Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Homokdűne

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zenóbia Citromos kocka 2014.02.05 05:51:00
Esküszöm, ha lennének verselési hajlamaim, akkor ehhez a sütihez lehetne ódát írni, sosem találnátok ki mi lenne a címe. Óda, a citromos süteményhez. Nem véletlenül hívják úgy a könyvben, hogy Szerezd meg amit akarsz Citromos pite. Mert tényleg olyan, lehetne vele…..
Homokdűne 2014.02.07 09:44:56
@Zenóbia: leittam magam, hogy ne tudjak kimenni a konyhába a sütiért :-D :-D
Homokdűne 2014.02.07 23:46:30
@Zenóbia: Ma a harmadik tepsivel csináltam 3 napon belül - igen igen, nem vagyok normális :-D :-D De sajnos minden ismerősnek bejött :-D
Tyúkudvar Te miért vagy vega? 2014.02.04 11:46:21
Miért lesz valaki vegetariánus és utasítja el a húsevést, illetve egyéb állati eredetű termékek fogyasztását? Régóta foglalkoztat ez a téma, most pedig kiváló apropó a megírásához, hogy mi is elfogyasztottuk tyúkudvarunk törzsgárdáját. Korábban az önmagukat 296-os…..
Homokdűne 2014.02.05 15:03:25
Valakinél csörgött a vekker, hogy már legalább 2 éve nem született új cikk a paleo étrend lejáratására, tehát a téma újra eladható... És ez lett az eredmény. Jaj. Értem én az igyekezetet, hogy beszéljünk a témáról, de miért nem olyanok teszik ezt, akik értenek is hozzá…..
Aztán elkezdett vizsgálni. Úgy az első 1 percben 3 mozdulat után kinyögte, hogy nekem bizony semmi bajom nincs, csak beképzelem. Nem hagytam, hogy lerázzon , ha már ennyit vártam egy beutalóért,így hamar vita alakult ki köztünk. Szép jó…..
isolde A szokásos, meg ruhák 2013.06.15 16:18:13
Na, mostanra ment el teljesen a józan eszem, és aggódom minden percben, jaj, miért sír, jaj, hasmenése van, jaj, kiszárad, jaj, fura arcot vág, jaj, tüsszög, jaj, beteg lesz. Jaaaj, szörnyű. Ugye a második gyereknél már normálisabb leszek? Remélem. Amúgy itt a nyugágyában pihen…..
A tengerentúli trendek néha még most is néhány hét, hónap, év késéssel érkeznek el hazánkba. Nem minden esetben, a ruha- és cipővonalon például kottára ugyanaz a rongy kapható mindenhol, a népi demokratikus Kína (és Banglades) mindenkinek ugyanazt gyártja. A fitnesztrendek, új…..
Homokdűne 2013.05.29 00:09:11
Egy kis tisztázás (az orvos tollából):

"Van egy anaerob glikolízisnek (cukorégetés, tehát ha a szervezet cukorból fedezi az energiaszükségletét) nevezett folyamat. Amikor
gyorsan kell sokat teljesíteni a szervezetnek (edzés, futás, stb), akkor nem tudunk
zsírsavat égetni, ez akkor indul be. A másik, az aerob glikolízis és lipolízis(zsírégetés) roppant hatásos, de túl lassú folyamat egy hirtelen nagy erővel végzett erőfeszítéshez.

Sok helyütt hallani, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor előbb-utóbb
elkerülhetetlen a kóma, mondjuk egy 5 perces rohanás a busz után és véged.

Mi van böjt esetén?

Tegyük fel, hogy böjtölünk.A szervezet ennek ellenére folyamatosan éget cukrot az agyban (tudom, hogy ez a szóhasználat fura, de hát ez van. Az éget=eszik.). Ehhez azonban folyamatosanfenn kell tartani a máj cukorkészletét. A májban van ugyanis egy kis raktárunk,ahonnan bármikor van utánpótlás, innen pótolja a szervezet az állandó vércukorszinthez szükséges cukrot. Erre 2 hormon is rá van állítva, az egyik a
glukagon, a másik pedig az epinefrin.
Na, de akkor ezt a májraktárat hogyan töltjük fel, ha nem (alig) eszünk szénhidrátot/cukrot?

