak arra vonatkozik, hogy esküvőig nem lehet szex, hanem az erotika úgy ahogy van, nem illik egy vallásgyakorló nőhöz. Vagy abból is feladatot csinál (a férjet ki KELL elégíteni, mert ha nem, baj lesz). A vallásos nőknek nagyon ritkán van nőies kisugárzásuk, inkább olyan megbízható szürke egerek. A férfi, ha ilyet vesz el, hosszú távon kielégítetlen marad, mert ez a feleség inkább pótanya, mint társ, pláne ágybeli társ. Előbb-utóbb csalni kezdi a nőt szexisebb nőkkel, kivéve, ha ő is van akkora valláskárosult, hogy nem meri élvezni a szexet. De a fő a látszat fenntartása kifelé. Másik lehetőség, hogy a férfi eleve képmutató és direkt elvesz egy vallásos szendét, mert kell a cseléd és az, hogy lehessen reprezentálni a közösségben az istenes családi élettel. De többre nem tartja asszonyát és a nemi gerjedelmét is máshol vezeti le.
  Mindannyian mások vagyunk. Sokunkat a változatosság gyönyörködtet, ám van, akit a szent monotonitás éltet. Hitem szerint mindkét út legitim. A bajok csupán akkor kezdődnek, amikor erkölcsi magaslatra helyezzük valamely álláspontot, s ettől a másik automatikusan az immorális szektorba…..
Almandin 2019.10.07 22:36:10
@Zabalint: Ez amiatt van, mert az ő köreikben szinte megugorhatatlan erkölcsi mérce van. Borkai ügyével nem foglalkoztam sokat, de inkább az a kérdés, közpénzen tette-e, amit tett. Ha igen, az baj. Ha nem, az magánügy, amíg nem sért törvényt.
A keresztény-konzervatív képmutatás létező jelenség, valamiért a vallásosak többsége kényszert érez arra, hogy kifelé egy áltökéletességet sugalljanak-nemcsak szexuális téren. Eleve nem lehet hibátlan egy ember. Nagyon érdekes ez egyébként egy megbocsátást és nem ítélkező magatartást hirdető vallás híveitől.
Almandin 2019.10.08 13:09:27
@Zabalint: Az ítélkezés meg maga a morális nárcizmus. Szerintem a bigott, erősen ítélkező hajlamú emberek többsége covert nárcisztikus. Saját magukat többre tartják másoknál. Sőt, sokakat lehet, hogy azért vonz a bigottság, mert akkor van indok arra, hogy erkölcsileg felsőbbrendűnek érezzék magukat másoknál. Kifelé meg játsszák a nagy szerénységet.
Amúgy nincs olyan ember, akiben ne lenne egy kevés ítélkező hajlam. Teljesen nem lehet mellőzni, mert véleménye, értékítélete mindenkinek van valamiről. De az egészséges ember ezt nem viszi túlzásba.
Almandin 2019.10.08 13:13:05
@Zabalint: Amúgy a keresztények nemcsak kifelé ítélkeznek. Pont azért van a köreikben nagy képmutatás, mert befelé ugyanolyan keményen ítélnek, akár apróságok miatt is. Ezért fojtogató az egész.
                       „Miért jobb egy nőnek egy tartós, de rossz kapcsolat, mint lezárni és adni egy esélyt magának a változásra? - teszi fel Levélírónk az örök kérdést, melyre maga is megpróbál válaszolni. Jelenleg egy olyan nővel próbálkozik, aki egy boldogtalan kapcsolatban él, mégsem lép ki…..
Almandin 2019.10.03 21:23:36
@EGY a Queen: Fontos gondolatok. Sajnos ma sok pszichológus is azt javasolja, hogy váljon el valaki kisebb gondok esetén is, de azt nem közlik, hogy a magányba is bele lehet zakkanni. Másrészt más elválni huszonévesen és más 40 felett. Egy fiatal nő még könnyebben talál megfelelő partnert, de egy idősebb gyakran nagyon sokáig kénytelen egyedül lenni, vagy meg kell alkudnia egy olyan partnerrel, aki lehet, hogy rosszabb annál, mint akitől elvált.
