Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PO

10 bejegyzést írt és 1835 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Baconös borjútekercs 2018.12.30 07:00:00
Boldog Új Évet Kívánunk!   Feleségem már megint vásárolt ... Most egy szárazon érlelt borjústeak nevű valamit vett féláron. Ha már érlelt, akkor nem gond, hogy közel a lejárat - úgyis azonnal elkészítem :) Azért gondban voltam, mert ez borjúcomb volt, ami az én ismereteim szerint nem a legjobb…..
PO 2019.01.02 01:10:51
Megyek a pocsolyán túlra, gondoltam megleplek benneteket egy ottani lekvárral. Az USA-ban a gyerekek a sós mogyorókrémet rengeteg Concord szőlő dzsemmel (Concord Grape Jelly) ették. Hozzájutottunk nagyobb mennyiségű Othello szőlőhőz, amiből lenyúltam egy keveset. Mivel Concord…..
Mindig csak krumpli vagy rizs a köret, esetleg saláta, párolt zöldség? Itt az alternatíva: finom, egészséges, nem kerül sokba és pillanatok alatt elkészül. Sosem gondoltam volna erre az elkészítési lehetőségre, pedig ez a karfiol igazán Kolumbusz tojása...  Rózsáira szedem a…..
 Sok országban népszerű a tejberizs, de ez a török módra készülő desszert - eredeti nevén a Fırın sütlaç - különösen finom, mert a sütés extra ízeket hoz elő belőle. Ideje volt idehaza is kipróbálni: gyorsan elkészül és szívesen kanalazza kicsi és…..
Kissé háttérbe szorult mostanában, pedig egészséges és finom, laktató, jól melegíthető és nem kerül sokba - ritkaság ennyi előny egy ételben! Tehát ha van egy szép fej friss karfiolunk, meg egy kis főtt rizsünk, már csak egy kis darált húst kell kerítenünk, hogy hamar összeüssük a klasszikus rakott…..
Blogkocsma Bostoni sült bab 2018.05.24 07:00:00
Ha Taljánországban a firenzeieket illetjük a babzabáló titulussal, akkor az Egyesült Államokban a bostoniakra illik a jelző. Természetesen számos más országnak/régiónak is megvan a maga sült babja. A Brit Birodalom területén a paradicsommal készült változat a tradicionális…..
PO 2018.05.24 22:10:17
@Daró: @Andrass9: régen minden jobb vót? ;)
Pár évvel ezelőtt a helyi piacon a helyi árustól kaptam a receptet, amikor megkérdeztem tőle, hogy hogyan szokta tartósítani az erős paprikáját. Azóta csak így készítem el, és mindig sikerül. Átlagosan 5 kiló paprikát szoktam így eltenni, és mind el is szokott fogyni a következő szezonig. Felbontás…..
PO 2017.10.22 07:17:42
@Waka: Én még 20 deka sónál tartok ;)

