Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kölpény

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már közel két hete történt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni gyilkos merénylet. A lapot ritkán vettem kézbe, nem igazán érdekelt, nem is mindig értettem a karikatúrákat és a cikkeket, hisz nem Franciaországban élek, nem követem annyira az eseményeket, hogy világos legyen a kontextusuk. Cabut és…..
Kölpény 2015.01.20 10:55:54
@ex-dr. vuk: Szerintem a terroristák is a gondolat, szólás, és cselekedet szabadságával éltek az akciójuk során. A ti liberális logikátok alapján mindenki azt mond és csinál amit akar, amiért még csak fel sem szabadna háborodni. Hát ők éltek a lehetőséggel.
Kölpény 2015.01.20 11:34:51
@ö...mikó?: A szarkeverésnek ez lett a következménye. Az egyes közösségek számára szent értékeket gyalázó karikatúrákkal nem is akartak más célt elérni, mint a fanatikus muszlimok zsidók elleni haragját, európára átirányítani, majd európát pajzsként használni. Ez nem a viccről vagy a szólásszabadságròl szólt. Ki akarták provokálni az erőszakot, csak elkalkulálták némileg. Te engem lehülyéztél kapásból. Mi ilyet nem tennénk. Viszont ha ezt személyesen tetted volna meg, akkor szelíden orrba vágtalak volna, és nincs harag.
Kölpény 2015.01.20 11:55:28
@ö...mikó?: a butaságot nem kell tisztelni, de az embert viszont igen, még akkor is ha Te butának tartod. Téged sajnos elfelejtettek tiszteletre nevelni. Idővel majd megérted, hogy az emberi faj gondolkodásában is sokszínű, és nehezen változtat a nézetein. Felesleges azon lovagolnod, hogy miert van vallás. Olvass utána, és világossá fog válni. Az ember igényli a magasabb mércét, még ha esendő is.
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
Kölpény 2012.05.31 19:25:44
@Gyeprefing Padrafos:Nem a magyarságról,hanem a sznobokról!
K ü l ö n b s é g !
A szövegértelmezés nem az erős oldalad,ugye?
Sulcus: "A magyarnál hülyébb nép nincs a világon!"
Ennyit rólatok.

Amúgy pedig nincs bizonyítva, hogy a zene ne hatna ki pozitívan a bor fejlődésére, tehát nem zárhatjuk ki.

Ha ismernétek Demeter Zoltánt, akkor tudnátok, hogy nem eladási okokból teszi amit tesz. Kiváló képességű borász, egy olyan értékteremtésre kialakult szemlélettel amivel a szóhasználatotok alapján valószínűtlen, hogy valaha is rendelkezni fogtok. Kiérdemelte a boraival, hogy lassan a világ legjobbjai között tartsák számon. Dicsőség Neki!
Kölpény 2012.06.01 06:04:41
@dalton1: Tényleg kellemetlen a dolog, hiszen nem erről szól a blog, de nem tudnátok lassan abbahagyni a magyargyalázást? Ilyeneket nem lehet leírni, sem magyarról , sem zsidóról, sem cigányról és sem másokról.
Ez nálatok valami kényszeres önútálat? Számotokra a cikkben annyi az üzenet, hogy a Zoli hülyére veszi a magyarokat, akik amúgy is a leghülyébbek a világon?
Kölpény 2012.06.01 06:10:46
@kifli: A fajélesztő valóban nem illik a képbe, és hát pl. Bott Juditéknak,Szepsynek, Homonnának is összeszokott jönni a jó bor Tokajban, egyszerű vadélesztőkkel.
És hát a másik ilyen dolog az új hodró. Ámbár nem viszi túlzásba (nem úgy mint gyakran Szepsy), de valamilyen mértékben mégis csak uniformizál, ami elvesz a termőhely jellegből.
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
Kölpény 2012.05.25 07:52:05
@dagadtos: Egyet értek veled, ami a túlérett szőlőt illeti, valamint a másik ok a magas alkoholra a biztonsági alapon történő hozamkorlátozás.
Nem a virágzás utáni közvetlen időszakban dobják le a fürtöket (mert félnek a júliusi jégtől), hanem már csak a zsendüléskor, és a fás részekben felhalmozódott cukor alaposan megnyomja a maradék termés cukorfokát.
A kilevelezés jelentősen gyéríti a savakat. Szintén a túlérést erősíti.