Akkor is ott van! Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de a szervezetnek van egy
remek kis módszere erre, a glukoneogenezis (GNG), kábé azt jelenti, hogy új “cukor teremtése a semmiből“. A máj cukorraktárában (ami igazából glikogénraktár,amiből cukor lesz, de most a lényeg szempontjából ez nem fontos,egyszerűsítsünk) nagyjából mindig ugyanannyi rezerv van, bárki bármit eszik is.

Különbségek és következmény

A nagy különbség a szénhidrát fogyasztók és -kerülők között ott van, hogy ez a májraktár honnan töltődik és milyen ütemben ürül. Ha szénhidrátfogyasztók vagyunk, akkor gyakorlatilag ez a mi kis tankunk, éttermünk, a szervezet úgymond ide jár kajálni, a szervezet ide hordja be a töméntelen cukrot és már az ajtóban összeütközik a másik csókával, aki meg innen hordja ki és viszi a célhelyre.
A máj “dübörög”, főleg, ha valaki a divatos zsírszegény étkezést is tartja, akkor még
mindezek tetejébe még az epe is pang (vagy már 1-2 epeköve is van szegény betegnek).

Az én javaslatom: vigyázzunk a májunkra. Csináljunk neki kisebb forgalmat és
együnk reggel egy jó rántottát, hadd izzadja ki az éjjel felgyűlt epét a kis epeutakból.
Megkönnyebbülés lesz neki!

Ha a cukor magas a vérben, jó esetben naponta 3-szor, de akár 5-6-szor is megemelkedhet, a sokszor keveset evés nagy divat manapság, csak épp nem tesz jót (szerintem) a szervezetnek, a májnak nagyon nem.

Akkor most mi van?!

