Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Belcsuj

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Nevem Senki 2011.10.20 09:00:00
A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a…..
Belcsuj 2011.10.22 11:52:13
@spajder: Valóban nem egyszerű frissebb tételeket találni a Villa Tolnaytól, de, ha arra jársz, a Wineworld-ben vagy a Kézműves Borok Házában jó eséllyel találsz néhány '08-ast, '09-est.
A századik show-hoz érkezett nemrégiben a kaliforniai Wine Exchange kereskedés Hot Legs néven futó sorozata. Ne csodálkozzunk, ha még nem hallottuk erről a videoblogról, nem éppen közismert, bár ezt éppenséggel bármely hasonló csatornáról kijelenthetjük, az időközben…..
Belcsuj 2011.10.11 23:28:15
@vigbor: @kifli: De igen, bor, jogilag annak minősül. A vonatkozó uniós rendelet külön is nevesíti, mint kivételt az általános szabály alól.
Vesztergombi Józsefnek a kadarka a kedvenc bora, nekünk – és ezzel nagyon nem vagyunk egyedül – meg az ő kadarkája az egyik kedvencünk. Műtannin és Bob után én vállaltam be a trilógia harmadik részét. Idén a szekszárdi kóstolón kaptam ehhez egy löketet, mikor…..
Belcsuj 2011.10.06 17:23:29
@szenvedély S.: Radovin, Pannónia utca, szinte biztos, hogy van még.
Egyelőre nem a várhatóan péntek és szombat este pénztár előtt kígyózó sorokról lesz szó, hanem. Tegnap este körülnéztem a Várban, majd másfél órán keresztül csak árakat jegyzeteltem. Próbáltam összerakni izgalmas sorokat, különböző árkategóriákban: belépővel…..
Belcsuj 2011.09.14 09:29:16
@mojoking77: Az "újvilági", mint összefoglaló meghatározást egyebek mellett azért is alkalmazzuk egységesen az ide sorolt országokra, mert például az európai borjogi szabályozással szemben ők egységesen sokkal lazább, kevésbé szigorú feltételrendszert alkalmaznak, lényegesen nagyobb a bortermelés folyamatában a beavatkozás lehetősége, kevésbé szigorú az ellenőrzés, teljesen más az eredetvédelem, stb., így ebből a szempontból mindenképpen indokolt az egységes elnevezés.
A méltányosan árazott alapboroknál különösen feltűnő, hogy a 2009-esek mintegy varázsütésre eltűntek a polcokról, és a helyüket a halmozottan hátrányos 2010-es év aggasztóan fiatal kármentő kísérletei foglalták el. A térdmagasságba eresztett léchez képest láttunk már…..
Csaknem eltelt az ezer epizód száraz furmint említése nélkül a népszerű Wine Library TV-n (egy furmintnak nézett Dereszla Dry azért becsúszott három éve), annak ellenére, hogy a szórakoztató házigazda, Gary Vaynerchuck mindig is igyekezett kitágítani lelkes közönsége…..
Belcsuj 2011.06.16 16:56:03
@BZoltan: Abszolút egyetértek a készülő termékleírásokkal kapcsolatos aggodalmadat illetően. Véleményem szerint is szomorú, amit a régi kárpát-medencei fajtáinkról írsz.

Azzal is egyetértek, hogy sok borvidéken nem lehet Furmintot palackozni a borvidéki eredetvédelem alatt. De van, ahol igen, és én csak ezt akartam mondani, mert ahogy Daeril fogalmazott, hogy Tokajon és Somlón kívül sehol, az úgy azért nem igaz. Nyilván ott lehet, ahol a borvidéki rendtartás engedi. Például amennyire tudom Balatonfüred-Csopakon is lehet, és Zalában is (legalábbis lehetett)
Aztán, ha tévedtem majd kijavít valaki.
