Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pócza Kálmán

17 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már megírtuk egyszer, de az újabb határátlépés kapcsán ismét fel kell emelnünk a szavunkat: a liberális ideológia intézményi védőbástyái ellen nem adóhatósági megfélemlítéssel és rendőri akciókkal kell fellépni. Őket saját terepükön kell párbeszédre…..
A magyar kormány több intézkedésével egyáltalán nem ért egyet, de úgy gondolja, hogy külföldön a magyar kormány ellen egy olyan kampány folyik, amely abszolút torz képet ad Magyarországról. Oplatka Andrást a magyar kormány nemzetközi megítéléséről és vitatható…..
INTERJÚ Állandó vendégszerzőnket, Oplatka Andrást kérdeztük az ellenzék nélküli svájci politikai élet sajátosságairól, a Svájci Nemzeti Bank elnökének lemondásáról és arról, hogy miként érinti az alpesi országot a pénzügyi és gazdasági…..
INTERJÚ A család csakis egy férfi és egy nő közötti kapcsolat lehet, amelyben a felek potenciális szülők is egyben. Az egyik legtekintélyesebb német alkotmányjogász nyilatkozott nekünk. Paul Kirchhof az Andrássy Egyetemen - kas.de     Paul Kirchhof a német…..
commonsensebudapest.comINTERJÚRoger Scruton kétségkívül a konzervatív gondolkodás egyik legnagyobb élő alakja. A Mos Maiorum őt kérdezte az Európai Unió válságáról, a brit belpolitika legaktuálisabb kérdéseiről, Orbán Viktorról – és persze a borkultúráról, hiszen…..
David Chayton 18 hónap börtönt kapottwn.comKOMMENTÁRMiért jó, ha időközi választáson vissza lehet hívni egy parlamenti képviselőt? Milyen hátulütői lehetnek egy képviselő cikluson belüli leváltásának? Érvek pro és kontra.  A 2010-es brit választási kampányban…..
Uralkodói trón a Lordok Házábansydneyinlondon.blogspot.comKOMMENTÁRÚgy tűnik, hogy a dühödt demokratizálási hullám elérte az arisztokrácia utolsó bástyáját is: a Lordok Házának tagjait pár év múlva nem kinevezni, hanem választani fogják. Minden a demokrácia ellentmondást…..
Cameron vitázik a parlamentbendailymail.co.ukKOMMENTÁRE-petíció segítségével kényszeríthetik parlamenti vitára képviselőiket a britek. A „közvetlenebb” demokrácia ezen nemrégiben bevezetett módjával azonban komoly bajok vannak egyesek szerint.  Az elmúlt két…..
Forrás: medicalonline.huKOMMENTÁRVan olyan hely a világon, ahol a parlamenti képviselők egyáltalán nem kapnak fizetést. Svájcban nem a politikából, hanem a politikáért élnek a képviselők – legalábbis elvileg.  Délelőtt a községi képviselőtestület bizottsági…..
KOMMENTÁRCameron, O'Donnell és Heywooddailymail.co.ukEl tudják képzelni, hogy Stumpf István kancelláriaminiszterként szolgálta volna Medgyessy Pétert? Vagy hogy az Orbán-kormány üléseit Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti? Erős fantázia kell a dologhoz, pedig ehhez hasonló…..
Pócza Kálmán 2011.11.13 22:45:08
@tölgy: A "mos maiorum" ebben az esetben inkább a "politika íratlan szabályai" kifejezéssel fordítandó, a poszt (és annak címe) pedig a magyar és a brit gyakorlat közötti különbségre hívja fel a figyelmet. Egy ilyen rövid bejegyzésben azonban a különbség okainak feltárására, a különbség létének indokolhatóságára vagy indokolhatatlanságára sajnos nem tudunk kitérni, noha kétségkívül az is roppant izgalmas kérdés lenne. Ebben a posztban viszont mindössze a jelenség felmutatására szorítkoztunk.
Forrás: thetruthisnow.comKOMMENTÁRA konzervatív frakció harmada fellázadt a pártvezetés ellen: referendumot akartak az Európai Unióhoz való viszony újratárgyalásáról. Kezdeményezésük elbukott, de a kormánypárton belül komoly ellenzéke lett a brit kormányfőnek. A legfőbb…..
Forrás: apg.ch KOMMENTÁRA választópolgárok többsége általában el sem megy szavazni, Svájcot mégis a demokrácia egyik mintaországának tartják. Tegnap parlamenti választások voltak az alpesi országban, amelyen a választópolgárok alig több mint 48 százaléka vett részt. A…..
Pócza Kálmán 2011.10.25 13:27:00
@külföldi bankszámla: Kedves külföldi bankszámla!

A postai szavazás valóban nagyon érdekes kérdés, a cikk megírásakor már előkészületben volt egy poszt, nemsokára meg is fog jelenni, ahogy a internetes szavazásról is, ahogy a választás módját illető kérdésekre is vissza fogunk még térni a későbbiekben. Elsősorban olyan dolgokra, amelyek nagyon eltérnek a hazai szokásoktól é szabályozásoktól.
Forrás: politicalbetting.comKOMMENTÁRVáltozik a választói regisztráció rendszere, féltik a demokráciát. Ellenzéki publicisták és vezérszónokok megkongatták a vészharangot és arról beszélnek, hogy a kormánypártok ezen adminisztratívnak tűnő változás révén akarják…..
KOMMENTÁR Alex Salmond, Skócia első embere forrás: telegraph.co.uk A brit köztisztviselői kar vezetője akár több miniszterelnököt is kiszolgálhat hivatali ideje alatt. Kis hazánkból nézve döbbenetesnek tűnik, de konzervatív és munkáspárti miniszterelnökök váltják…..
Claude Longchamp(Forrás: nzz.ch)KOMMENTÁRA magyar nyilvánosság az utóbbi tíz évben nemcsak hozzászokott a jól-rosszul felkészült médiapolitológusok állandó jelenlétéhez, de talán már ki is ábrándult belőlük. Svájcban azonban még csak a mostani parlamenti választások előtt…..
  Yes, for a score of kingdoms you should wrangle,And I would call it, fair play. Shakespeare           Mos maiorum - azaz a politikai kultúra íratlan szabályai, az ősök bölcsessége, amelyet az utódokra hagyományoztak az antik Rómában. Ezen a blogon…..
Ötletgazdák Hörcher Ferenc Eszmetörténész, egyetemi oktató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. Publikációi a koramodern korszakkal és a kortárs konzervatív politikai filozófiával foglalkoznak. Esztétaként a felvilágosodás esztétikai gondolkodását kutatja.…..
  Talán emlékszünk még Orbán Viktor kijelentésére a választások éjszakáján, miszerint a kétharmados többségnek alázattal kell majd végeznie munkáját. Úgy látszik, ez az alázat jelenleg egyetlen dologra vonatkozik: a népfelség Orbán és Semjén által elképzelt…..