Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tmarton

23 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Greenpeace Energia[Forradalom] és az Európai Szélenergia Szövetség tanulmányainak összevetése meglepő eredményre vezet. Lehet a zöldek nem is olvassák saját elemzéseiket? Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) ebben a hónapban publikálta legújabb elemzését, ami ezúttal a…..
tmarton 2013.03.08 13:17:37
@Gábor Fazekas: Köszönöm szépen a leírást, tanulságos volt. Viszont akkor visszakanyarodva arra a korábbi gondolatodra, hogy miért halad olyan csigatempóban ez a mindenképpen szükséges beruházás, hogy ezerféle oka van, és hogy rohadt drága megvalósítani: szerinted azt ki lehet mondani, hogy a megújulók nemcsak hogy erősebben ösztönöznék az okos hálózat kiépítését, hanem egyenesen szükséges feltételnek számítanak ahhoz, hogy valaha egyáltalán kiépüljön (pl. mert a megújulók nagyfokú beépítéséhez elengedhetetlen, és mert – hosszú távon – az üzemanyagköltségek megtakarításával többszörösen visszajönnek a befektetett költségek)? Mert akkor szerintem nem alaptalan a megújulókhoz számolni az okos hálózat munkahelyteremtését.

@pandava: Na, akkor itt meg is találtuk a közös alapot. Ha megnézed a korábban általam linkelt magyarországi Energia[Forradalom] 48-49. oldalát, a szél ott is csak harmadik a (hangsúlyozottan fenntartható) biomassza és a fotovoltaikus mögött. A szöveges leírás is éppcsak megemlíti a szelet. Szóval már csak a konkrét eseteket kell tisztába tenni, amikor a „megújulók” és a „szélenergia” tévesen szinonimaként szerepeltek akár a megújulókat támogatók, akár az azokat kritizálók köreiben.

Én azt gondolom (a GP pontos álláspontját nem ismerem), hogy kvóta nélkül legalább négyszer ennyi szélenergiánk lehetne: annó a 410 MW-os visszavont tenderre 1100 MW-nyi pályázat érkezett. magyarnarancs.hu/belpol/visszavont_szelenergia-palyazat_-_elfujtak-74482?pageId=149

A 250 milliárddal kapcsolatban nem is hitetlenkedni akartam, csak még nem láttam ezt a számot. (Pölö az általad linkelt cikket is csak most olvastam, úgyhogy köszi. :) ) De a civil szféra az nem attól civil, hogy független az államtól? Globálisan sok állam ennyire erőszakosan zöld lenne?
Most nézem, hogy az IEA szerint csak a fosszilis energiaforrások fogyasztása(!) a villamosenergia-ágazatban több mint 100 milliárd dollár támogatást kap: www.iea.org/media/weowebsite/2011/ff_subsidies_slides.pdf Szóval ez a 250 milliárd dollárnyi összes megújulós *beruházás* – nem is támogatás – egyáltalán nem nagy összeg.
tmarton 2013.03.09 13:36:42
@Gábor Fazekas: Félkomoly kérdés volt, a választ is előre borítékoltam, csak az érveidre voltam kíváncsi. :) Az 1. pont világos, a 2. kicsit talán optimista, de a felvázolt olcsóbbodási irány nyilván logikus, a 3. ponthoz viszont annyit még hozzátennék, hogy ugyanakkor ha ma kellene döntést hozni a témában, akkor a még nem létező vagy kiforratlan technológiákkal lehetetlen tervezni. (Egyébként pl. a GP Energia[Forradalma] is kerüli a technológiai csodavárást, megújulók terén is a ma elérhető szintekkel számol.)

@pandava: Ez alapján én azt mondanám, hogy a többi megújulóhoz képest igen, és hogy inkább a beépített kapacitás nagyságától függ a végső szám. A lényeg, hogy ne a szélből általánosítsunk a megújulókra, és a megújulók alatt se csak a szelet értsük.

Nem csak a kvótán múlik, de önmagában véve is komoly akadály, és ez a példa is mutatja az állam hozzáállását.
Aztán nyilván ott a technikai korlát is: ma az áram jókora része alapterheléses erőművekből jön, melléjük nyilván csak korlátozott mértékben férnek megújulók. (Különben úgy járunk, mint Spanyolországban, ahol épp a legnaposabb időben kell lekapcsolni a napelemeket, mert túl sok az össztermelés.)
Ezek miatt nekem az a benyomásom, hogy a támogatások inkább arra valók, hogy egy eleve lejtős pályán valahogy állva tartsák a szelet, hogy lehessen mutogatni, hogy nekünk is van megújuló energiánk – ám nem látom a szándékot a különböző energiaforrások reálisabb megmérkőztetésére.