Én ennél a cuccnál a gazdag paprikaízre megyek rá. Ezért aztán használok kápiát, néhány féle csilit, de még cseresznye paprikát is. Hogy nagyobb legyen a hozzáadott érték, a hozzávalókat csumázás után meg is füstölöm...
Az eredmény egy aromás, enyhén csípős, füstös illatú paprikakrém. Tűzhelyen készült ételhez használva elegendő mennyiség kerülhet bele ahhoz, hogy a sokféle paprikaíz mellett a füstíz és a mérsékelt csípősség is megjelenjen. A fejlesztésnél ez volt a cél és nem több.
Sokan nem tudják, de most van a rántott csirke szezonja. Azért még biztosan vagyunk jónéhányan, akik emlékeznek arra, amikor egy tavaszi vagy kora nyári vasárnapi ebéd gyanánt anyánk vagy nagyanyánk elénk tette a frissen vágott, gyenge, rántanivaló csirkéből készült rántott csirkét. Például egy…..
Az egyik legfinomabb húsú tengeri hal a farkassügér, azaz branzino, ami itthon is kapható frissen. Ez a négy halacska már konyhakészen várakozik a tepsiben. Megsóztam, citromos halfűszerrel hintettem kívül-belül, a hasukba citromkarikákat és fokhagymás fűszervajat tettem és…..
PO 2016.05.26 22:43:50
@A fickó: Megérett a helyzet arra, hogy a nickedet "Kurva Ügyes Fickó"-ra módosítsd! :D :D :D
Sokat hallottam ilyenrõl, mindenki reszket tõle. Van akik szerint akkor nem alszik meg, ha fedõt teszünk rá. Mások meg a sok sót tartják a bûnösnek. Egyesek szerint nem elég a fokhagyma benne. Olvastam olyan elvetemültet is, aki zselatint javasol (bár az is kocsnya, csak tisztított:) ????…..
Bárányragut főztem, mert 1.: volt bárányhúsom. 2.: mostanában egyre több kedvet érzek az egyszerű ételekhez. 3.: nem akarok bárány közelében pirospaprikát látni, úgyhogy ez leszűkítette a választási lehetőségeket. Először is kiolvasztottam és csinos, apró kockákra…..
Nagyon szeretem a bárányhúst, de eddig csak étteremben ettem és ritkán találtam olyannak, ahogyan elképzeltem. A sous vide technikával mi, háziasszonyok és -emberek is kitűnő minőségű húsételt állíthatunk elő otthon, könnyedén. Mi kell a szuvidoláshoz? Egy vákuumfóliázó, meg egy edény, amiben a víz…..
PO 2016.03.07 21:06:32
@AnicasubRosa: azt valójában Süllőcske és Gyury készítették, én csak fotóztam és posztoltam.
Olyan gyögyörű hús volt, h még Máriusz is megdicsérte :))
Blogkocsma Halászlé fazékban 2015.11.22 07:00:00
Nem feltétlenül kell a halászlét bográcsban készíteni, ahogy a gulyás is tud finom lenni, ha fazékban fõ. A fontos csak az, hogy csak jó alapanyagokból készüljön! Ez életem második halászleve, amire az apropót barátaink adták, akik megajándékoztak minket egy szép nagy ponttyal meg egy pici hallal…..
PO 2015.11.29 20:42:56
@Boar...: Igen, én ettem a halászlevedből. Úgy főzted, ahogy én szoktam és szeretem, a végeredmény pedig pompás volt.

Jó, h Süllőcske alapművét ajánlottad. Tudtam, h 92 kommentben legalább egyszer meg lesz említve :)))
Blogkocsma Egy újabb igazi sólet 2015.04.26 07:00:00
Nem is tudom, mit ünnepeltem inkább: 1, Elkészült és beérett (és egy kicsit ki is száradt) a saját füstölésû kacsa, liba és marhahúsom, vagy 2, Kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy gyönyörû cserépfazekat A két esemény szerencsésen tudtam ötvözni egy fenséges vacsorában. Egy majdnem…..
PO 2015.11.11 09:44:02
@Andrass9: Álmos hajnalon nem jutott eszembe a keresés opció :)) De azér a problémamegoldó készségem így sem hagyott cserben!

