Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yanagida

56 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budafok különleges adottságait – a Duna partot, a szőlő, bor és a pezsgőgyártás egyik hazai bölcsőjét – természetesen a kirándulók is hamar felfedezték. A belvárosból özönlő érdeklődők kb. száz év előtt hatalmas vendéglői teraszokat töltöttek meg, különösen a remek halászlé és egyéb halételek miatt...
Yanagida 2021.03.26 15:37:06
@gy_viki: Kedves Viktória! Köszönöm a véleményét és természetesen mindent felhasználhatnak. További infókért: címem: yanagida@t-online.hu.
Üdv: Szántó András
A tejivók, a Tejszövetkezetek után nézzünk körül a Sajtok birodalmában is – természetesen a szokásomhoz híven – mindennek történeti, régi képeslapokon is követhető formájában. Semmiképpen sem akarok belekontárkodni a sajtok világának szakmai részébe, erről nagyszerű cikkeket olvashattok pl. a…..
Yanagida 2021.01.02 19:09:59
@Kollo Reka: Kedves Réka! Természetesen felhasználhatja a képet. És milyen munkájához? Valamilyen érdekeset ír?! Kíváncsian várom az írását. E-mail: szantoandrs47@gmail.com
A zsidók emancipációját „szentesítő” 1867: XVII. t.-c. 1. §. törvény 1868. január elsejével – százötven esztendeje – hatályba lépett. Ez a történelmi esemény olyan új helyzetet teremtett az ország és Budapest izraelita vallású pogárainak, amelyben nem volt többé kérdés, van-e bármi jogi természetű…..
Yanagida 2018.06.28 10:22:41
@Susan Gero McLain: Dear Susan! I was very gled tohear from you, and read it your letter. Yes, I have some other pictures about Elkan and Gerö families, but I don't speak in english (very poor!), therefore I don't write this story in english.
But! If you will be able to come to Budapest, I wish to meet you soon. It is possible?!
With love: Andras
My e-mail: szantoandras47@g-mail.com
Egy ideje már látjuk, tudjuk, méltatlankodunk rajta. Majd újra és újra szembe találkozunk vele, és eljött az a pont, amikor már nem tudunk elmenni mellette, bármennyire kényes is a téma. Szóval, képzeljétek el azt, hogy vesztek egy műemlék kastélyt, mert van rá pénzetek. Szépen felújítjátok,…..
Hajlamosak vagyunk Budapest története kapcsán minden nyári szórakozást csak Budán, különösen a budai hegyekben elképzelni. Pedig a Főváros „másik széle” is tartogatott meglepetéseket és maradandó élményeket a hajdani romantikus világban...
Yanagida 2016.06.03 19:25:51
@vargham: Igen, így van! A szempontjaim a következők voltak: 1. Kós Károly alapelvei irányadók voltak a pályázat kiírásánál. 2. A mai főtéren az Ő szobra áll - nyilván nem véletlenül. 3. Kós tervezte a Wekerle éttermet. 4. Kós tervezte a Papp féle Halásztanya belső elrendezését, mennyezetét.
Szerintem ez elég sok pozitívum, hogy főalaknak nézzem.
Yanagida 2017.02.04 07:21:03
@Krisztina Kaliczné Papp: Kedves Krisztina! Nagyszerű, hogy Ön felbukkant, biztosan sok dokumentum, fénykép van a birtokában a családról/ Igen, sokat kutatgattam, de Papp Endre, illetve a legifjabb Papp Endre könyvein kívül csak nagyon kevés forrást találtam. A Kispest városmonográfiában néhány sor szól csak a családról, és a korabeli újságok tömegét átnézni is csak évek alatt lehetne. Üdv: András
Yanagida 2018.06.18 03:53:23
@venczelzsu: Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm a kiegészítését!
Köszönettel: Szántó András
  Lojalitás és következetesség. Meddig lehetnek érvényesek ezek a tulajdonságok? Feloldhatók-e a karrier, siker érdekében? Hogyan vezethet egy zsidó család leszármazottjának életútja a színpadi karrierig? Sztárszínész egy sztár-kávéházas nagypapával - mint ezen a képen Bronner Miksa kávés…..