Eddig egészen nagy egyetértésben láttam atompártiakat és atomellenes zöldeket, ahogyan a fosszilisokat cséplik; sőt a GP gyakran épp azt is kapja meg kritikaként, hogy nem mennek neki elég keményen például a szénerőműveknek.

Nem ígérem, hogy itt leszek a következő bejegyzésednél is (látod, erre a cikkedre is mekkora késéssel jutottam el), nem mindig jutok olyan sűrűn netközelbe itt a világ végén, mint ahogy eddig sikerült. De a magam részéről mindenképpen szeretném megköszönni a türelmes és részletes válaszaitokat. :)
tmarton 2013.03.12 13:18:55
@pandava: Stimmel – és az atom is a napelemek szintjén foglalkoztat „nem sok embert”. (Lásd a fenti táblázatot.) De nézhetnénk a geotermikust is, amiben Magyarország szintén jó lehetne, és a többi. Csakis a viszonyítási alapon múlik, hogy erősen munkahelyteremtőnek tartjuk-e az egyik energiaforrást, vagy gyengének. (És ebből a szempontból Paks nem tűnik jó alapnak, mert nem reprezentálja valósan az atomipar egészét, amint arra rávilágítottál.)

Bár úgy érzem, Jávor Benedeket nem nekem kell megvédenem, azért épp emiatt a viszonyítási kérdés miatt nem lehet azt mondani, hogy feltétlenül tévedne. Mert addig maradnak pölö Paks száma mint fizikai tény és a szél mint elméleti adat többé-kevésbé szubjektív összehasonlításai. (Úgy tűnik, mi sem a számokon vitatkozunk, csak az értelmezésükön – már azért, hogy ez kiderüljön számomra, megérte idejönnöm. :) )

Falun élek, még áramunk sincs mindig. :D (És vígan elvagyunk, csak hogy az áramhiánytól való félelmeken is oszlassak kicsit.)

Ami a gyárak szélgépeit illeti – lakott területen például nagyon szigorúak az engedélyezési feltételek, és csak egészen kicsi méretű (és teljesítményű) szélgépet lehet elhelyezni, jó alacsonyan. De ha nincs is hasonló megkötés a gyárak területeire, az áramszolgáltató sem biztos, hogy elfogadna ilyen kis területről ekkora tervezhetetlen ingadozást. Az is lehet, hogy a cég számára egyszerűen túl hosszú távon térülne meg a beruházás. Akárhogy is, nem hiszem, hogy ez egyedül, vagy elsősorban a támogatáson múlna.

@Gábor Fazekas: A GP Energia[Forradalma] sem mond mást.

Több gázerőmű? Igen, főleg áthidaló megoldásként, amíg nem épül ki elegendő megújulós kapacitás. (És azután is szükség lesz gázra, de már jóval kevesebbre.)

10-20%-kal drágább áram? Igen, amíg meg nem térül a beruházás az üzemanyag-megtakarítások miatt. (2050-ig négyszeresen is.) Aki nem engedheti meg, hogy ezt kifizesse a zöldebb (és számomra, szubjektíven: jobb) energiáért (ami húszezer forint helyett huszonháromezret, tízezer helyett 11 500-at jelent), azt ma is támogatni kellene, de ez már szociális téma. Magyarország egyik nagy problémája az ún. energiaszegénység, hogy a fizetések aránytalanul nagy része megy rezsire. A másik, hogy pazaroljuk az energiát. Ezért is lenne szükséges egy nagyszabású energiahatékonysági program, ami az E[F] első lépése is. Persze erre is elő kell teremteni a forrást valahonnan, és innentől megint a döntéshozókon múlik, hogy rövidebb távú anyagi, vagy hosszabb távú természeti *és* anyagi érdekeket néznek.

És persze, egy rakás kisebb-nagyobb érvet fel lehet hozni a megújulók ellen is, de ha a helyi, technológiai helyett globálisan, a klímaváltozás felől közelítjük meg a témát, egy nagyívű, globális atomprogrammal rögtön vesztenénk vagy húsz évet (mire a tervektől eljutunk a termelés kezdetéig). De maga a klímaváltozás is klasszikus vitaforrás mindenütt – kivéve pont a klímatudományt.