A hosszas héjonáztatás, esetleg a plusz szín, tannin és eksztrakt reményében történő rozénak való léleeresztéssel szintén a diszharmónia erősödik.
Kölpény 2012.05.25 13:34:32
@Octopus: Örülök, ha ez így van. Egyébkén természetesen a kézműves-terroir borok állnak hozzám legközelebb, de talán jellemzően nem az északi borvidékeinkre való fajta a merlot.

Ilyen szempontból örülök, hogy a papírforma győzött, és a Villányiak jobban szerepeltek, ellenben az is jelzés értékű, hogy annak ellenére, hogy a termőhely (elsősorban a klímája alapján)nekik kedvez, mégsem tudtak elhúzni Soprontól, Nadaptól (?).

Milyen lenne a villányi merlot, ha Ráspi, Szentesi, vagy pl. Orsolya pince készítené?. Azért így is örülök, hogy jól szerepeltek.
Javában zajlik a Pannon Bormustra, a valóban parádés panel lassan az első napra tervezett bormennyiség végére ér. A menetrendnek megfelelően három csoportra bontott bizottság az első, ha úgy tetszik selejtező fázisnál tart, melynek keretében az összes mintát végigkóstolják…..
Kölpény 2012.05.11 10:23:12
@karcsai: Minő tragédia! Magyarországon a hungarikumok tarolnak.
"Eldöntik, a nemzetközi fajtákról, hogy nem valók Magyarországra". Persze, hogy nem valók. Mondom én, és közben a kertemben is van belőle néhány tőke (nem sokáig).
Mégis vallom, hogy a magyar bor virágkora az érkezésük előtt volt. Ezzel nem akarom lebecsülni a nemzetközi fajtákat, nincs is miért. Csupán csak annyi, hogy megy az élet nélkülük is. Könnyebb lett volna nélkülük az újrakezdés 90-től.
A főszereplőnek szánt kadarkákból csak illusztráció maradt, de azért megteszem, ami tőlem telik, hogy néhány arasszal túllendüljek a köldöknézésen. Nem lesz könnyű, mert a kudarc visszamenőleg magába szippantotta a kontentot.  A dolog úgy kezdődött, hogy szerveztem egy…..
Kölpény 2012.05.11 07:20:39
@szenvedély S.: Pizzériából is több van Magyarországon mint jó magyar étteremből, de mégis működik a Hagyomány és Evolúció. Én nem szeretem az értékrelativizálást.
2 ezer év múlva sem lesz a mi történetünk a C.F. Nem mitőlünk lett az amivé felnőtt. Nem úgy a Kadarka! Viszont elismerem, sokat kell még dolgozni a fajtával, de tudom , helyt fog állni.
A Művelt Alkoholista Oportórepeta 2012.02.29 11:15:00
Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is…..
Kölpény 2012.03.02 14:29:27
A jólihatóság is szempont, az oportó esetében padig értékmérce. Amíg a C.S. sokszor a mély színnel, tanninnal, lekvárossággal, tölgyaromákkal hízelgi magát bele sokak poharába, aközben ő inkább a könnyedséggel, gyümölcsökkel és szép savakkal hódít. Ebben pedig a CS nem tud vele versenyezni.
Általában a látszólag egyszerűbb, vagy könnyebb bort adó fajtánál(ami az oportó, kadarka, esetleg kékfrankos esetében sem pejoratív)alap esetben a termelési költség nem marad el a dupla áron értékesített világfajtákéhoz képest.

