Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fisherman's friend

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján, közleményben ismerte el, hogy Schmitt Pál újévi köszöntőjében valóban előfordultak félregépelések és helyesírási hibák. A valami fatális véletlen folytán több helyesírási hibát is tartalmazó közlemény szerint a hivatalban…..
fisherman's friend 2011.01.04 12:42:18
Megvallom őszintén, hogy meg is ijedtem egy kicsit a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye olvastán: mi lesz, ha a Hivatal rekurzív hívásba keveredik, és mostantól fogva egyebet sem tesz, mint hogy napról napra az előző közleményben elkövetett helyesírási és nyelvtani hibákért exkuzálja magát. Kilépési feltételként talán csak a terminus vége adódik. Talán.

De aztán eszembe jutott egy régen olvasott könyv (sajnos nem jut eszembe a címe), ahol hasonló problémába ütközött a (külföldi) szerző, aki az előszóban köszönte meg a könyvet fordító fordító munkáját, aztán meg a köszönőszöveget fordító fordító munkáját, és így tovább, nagyon aggasztó volt már a helyzet, amikor, szerencsére, az író rájött, hogy a köszönőszöveg fordítását megköszönő szöveg meg fog egyezni a következő köszönőszöveggel, így annak fordítása sem különös kihívás, csak másolni kell, amit akárki meg tud tenni, akár a szerző is, ezért tehát már nem jár köszönet a fordítónak, így aztán elkezdődhetett maga a könyv.

A Magyar Köztársaság hű állampolgáraként kötelességemnek érzem hogy felhívjam a Köztársasági Elnöki Hivatal figyelmét erre a megoldásra. Szerintem hagyjanak fel a nyelvhelyességileg kifogástalan szöveg előállítására irányuló, láthatóan kilátástalan küzdelemmel. Ehelyett inkább fogalmazzanak meg egy kommünikét, amelyben az előző kommüniké hibái miatt kérnek elnézést. Nem kell az anyaggal sokat bíbelődni, a blogoszféra hiénái úgyis ráugranak majd és gondosan kijavítják a textust, csak arra kell figyelni, hogy az „előző közlemény” kitételt alkalmazzák, a közlemény konkrét megnevezése helyett. Ezután már csak ezt a korrigált szöveget kell párszor kiadni és kész.