Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dey

40 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valószínűleg már kezdenek unalmassá válni a hellók, és az A betűk, csináljunk valami izgalmasabbat! Van már működő Turbo Assemblerünk, így mindenki töltse be, indítsa el, és gépelje be a lenti kis szösszenetet. Miután mindenki kiszörnyülködte magát, hogy mi is ez, lássuk lépésenként. LDA, LDX…..
Dey 2022.09.15 11:47:33
@tájbor1001110: Mi a fene. Érdekes :O
Előszedek egy emut, és ránézek majd.

Hát... Lehet folytatás, ha ekkora az igény rá :)
C64 assembly alapok Turbo Assembler 2020.08.31 18:18:25
Azok akik lelkiismeretesen, az emulátor előtt ülve saját maguk is végigcsinálták az eddigi feladatokat, már kezdik érezni, hogy ez bizony elég nehézkesen és nyögvenyelősen megy. Például a programunk módosítása, ha mondjuk új utasításokat szeretnénk már meglévőek közé beszúrni.  Az Action Replay…..
 Fussunk át gyorsan rajta, hogy mit is tudunk eddig. Ismerünk néhány assembly utasítást (LDA, STA), amivel képesek vagyunk byte-okat írni a memória megadott címeire Tudjuk, hogy ha a $0400-tól kezdődő memóriaterületre írunk, az megjelenik a képernyőn, mint karakter Emellett, ha a $D800-tól…..
Miután sikeresen kihevertük az előző programunk fáradalmait, itt az idő, hogy valamiféle szöveget írjunk a képernyőre. Mint eddig is, kezdjük kicsiben, aztán majd haladunk a bonyolultabb dolgok felé. Ehhez viszont legelőször nem ártana tudni, hogy hogyan, és miből épül fel a képernyőn látott…..
Eljött végre a pillanat, amit mindenki annyira várt! Rendhagyó módon mi most nem egy HELLO WORLD-el kezdünk, hanem valami sokkal látványosabbal. Ami mellesleg egyszerűbb is, emellett segít megalapozni a továbbiakat. Izzítsuk be az emut, tehénkedjünk az Action Replay menüjében az F7-re, és írjuk be…..
Nem akarok túlzottan belemenni ebbe a részbe, de mégis hasznos lehet azoknak, akik még sosem láttak 64-est. Bekapcsolás után a következő menüt látjuk, amennyiben a VICE megjegyezte a cartridge fileunkat: Itt F3-at nyomva a normál mezei C64 módba kerülünk, amit nem szeretnénk, mert nem véletlenül…..
Mivel már valószínűleg mindenki unja a rizsázást, meg a hülye elméletet, csapjunk a közepébe, és rakjuk össze a kis "development" környezetünket. Jelenleg a windowsosoknak kedvezünk, a linux userek valószínűleg megoldják maguktól a telepítést. Mivel senki nem mazochista, és valószínűleg keveseknek…..
Nem célom mélységeiben belemenni a mikroprocesszorok evolúciójába, sem pedig belső működésébe, de néhány dolog azért jó ha elhangzik, mert a későbbiekben még nagyon hasznos lesz. MOS 6502 A MOS6502 processzort 1975-ben mutatták be, és nagyon hamar elterjedt, főképp az egyszerűségének, és…..
Első lépésként lehet érdemes lenne tisztázni, valójában mi is a programozás. A Wikipédia szócikk szokás szerint nem ad túl sok támpontot nekünk, mivel: Számítógép-programozás (vagy egyszerűen programozás) egy vagy több absztrakt algoritmus megvalósítását jelenti egy bizonyos programozási…..
Én még azon szerencsések közé tartozom, akik megélhették és láthatták a 80-as, 90-es években a magyarországi számítástechnika kibontakozását és (fel)virágzását. Gyerekek voltunk még, és hihetetlen élmény volt számunkra a sok színes-szagos masina, a rengeteg új játék, amit haveroktól, esetleg a…..
VoCore Hungary Mire jó? #1 - Doom 2019.06.08 14:21:00
Doomozni!..
Meghozta a posta, volt ám nagy öröm!..
VoCore Hungary VoCore2 megrendelés 2019.06.03 18:04:00
Aki úgy dönt, hogy megrendelné a VoCore2-t, így teheti meg...
Akinek hozzám hasonlóan megremeg a térde mindenféle mini/mikro kütyütől, annak érdemes továbbolvasnia ;)..
Hol is kezdjük? Jelenleg van egy működőképes Ubuntu rendszerünk, ami első ránézésre közel sem tűnik barátságosnak a "vindóz"-hoz szokott átlagfelhasználói szemnek. Mindenféle fura ikonok bal oldalt, sehol egy Start menü, vagy bármilyen támpont, hogy hogyan is álljunk neki bárminek... Mondjuk úgy,…..
C64 RuL3z In Memoriam 1541 #2 2010.06.27 14:14:00
1541-ünket szépen eltemettük, megsirattuk, de most lássuk milyen 21. századi alternatívák léteznek helyette. Vegyük elsőként szemügyre a legolcsóbb megoldást, amit akár házilag is könnyedén összebarkácsolhatnak az ügyesebb kezűek. A "cucc" neve: 64HDD Működési…..
Dey 2011.05.30 17:46:42
@Wertzui: X1541 kábel leírás:
www.richardlagendijk.nl/cip/article/item/x1541/en