Tehát összefoglalva, a szervezet alapállásban (most belemehetnék a Randle meg a Krebs ciklusba, de ez nem az a hely, akit érdekel, olvasson utána) zsírt enne és égetne, fent említett cukoregyensúlyt magától tartva, neki ez a legokosabb és legkímélőbb útvonala. Ha a vércukorszintet kívülről emeljük (tehát: eszünk kenyeret, tésztát, rizst, cukrot, gyümölcsöket), akkor a cukor lesz a preferált
üzemanyag, leginkább azért, mert a szervezetnek a cukor méreg, oxidálódik, glikál
mindent, amihez hozzáér, szóval jó is,de veszélyes is sajnos, ezért a szervezet azon van, hogy hamar elégesse/illetve a felesleget eltüntesse. A cukor metabolitjai a sejtekbe gyűlnek, és mivel ez a metabolit a zsírraktározás fő építőköve, a zsírégetés leáll szervezetszinten és a zsírraktározás megindul. A zsírégetés leáll (valójában ez egy ekvilibrium, sosem áll le, de most a szemléltetéshez így érthetőbb), a cukorégetés beindul. Az a sejt is cukrot eszik, aki megenné a zsírt is, de ha van cukor, akkor a szervezet automatikusan “előlépteti”, mert meg akar szabadulni tőle.
Értelemszerűen, mikor zsírból van több, akkor és csakis akkor fogja a szervezet fogyasztani, egészen egyszerűen azért, mert cukor/szénhidrát hiányában a szervezet automatikusan átáll erre az anyagcsereútra.
Tudom, hogy borzalmasan lecsupaszítottam és sokat általánosítottam most, de a
lényeget akartam kiemelni: a szervezetünk úgy van alapból alakítva (mások szerint: úgy alakult ki), hogy vagy cukrot éget, vagy zsírt. A cukrot minden sejt
tudja enni, a zsíranyagcsere lassabb és valahogy “magasabb rendű”, nos,
szerintem, mert olyan szép és olyan jól kigondolt!
A cukor-útvonal, úgy tűnik, inkább tartalék - jellegű, ha lehet egyáltalán ilyet
mondani, sok bajt is okoz (hat), ha folyton ezt az utat használjuk!"
Homokdűne 2013.05.29 15:31:08
@Házisáfrány: Ezzel a köszvénnyel óvatos lennék :-) Volt egy kísérlet (nem magyar természetesen), egy pár férfi 2 évig CSAK húson, tehát tényleg semmi máson nem élt, és a leleteiket összehasonlították, kutya bajuk sem lett :-)
Homokdűne 2013.05.29 15:33:51
@samugy63: hát lehet hogy Neked igen, nekem nem :-) Egészséges akkor vagyok, ha nem szedek semmit (az én fogalmaim szerint). Ha gyógyszerekkel hosszabbítom meg az életem, akkor nem vagyok egészséges. Ha nem lennének gyógyszerek (vagy nem szednénk), mi sem élnénk sokkal tovább az ősembernél.
Manapság sokan hiszik úgy, hogy utazni drága mulatság.Ha szívesebben térsz be egy utazási irodába, hogy szervezett útra befizess, azután elmenj egy zsúfolt úticélra, zsúfolt buszokkal, ahol halálra unod magad napokig, akkor valóban előfordulhat, hogy kidobott pénznek és elvesztegetett időnek…..
A tegnapi barcelonai beszámoló folytatása: hazaút, az éjszakai élet tapasztalatai és egyéb apróságok. Hazaút: mivel érkezéskor retúr jegyet vettünk a reptéri buszra, így csak összepakoltunk reggel, lesétáltunk a Placa de Catalunya-ra, és felszálltunk a buszra. Érdekes volt,…..
[ Tartalomjegyzék gyanánt > Biztonság > Bad statistics > Ez nem védőoltás ] Nemrég beesett a postaládámba egy "Nem_Vedooltas.pps" című anyag. Mit mondjak, nem sokáig tartott a reményem, hogy nem védőoltásról fog szólni... Ha valaki magától még nem látta, és…..
Homokdűne 2013.02.06 14:41:05
@Gukker: Hát, nem tudom számodra mi a "hihető" forrás, mindenesetre való igaz(nak tűnik) a wikipedia alapján, hogy az USA csecsemőhalálozásban Kuba után következik. Elgondolkodtató :-) (USA: 26 oltás 6 éves korig!) Ja, és még Mo. is Kuba után kullog.
Homokdűne 2013.02.06 14:42:41
@Hóember: Én meg azt hiszem el, amit saját szememmel látok :-)))
Homokdűne 2013.02.06 15:49:23
@Hóember: 13 van Kubában USA 26-tal szemben :-)

Egyes EU országokban nincs abban a formában "kötelező" oltás, ami Mo.-on - gondolom ez sem újdonság (bár szeretik az ellenkezőjét állítani).

Az embereket a félelem irányítja - mert nem bíznak magukban, nem bíznak abban, hogy jól döntenek, ezért bízzák magukat másra - nem mernek felelősséget vállalni. És ez nem csak az oltással van így....

Vannak amúgy teljesen normális pro és kontra érvek - ott van a Hirte könyv, szerintem kapjátok elő, abban nem olvasói levelekre alapozott számadatok szerepelnek a nemoltottak javára ;-)
Egy 8.000 oltatlan gyermeket az általános népességhez (vagyis az oltottakhoz) hasonlító német tanulmány szerint az oltott gyermekek szinte minden létező betegséget és rendellenességet nagyjából kétszer gyakrabban kapnak el, mint az oltatlanok. Az adatok szerint az oltott gyerekeknek…..
Homokdűne 2013.02.06 14:23:06
@Bobemara: Én is elmentem és élve visszajöttem :-)