Belcsuj 2011.06.16 19:07:27
@BZoltan: Most olvasom az előző kommentem, azt hiszem félreérthetően fogalmaztam.
"Azzal is egyetértek, hogy sok borvidéken nem lehet Furmintot palackozni a borvidéki eredetvédelem alatt"
Ezzel azt akartam mondani, hogy igazad van amikor azt írod, hogy sok helyen nem is engedik, de természetesen én sem tartom jónak, hogy így van.
Lehet, hogy előbb hülyén fogalmaztam.

Az ősi fajták kapcsán pedig számomra kifejezetten pozitív, ha valaki újra próbálkozik velük. Amúgy is vesszőparipám, hogy az unalomig erőltetett nemzetközi fajták helyett próbálkozzunk nagyobb lendülettel a sokkal inkább hozzánk köthető fajtákkal.
Belcsuj 2011.06.17 11:30:38
@BZoltan: Tudsz adni egy linket, ahol meg lehet nézni a tervezetet? Már amennyiben a neten van előtted. Mert, amit én nézegetek, abban a Somlói Sárfehérre és a Merlot rozéra vonatkozó részt nem találom, pedig érdekelne.
Ez a kérdés nekem még soha nem fordult meg a fejemben. Most sem én, hanem Matt Kramer játszik el a gondolattal. Szerinte mindannyian láttunk már egyről a kettőre nehezen jutó borászatokat, és bizonyára megfordult már a fejünkben, hogy én ezt bizony nem így csinálnám. Nem feledve…..
Belcsuj 2011.05.03 18:33:51
@BZoltan: De azért, ha jól tudom, nálunk nem akkor öntöz egy borász, ha arra támad kedve. Az újvilági országokban megengedett vagy alig-alig szabályozott az öntözés (mint oly sok más is) de amennyire tudom, az EU-ban tagállamonként eltérően ugyan, de korlátozott, és leginkább külön engedélyhez kötött, meghatározott körülmények fennállása esetén.
Érdekelne, hogy nálunk hogy néz ki valójában a dolog, mert gondolom termelőként pontosabban tisztában vagy vele.
Belcsuj 2011.05.04 10:52:42
@BZoltan: Még mindig érdekelne, hogy tapasztalatod szerint nálunk mennyire szabályozott az öntözés?
Belcsuj 2011.05.09 14:05:21
@alföldimerlot: Breitenbach Ordinárium Furmint 2008, 1938-as telepítésű ültetvényről.
Múlt héten még volt a Radovinban.
2011-ben a Borászok Borásza Kaló Imre. Az egri borvidéken dolgozó "szomolyai remete" legalább annyira ismert extrém világképéről, mint extrém borairól. Nem mintha a borai nem volnának sokkal figyelemreméltóbbak, de azok elvileg csak a pincénél, Kaló Imre maratoni…..
Belevetette magát a szakma ügyeibe a Borászati Albizottság. Az elmúlt év végéig vagy ötször ültek össze a szakma okosai. Maguk elé idéztették az érintett minisztériumok és hivatalok szakértőit és vezetőit. VM, AMC, VPOP, később NAV, MGSzH, HNT, AMC, MVH. A fontos kérdések…..
Van az az elméletünk/fantazmagóriánk/hülyeségünk Albert Gazdával (és nagyon úgy tűnik, hogy Alföldi Merlot sem bontja ezt a csodás egységet), hogy az olaszrizling lehetne a mi grüner veltlinerünk, potenciális popsztárunk, ami talán még a világpiacon is arathatna…..
Belcsuj 2011.04.22 00:31:09
@Félédes Zweigelt: én sem értek egyet azzal, hogy a névváltoztatás lenne a siker kulcsa, azzal meg végképp nem, hogy angol nevet kellene választani.
