Regisztráció Blogot indítok
Adatok
József a katona

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Subba Subba Sport: Blogmotorozás 2012.04.22 11:14:00
agressziv hajfej,legalabb mozgott aznap valamit,de amugy egy szot sem ertek az egeszbol,pedig elvileg tudok angolul..
József a katona 2012.04.22 14:49:03
Subba Faszkorbács: Clepto Disco 2012.03.20 14:36:00
A Compact Shitkó megint nyúlt, mint ahogy a commenten is megírták maga a szám, ami mellesleg egy tragédia, is nyúlás. De most kiderült, hogy a klip is kicsit nagyon hasonlít a AKKezdetPhiai, egyébként nem rossz, csövis budapesmód kippjére. Na, de legalább most már nem külföldről…..
Az olasz hadüzenetet követően feszített ütemben folyt a csapatszállítás és a beérkező alakulatok továbbirányítása a számukra kijelölt védelmi területekre. 1915 májusának végén alföldi magyar parasztbakák ezrei kerültek a számukra teljesen idegen világ, a Karintiai-Alpok…..
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 41. rész Elkeseredve az élettől Másnap, [1915. június] 18-án kora hajnalban keltünk. Lábaim nagyon fájtak, amit jelentettem a szakaszvezetőnek, és ő azt mondta, hogy adjam át a lovat egy másik fiúnak, kinek szintén egy lova volt, s ő…..
József a katona 2011.10.12 23:13:19
@PintérTamás: Ha bizonyított, hogy szolgálat elkerülése végett történt az öncsonkítás, az több év börtön!
József a katona 2011.10.12 23:40:50
@PintérTamás: szerintem az "gyávaságnak" minősül, annak enyhébb változata, pár hónap (6)kb.
ellenben az Öncsonkításról:
"XII. czikk:
A ki a szolgálati eskü letétele után, testének megcsonkitása, vagy valamely betegségnek szándékos elöidézése által magát katonai szolgálatra alkalmatlanná tenni, s ez által katonai végelbocsátását kieszközölni igyekszik, az öncsonkítás bűntettét követi el, és ha csapattesténél semmiféle szolgálatra alkalmasnak nem találtatik, 10 évig, ha pedig azon csapattestnél, melyhez tartozik, szolgálatra nem egészen alkalmatlannak ismertetik fel, 5 évig terjedhető súlyos börtönnel büntetendő."
A különleges sorsú noszvaji baka rohamtanfolyamról küldött tábori lapjáról közölt posztunk hatására a családból egy újabb fotólap is előkerült, amelyen hősünk másik két falubeli baka társaságában szerepel.  Csúfor Lajos, Pataki Gyula és Majnár Ferenc A lapot Pataki…..
A LegoGroup Nyíregyházán nyolcvanmilliós beruházással ezer embernek építtet munkahelyet kilencvenmillió Lego-kocka felhasználásával. Hamarosan elkezdik ásni az alapokat és bezsaluzzák az első bütyköket, amelyekben az építőkockák megkapaszkodhatnak. A már meglévő LEGO-gyár…..
József a katona 2011.09.03 17:09:17
Az Osztrák−Magyar Monarchiában minden esztendőben megemlékeztek az uralkodó, Ferenc József születésnapjáról, amely augusztus 18-ára esett. Az eseményre már jóval korábban megkezdődtek az előkészületek, békeidőben és a háború alatt egyaránt.  Ferenc József 80.…..
A Doberdó-fennsík kiürítése a hatodik isonzói csatában - 1916. augusztus 10. Öt sikertelenül megvívott isonzói csata és egy elszenvedett gáztámadás után 1916 nyarán az olasz hadvezetés döntő lépésre szánta el magát: a siker reményében minden tartalékot mozgósított, új…..
József a katona 2011.08.11 23:54:26
bocsánat, "lukacsics"-csal valóban elkalandoztam. :-/
azonban több visszaemlékezést átolvasva, a fenti leírás még bőven tetézhető...
egy kis ízelítő Géczy Mihály alezredes beszámolójából, a m. kir. 40. honvéd rohamzászlóalj 1918. Június 21-ei állapotáról és körülményeiről:
"21-én kisütött a nap. Forrón tűztek sugarai a rohanó víz által, a Torrens ágyában összehordott hihetetlen vegyes hordalékot. Volt abban szennyel keverten emberi és állati testrész, fegyver, acélsisak, felszerelési tárgyak, ruha, és járműdarabok, stb, stb. És a rettenetes keverék bűzlött és gőzölgött, - valóságos melegágya volt minden nyavalyának. Orvost pedig, mióta a zászlóalj orvosfőnököm sírógörccsel elhagyott, nem láttunk."
az eső előtte napokig szakadt, véres dagonyává változtatva a folyó medrét, ahol a katonák mindenféle parancs nélkül álltak, és nem tehettek semmit a folyamatos olasz bombázások ellen. a hadvezetés támadni sem mert, de a magyar katonák vére árán -presztízskérdést csinálva az ügyből- nem adta fel Asiago-t sem. közben tombolt a vérhas és a tífusz, éheztek, többen megőrültek. folyamatos pergőtűz, gránátrobbanás, és amint egy percre kitisztult az ég, ellenséges repülők özönlötték el az eget felderítési céllal, hogy még pontosabban szórhassák a halált...

