Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HunMoiselle

333 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első körben fel sem merült bennem, hogy megosszam Veletek ezt a receptet, annyira triviális számba megy nálunk. Ugyanis tízből kilenc esetben, ha kimaradt valamiből egy árva padlizsán, akkor ennek a tésztaételnek a korábbi variánsában landolt. Gyors volt, kellemes, de semmi extra. Most azonban…..
Hol van már a tavasz? Jó-jó, nagyon enyhe novemberünk volt, aztán volt szerencsénk egy kis téli nyaraláshoz, de az az érzésem, hogy most ezeket böjtöljük. Île-de-France régióban ugyanis csöppet sem ildomos, hogy még februárban is téli hideg és borzongató szél legyen. Erre még ráadásul tegnap…..
A csütörtöki Gourmet bemelegítés után úgy döntöttünk, hogy vasárnap megyünk ki megint. Addigra ígértek szép időt és aznap voltak olyan programok a színpadon amik engem érdekeltek. A kóstolást ezúttal a Bock Bisztró kenyérben sült paprikás csirkéjével kezdtük. A tetején…..
Vajas Kenyér The Clove Club 2015.03.03 12:49:27
Szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy ‘Szegfűszeg Klub’. Londoni gasztro körökben népszerű, vendégként nagyon menő ott lenni, a Michelin szerint pedig egy csillagos konyhát visznek.Egyik (ex)kollégámnak lejárt az európai 2 éves vízuma, így kénytelen volt visszamenni…..
HunMoiselle 2015.05.29 22:23:20
Zenóbia Brownie a'la Karancs 2015.04.27 06:06:00
Persze, már megint Brownie, de csak azért, mert sztem azzal lehet legjobban tesztelni az istentudjamilyenfokozatonsütő sütőket, bár letöltöttem googleból, hogy az egyes 160, a nyolcas 300, valaki mondja meg, mi a francot kell 300 fokon sütni. Szóval a Karancs működik, majd lehet adok…..
Február elején visszaeső bűnösként ismét elcsábított Párizs, konkrétabban Párizs, a világ divatfővárosa. Vagyis hogy egészen pontos legyek, egy bizonyos üzlet, amiről a neten olyan meggyőzően dicsérő litániákat olvastam, hogy úgy gondoltam, megéri, hogy azt kockáztassam,…..
Időszakonként változó, hogy mi, de mindig, MINDIG van egy olyan étel a tarsolyomban, ami pillanatok alatt és egyszerűen elkészíthető, minden hozzávalója olyan, ami relatíve hosszan eltartható, ezért nálam az alapalapanyagok részét képezi, és nem ütközik semmiféle nehézségbe,…..
Budapest-Bordeaux Kamraragu 2015.02.06 13:16:41
Sokszor írtam már arról (például itt), milyen megszállottan vásárolok élelmiszert, és mennyire kényszeresen törekszem arra, hogy fel legyen töltve a „kamra”. Szükségem van arra a tudatra, hogy ha nem tudok elmenni bevásárolni, mert nincs időm, zárva a bolt, vagy egyszerűen…..
Nem tudom, van-e arra bármiféle határidő, hogy meddig illik boldog Újévet kívánni, de ha egészen őszinte akarok lenni, nem is igazán érdekel, mert szerintem a jókívánságokhoz sosem késő (a szülinapoknál se tudom hova tenni a 8 napos keretet). Úgyhogy mivel 2015 első posztja…..
HunMoiselle 2015.02.05 12:31:15
@jEnci: Ó, Te is bűnre csábítasz? :-) Már így is szinte minden reggelt a Vente-Privée-n kezdek... Ráadásul a múltkor rendeltem egy cipőt, ami sajna túl nagy, így gondoltam túladok rajta online, ezért levadásztam néhány francia, "márkákra" szakosodott adok-veszek oldalt. Mondanom sem kell, hogy a cipőt még meg sem hirdettem (annyira szépséges, hogy egyelőre nem tudtam magam rászánni, hogy megváljak tőle), de az oldalak újdonság hírlevelére már feliratkoztam, és nyálcsorgatva várom a pillanatot,mikor nem bírom tovább, és "eltépem a láncaim". ;-)
HunMoiselle 2015.02.05 12:39:24
@jEnci: Ja, és köszi! :-)

Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átformált vietnámi tavaszi tekercsben. Csak annyi gondom, hogy túl sok van a dobozban, és azért 3-4 napig folyamatosan enni őket egy kicsit még nekem is sok...
           Az általunk fogható négyből az egyik csatornán hétköznaponként megy egy műsor, amiben egy duracellizált olasz séf járja Nagy-Britanniát, beveszi magát egy-egy helység elvileg legmenőbb éttermébe, ahol három…..
HunMoiselle 2015.01.28 12:11:07
@Pizsamanadrág:
Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-)
Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabba a részbe csöppentél bele, és ugyanazt a receptet szúrtad ki. :-)
Köszi a linket! Szerettem nagyon a Motorosokat, kedves fickók, és különösen a szívemhez nőttek, mikor Magyarországon forgattak. Szidom is a BBC-t időnként, hogy miért nem lehet iplayer tartalmakat / honlapra feltöltött videókat külföldről nézni.
Ezzel a receptben említett Caerphilly sajttal még sosem találkoztam. Kíváncsi vagyok, milyen lehet...
Ezt a helyet Zsolti már korábban kinézte, eddig csak a megfelelő alkalomra várt, hogy végre együtt tudjunk elmenni. Amikor anyum itt volt, mindannyian szabin voltunk, úgyhogy a hétfői ebéden nem kellett sokat gondolkodni. A hely egyszerre volt piac, fa pados bisztró és sajt bolt…..
Zenóbia Szilvás-túrós batyu 2014.09.24 07:21:23
Hogy én mennyire rohadtul utálom a szelet, de rég írtam ezt le, mondjuk nagyjából legutóbb akkor lehetett, amikor úgy írtam posztot, hogy fújt a szél. Ennél már csak a havas eső ÉS szél a szarabb, mondta valaki tegnap, na igen, mindig van lejjebb. Asszem az ilyenkor szokásos…..
Budapest-Bordeaux Saint-Émilion… 2014.09.11 20:11:57
… egy olyan szeglete a világnak, amit mindenkinek látnia kéne. Megérkezve a Bordeaux-tól 35 km-re észak-keletre, Libourne mellett két dombra felkapaszkodó, aprócska településre, egy olyan helyen találjuk magunkat, mely Csodaországgal vetekszik – nem meglepő hát, hogy az UNESCO…..
Zenóbia Vanília kivonat 2014.09.03 10:53:33
Ha már itt gasztrobloggerkedek, legyen ilyenem is otthon, és akkor már csináljam én, mert rohadt drága lenne megvenni, és akkor a büdös életben nem használnék mást, mint aromát. Nem mintha nekem azzal is bármi bajom lenne, de ez erősebb és évezredekig elég, és leírhatom a…..
Budapest-Bordeaux Panna manna cotta 2014.06.30 18:09:16
Az évfordulós desszert kivételesen nem okozott akkora fejtörést, mint a desszertkérdés általában. Tudtam, hogy frisset akarok, tavasz-nyárit akarok, előre elkészíthetőt akarok, így valamiféle "borhabban" kezdtem el gondolkodni, amihez egyébként célzottan be is szereztem egy üveg…..
Hát akkor folytassuk az évfordulós vacsorát a főfogással! Ugye azt már írtam, hogy minden fogásban jelen kellett lennie valami tengeri kütyünek, ennyi volt biztos. Még azt döntöttem el előre, hogy a főétel egész hal lesz, méghozzá fóliában sütve, annak valahogy számomra…..
Jártatok már úgy, hogy valahogy minden egyes ünnep elcsúszott? Nekünk úgy tűnik, hogy ebben az évben (egyelőre legalábbis) már csak így mennek a dolgok. A Szilveszterünket nem tekinthetjük igazi ünnepnek, mert egy "gasztrovírus" következtében felváltva rohangáltunk el az ünnepi…..
Teljesen mást terveztem írni mára (immáron vagy egy hete), de azt nagyobb lélegzetvételűnek szánom, több fotóval, és egyszerűen most nincs hozzá türelmem, ahhoz túlságosan izgalmas napokat élünk, és még nem tudtam magam hatékonyan lenyugtatni… De sebaj, ha elkészítitek az…..
Itt az ideje magamnak is bevallanom, hogy zöldfűszerekből túlvásárolom magam. MINDIG. Egyszerűen képtelen vagyok ellenállni egy illatos csokor bazsalikomnak vagy frissítő mentának, mióta a jó idővel együtt végre megjelentek a szupermarketben, a piacról pedig soha nem jövök el a…..
Van alattunk a szomszéd épületben egy palacsintázó (crêperie). Eddig nem nagyon vettem róla tudomást, maximum, ha túl hangosak voltak a teraszán a vendégek (a konyhaablakunk ugyanis a másik ház udvarára néz). Monsieur evett ott egymagában egyszer vagy kétszer, mikor nem voltam…..
HunMoiselle 2014.06.08 18:53:49
@jEnci: A galette egy kaméleon. :-)

Lényegében a galette egy gyűjtőnév, és ráhúzható mindenre, ami kerek, lepényszerű. Így például a tócs(n)it is galette-nek hívják, vagy azt a süteményt, amit Vízkereszt környékén fogyaszt minden magára is valamit adó francia (ez a galette des rois, ami egy frangipane krémmel töltött leveles tésztából készülő lepény). Aztán ott van a breton nagyon-nagyon vajas keksz, az is galette. De olyannal is találkoztam már, hogy az általad jellemzett, csak krumpli helyett egyéb zöldségekből felépített lepényszerűséget is galette-nek nevezik.

De hogy mi lehetett az eredeti galette, azt sajnos nem tudom. Viszont ha Franciaországban galette-t emlegetsz, akkor mindenki először a breton hajdinapalacsintára fog gondolni, az tuti.
HunMoiselle 2014.06.10 12:58:53
@jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-)
A franciák (szerintem) legnagyobb királyának, Bourbon IV. Henriknek, már a 16. század végén az volt az egyik legalapvetőbb célkitűzése, hogy minden egyes alattvalójának legalább heti egyszer, vasárnaponként kerüljön egy tyúk a fazekába*. Ki tudja, lehet, hogy ezt a tervét is…..
Most, hogy végre észbe kaptam, nincs olyan alkalom, hogy elmegyek a piacra vagy a boltba, és spárga nélkül térjek haza onnan. Sajnos attól tartok, hogy már így sincs lehetőségünk arra, hogy ráunjunk, mert a szezon vége vészjóslóan közeledik, és akkor egy évre ismét búcsút…..
A tavaszi időszakban, mikor már viszonylag kellemes az idő, de még messze nincs hőség, rendszerint valami kiadósabb salátát készítek magunknak, mikor együtt ebédelünk. Többek között ezért is tartok tartok itthon mindig kuszkuszt, bulgurt, hántolt búzát, gyorsan megfövő, apró…..
HunMoiselle 2014.06.03 15:49:39
@burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-)
Ahhoz képest, hogy két éve Angliában mennyire sóvárogtam a spárga után, idén itt, Franciaországban, ahol végre tetten érhető a szezonja, még csak hatszor vettem. De remélem, a szezonból hátralevő egy-két hét alatt minimum megduplázom ezt a számot. Elszántságomat…..