A sorrend a következő: először olyan Olaszrizling kell, amit van miért megjegyeznie a külföldnek - ahogy Albert Gazda is írta, minden árkategóriában és nagy mennyiségben- és aztán szépen meg lehet tanulni az Olaszrizling szót, amiben egyébként a világon semmi nyelvtörő nincs, mert a "rizling" szót amúgy is ismerik, azt meg ne mondja nekem senki, hogy az "olasz" szót nehéz kiejteni akár egy angolnak, akár egy spanyolnak vagy épp egy olasznak.
Belcsuj 2011.04.23 12:09:24
@VLADISZLAV: az egérszagot senki sem mondja sem fojtott mandulának, sem petrolnak, az teljesen más dolog.
@AG 2.0: utánanéztem egy kicsit, hogy pontosabban tudjam leírni, mert arra emlékeztem, hogy soha nem hallottam, hogy a rossz hordótól lenne. Alapvetően alacsonyabb savtartalmú és hosszabb ideig erjedő boroknál fordulhat elő. Leginkább a Lactobacillus brevis/cellobiosus baktériumokat és a Brettanomyces élesztőtörzset tartják az okozójának. Ezek idézhetik elő a 2-acetil tetrahidro-piridin nevű vegyületet.
Ha Te simán egy dohos szagra gondoltál, mint egérszag, akkor elnézést, de ha az egéríz név alatt futó borbetegségre, akkor elvileg a fentiek miatt lehet.

Áldott Húsvétot mindenkinek!
Jamie Goode, a wineanorak.com szerzője, és az egyik legelismertebb angol borszakértő (ő tényleg szakért) megkóstolt 12 magyar „csúcsbort”, és két fő megállapítást tett: az egyik, hogy túl magas az alkohol, a másik, hogy méregdrágák. Ez a két probléma már sokszor…..
Belcsuj 2011.04.13 13:15:24
Én a fajtákról szóló megjegyzéséhez fűznék pár mondatot. Magam részéről azzal tökéletesen egyetértek, hogy nem a bordeaux-i fajtákra kellene összpontosítani. Függetlenül attól, hogy mióta vannak jelen akár Villányban, akár bárhol az országban.
'97 májusában a Gellért szállóban tartott nemzetközi sajtókonferencián a Nemzetközi Borakadémia elnöke, André Parcé mondta, hogy a magyar bortermelőknek nagyobb figyelmet kellene szentelniük a magyar szőlőfajták borainak bel-és külföldi népszerűsítésére, mert "a magyar fajták illat-, és ízvilága egy különlegesen vonzó és sajátos színfoltot képvisel a legjobb európai borok palettáján".
A látogatás során messze érdekesebbnek találták a Furmintot, Hárslevelűt, Olaszrizlinget, Kékfrankost, Kadarkát, mint a magyar borszakértők által az égig magasztalt Chardonnay-t, C. Sauvignon-t, Merlot-t.
Mike Broadbe, a Christie's borszakértője szerint: "a magyar szőlőfajták borai a világ egyik legsajátosabb, legeredetibb borait alkotják".
De ezeken kívül is számtalanszor lehet hallani hasonló véleményeket külföldi, borszakértők szájából és, ha születnek is valóban nagyon szép borok mondjuk a bordeaux-i fajtákból, akkor is úgy gondolom nagyon jó Labancz türkmén spagettis példája.
Az árról annyit, hogy magyar emberek döntő többségének drágák, nagyon drágák, ez szerintem vitán felül áll; a nemzetközi viszonylatban elhelyezést meghagyom azoknak, akik nálam jóval jobban ismerik a külföldi árakat.

@Bortó: az óvilági-újvilági megkülönböztetés nem értelmetlen, hiszen miért ne tehetnénk különbséget, amikor mondjuk Kaliforniában, Ausztráliában, Chilében stb. olyan eljárások is megengedettek, amik az EU-ban (szerencsére) nem.