Na, hogy egyszer vége legyen ennek a gondolatáradatnak, én ezzel be is fejezem a kommentelést, de a reakcióitokat természetesen még el fogom olvasni. És köszönöm szépen a lehetőséget. :)
Lehet. Az autógyártók szerint termékeiknek 5-10 éves az életciklusa, emiatt az őket érintő jogszabályi változtatásokat jó előre kell meghatározni. 2008-ban az Európai Bizottság 130 g/km-es szén-dioxid-kibocsátási határértéket jelölt ki 2012-re, amelyet aztán 2015-re toltak…..
Kezdjük a jó hírekkel. Január 21-i újraiktatási beszédében Barack Obama egy teljes bekezdésen át ecsetelte, hogy az Egyesült Államok felveszi a kesztyűt az éghajlatváltozás ellen, sőt vezető szerepet is vállal az energiarendszer megújításában. (Ez, ha másra nem is, arra…..
„Konszenzusos testület vagyunk. Felismertük, hogy évekbe kerülne megegyezni [a vállalatok felelősségének meghatározásáról]” – mondta Karsten Klepsvik, Norvégia nagykövete a Sarkvidéki Tanácsban. Úgyhogy teljes egészében ejtették is a témát. A Sarkvidéki Tanács a…..
Ha nem jelenik meg automatikusan, a magyar felirat a CC gombbal érhető el. http://sarkvidek.hu Összefogtunk a Radioheaddel és Jude Law színésszel, hogy létrehozzuk talán az eddigi legjobb Greenpeace-kisfilmet.Szánj egy percet a megtekintésére, aztán terjeszd az üzenetet az ismerőseid…..
Az Északi-sarkvidéket veszély fenyegeti. Miközben ezt olvasod, olajcégek és politikusok azt tervezik, hogy feltúrják a jeges északot – azért, hogy kibővítsék nemzeti fennhatóságaikat és olajlelőhelyeket keressenek. De a te segítségeddel meghúzhatjuk a határt számukra a…..
Írta Ben Ayliffe, a Greenpeace International vezető sarkvidéki kampányfelelőseJúnius 21-én, a riói Föld-csúcstalálkozón a Greenpeace számtalan hírességgel fogott össze, hogy együtt követeljék az Északi-sark körüli lakatlan terület jogerős védetté nyilvánítását, illetve…..
Az Apple merészen azt állította, hogy mindhárom adatközpontját „szénmentessé” teszi, és az észak-karolinai központ esetében megkétszerezte a napenergia mennyiségét. Az Apple ügyfelei minden bizonnyal nagyra tartják ezt a merészséget, és rajongani fognak a…..
Az Apple pénteken bejelentette, hogy megnöveli a megújuló energia arányát az egyesült államokbeli, észak-karolinai Maiden városban létesített adatközpontjának ellátásában. Gary Cook, a Greenpeace International vezető IT-elemzője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott:„Az Apple…..
Honnan kapja az Apple észak-karolinai Maidenben található 1 milliárd dolláros iDataCentere az áramot? És miért fontos ez az egész?(Hogy miért éppen az Apple, azt itt magyarázzuk meg.) Az ember, aki hegyre ment fel, és dombról jött le.Az Apple évről évre dollármilliókat juttat a…..
Greenpeace Magyarország Almamosás 2012.04.27 10:43:00
Aktivistáink tisztára mosták az Apple-t. Legalábbis a logóját. Legalábbis az egyik bolt előtt. A Maszatos adatok kampány folyamatosan zajlik világszerte: az Egyesült Államokban például fekete léggömbök alkotta szénfelhőket engedtek fel pár Apple-bolt üvegplafonjára, és többek…..
 A Greenpeace tegnapelőtt megjelent „Maszatos adatok” tanulmányára reagálva Urs Hölzle, a Google műszaki infrastruktúráért felelős alelnöke a New York Times-nak úgy nyilatkozott: „A cég üdvözli a Greenpeace tanulmányát, és úgy hiszi, ez fokozni fogja az ipar…..
Március 19., hajnali 2 óra. Átmászunk a szögesdrótos kerítésen. Hideg van, és csönd – csak a hűtőtornyok aljában zubog a víz –, sötét viszont nem annyira, az erőmű nagy része ki van világítva. Mégsem keltettük fel senki érdeklődését, olyan szabadon…..
tmarton 2012.03.29 15:34:06