Rigó Jancsi és Clara Ward nagy eséllyel feliratkozhattak volna a világ legnagyobb szerelmeseinek listájára. Kapcsolatuk szenvedéllyel, játékossággal és erotikával volt tele, valamint természetesen rengeteg kalanddal. Közös életükről számtalan fénykép készült, amelyek több szempontból is…..
Yanagida 2017.10.25 15:33:47
@Urb: Hihetetlen művelt vagy! Gratulálok apukádéknak!!
A napokban érkezett egy jó barátom külföldről vonattal, és beszélgetve az utazásáról eszembe jutottak a „régi szép idők”. Amikor még nagyon szívesen utazgattam szerte az országban, élveztem a vonatozást, mert közben tudtam olvasni, akár dolgozni is (felkészülni előadásokra, tervezni feladatokat…..
Yanagida 2017.08.31 05:56:53
@újember: Köszönöm a kiegészítést!!!
Igen nehéz lenne számba venni, hogy a régi budapesti és környékbeli kocsmák, vendéglők közül melyek udvarán volt kuglipálya. Pedig nagyon sok ilyen kertvendéglő volt, csakhogy az idők változásaival és a kerthelyiségek bővítgetésével rendre eltűntek mindenhonnan. Én még emlékszem egy közelmúltbeli…..
Yanagida 2017.08.13 07:02:05
@staropramen: Való igaz, lehetne petanque játék is, de a festő adta a képének a "Kuglizók" címet. A sörmennyiséggel kapcsolatban tökéletesen igazad van!
Az utóbbi években sokat emlegették a VIII. kerület Palota negyedét (ez egy nagyon friss keletű elnevezés) – de most nem erről fogok szólni. Nem is a Várpalota kávéházairól, és nem is a New York Palotában lévő híres kávéházról. Hanem arról, amit tényleg Palota kávéháznak hívtak, és Budán volt a Szent…..
A kávéházi találkozások már régen nem merülhetnek ki csupán a kávézásban, sőt az ott hosszú órákat eltöltő férfi-emberek időnként a beszélgetést, a pletykálkodást is megunták. Valamilyen szórakoztatóbb időtöltés után kellett nézniük – ekkor jött a képbe a kártya és a sakkjáték. Hamarosan ez is kevés…..
Yanagida 2017.05.27 13:30:36
@pingwin: Köszönöm a kiegészítést!
Yanagida 2017.05.27 18:17:36
@tomhegedus: Köszönöm, Tom! Örülök, hogy érdekelnek a "régi idők"!
Mélyenszántó SZAKÁCS - REGULÁK 2017.04.09 12:01:11
Számos TV műsor és sorozat szól manapság a szakácsokról, főzésről, különböző éttermek és konyhák működéséről. Mindenütt az látható, hogy a kitűnő eredményt produkáló szakácsok egy fegyelmezett csapattal, és ők maguk is nagyon fegyelmezetten dolgoznak. A nagyobb vállalatoknál léteznek „munkaköri…..
80-120 évvel ezelőtt a polgári és iparos világban elég nagy feladat volt „kiházasítani” az erre érett leányokat. A lányos mamák keresték a megfelelő alkalmakat, melyek közül az éves bálok jelentették a csúcsot. A bálok jelentősége felbecsülhetetlen volt – ezt mai világunkban elképzelni is nehéz.…..
A Városliget 150 éve vonzza a városlakókat, akik a kellemes pihenés, a „Városerdő” természeti szépsége mellett hamarosan szórakozást, élményeket, különleges eseményeket is találtak a területen. A Vurstli által nyújtott érdekességek és a Milleneumi Kiállítás után egy igazán különleges évfordulós…..
Yanagida 2017.02.02 01:49:43
@Palotabarát: Köszönöm az észrevételedet! Valóban tévedés, elírás ez Márkus Jenővel kapcsolatban, aki 1902-ben főpolgármester, vagy helyettes volt a Fővárosnál (tőle egy Kávéházas Szövetségi albumban aláírásom is van). Egy - a jégünnepélyről szóló - korabeli tudósítás tévesztett meg, nem jártam eléggé utána!