Nem minden borunk ár-érték arány bajnok, de ez egy összetett folyamat. Lassan kiépülnek a birtokok, tisztul,egyszerűsödik a fajtaszerkezet, beállnak és korosodnak az ültetvények. A fejlesztések, nagy kiadások dandárja már megvalósult, eljött az ideje, hogy racionalizálódjanak az árak is. Sok minden egy picit drágább a kelleténél (a 27% áfa is tényező) és jó néhány különlegesség az ára alatt kerül a polcokra. Most az van még megszokva, hogy a minőségi borok 3-9 pontot kapnak, de a fogyasztók többsége 1-3 ezer forintos árú borokban gondolkodik. Gyakran a 6-8 pontos borok termelési költsége 10 szerese a 4 pontosénak (ehhez képest a polcokon pl. oportó 1700, Öregkirály furmint 4900).
Vannak zavarok a magyar borpiacon, de attól még külföldön sem minden szent és csodás. 50 év kommunizmus és értékrombolás után, és az azt követő még inkább értékválságot generáló mai rendszerben nem rossz teljesítmény a magyar bor. Szép jövőt sejtet.
A Művelt Alkoholista Fagykár 2012.02.24 07:45:00
Majdnem két hete jelent meg egy cikk, amely a tartós hideg miatt a szőlőkben keletkező terméskiesést minimum 25-30 százalékosra becsülte. A nyilatkozó, Varga Péter (Magyarország kedvenc borászata) a kiesést borra, majd forintra konvertálta, és nála a káróra 20 milliárdnál állt…..
Kölpény 2012.02.26 19:12:10
@vigbor:"Volt egy időszak hazánkban amikor szőlőt csak olyan helyre lehetett telepíteni ahol a búza vagy a kukorica nem termett meg.Részben ezért került homokra szőlő. "
Elnézést, de ilyen időszak sohasem volt, illetve legyen kedves megjelölni a forrást amelyre hivatkozik.
Kölpény 2012.02.28 09:04:01
@vigbor: Ebből nekem nem derül ki, hogy az alföldön tilos szőlőt termelni. Arra gondolsz, hogy az "allyas szőlő" alatt az alföldit értették? Tiszaalpáron már Szent István korában egyházi szőlőbirtok volt, és ez nem szóbeszéd. Az általad említett borhamisításhoz tudnám hasonlítani, hogy a fagykárról szóló írást is az alföldi borok és borvidék elleni lejáratásra használod fel. Ha bajod van az alföldi borokkal, akkor ne igyad. Amit meg nem fogyasztasz az nem véleményezd. Ez ilyen egyszerű.
Kisebb elmaradást igyekszünk most pótolni, mielőtt még úgy tűnne az olvasó számára, hogy bizonyos borokról vagy műfajokról egyszerűen megfeledkeztünk. Bordói fajtákból szűrt zászlósborokat  (avagy felső középosztálybeli házasításokat, borászat függvényében)…..
Kölpény 2012.02.27 19:20:24
@Dr. Fire: Egyetértek!
Imre hasonlóképpen élő legenda mint a borai. Aki nem érti, vagy nem akarja az ne igya. Ő sem tökéletes, de talán nem hátrányos dolog ahogyan egyé válva a környezetével, az alapvető törvényszerűségeket nem suttbavágva, visszarajzolta Szomolyát a borivók térképére. Van aki nem fér a klisébe.
A Művelt Alkoholista Kődivat 2012.02.22 09:32:00
A mineralitás erősen túlértékelt. Évek óta így gondolom, és évek óta egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Szó nincs arról, hogy zavarna, ha megjelenik egy borban, de nem tartom a minőség, még kevésbé a magasabbrendűség csalhatatlan jelének. Egy ideje tudom, hogy majdnem…..
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
Kölpény 2012.02.20 15:16:06
@kegyetlenkirály: Olyan érzésem van, hogyha néhányan nem hiányolták volna a beszámolót, akkor ezt sem tették volna közzé. Persze a független újságírásba belefér, hogy eldöntsék miről számolnak be és miről nem. Ezért nincs miért haragudnunk.
A cikk valóban nem túl olvasmányos, inkább egyfajta gyorsjelentésnek tűnne, ha nem 11 napot késve tették volna közzé. A Terra Hugaricáról, vagy pl. az Etyeki Pincefesztiválról tudtommal beszámoló sem született. Bizonyára mindenkinek megvan a maga ezer gondja, de pl. 4 cikken át oportózni, és aztán a magyar bor legfőbb kitörési pontjának tartott furmint seregszemléjéről egy szolíd kis beszámolóval élni, ráadásul 11 nap után, az durva. Ahogyan a jó borban, úgy az újságírásban is kell az arányosság és harmónia. Erre lehet sértődötten azt mondani, hogy egész évben újra és újra foglalkoztunk a furminttal. Ez igaz, és személy szerint örülök is neki, de itt másról van szó.
Annak idején két posztban is (itt és itt) beszámoltunk az Öreg Király majdnem szűztermésének népmeséket idéző háromféle feldolgozásáról. Az volt a kezdet, ami már akkor is megmutatta, hogy a lélegzetelállító szépségű dűlő kétségtelenül Hegyalja egyik legtöbbre…..
Hatszor két 2011-es villányi (plusz egy alföldi) oportón túl, de egy centivel sem előrébb. Sőt. A kép homályosabb (ha nem sötétebb), mint egy hete volt. Ítéletet mondani fajta, évjárat, borvidék felett nem volna komilfó, de szerintem úgy jöttünk ki ebből (nem jól), hogy…..
Kölpény 2012.02.13 12:30:17
@palack: Nyilvánvaló, hogy nem tételezhető fel rosszándékúság részetekről, az oportóval, és általában véve Villánnyal szemben. Jónak tartom, hogy kendőzetlenül és őszintén írtok a témáról. Ha ez most bánt is egyeseket, szerintem Villánynak is jót tesz, és az oportónak szintén. Út keresésre késztet.