Sokszor olyan érzésem van, amikor védőoltás kapcsán az 50-60-70 évvel ezelőtti betegségeket említik érvként a pártiak, mintha azt az 50-60-70 évet "átugranának" és nem akarnak tudomást venni arról, hogy a világ és az életkörülményeink azóta változtak (és ezt messze nem csak a higiéniára értem).
Egy rakás betegség magával az oltással is terjedt anno - ezen érdemes elgondolkodni, a mostani bárányhimlő oltás pl. egyik lehetséges mellékhatása övsömör - akkor miről is beszélünk? :-)
Homokdűne 2013.02.06 14:24:22
@Inaara: Nekem megvan a Pasteur féle könyv, angolul. Hát mit mondjak, elég érdekes.
Régen vártam a pillanatot ami eljött tegnap délután. A kisebbik sarj fecnit lobogtatva jött haza az iskolából, rajta a - szigorú határidőre! ; ne vicceljünk - megválaszolandó kérdéssel: milyen kötelező hittan vagy etika oktatásra kívánom járatni jövőre? Egyébként is…..
Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, elsősorban az egészségügyi szolgáltatások és a vendéglátóipar területén. Utóbbiak közé tartozik Nikolett is, aki a pozitívumok mellett a negatívumokat is felsorolja mai posztjában. „Ausztria hegyvidéki részén dolgoztam egy négy…..
Homokdűne 2013.01.03 18:05:44
@Philosoraptor: éveken át próbáltunk keresni egy kis vendéglátóüzletbe osztrákot - gondolod jelentkezett egy is? :-) Persze hogy nem akarnak annyit dolgozni, azért is kapták jóval keletebbről tőlünk azokat, akik miatt most nyafognak. Nem vagyok nagy véleménnyel róluk, nem általánosítok, de sok valóban primitív. Vidéken viszont szorgalmasak, kiadnak szobát-apartmant, közben viszik a gazdaságot.
Homokdűne 2013.01.03 18:06:34
@hagyma: milyen igaz :-) Nálunk 22-23 fok van de csak azért mert ha jön vki mindenki meg akar fagyni :-D Azt én sem értem, hogy miért kéne rövidujjúban mászkálni télen bent....
Homokdűne 2013.01.03 18:52:01
@Gyurcsótány Ferenc: Ráadásul Bécs ilyen szempontból durva, 20%-nál magasabb az arányuk. Van olyan iskolai osztály, ahol 1 osztrák van, a többi "kisebbség". Nem lennék boldog, ha ilyen helyre járna a gyerekem és bár én is külföldi voltam ott, már engem is frusztrált a sok fejkendős.
Belülről minden kicsit más, írja mai szerzőnk, István, aki ápolóként dolgozik Ausztriában és úgy látja, hogy sehol még annyi ideges és lelkileg deformált emberrel nem találkozott, mint ott. Az igazság, szokás szerint, valahol az arany középúton lehet. „Sokan próbálnak…..
„Alkoholista leszek, fiacskám.” - mondta egykori osztályfőnököm. Pofán vágott ez a három szó. Leírom még egyszer, hogy ti is ízlelgessétek a magyar gyomorkeserűt: „Alkoholista leszek, fiacskám.” - értitek?! Hagyjátok?!Rühelltem az iskolát. Az általánost. A gimit. Minden…..
Homokdűne 2012.12.23 12:53:23
@Ancilla: igazad van, bár az én személyem/eddigi életem cáfolja a leírtakat :-) És ahogy kikerültem a sulikból, tudtam igazán kreatív lenni - teljesen más téren, mint amit tanultam, és azt nem is tudtam hasznosítani. A tanulás nálam ott bukott meg, amikor a gimi 1.osztályában a buzgó, frissen végzett magyartanár a verselemzésre azt mondta, hogy "ezt nem gondolhatta a költő". Gondolhatod, mit lett az eredménye... A mai iskola azonban nem gondolkodni tanítja a gyereket, hanem lepaszíroz egy általános tudást, azt számon kéri mindenkitől és ezzel el van intézve. Nagyon kevés a kivétel.
Homokdűne 2012.12.23 12:55:39
@ddd.dino: alapból minden gyerek nagyon kiváncsi és igenis szeret tanulni. De azt gondolom, hogy ha egy gyerek utál iskolába járni, arról erősen a tanár tehet - valamit rosszul csinál, nem úgy tanít, hogy az érdekelje a gyereket, nem vonja be a kutatásokba, felfedezésekbe, nem fogadja el a gyerek véleményét - miért is kell egyformán látnunk ugyanazt???
Homokdűne 2012.12.23 15:37:01
@amit még megtehetsz: sarkítva írtam, úgy látszik, nem sikerült megérteni a mondandóm lényegét.
Határátkelő Azért sem adom fel! 2012.12.19 06:58:00
Tartok tőle (mi több, a számokat elnézve tudom), a mai történet nem egyedi, éppen ezért annyira szívbemarkoló. Szerzője egy házaspár hölgytagja, akik életük azon szakaszában vannak, amikor az elmúlt évtizedekben fáradságos munkával felépített egzisztenciát kellene…..
Homokdűne 2012.12.19 18:18:06
@spangola: Jön a vasfüggöny? :-)
Nagyon sok tanulságot (és nem kevés fordulatot) hordoz a mai poszt. A tanulságok közül számomra a legfontosabb, hogy ha nem nyitott szívvel és aggyal költözöl egy másik országba, ha felkészületlen vagy, akkor nagyon nehéz beilleszkedni. Következzen Ági története…..
A www.airlinemeals.net oldalt egy holland webfejlesztő indította még 2001-ben. Egy török lány volt a barátnője, a holland srác 6-8 hetente meg is látogatta őt becsületesen. A lány Isztambulban élt, emberünk így Amszterdam és Isztambul között ingázott. A fiú mamája egyszer…..
2012. november 30-tól a Ryanair foglalások esetében már nem lehet kikerülni a kártyadíjmentes foglalást. Utanként és utasonként 6 € / 6 £ tranzakciós díjat kell fizetni minden foglalás esetében, így egy Ryanair retúrjegy ára + 12 € / £ összeggel megnő. Ez vonatkozik…..
Eddig tartott a nagy lendület, azaz még 10 hónapig sem. A mindenható ma bejelentette Pesten, hogy a gonosz repülőtér mocskosan magas árai miatt eltakarítják a flotta nagy részét és rendesen szétbarmolják a menetrendet. Azt, hogy ez mennyire rossz lesz a BA-nak pár számadattal…..
Homokdűne 2012.11.25 10:44:20
@.SG.: Azért ha valaki látná, hogy ezek a kaják hogy készülnek meg meddig állnak, lehet, hogy inkább lemondanának róla :-)