@pandava: www.levego.hu/kiadvanyok/a_fosszilis_energiak_hazai_tamogatasa
Ez a kiadvány például tele van konkrét magyar példákkal és számításokkal, és egészen friss. Az biztos, hogy a fosszilis energiát érintő támogatások közül sok nem annyira közvetlen és látványos, mint a megújulóké, egy részükről meg átlagos lakosként is tudunk, csak már fel sem tűnik. Viszont külön-külön is tíz-százmilliárdos nagyságrendekről van szó.
Az előző rész itt olvasható. Ott tartottunk, hogy csak a szél csillapodását várjuk, hogy kihelyezhessünk egy 400 négyzetméteres transzparenst. Belül mélység, kívül mélység. A lábunk alatt méternyi széles, vizes beton. Egyetlen pillanatra sem oldottuk le magunkat a…..
A 64 éves Kavakami Takesi még mindig emlékszik arra, amikor az 1980-as években a fukusimai Daiicsi erőmű 1-es reaktorának pihentetőmedencéjébe mászott, hogy az éves karbantartási leállás során kefékkel és rongyokkal lesikálja a sugárszennyezést a falakról. Az összes munkás…..
Kazo, Japán – A föld megremegett a fukusimai Daiicsi atomerőműben, és Isizava Maszajuki alig tudott megállni a talpán. Sisakkal a kézben kirohant a munkások készenléti szobájából az erőmű 3-as reaktorában, ahol ő és egy csoport munkás javítási munkákat végzett. Látta,…..
A tudósok valószínűleg megtalálták a világ méhpopulációjának hirtelen csökkenése mögött álló okot – amely a mobiltelefon lehet. A svájci Lausanne-ban végzett kutatás azt mutatta, hogy a mobiltelefonok jele nemcsak összezavarja a méheket, hanem a halálukhoz is vezethet.…..
Lotti Rutter, a Greenpeace és a Climate Rush aktivistája a nemzetközi nőnap 100. évfordulója kapcsán a nők aktivizmusban betöltött létfontosságú szerepéről osztotta meg gondolatait. Idén, a nemzetközi nőnap 100. évfordulóján csalódottan értesültem, hogy Leona Lewist, a brit…..
Kedves Barátaim!Mindössze öt percet kérek tőletek és támogatóitoktól, hogy április 13-án, szerdán segítsetek a Greenpeace-nek világrekordot dönteni a megújuló energiaforrások támogatása érdekében. Kérünk titeket, hogy ahonnan csak lehet, támogassátok ezt az újszerű…..
Két nagymamát, két papot és egy apácát ítéltek el a Washington állambeli tacomai szövetségi bíróságon 2011. március 28-án, mert nemtetszésüket nyilvánították ki a halálos Trident tengeralattjárókon való használatra raktározott USA-beli atomfegyverek százait illetően.…..
Egyelőre a csernobili volt a világ legrosszabb civil atomkatasztrófája. Ám nem ez volt az egyetlen: az atomenergia története tele van balesetekkel, egészen a mai napig – a részleges leolvadásoktól a sugárzó szivárgásokon át a belső rendszerhibákig. A jelentések azt…..
P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { } 2011. március 12.Műholdfelvétel a Fukusima Daiicsi atomerőműről © DigitalGlobe   Továbbra is rendkívül aggódunk a sérült fukusimai atomerőműben dolgozó munkások és az erőmű környékén élő lakosság biztonsága miatt.…..
Végre elkészült!http://www.mediafire.com/?tzjw3jdzemkzxq1http://www.mediafire.com/?tzjw3jdzemkzxq1http://www.mediafire.com/?tzjw3jdzemkzxq1   ..
P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { } Daniel Simons írása Erőszakmentes közvetlen akciók és a jog 2001. december 17-én kora reggel egy csoportnyi betolakodó jutott be Ausztrália egyetlen atomerőműve, a Lucas Heights-i reaktor kerítéssel elzárt területére. Az erőmű kezelője, az…..
Január 23-án aktivisták a Rainbow Warrior fedélzetéről fényt derítettek egy hajóra a tajvani Kaohsiung kikötőjében, amely valószínűsíthetően megszegte a tajvani halászati törvényeket. A hajótestre a „Lopott hal” feliratot vetítették, és felszólították a Tajvani…..