Ez lett az eredmény, azzal együtt is, hogy elképzelhető , valóban létezik a kóstoltaktól jobb oportó, ez az eredményt nagyságrendileg nem befolyásolná.
Márkus György tíz éven át a Borbarát szerzője volt, majd a Borbarát megszűnése után 2011 decemberében elindította a Burgundia & Champagne magazint. E két meghatározó borvidék első számú hazai szakértője. Tevékenységének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy bejáratos…..
Kölpény 2012.01.25 15:43:16
@chabacurtis: Nem azt mondtam, hogy a nagy nevek nem készítenek jó bort, de azt vallom, hogy a Cabernet mint zászlósbor Villányban, legyen az bármennyire finom, az zsákutca. Ha pedig hozzákalkuláljuk a rengeteg fát, túlextraháltságog, 15 feletti alkoholt, akkor pláne. Abból nem lesz villányi és Magyar bor arculat. És Tokaj kivételével,mindenütt tudathasadásos a helyzet, azzal együtt is, hogy az összes
borvidéken van egy-egy borász aki minőségi, a termőhely sajátosságaival bíró, helyi fajtából, természetes borokat készít.
Kölpény 2012.01.25 23:37:59
@Közbiztonság Szilárd:
"Cserszegi, Irsai, ezerjó, kékfrankos kifejezetten hegyvidéki fajták".
Ezt komolyan gondolod?
Kölpény 2012.01.26 07:59:17
@kifli: magyarázd el légyszíves.
@Közbiztonság Szilárd:
Magatokra hagylak benneteket holnapig, megyek borkóstolót tartani.
Szép napot mindenkinek!
Chris Kissack, a Bordoktor azt mondja, hogy szeretné Magyarország borait jobban megismerni. A vágy azután ébredt benne, hogy egy cambridge-i borkereskedés súlyos magyar mintával dobta meg. A kereskedők, Jason Cozzi és David Jenkins szerényen arra törnek, hogy „újrafogalmazzák a…..
Kölpény 2011.01.20 22:24:48
@zoli: A kiút mindenki előtt nyitva áll. Elméletben. A gyakorlatban viszont egy egész közösség értékrendje kellene, hogy feltöltődjön tartalommal, többek között hitbéli, kultúra, alkotásvágy, tudatosság, és a jóhoz való ragazkogás tekintetében. "De még minden nép a salyát sírját ássa", aközben a látszólagos uralmát ma még gyakorló életellenes figurák seregei mindent bevetnek annak érdekében, hogy mi innen ne tudjunk talpa állni. De tévedtek.

Nehéz időket élünk nagyon sokan, de tudjuk, hogy miért dolgozunk, és egyre többen gyűjtünk erőt magunknak ahhoz, hogy végre a teremtéshez méltó életet élhessünk majd egyszer.
Tisztulunk és alkotunk, miközben a tekintetünk már nem a távoli elérhetetlen, nekünk tulajdonképpen nem is fontos dolgok felé fordul, hanem lehunyt szemmel érezzük a bennünket körülvevők szeretetét, köztük értve az élőt és nem élőt,az ellenséget és a barátot, az élőt és a "csak" létezőt. Visszatalálunk, és megnyugszunk. A délibokat már inkább csak megmosolyogjuk, mint ócska trükköket. Ha ennyi volt, az is szép volt. Félnünk nem kell, mert a pók által font fonálon is végig tudunk menetelni, hisz nem az ördög teremtette ezt a világot.
A Művelt Alkoholista Malatinszky 2011.01.07 06:00:00
Kritikus hangvételű cikkem a felsőkategóriás magyar vörösökről meglehetősen nagy felzúdulást keltett Magyarországon (a parázs vita itt olvasható), és ennek eredményeként több magyar borász is fölvette velem a kapcsolatot. Vagy azért, hogy elmondja, mekkorát tévedtem, vagy…..
Kölpény 2011.01.08 13:49:08
@BZoltan: Elnézést kérek, ez tévesztet meg: "ideje volna huszárosra vágatniuk a hajukat és a szintén bennük élő magyar géniuszt is hagyni szóhoz jutni."