Almandin 2019.10.03 21:42:22
@Daenerys Targaryen: Akkor foghat ki jobb pasast a negyvenes nő, ha nem elhízott, nem ápolatlan, valamint megfelelő körökben mozog. Előny, ha nincs kiskorú gyermeke. Még így is nagy az esély, hogy csak nőset talál megfelelőt, mert tapasztalatom szerint hiánycikk a független, nem lepukkant, művelt, viszonylag csinos középkorú férfi. A korosztályban a jobb példányok szinte mind foglaltak.
  Ahogy minden évben, Orbán Viktor idén is megtartotta beszédét Tusnádfürdőn. Szokásának megfelelően ezúttal is a politikai filozófia játékterére merészkedett, s e tekintetben üdítő volt hallgatni; az elmúlt harminc esztendőt felidézve nemigen emlékszem  senki másra, aki aktív politikusként - pláne…..
Almandin 2019.10.02 22:43:41
@G. Nagy László: Sajnos tévedsz abban, hogy Jézus sose beszél a szexről. Van tanítása a paráznaságról, a válásról, és említi azt, hogy aki vággyal néz asszonyra, az a szívében már paráználkodott vele. Emlegeti a gyehennát, hogy oda kerülnek a házasságtörők.
Nagyon nyomasztóak a krisztusi gondolatok erről, nekem hozzájárultak a hitehagyásomhoz is. Idézet (a kilencedik parancsolat alfejezetnél van a lényeg):
mazsola.iit.uni-miskolc.hu/~drdani/biblia/bd/Mt/chap005.html
Almandin 2019.10.02 22:52:24
Ez is érdekes, most találtam:
talita.hu/magazin/qbnnek-a-hazugsagot-tartomq-hazassagtoeres1/
A történet azért is érdekes, mert beilleszthető a legfrissebb posztodhoz is, oda is berakom. Szerintem jól mutatja, hogy egyrészt milyen egy átlagos hosszú házasság, másrészt egy vallásos, gyakran félrelépő embert mutat, szerintem ez gyakoribb, mint a teljes hűség.
A végén leírják, mi volt Jézus véleménye a szexről, hát nagyon életidegen és bűntudatkeltő (az én véleményem szerint).
A Kádár-kor ételei és italai maguk voltak a zsír- és cukorbombák mai leszármazottjaikhoz képest. Összetevők a 60-as években és napjainkban...
Almandin 2019.09.29 07:53:29
@Kaptabakta: Inkább az a probléma, hogy ma már nem divat gyalogolni. Középosztálytól felfelé az emberek többsége autót vesz, amivel két saroknyira is elmegy. A gyereknevelés szokásai is átalakultak. Sokan csak a pici gyerekkel mennek játszótérre, nagyobb gyerekeket, kamaszokat pláne egyedül nemigen látni kint. Több kertvárosi környék játszótere üres, szinte sose játszik ott gyerek. A középosztálybeli szülő inkább megveszi a gyereknek a saját kertbe a hintát, de ki nem engedi-bár inkább úgy gondolja, kütyüljön a zárt szobában a gép előtt, akkor "nem érheti baj"-de, érheti, a pedók a neten ugyanúgy megtalálják, kortárs cyberbullying is van. Eredmény: kövér, vagy satnya gyerekek, korán induló krónikus betegségek, izomtalan, tunya szülők, akik három sarokról se cipelnek haza egy bevásárlószatyrot.
Petrova Gora Monument a nép felkelésének emlékműve, a második világháborús emlékmű Petrovac legmagasabb csúcsán helyezkedik el. Horvátországi túránk alkalmával, meglátogattuk ezt a gigantikus, elhagyatott monstrumot...
          „Ha nekem megfelelő és boldog vagyok benne, akkor minden jó, az évek meg csak számok” - ám se a szülők, se a barátok nem értik ezt a frigyet. Levélírónk eddigi tapasztalati szerint a korabeli férfiak vagy csak egyetlen dologért keresnek kapcsolatot, vagy türelmetlenek és túl lazán veszik…..