Szóval ne a kaja-pia legyen a szempont, akinek ez a fontos, menjen el egy drága étterembe, nem kell érte repülőre ülni. :-)

Amig 20-30 EUR-ból eljutok a télből a nyárba a Ryanair-rel (és igen, kibírok 2-3 órát kaja nélkül vagy viszek szendvicset, amiben legalább tudom, hogy mi van), meg tudok foglalni 10 EUR/éj szállást, addig biztos nem fogom a normál légitársaságot választani közel négyszeres vagy magasabb áron.
Homokdűne 2012.12.02 12:33:29
@Yumurdzsak: és a weboldallal kelni illetve feküdni :-)
Deansdale Egy új reménysugár 2012.11.29 14:04:24
Utálok videót beágyazni, minden érdeklődő vegye a fáradságot és kattintson. Toyota reklám - halvány reménysugár a jövőre nézve, hogy talán mégsem sikerül teljesen kiirtani a világból a férfiasságot. Végre egy reklám, ami hitelesen mutatja meg a legtöbb egyszerű férfi…..
Deansdale Feministák lázadása 2012.11.28 10:05:24
Nőtársaim! Lázadnunk kell, mert nem tűrhetjük tovább a patriarchális nőelnyomást, a gonosz férfiak uralmát! Évtizedekkel vagyunk lemaradva a kulturált nyugat mögött emancipáció és egyenjogúság tekintetében, és ezt azonnal orvosolnunk kell. Ha muszáj, a parlament elé megyünk…..