Kedves Zoltán! Én arról írtam, hogy meggyőződésem szerint a villányi borászokban ott él a magyar géniusz! (tényként állítitom!). Mindannyian arról beszélünk itt, hogy szemléletváltásra volna szükség Villányban, mert szeretjük Villányt és a Villányiakat, és mint borkedevelők teles joggal fogalmazzuk meg az aggodalmainka. Rosszindulatúság volt részedről ilyen élesen és ezt levezetni ezekbő.
B.Zoltán:"ostobaság, mint olvadozva szétcsúszni bárki más géniuszától."
Azt hiszem azzal, hogy a többség által komolyan megbecsült borászokat példaként soroltam fel, nem merítettem ki az "olvadozva szétcsúszás" bűntettét.
Had ne gondolkodjak azon, hogy mi iritálhatott a névsor láttán.

Hiszek a villányi borban, és tudom, hogy idővel meg fogják találni magukat, de ehhez talán kellenek az itt elhangzó kritikák is.
Kölpény 2011.01.09 09:13:39
@kifli: Lehet, hogy rosszul informálódtam, de talán volt olyan, hogy egy időben Kopár volt a bor neve, azután állítólag mivel nem 100%-ban az adott nevű dűlőben termett szőlőből készült a bor, megváltozott a neve Kopar-ra. Ha ez így van akkor nem értem mit nem értesz.
Ha tévedek, akkor nagy-nagy botsánat a termelő felé, akit egyébként igen csak tisztelek.(Talán egyetlen komolyabb botlása az elmúlt 20 évben.)
Ha azt a feladatot kapnám, hogy külföldi borértőkben megtévesztően kedvező képet alakítsak ki a magyar vörösökről, biztos, hogy Ráspi és Gróf Buttler borokról vinnék számlát a megbízómnak. Az ő csúcsaik egyúttal a magyar vörösbor csúcsai. Ez természetesen nem jelenti…..
Kölpény 2011.01.06 18:50:24
@ongroá: Barátom!
Rád már csak az az egyszerű feladat hárul, hogy mint kozmopolita ember, a fajták őshonosságát a bortermelés lényegi elemeiből kiebrudalva, meggyőzd a Burgundiaiakat arról, hogy a kadarka náluk is szeretne.
Tudhatnád, hogy amikor a Bikavér sikeressé vált akkor nem bordói fajtákból készült. Nem elég a márkanevet rekonstruálni, a borral is meg kéne tenni azt. Kérlek vedd figyelembe, hogy egy hungarikum nem készülhet francia fajtákból. Ezzel nem lehet nem egyet érteni.
Kölpény 2011.01.06 21:33:55
@BZoltan: Egyet értek veled Zoltán a tekintetben, hogy nagyon sok helyről eltüntek az őshonos fajták, ellenben számos termelő munkássága bizonyítja, hogy viszatelepíthetőek ezek a fajták.

Európában a sikeres borvidékek kivétel nélkül őshonos fajtákra építenek. Itt-ott megjelenik valamilyen behoztt fajta is, de az csak kiegészítő (pl. Toscana- C.S,M).
Fontos, hogy kiegészítő fajtakén lehessen idegen fajtát termelni, de egy magyar borkülönlegességnek ne lehessen az alapja. Örülök, hogy ez változik.
Vannak úgymond "közös" fajták, amelyeket nagy területeken termesztenek a kárpátmedence területén (azaz a hazánkon)kívül is. Hungarikum alatt magam is a döntően a Kárpát-medence borvidékein hagyományosan termelt fajtákat értem. Attól, hogy egy őshonos fajtát csak valamely borvidékünkön termesztenek ,attól az miért nem hungarikum? Az a borvidék nem az egész hazát gazdagítja azzal? Úgy magyar különlegesség, ahogy van, pl. Somlói juhfarkként.
Az alábbiakban Krajcsovszki László értékelése olvasható a Szeleshát Szőlőbirtok 2010-es évéről: "Nehéz az eltelt évről érzelemmentesen, tárgyilagosan nyilatkozni, hiszen nekünk ez nem csupán munka, nem csupán hivatás, a Szeleshát birtok az életünk szerves része. A…..