Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hannabori

7 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Figyelve a történéseket, újból aktuális megnyitni blogunkat. A helyzet annyiban nem változott, hogy a magánnyugdíj-pénztárban maradók ismét döntés előtt állnak, és hogy e döntés nehéz vagy sem, mindenki döntse el maga. Mi mindenesetre megpróbálunk segíteni, hogy a…..
Hannabori 2012.01.01 17:16:30
@BŐS: A pénztártagnak kell jeleznie a magánpénztára felé, hogy át akar lépni az állami rendszerbe. Most kivételesen nem a maradóknak kell sorban állni:)
A társadalombiztosítás átalakításával kapcsolatban semmi biztos nem tudható, azonban vannak olyan nyilatkozatok, amelyek mentén bizonyos lépésekkel előre számolni lehet (és kell is).Az Index múlt heti cikke is ad bizonyos támpontokat: a Magyar Köztársaság kormányfője egy hete…..
A magán-, illetve az állami nyugdíjrendszer közötti választáskor fontos szempont lehet, hogy mi történik az egyén befizetéseivel, ha ő – akár a nyugdíjas kor elérése előtt, akár utána – meghal.A két rendszer szabályozását összevetve az alábbiak állapíthatók…..
Az ONYF levele – részletesen foglalkozik - mind a kötelező és kiegészítő befizetések utáni reálhozam, mind a tagdíj kiegészítés visszatérítéséről, amely az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőket illeti meg.Különböző fórumokon tallózva megállapítható, hogy…..
Amikor az 1620-as években a Plymouth kolónia bevándorlói megérkeztek az Újvilágba, megpróbálták a földet közös tulajdonukká tenni. Ez azonban nem működött: a termékenységért nem mindenki tett meg minden tőle telhetőt, és az eredmény hamar élelemhiány lett. Egyszóval,…..
Hannabori 2011.01.08 12:54:26
@különvélemény:

Szia!

Rogán - a belinkelt riportban - azt nyilatkozta, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyon nem az emberek megtakarítása. Ezzel egyenlő, hogy nem az övék, nem a saját tulajdonuk, azaz nem magántulajdon. A manyupokról szóló törvény azonban egyértelműen kimondja, hogy a pénztártag követelése a tulajdonlás elve szerint a pénztártag tulajdona.
Ha az eddig befizetett összeg nem a pénztártag saját megtakarítása lett volna, akkor mivel lenne magyarázható az összeg megörökölhetősége, az összegen felüli hozam részére történő kfizetése (ami után ugye majdnem adóznia is kellett).
Hannabori 2011.01.08 13:05:13
@különvélemény:

"Ha az állam csődbe megy, emiatt nem tud fizetni nyugdíjat neked, akkor tökmindegy milyen pénztárba fizettél, annak is annyi.
Tehát:
államcsőd, bukta
cégcsőd, bukta

Így 2 lehetőséged is van a buktára, míg az államinál csak 1."

Nem hiszem, hogy az államcsődre kell készülni. Ha a realitásoknál maradunk, az is elég. Nem most találták ki nálam hozzáértőbbek, hogy a felosztó/kirovó rendszer hazánkban működő formája előbb-utóbb csődbe megy. Ha a gazdasági, demográfiai folyamatok ugyanebben az ütemben haladnak abba az irányba, mint eddig, nem lesz elegendő járulékfizető a jövő nyugdíjasainak, és ehhez nem kell jósolni sem. Egy korábbi blogbejegyzés is foglalkozik azzal, hogy miért szükségszerű az állami nyugdíjak csökkentése. Sajnos nem mindegy, hogy ugyanazt a tortát 10 embernek szelem fel, vagy húsznak.
Én azt gondolom, hogy eleve több lábon kell állni, és az öngondoskodás hagyományát (ha úgy tetszik, jó szokását) megteremteni. Sajnos ezeknek az intézkedéseknek nem ez az üzenete.
 Az előző blogbejegyzésben már foglalkoztam az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság tájékoztató jellegű levelével, amely – bár segítség próbál lenni a döntésben – valójában több esetben félrevezet, lényegtelen információkat felnagyít, azonban…..
 Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a tavalyi év végén elkezdte kipostázni a 3 millió magánnyugdíj-pénztári tagnak levelét, amely tájékoztatásul szolgálna a maradás/visszalépés körében meghozandó nehéz, kétségekkel teli döntéshez.A…..