Azt hiszem – remélem -, a képes levelezőlapokról nem kell sokat magyarázni – szinte mindenki tudja, miről van szó. (Még akkor is, ha az egészen fiatalok már csak az Interneten küldözgetett elektronikus-virtuális képekkel találkoztak.) Jó negyven éve gyűjtöm a lapokat, sok ezer típusával találkoztam…..
A képzeletbeli óbudai csatangolásomba úgy beleéltem magam, különösen a vendéglők ételeinek, kínálatának említésekor – hogy még a héten feltétlenül elmegyünk barátaimmal a Kéhlibe egy ebédre. Addig azonban nézzünk körül, milyen nevezetes helyekre – és vendéglősökre – érdemes még emlékezni, akik…..
A Karácsony elsősorban az öröm ünnepe. A vallási hagyomány alapján vált a boldog, családi együttlétek szimbólumává és az ipari forradalom idején kezdődő termelési-kereskedelmi fellendülés változtatta ajándékozási, ezáltal költekezési szenvedéllyé. A filozófusok szerint ajándékot adni szeretteinknek…..
A Karácsonyi ünnepek a régi világban is döntően három részből álltak. A háziasszonyok egy hónappal előbb elkezdték tervezni-szervezni a többnapos ünnep lebonyolítását: vásárlások az elképzelt ételekhez, a szükséges kellékek beszerzése stb. Másrészt mindenki írta a listát és nézte az üzleteket a…..
Ha manapság nosztalgiáról és vendéglátásról esik szó, elsőként jut eszünkbe Óbuda. Ide nagyon érdemes volt „kijönni” és jócskán lehetett válogatni a különböző kisvendéglők között. Többségük a család lakóházának egyik szobájából kialakított étkezde volt, és ha az udvart rendbe tették, kiraktak néhány…..
Sokezer ember van szerte a nagyvilágban, akik szívesen emlékeznek arra a kellemes estére, amikor Gálfi János vendégül látta őket a hűvösvölgyi Hodályban. Így nevezték ugyanis az IBUSZ hűvösvölgyi attrakciójának helyet adó éttermet, ahol esténként 2-300 ember fogyasztotta egyik „nemzeti jelképünket”,…..
Yanagida 2016.11.11 08:56:21
@Ágnes Sztankóczy: Egy-két éve már, hogy találkoztam Katival. A régi lakásukban lakik a Gellérthegyen.
Az alábbi válogatásban semmiféle logikát ne keressetek – bemutatok néhány érdekes korabeli vendéglőt, a többiről beszélgethetünk majd, akár személyesen is. Főleg a régi Római part felidézését fontosnak tartom, hiszen a Főváros éppen most tünteti el a régi fákat és a régi hangulatokat, ezzel végleg…..
A tejivás csecsemőkorunk óta fontos kelléke volt testi fejlődésünknek. Ezt felismerve a tej termelése és kereskedelme önálló iparággá cseperedett az 1800-as évek végére, és a szövetkezeti mozgalomnak is példa értékű területévé vált. A több százezres számú budapesti család mellett az óvodák,…..
Egy korábbi cikkemben a budapesti söremlékek „mauzóleumáról”, a Sörkatakomba étteremről emlékeztünk. Folytatva a sörözést, Budapest hajdani legnagyobb és talán legkedveltebb (?) sörözőjét fogom most bemutatni. A „de jó volna újra egy ilyen hely” nosztalgikus epedezést megelőzendő szögezzük le, hogy…..
Yanagida 2016.09.11 13:26:35
@a.tom: Nagyon köszönöm a kiegészítést!!!
. A fiákeres intézménye a hajdani Budapest elmaradhatatlan része volt. Krúdy kirándulása a zugligeti Fácán vendéglőbe éppúgy elképzelhetetlen volt fiáker nélkül, mint a mai fővárosok történelmi negyedei a turista idényben. A régi Budapest azonban ebben is fokozta az „élvezeteket”, mert akkoriban…..
A kertvendéglőkről általában a külvárosok, hétvégi kirándulások emlékei jutnak eszünkbe, nem mindennapos események és élmények. Pedig Budapest már a két háború között is olyan nagyváros volt, amely minden elképzelhető izgalmas megoldást és élményt tartogatott - akár a hétköznapok estéin…..