A német Baden-Württemberg tartomány Heimann Zoltánt választotta az „Év Európai Borszakértőjének”. Az öt éve alapított ArtVinum rendezvényen két borvidék, Baden és Württemberg (összesen 28 ezer hektár) legszebb fehér és vörös borait díjazzák, továbbá egy-egy…..
Belcsuj 2011.04.12 13:58:13
@Márgál: Én azt gondolom a Heimann Zoltánt méltató szövegből kiderül, hogy itt egy tiszteletreméltó életutat díjaztak, egy hiteles embert, egy nagyszerű borászt, aki évről évre kiváló, színvonalas borokat készít és akinek neve, azt hiszem minden borértő számára a megbízhatóságot jelenti.

Gratulálok a Heimann Családnak!
Egyre divatosabb témát jelentenek a bor és ételpárosítások, egymást érik a borvacsorák, egyre több helyen merülhetünk el a különféle kombinációk részleteiben. Kétségtelen, hogy lényeges a kérdés: egy alaptudást, vagy inkább koncepciót mindenképpen érdemes…..
Belcsuj 2011.04.09 14:16:22
@penelope garcia: szerintem neked tökéletesen felesleges volt hozzászólnod, mert jól láthatóan maximum annyi közöd van van a borkultúrához, hogy van olyan ismerősöd, aki hallotta egyszer az ő ismerősét, amint arról beszélt, hogy látott valakit, aki bort ivott.
Az egészen biztos, hogy lövésed nincs a borról, mint olyanról ,sem történelmi, sem kultúrtörténeti, sem pedig szociológiai aspektusból.
Honnan sikerült olyan briliáns következtetéseket levonnod, hogy aki a bort többre tartja, mint bármilyen más italt, az ha még nem is antiszociális, de minimum nem szereti a családját?!
Na nálam ez a kategória, akinek - mistinguett-től eltérően - nem is akarom megmagyarázni, hogy miért nettó hülyeség, amit beszél.
Ja, és aki itt, egy olyan fórumon, ahol többségünket komoly érzelmi szálak fűznek a borhoz, borkultúrához, a borászok/borértők közösségéhez, szóval ilyen közegben löttynek nevezni a bort, szimplán provokatív bunkóság.
Belcsuj 2011.04.10 00:38:25
@penelope garcia: tudod az a helyzet, hogy e kettő, mármint borkultúra és emberi kultúra szervesen összekapcsolódik, amióta az ember úgy a Kr.e. 5. évezred táján Örményország, Mezopotámia, Perzsia, Palesztina térségében először fogott szőlőtermesztésbe.
Nos, ha az emberi kultúrához van közöd (ezt írod, hát fogadjuk el...) akkor illene tudnod, hogy az azóta eltelt idő alatt sosem viszonyultak egymáshoz úgy, ahogyan te képzeled. A kulturált borfogyasztás lényege (sok egyéb mellett) emberi kapcsolataink erősítése, ami ugye abból a végtelenül egyszerű tényből fakad, hogy többnyire társas tevékenység.
Bocsásd meg, hogy csak a leglényegesebb tévedéseidre hívtam fel a figyelmed, itt be is fejezném, mert belátom Parci-nak volt igaza, nem hull ez termékeny talajra...
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
Az Agrármarketing Centrum közbeszerzési pályázatot írt ki 49,5 millió forint értékben a közösségi bormarketinget megalapozó termékleírások elkészítésének koordinálására. A feladat eléggé szerteágazónak tűnik, a határidők abszurdan rövidnek: az eredményhirdetést…..
Belcsuj 2011.04.06 17:39:43
@fiatalborivo: az általad említett oldalon a 2011. dec. 31. arra vonatkozik, hogy addig kell benyújtani a EU felé, de a termékleírásokat már május 31-ig el kell készíteni, mert utána még van egy nemzeti elfogadási eljárás.