Ez alapján már egy ügyesebb kezű haver is összerakja neked.
Itt még némi infó a többi kábeltípusról:
(XE1541,XM1541,stb)
sta.c64.org/xcables.html
Rajzokat sok helyen lehet találni ezekről is, lehet a fenti oldalon is fent van, de lusta voltam keresni :)
Miért ment össze a nemi szervem, mit lehet ellene tenni?Kevesebb hidegvíz,több kézimunka..Hol szerezhető be gésagolyó?Kapcsold ki az e-maileknél a spam disable opciót és millió ajánlatot fogsz kapni..Hogy néz ki egy gésagolyó? Hogyan kell használni?És ezt én honnan tudjam???Miért…..
Agyhugykő Ez meg mi a faszra jó? 2010.05.28 22:04:00
Most vettem egyszer egy cikket a tech.hu oldalán, amiben különféle színes meg drágakövekkel kirakott gázálarcok voltak. Egy Diddo Velema nevű akárki találta ki őket. De kérdem én. Ha már gáztámadás van, akkor ki a gecit érdekel, hogy milyen az a telibekúrt gázálarc? Mert engem…..
nah azt hiszem elég régen írtam már. de mivel a nemi életem a nullával egyenlő, legalább pofázok róla... XDMit lehetne tenni az ellen, hogy a fiatalok ennyire semmit nem tudnak a védekezésről/teherbeesésről?erényövet az összesnek! vagy esetleg anya / apa vegyen erőt magán és ne…..
Dey 2010.09.04 19:16:26
 Ezt nem lehet nem megosztani. Random mászkálok, és találok egy oldalt, ami elmondja, hogyan kell msn/iwiw fiókot feltörni. Tehát, először: küldj e-mailt a msn@hekker.com-ra. Ebbe írd bele, hogy1. kit szeretnél meghekkelni (az e-mail címét persze, nehogy a nevét.…..
Amióta az ember rájött, hogy ha valamit (elsősorban gyümölcsöt és/vagy levét) megerjesztünk, edénybe töltjük, majd jó/rosszkedvünkben, illetve csak úgy elfogyasztjuk, olyan szuperképességekre tehetünk szert, mint pl. a színes ásítás, sinusgörbe tökéletes menetközbeni…..
Dey 2010.09.04 16:42:17
@MuellR: Hogy $ky kapitányt idézzem: "Most mé? Azé szeretem a Borsodit, mer minden üvegnek más íze van."
Arról hallottam, hogy az emberek még nem is tudták, hogy a gabonából lehet kenyeret sütni, de a sört már bőszen főzték belőle. Hát ja, ezek vagyunk mi. :)
Apropó, ivás. Remélem lesz majd élménybeszámoló Érd Parádéról :)
Jól lenni jó Visszajelzés 2010.05.26 11:38:00
Látom, megugrott az olvasottsági statisztika, ezúton jelentkezem, nem adtam fel a blogírást, csak nem túl rózsás a helyzetem mostanában, átértékelésre kényszerített a történelem sötét magatartása. Még mindig jól vagyok, de éppen erősen törekszem rá, hogy ez így is…..
Egy napi elfoglaltságot követelő tevékenységről írnék a megszokott saját, benyomás-alapú stílusomban egy rövid gondolatmenetet. Engem a szüleim nagy tisztaságra neveltek, minden nap mosogatás, felmosás, heti takarítás: portörlés, porszívó (1975-ös Paкeta), polcokon, fiókban…..
Dey 2010.06.26 02:28:16
Kötekedés nélkül: kb. 17 éve élek macskával egyhuzamban. Jelenleg is itt fekszik az ölemben. :) Meg nem tudom mondani mikor mostam utoljára kezet macskázás/kutyázás után. Sőőt. Bebújik a nyakamba, dörgölőzik az arcomhoz, nyalogat ésatöbbi... Haláli fazon :) Persze nem győzöm a szőrt szedni utána :)
De érdekes, hogy soha semmit nem kaptam el sem tőle, sem az elődeitől.
Ráadásul ahol lakom, 4 kutya van. Soha nem volt kutyám, nem is nagyon szerettem, ha körülöttem lebzselnek, mert "büdösek". Ha megsimogattam egyet, éreztem a kezemen a "kutyaszagot" amíg meg nem mostam. Fél év alatt úgy megszoktam őket, hogy furcsa mód, a kutyák már nem "büdösek". Így természetesen már nincs semmi, ami emlékeztessen a kézmosásra, és így el is marad...
Van, aki kiszalad a világból ezeket a sorokat olvasva. Érdekes, nekem már olyan természetessé vált ez, mint a japánoknak a fecskesz*r evés.
Van egy ismerősöm, aki krónikusan kézmosós, és szőrgyűlölő. Ha átjön folyton cicázik, belefeledkezik, és persze hogy elfelejt utána kezet mosni :)
Nem akartam még figyelmeztetni erre, nehogy szívrohamot kapjon :)

Na, befejezem mára :) Még egyszer: nem kötekszem, pusztán érdekességképp említettem a sztorimat. A szőrében pedig tényleg laknak élősködők, én is tudom.
Exanyósom egyszer kioktatott a macskatartás veszélyeiről, mert az "mennyire fertőző, tisztátalan állat". Pont az aznap esti Fókuszban vettek mintát Tecskós bevásárlókocsikról, nyilvános WC kilincsekről, és ilyen helyekről. Gondolom szükségtelen elmondani, hogy mi minden tenyészett rajtuk... :P
Utána nem vitáztunk ezen többet. Én meg már valahogy előtte sem fogtam meg szívesen a nyilvános rötyikilincset. :)
A macskán legalább tudom, hogy mi van. Szőr, meg nyál :)