Almandin 2019.09.20 22:34:29
@bz249: Nekem is inkább az a benyomásom, hogy valószínűleg egy mamakedvence a pasi. Lehet, hogy az első nője 40 körül, ennek is betudható, hogy kissé furcsán viselkedik egy párkapcsolatban. Természetesen a foglalt verzió se zárható ki.
Véleményem szerint 14 év korkülönbség nem túl sok. Vannak jól működő kapcsolatok ennél jóval nagyobb korkülönbség esetén is.
Én a nő helyében azt gondolnám át, hogy mi kell nekem. Nem minden nő olyan, hogy ragaszkodik minden áron a hagyományos házassághoz-családalapításhoz. Ha szereti a férfit és boldog vele, akkor lehet, hogy neki is megfelel egy látogató párkapcsolat. Ahol főleg szex és barátság van jelen. Sok nőnek nagyon is megfelel az ilyen, csak nem meri felvállalni, mert megszólják.
A másik, amit a kora miatt meg kell gondolnia: akar-e gyereket. Mert ha igen, és 25 felett van, gyorsan döntenie kell, illetve a férfit válaszút elé állítani. Ha a gyerek a cél, akkor már nincs sok ideje, akkor érdemes befejezni a férfival, ha nincs szándékában elvenni feleségül.
Egyébként az egyik legfurább nekem a mai világban, hogy míg a melegeket már szinte kötelező egészségesnek tartani, és sok helyen már megbüntetik, aki kimondja, hogy ez nem egészséges, addig a heteró, de nagyobb korkülönbséggel élő párokat már deviánsnak és betegnek tartják. Furcsa.
           ...miért is? Társaságban nem túl kommunikatív, a csaj barátai butának tartják őt, és finoman szólva nem a Windsor-házból szalajtották. Posztolónk azon rágja magát, hogy fogadja el párját most már ilyennek, vagy kezdjen el a szakítás irányába mozgolódni, vagy egyáltalán ne törődjön mások…..
Almandin 2019.09.14 13:42:24
@Jobban tudja: Szerintem a nő csak a szex miatt jött össze a pasival. Ahelyett, hogy őszinte lett volna, hogy a pasi csak szexre kell, eljátszotta, hogy komoly a dolog (valószínűleg konzervatív közegben él, játssza a jókislányt). Pedig szexelhettek volna párszor egy jót, aztán szétválhattak volna, mert a nemi vonzalom olyanok közt is jelentkezhet, akik nem illenek össze hosszú távon.
Fő az őszinteség ilyen esetekben.
Almandin 2019.09.14 20:46:51
@Rita Vrataski: Szerintem ez egy nárcisztikus nő.
HOTEL VIVRE Ciki az absztinencia? 2019.09.09 19:46:09
Azon filozofálgattam már jó ideje, miért ciki nemet mondani az alkoholra, mikor szembejött Celeste Yvonne története. Celeste mindennap megküzd a függőségével, és már két éve egyáltalán nem iszik. Viszont minden egyes nap kifogásokat kell gyártania, mikor megkérdezik, miért nem akar szeszes italt…..
Almandin 2019.09.10 21:30:31
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én hasonlóan vagyok. Sose voltam nagyivó meg alkoholista, de az elmúlt kb. 10 évben nem nagyon fogyasztok alkoholt. Az elmúlt 2 hónapban egy szelet alkoholos krémmel töltött csokoládé volt az egyetlen alkoholos dolog, ami a számba került.
Ennek két oka van: az egyik, hogy hajlamos vagyok függőségekre. Koffein-és édességfüggés már kialakult, az utóbbiról nem ártana lejönnöm, mert sok a cukorbeteg a rokonságban. Meg tudok állni az alkohollal, de tartok attól, hogy ha rendszeresen fogyasztanám, elvonási tünetek jönnének. Életemben kb. kétszer rúgtam be, olyan alkoholundort kaptam, hogy csak na (kis mennyiségben azért jöhet). Ha sört veszek, inkább alkoholmenteset, mert abból jól be lehet inni (a sör ízét szeretem).