A Wine Spectator arról tudósít, hogy Amerikában az olasz habzóbor a gazdasági válság nyertese. 2008 óta, az argentin malbecet leszámítva, egyetlen más borkategória sem tudott hasonló növekedést elérni. Az olasz habzóborok értékesítése az Egyesült Államokban 73 százalékkal…..
Belcsuj 2011.04.06 13:32:22
@kén-e egy nick?: a legalapvetőbb különbség, hogy a pezsgőben található szén-dioxid kizárólag erjedésből származik, a habzóborban lévő pedig részben vagy egészben hozzáadott szén-dioxid.
A rozészezon még odébb van, de inkább kezdjük el idejekorán a frissítők felmérését, gondoltam magamban, és megkóstoltam gyorsan két rozét, méghozzá gyöngyözőt. Azért gyöngyözőt, mert egyrészt szeretek mindent, ami pezseg, másrészt pedig a sima rozé lehet, hogy hűsít,…..
Belcsuj 2011.03.29 15:25:44
@balu1: szerintem te is érzed, hogy a hozzászólásod vegytiszta kötözködés...
Ki mondta, hogy mindannyiunknak ugyanazt kell éreznie egy borban? Én meg azt hittem attól szép a kóstolás, hogy mindenkinek egyéni felfedezés.
Volt már az úgy, hogy én valamiben szilvára meg áfonyára vettem a gyümölcsöt, a többiek meg szederre és cigánymeggyre, na, sag schon, és akkor mi történt?
Ha Octopus tutti-fruttit érzett, akkor azt.
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
Belcsuj 2011.03.09 15:30:18
@kakula zé: azért a chilei és egyéb újvilági, főként usa-beli, argentin, ausztrál borokról jó, ha tudod, hogy közel sem olyan szabályozás szerint készülnek, mint Európában, úgyhogy az ittenieknél jóval több adalékanyagot tartalmaznak. Ha például szereted a vizet a borban, akkor kifejezetten ajánlom az usa-ban készült olcsó borokat...
Ergo, nem kell ezek előtt az olcsó újvilági "hű, de menő" borok előtt hasra esni, hanem meg kell keresni ebben az árkategóriában is a valóban tisztességes módon elkészített és élvezhető magyar borokat.
Hidd el, vannak ilyenek! A jelenlegi anyagi helyzetemben én is muszáj voltam jól szétnézni ezért tudom, hogy vannak.
A mai eresztésbe két „luxusolasz” is jutott, amelyek árban Szepsy István és Demeter Zoltán presztízsépítő dűlős próbálkozásaihoz közelítenek (az egyik minőségben is). És két biztos befutónak látszó best buy-jelöltet is kipróbáltam, de a 2009-es Szászi Szent…..
Belcsuj 2011.03.03 20:50:58
@BZoltan: egyetértek

@napoletano: szerintem az semmiképpen sem lehet baj, ha az általad elszánt magyaroknak nevezett borbarátok, borértők igenis nagyra tartják az Olaszrizlinget. Nem is nagyon értem, hogy ez miért zavarhat bárkit... Más nemzetek arra is próbálnak büszkék lenni, amihez esetleg vajmi kevés közük van, hát akkor talán hadd lehessünk már mi büszkék erre a Kárpát-medencében hazára talált fajtára, amiből gyönyörű borok születhetnek.
Belcsuj 2011.03.04 09:45:26
@napoletano: én azt gondolom semmiféle tisztánlátást nem zavar. Az én boros ismerőseim között, ha azt mondja valaki, hogy kóstoljunk egy rizlinget, akkor mindenki tudja, hogy Olaszrizlingről beszélünk, ha Rajnai rizlinget akarunk kóstolni, akkor meg azt mondjuk igyunk egy Rajnait, ilyen egyszerű ez. Ha meg a borokat, szőlőfajtákat kevésbé ismerő, alkalmi fogyasztókat nézzük, na ott meg aztán végképp csak az Olaszrizlinget értik rizling alatt. De, ha valakinek mégis bezavar a tisztánlátásába, hát rá szokott kérdezni, hogy Olaszt vagy Rajnait, még ebből se lett soha verekedés... Továbbra sem értem mi lehetne ezzel a baj, és ahogy olvasom mások se.