a fenti visszaemlékezés teljes egészében a "Halálfejes katonák"-ban olvasható
József a katona 2011.08.11 23:57:22
  Molnár Ferenc haditudósítói működéséről már esett szó a blogon. Az író 1915 júniusában megfordult a pár nappal korábban visszafoglalt Przemyślben is. A jelképes jelentőségűvé vált erőd és város visszavétele az előző hetekben itt is több bejegyzésben szóba került. Molnár részletesen beszámolt a…..
Az elmúlt hétvégén dolgunk akadt San Martinóban, ezért a blog testületileg leutazott a Doberdóra. Csatlakozott hozzánk néhány barátunk is, így végül nyolcan indultunk olasz földre. Utunk elsődleges célja az volt, hogy San Martino del Carso első világháborús múzeumában…..
József a katona 2011.07.20 15:00:58
@Natasa Gajdarova: valóban, az szimpatikus, mikor a rohadás és enyészet elől mentik meg a tárgyakat, azonban sok esetben hazulról mennek el itáliába olyan leletek, amelyek ritkaságuk miatt egy "EU-s" gyűjtő súlycsoportjába tartoznak. ez viszont szerintem igen szomorú :-(
és mellesleg az olaszoknál egy magángyűjtő felér 20 hazaival. túlzás nélkül.
1915. okt. 7. Szépreményű Széll Mariska kisleánynak Vácz Atilla utca 11. Kedves Mariska! Nagyon szépen köszönöm a névnapi kedves megemlékezésteket, viszont emlékül küldi nektek apuka e képet a névnapjára kapott csokrokkal. Jól tanuljatok és szófogadók legyetek. Sokszor…..
József a katona 2011.07.08 21:50:31
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 27. rész Przemyśl felé Zagórz, a San folyó mellett csinos város, vasúti állomással. A Kárpátokból való elindulásunk óta itt láttunk először vasutat, de nem használhattuk, a vonatok nem közlekedtek rajta, mert az oroszok menekülésük…..
József a katona 2011.07.04 10:12:25
  A meghívó PDF-formátumban..
József a katona 2011.06.28 10:00:48
„Weib und Held passen nicht zusammen!” (A hölgy és a hős nem említhető egy lapon!), - tartották a Monarchia katonai vezetői. Nem alaptalanul, hiszen a háború mindig is a különféle nemi betegségek „melegágyának” számított. Katonák ezrei hozták-vitték a…..
Az itt következő képet Mikó Jenő olvasónk posztolta be a Facebook-oldalunkra, majd e-mailben kiegészítette még néhány érdekes személyes emlékkel. „Ez a kép Dr. BALÁZS JENŐ egri ügyvédről készült, aki 1914-ben a 60-as gyalogezrednél szolgált. Ő a nagyapám volt anyai…..
Az alábbi különleges repülőgépgyártás-történeti képsorozatot és az ehhez kapcsolódó kutatási beszámolót Hadnagy Attila kutatótársunk bocsátotta rendelkezésünkre. A fotók először a mi oldalunkon láthatóak. Az írás megjelentetésével a blog olvasói segítségét is…..
József a katona 2011.04.27 22:50:05
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 16. rész Jakabvölgyén Jakabvölgyének hívják azt a kis nyomorult rutén falut, hová április 16-án, pénteken este megérkeztünk. Itt volt a nagy tréntábor, konyha, stb. Innen hordták fel az élelmet lóháton a 4–5 kilométernyire levő…..
Az Osztrák-Magyar Monarchia életképessége körül már születésekor éles vita bontakozott ki (lásd pl.: http://mek.niif.hu/04700/04727/html/412.html), amely később sem jutott nyugvópontra. Napjaink történettudományában sincs egyetértés abban, hogy a Monarchia szétesésében a…..
Vajon hány millió fényképfelvétel készülhetett a Nagy Háború idején? És vajon mennyi maradt fenn belőlük? A történelem viharaiban vagy a természetes enyészet folytán jó részük bizonyára megsemmisült, ha pedig nem, akkor sok esetben feledésbe merült, mikor és hol…..
1914 augusztusában lázas készülődésben volt a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred mindhárom zászlóalja. A századokat feltöltötték hadilétszámra, a szállítmányokat összeállították és várták a parancsot, hogy induljanak a harctérre. Erre 1914. augusztus 22-én került sor…..
Újabb kiadvány jelent meg állandó szerzőink tollából. A Katonaőseink nyomában a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred doberdói harcairól mesél. A 64 oldalas brosúra bemutatójára szombaton, azaz holnap kerül sor a nagyváradi városházán. A tévében A vörös báró, a Fegyverszünet…..