Van, hogy társaságban azért nem iszom alkoholt, mert mondjuk épp fájdalomcsillapítót vettem be, vagy az a veszély fenyeget, hogy pár órán belül be kell venni, és ezt el is mondom, ha tukmálós a társaság. Ha épp nincs fájdalomveszély, akkor el szoktam fogadni egy kevés alkoholt.
Absztinens nem vagyok, nem is szeretnék az lenni, de nagyon csínján bánok a szesszel.
Almandin 2019.09.10 21:32:21
@Fülig José: Szerintem meg az a nyomi, aki szerint mindenkinek muszáj folyton inni.
Egy absztinens vagy ritkán, keveset ivó miért lenne nyomi? Valószínűleg egészségesebb az alkesz vagy félalkesz embereknél.
Almandin 2019.09.10 21:41:52
@Fülig José: Ha szerinted ez jó, akkor elég furcsa gondolkodásod van:
index.hu/tudomany/egeszseg/2014/09/11/az_orszag_negyede_kemenyen_pial/
Lassan 3 éves tapasztalatom van a gyerekorvosokkal és védőnőkkel, és egyre többször gondolkozom el azon, hogy tulajdonképpen mekkora segítséget is jelent a jelenlegi rendszer. Eddig 3 védőnővel és 2 gyerekorvossal volt dolgunk, két külön településen, plusz a család többi kisgyerekes tagjával való…..
Almandin 2019.09.08 23:03:16
@kacsa.: Szabad megkérdeznem, hogy mi volt a probléma, ami miatt nem hordják fejlesztésre a gyereket?
A vezetékes víz hiánya gondolom azért probléma, mert nitrátos vizet kaphat a csecsemő, ami életveszélyes. Nagyon kevés ingatlan van ma, ahol nincs vezetékes víz. Amúgy sajnálom az ismerősödet.
Ez a védőnői kontroll egy szükséges rossz. Én se örülnék annak, ha egy védőnő bejárkálna a lakásomba és jelentéseket írogatna rólam, de sajnos pár évente egy-egy középosztálybeli vagy gazdag családban halálra éheztetnek egy csecsemőt vagy kisgyereket, ezért a magyar állam védi a gyermekeket, akik még kiszolgáltatottak, a szüleik esetleges hülyeségétől (mert kezeletlen elmebeteg nagyon sok futkos, sok olyan is, akiről ez nem is látszik).
Almandin 2019.09.09 11:48:58
@kacsa.: Az autista esetben valóban szomorú a szülők hozzáállása. Ha már az orvos is mondja, sőt, laikusok számára is egyértelműek a tünetek, azt nem szabad elbagatellizálni. Nárcisztikus szülőknek vannak ilyen dolgai, hogy ők csak tökéletesek lehetnek, a gyereknek se lehet semmi baja, mert az önfényezés fontosabb, mint a gyerek egészsége, gyógyulása. Egy autizmus esetében, különösen, ha enyhébb változatról van szó, a gyerek egész hátralévő életére hátrányosan hat, ha nem kapja meg időben a kellő fejlesztést.
Vannak szülők, akik az enyhébb testi betegségeknél ugyanígy járnak el. Kis probléma mondjuk a szívvel vagy a gerinccel, de a szülő nem képes elfogadni a kisebb egészségi problémát és szégyenként éli meg.
A vizes témához: elmondásod alapján ez valóban túlreagálás volt, ráadásul a védőnő nem tudta, hogy ekkora stresszt okozni egy kismamának nagyobb kárt okoz, mint az a probléma, amit felfújt? Ráadásul nem itatták volna a babát nem neki való vízzel. Az ilyen védőnők miatt utálják sokan a rendszert, joggal. Amúgy valóban a gyámügy kinyújtott csápjai, csak sokszor ezt nem érezni. Én a rendszer létezését szükséges rossznak tartom, mert időnként valóban veszélybe kerülnek gyerekek elmebeteg vagy gonosz szülők mellett, tehát mellőzni se lehet. Egyébként én is vegzálásnak élném meg, ha lenne gyerekem, mert ha egy hatósági személyt időnként kötelezően beengedni a lakásodba az.
Egyébként tetszik a nicked, nagyon szeretem a vadkacsákat!