A tavalyi rendkívül nehéz év után egész télen azzal tréfálkoztunk magunk között, hogy történt, ami történt, jövőre azért megint megpróbáljuk. Hát így is lesz. De még mielőtt rátérnék az idei évre, ejtenék pár szót a tavalyiról. A 2010-es évjárat borai szépen…..
Időről-időre felparázslik a vita a villányi borok árazását illetően, gondoltuk célszerű lenne már egy próbafelmérést végeznünk, hátha csuklóból sikerül rácáfolnunk a folytonos vádakra. Első körben a belépő kategóriát céloztuk meg, 2000 forintnál húzva meg a felső…..
Belcsuj 2011.02.21 19:08:42
@Szomjas Gödény: ugyan nem nekem írtad, de azokkal az 1000 körüli külföldi(pl. Chile, USA, Ausztrália) borokkal én úgy vagyok, hogy inkább vagy hozzáteszek pár százast és veszek egy korrekt magyar vöröset, vagy 1000 körül egy fehéret. Persze ízlések és pofonok, de nekem eszembe nem jutna a pénzemet olyan pl. USA-ból jött borra költeni, amelyikben lehet 7% víz, és még szerencsések vagyunk, hogy az EU-ba nem hozhatja be a 35%-ban vizezett borát... Ha a külföldi alatt elsősorban spanyol, olasz, francia, portugál stb. borokat értesz, azt jobban megértem, bár én elsősorban magyar bor vásárlására buzdítanék mindenkit, főleg olyan valakit, aki saját bevallása szerint még nem hozzáértő. Itt most nyilván nem arra gondolok, hogy ne igyunk külföldi bort, hanem hogy ebben az árkategóriában is keressük meg a mindennapok jól iható magyar borát, (még, ha vörösben nem is egyszerű) ahelyett, hogy reflexből leveszünk egy chileit, mert az olyan jó és olcsó.
Amúgy tényleg elég jó akciók vannak mostanában, a Radovin 27%-a még a Bortársaságos akcióknál is hízelgőbb.
Miközben olaszrizlingeztünk vadul, elkezdődött ám a Furmint Február, amiről semmiképp sem szabad lemaradni. Országszerte furmintos programok várnak minket az éttermekben, kereskedőknél és pincéknél. A fő esemény pedig jövő csütörtökön a Nagy Furmint Február kóstoló lesz,…..
Belcsuj 2011.02.08 00:00:51
@Szomjas Gödény: Elvileg van egy olyan szabályozás, hogy az eredetmegjelölés vagy a földrajzi jelzés szerinti területnél kisebb földrajzi egység nevének használata esetén a felhasznált szőlő legalább 85%-ának erről a kisebb földrajzi egységről kell származni, a fennmaradó 15%-nak pedig az adott eredetmegjelöléshez vagy földrajzi jelzéshez kapcsolódó egyéb területről. De például az új tokaji termékleírás (ami egyébként még nincs hatályban, de a hegyközségi tanács már elfogadta) ennél szigorúbb és dűlőmegjelölés esetén a szőlő 100%-ának onnan kell származnia. A jelenlegi tokaji szabályozásnak most hirtelen nem néztem utána, de azt gondolom, hogy ha csak a 85%-os határt kell betartani, akkor elvileg akár rendben is lehet a dolog, ha meg a 100%-ost akkor értelemszerűen nagyon nincs rendben.
De azért tényleg nem ártana tudni inkább magától a pincétől, hogy jó-e egyáltalán a BT leírása.
