Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zozo71

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Durva Nem értem a rinyát 2011.01.07 21:16:00
Mindenféle állampolgárok könnyei fürdetik Magyarország utcáit, tereit, amióta a Fideszes többségű kormány bejelentette, ráteszi a kezét a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott zsetonra. Nézzük sorba, hogy az isten adta nép miket pityereg..."A Fidesz ellopja…..
zozo71 2011.01.08 09:47:18
@Savigny: Azért van néhány probléma az általad leírtakkal.

1. Nyugdíjba vonulásodkor a magánnyugdíjpénztári rendszerben az általad oda befizetett és a te döntésed függvényében a pénztár által alacsonyabb vagy magasabb hozammal (ennek megfelelően alacsonyabb vagy magasabb kockázattal) eszközölt befektetéseknek az eredményeként (hozamaként) mutatkozó pénz egyenlege döntötte volna el, hogy havonta mekkora nyugdíjat kapnál. Az állami nyugdíjrendszerben az egyre fogyó számú aktív korúaktól ésszerűen beszedhető (tehát nem végtelen mennyiségű) járulékok összege fogja elsősorban meghatározni, hogy mekkora lesz a nyugdíjad reálértéke. A nyugdíjba vonulásodkor majdan megállapított állami nyugdíjat az infláció alatti mértékű éves nyugdíjemelésekkel és egyéb módszerekkel szépen lehet elértékteleníteni, ha az aktív korúak már nem lesznek tovább sarcolhatóak járulékokkal. E nézőpontból azért talán mégis lehetett a magánnyugdíjpénztári befizetéseidet a te magántulajdonodnak tekinteni...

2. Ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt elhaláloztál volna a magánnyugdíjpénztári rendszerben, akkor az általad megjelölt bármely személy egy összegben megkapta volna a befizetéseidet és annak hozamait. Valljuk meg, a lassan 70 év felé közeledő nyugdíjkorhatár mellett elég sok magyarnak lett volna lehetősége "élni" ezzel a lehetőséggel. Az állami nyugdíjrendszerben halálod esetén kizárólag a házastársad - tehát nem bármely személy - "örökölhet", persze ez csak virtuális, hiszen nem az eddig még létre sem hozott egyéni számládon lévő pénzt örökli, hanem csak az az után járó havi járadékot. Ebből a megvilágításból sem érzed úgy, hogy a pénztári befizetéseidnek a magántulajdonhoz lenne valami köze?

Az "ellopták a pénztárak a befizetéseimet" jellegű érvelésekre meg csak annyit: én összesen 4 millió forintot fizettem be ténylegesen a magánnyugdíjpénztáramba, amiből az évek során 2 millió forint hozamot termelt meg a pénztár. Így most 6 millió forint az egyenlegem. Én munkámból kifolyólag a lopásnak már láttam néhány formáját - köztük egészen kifinomultakat is -, de ezt azért nem nevezném annak.

Persze mindennek, amiről itt írotogatunk és ami rettentő indulatokat kelt többekben, - megfelelő távlatokba helyezve - semmi jelentősége nincs. Ezer év múlva, amikor az ide kommentelők csontjaiból már por sem lesz, mi lesz a jelentősége annak, hogy a magánnyugdíjpénztárból kaptál volna több pénzt vagy az államiból? A többség egyébként - figyelemmel a magyar egészségügyi ellátás színvonalára és annak tendenciájára - úgysem fog sem állami, sem másfajta nyugdíjat kapni, mert még a nyugdíjkorhatár elérése előtt meghal.

Szép napot mindenkinek