Bizonyára jól fog sikerülni, mert már ebben is eltört egy tojás! Ez jó jel! Megyek is és megeszem!
Blogkocsma Két mustár házilag 2015.09.23 07:00:00
Megirigyeltem Waka akcióját, meg musthoz is jutottam, tehát mustárokat kell készítenem. A többesszám jelen esetben kettõre vonatkozott, mert ez még csak egy kisérlet. Évek óta pakolok ide-oda több doboz klasszikus angol mustárport, ami az alapja a kedvenc mustáromnak, a Colemans-nak. Ezen kívül…..
Mexikóban nagy divatja van a füstölt jalapeño paprikának, aminek saját nevet is adtak: chipotle. A jalapeño íze a füstöléskor alaposan megváltozik, és nem a füst íze és illata miatt, de nem tudom miért :) Különösképpen esetünkben ez nem is érdekes, mert a cél a chipotle elõállítása házilag, hamár…..
PO 2015.09.18 13:50:47
@Andrass9: Az őrléshez csörgősre kell szárítani a paprikát. Ehhez már hő kell, ezért én a befejező szárítást aszalógépben csináltam. Ez biztonságos.
A paprikát először aprítógépben apróztam, aztán kvdarálóban őröltem finomra. Kirostáltam a finom frakciót, a rostán fennmaradó részt még egyszer megfuttattam. Persze még így is durvább, mint az ismert háztáji őrlemények - amint tapasztalhattad :)
Lepcsánkparty Marlin steak 2015.09.07 00:05:00
Hemingway kisregénye, Az öreg halász és a tenger lapjairól ismerős a marlin, de eddig még sosem kóstoltam. Most, amikor megláttam a halaspulton, frissen felvágva, úgy éreztem, meg kell vele közelebbről ismerkednem. A két szép, másfél ujjnyi vastag szelet összesen több, mint 50 deka volt. Enyhén…..
No ezt hivják egy "big slab of meat"-nek az óceán túloldalán! Kedves vendégeket invitáltunk ebben a hõgutában vacsorára. Az helybõl adódott, hogy grillezés lesz, mert én be nem gyújtok semmit a konyhában! A tervek szerint be sem megyünk a lakásba, a diófa igazán jó árnyékot ad. Kutakodtam a…..
PO 2015.09.07 00:14:12
@Rakosi Szidi: de még megkap6od! ;) Mert még megvan, csak az alkalmat várja!
Nagyon menő étel, világszerte divatos, de még magyar neve sincs. Mindenesetre a marha puha stefánia részéből vágott, érlelt, márványos szeleteket nevezik így - mostanában, hála nagy…..
PO 2015.08.14 21:16:23
@motoroskonyhaja: mit jelent az, hogy a nedvek egyensúlyba kerülnek? Akkor végül is milyen legyen az a kék sajt szerinted?

@Daró: egzakt dolog csak egy van: a balegyenes - Schopenhauer szerint :)))
Nehogy hortobágyi húsos palacsintával induljál, mert jégesőt küldök a régiós főzőversenyre! :P
Nos, az a látogató, aki a pacalcsorba receptjéért kattintott, csalódott lesz, mert csak továbbirányítani tudom, pl. ide:   Bár a videón nem pacalból készül a csorba (Ciorba), de a neten általam talált verziók közül ez volt szimpatikus, mert nem citromlével, savanyúkáposztával és egyebekkel,…..
Blogkocsma Lecsós izé 2015.08.06 07:00:00
vörösbor(de)minõségi olvasónktól:   Húúúst akarok! kiabált a hardverem. Mi van itthon? Bogyiszlóiból lecsó már készen. Karaj szeletek. De ne kelljen sokat piszmogni, ugyanakkor hasonlitson…..
  Aki 40 fokban, egy alig egyszemélyes konyhában lángost süt, az nem teljesen százaségő! Ennek ellenére megtettem, mert a gyerekemért mindent, ésszerű kereteken belül. (Bár ez esetben elgondolkodtam azon, nincs-e túl a dolog ezen a határon.) De szeretem feszegetni a kereteket mindenben, ez meg elég…..
Sok friss fûszert szedtem a kertben. Gondoltam, hogy álcázom a fûszervajkészítésemet a spárgával. Pedig elsõdleges célom több különféle fûszervaj elõállítása, és tartalékolása a szûkebb napokra...
Lepcsánkparty Káposztás kocka 2015.08.03 00:05:00
Egy vallomással kell kezdenem: sok finomságot és különlegességet kóstoltam világszerte, sokfélét el is készítettem, de a legeslegnagyobb kedvencem akkor is a káposztás kocka. Nagy mennyiséget képes vagyok behabzsolni belőle, pedig vigyáznom kellene vele.  Most a legjobb a…..