Persze azért meghagynám annak a lehetőségét is, hogy valamit nem jól mondok :)
Mint minden rajongói fórum, mi is a mém terjesztésére törekszünk, ami esetünkben a borozás iránti szenvedéllyel való megfertőzést jelenti. A beoltás fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. A Best Buy rovatban olyan borokat…..
Történt, hogy egy csopaki bortermelő - Jásdi István egészen pontosan - gondolt egyet, és összehívta ország-világ híres-neves olaszrizling termelőit egy kis kóstolgatásra és beszélgetésre. Nemcsak azért, hogy megbeszéljék, mi újság van a tóparton, tópartokon, hanem, hogy…..
Belcsuj 2011.02.02 10:58:07
@iLane: azt nem jól tudod, hogy az EU-ban csak Vitis vinifera-ból készülhet bor. Az Eu tagállamaiban a Vitis vinifera fajhoz tartozó vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó egyéb faj keresztezéséből létrejött szőlőfajtából lehet bort készíteni.
Valószínűleg arra gondoltál, hogy OEM bort (ezt most még nevezhetjük minőséginek is) kizárólag Vitis vinifera-ból lehet készíteni, ez igaz.
Tegyük fel, hogy nem az isteni gondviselés, nem angyalkák vagy égi kampók alakították a földművelés történetét. Tegyük fel, hogy a szőlőfajták és a környezetek egymáshoz rendelődése a természetes kiválasztódás és a mesterséges kiválasztás elveinek megfelelően…..
Belcsuj 2011.01.28 12:13:27
Én az előttem hozzászólókkal ellentétben azt gondolom egyáltalán nem szentségtörés feldobni a témát a száraz Furmintról, egy produktív közös gondolkodás általában hasznos tud lenni. Persze ez nehéz dolog, mert ízlésekről nem nagyon lehet vitatkozni. Azt alapvetésként gondolom leszögezhetjük, (a saját nevemben legalábbis egész biztosan)hogy büszkék vagyunk Tokajra, borkülönlegességekkel, száraz Furminttal együtt. De az már más kérdés, hogy vannak olyanok is, (ide tartozom én is) akik talán nem kedvelik a száraz Furmintot és mondjuk, ha már Tokaj és száraz, akkor Hárslevelűt választok, egész egyszerűen azért, mert több és nagyobb élménnyel gazdagított eddigi kóstolásaim során. Érdekes módon Furmintok körében eddig az 1500 körüli alapborok maradtak meg kellemes emlékként, (pl. Royal Tokaji, Patrícius), a felső kategória felé közelítve pedig elég csúnya buktákba szaladtam bele. Ez nem jelenti azt, hogy később nem találkozhatok majd olyannal is, amire azt mondom, ez igen, ez nagy Furmint, és még ízlik is.
De egészen addig nekem nem ő a non plus ultra, és nem látok semmi provokatívat abban, hogy alföldimerlot felveti, hogy esetleg más fajtára (mondjuk Hárslevelű) is lehetne akkora figyelmet fordítani.
@hegyaljai: persze, hogy Tokaji Furmint létezik, ezt senki sem vitatja. Szerintem a vitaindító írás csak arról szól, hogy nincs ez kőbe vésve, beszélgethetünk az esetleges kételyeinkről, ha van.
Belcsuj 2011.01.28 13:54:30
@demisec: lehet, hogy rosszul fogalmaztam, mert inkább arra gondoltam, hogy az nincs kőbe vésve, hogy nem lehet felvetni a jelen beszélgetés témáját.
Az én előbbi hozzászólásom nem a száraz Furmint jelentőségét akarta kétségbe vonni. Csak azt mondtam, hogy vele kevesebb, Hárslevelűvel pedig jóval több szép élményem volt. Arról, hogy az én ízlésem szerinti nagy száraz Furmintot még nem kóstoltam, feltehetően én tehetek, hiszen rengeteg bor van, amit nem kóstoltam még, ezt írtam is, hogy a jövőben ez is eljöhet és várom is, hogy legyen ilyen.