Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pearly05

38 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mintha már írtam volna ilyet, de ha egy dolgot akartok megnézni Pakisztánban, akkor északra menjetek és Gilgit Baltistanon belül kiránduljatok! Rengeteg természeti látnivaló van, nem csak túrázók és hegymászók számára.  Miért olyan különleges az északi régió? Gilgit-Baltistanon belül van Pakisztán…..
pearly05 2020.02.02 05:04:28
@Virag Szabo: Szia! Sajnos csak itt vagyoke elérhető, de be tudsz állítani követést, és akkor értesítést kapsz friss posztokról.
Helló Pakisztán! Panaszkodós 2019.12.23 06:50:09
Napok óta azon gondolkodom, mi legyen a következő poszt. Hezitáltam, hogy írjak-e egy panaszkodós posztot, mert mostanában elfáradtam, vagy folytassam-e északot. Aztán kb 10 perce leültem a gép elé és ismét megremegett a föld (Richter-skála szerint 6,4-es rengés, de jól vagyunk), úgyhogy a kérdés…..
Mielőtt belevágunk északba, ami nekem állandóan szöget üt a fejembe, azok Pakisztán régiói és az, hogy Gilgit Baltistan, azaz az északi régió, amiről mesélni szeretnék, hogyan viszonyul ehhez. A válasz egyszerű, sehogy. Ha egy pakisztánit megkérdezünk arról, hány régió van az országban, akkor 4-et…..
Helló Pakisztán! Sportdiplomácia 2019.11.11 08:09:16
Mielőtt nekimennénk a hegyeknek, van egy téma, ami mostanában történt és szerintem nagyon izgalmas. Az edző Teniszezni a második kislányom születése után kezdtem és gyorsan kiderült, hogy Wimbledonban valószínűleg nem léphetek pályára sem, de a lelkesedésem azóta is töretlen maradt. Pakisztánban…..
Hellóhalló! Kicsit eltűntem mostanában. A férjem hazautazott, egyedül voltam a gyerekekkel másfél hetet. Aztán látogatóim voltak, én is utaztam. Végül a nagyobbik kislányom szülinapját fergeteges bulival ünnepeltük, amire elég sokat kellett készülnöm. Ezzel együtt kicsit leült a hangulatom is a…..
Megkezdjük kalandozásainkat a hegyekbe... Gilgit! Majd írok róla részletesen is, de most egy elemét ragadnám ki, mielőtt mélyebben belemennék.  Az úgy volt, hogy a férjemnek életében először Iszlámábádban hagyták a csomagját. Óriási csorba esett a becsületén. Mondtuk neki, hogy nem baj, ha 5 napig…..
Itt hagytuk abba a szünet előtt. ...és végre eljött a nap, amikor belevetettük magunkat az igazi lahore-i belvárosba. Egy szeméttel töltött parkolóban kezdtük meg a túrát és indultunk el Lahore egy régi kapuján, a Delhi kapun keresztül. A mogul időszakban és később is ez a kapu volt Lahore…..
Sziasztok! Nyári szüneten voltam, de újra itt. Nehezen indultam vissza, a gyerekeknek viszont annál inkább jöhetnékük volt, mert Pakisztánban maradt a LEGO! Rengeteg csomaggal szálltunk fel, a férjem és én lerágtuk a körmünket, ahogy peregtek a kilók, végül 190 körül állt meg a mérleg, igen, én is…..
Jahangir sírja állítólag a szubkontinens második legszebb látnivalója Taj Mahal után. A Shalimar kertekhez hasonlóan nagyon szép volt, nekem abszolút kedvencem Lahore-ban. Természetesen ez is az UNESCO világörökség része. Ugyanúgy indultunk neki, ahogy a kerteknek. Koszos kapualj, mellette…..
És ismét elérkeztünk egy világörökségi helyszínhez. A Shalimar kertekhez. A legfurább tényleg az volt benne, hogy egy irtózatosan koszos, ámde élettel teli úton kellett végigmennünk, ahol megálltunk egy szintén nem túl esztétikus barna ronda kapunál. Itt ragadom meg az alkalmat és csatolnék pár…..
India és Pakisztán közös határa 3323 km-en húzódik végig, ezen a hosszú szakaszon mindössze egy, azaz 1 db határátkelő volt nagyon sokáig: az úgynevezett Wagah border, a Lahore melletti Wahga településen. 1999 óta már Kasmirban is van egy út, ami összeköti a két országot, nem hiszem, hogy célszerű…..
pearly05 2019.05.15 08:56:10
@NemNick: Wahga vagy Wagah, azt olvastam mindkettő helyes.
Helló Pakisztán! Lahore titkai I. 2019.04.04 13:02:02
Ha valaki rászánná magát, hogy meglátogatna minket Pakisztánban, egyrészt nagyon örülünk, másrészt az első hely, amit mindenképp javasolnánk megnézni, az Lahore. Kétszer voltunk Lahore-ban és mindkétszer hatalmas élmény volt. Egy pezsgő, kulturálisan sokszínű, éjjel-nappal lüktető, vibráló városról…..
S. annyira lelkes, hogy kitalálta, személyre szabja nekem az anyagokat majd és csak hasznos dolgokat tanít nekem. Szuper rögtön eszembe jutott, hogy akkor pár hónap és politikáról meg gazdaságról fogunk beszélgetni és urduul fogok újságot olvasni. Mert ezek szerintem hasznos…..
Sziasztok! Végre szabin és reményeim szerint ontom majd magamból a posztokat, mert nagyon sok dologról szeretnék megint írni. Kezdjük egy személyesebb témával. A kiköltözési csomagunk részeként felajánlották nekünk a férjemmel, hogy tanulhatunk urduul, ha szeretnénk. Én úgy döntöttem élnék a…..
Múlt hétvégén Iszlámábádba látogatott a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman, akit a sajtó csak lazán MBS-ként szokott emlegetni. Önmagában az, hogy egy politikai vezető meglátogat egy másik államot, még nem akkora nagy szám. Azonban esetünkben nem akármilyen látogatásról és ennek megfelelő…..
Tavaly, amikor voltak a demonstrációk Asia Bibi ügyében, megemelték a ház körül ránk vigyázó őrök számát 3-ról 5-re. Aztán decemberig ez így is maradt, ami elég nagy népsűrűséget eredményezett a kertünkben. Közben sikerült elérni, hogy a kert közepén lévő őrbódét a hátsó kert sarkába tegyék át.…..
Load-shedding Google translate szerint „lekapcsolási”. Örülök, ha a fogalomról egy értelmes bekezdést tudok írni, fordítást már nem vállalok. Ez egy igazi pakisztáni dolog, az áramkimaradásokhoz van köze. A lényege az, hogy mivel túl van terhelve az elektromos hálózat Pakisztánban, ezért időnként…..
Helló Pakisztán! Safety first 2019.01.13 08:10:23
Pakisztánban nagyon olcsó a munkaerő. A hatalmas népességre nagyon kevés a munkalehetőség jut. Amit Európában egy ember pozíciójának neveznénk, azt itt minimum ketten, de inkább hárman látják el. A fizetések nagyon alacsonyak.  Élelmiszerboltban a saját két szememmel láttam (és nem, nem hiszem el…..
Sok új fogalmat tanultam kinn az elmúlt 4 hónapban, ebből a szókészletből szeretnék megosztani párat, mely pakisztáni életünket színesíti. Fun fire Mikor megérkeztem, az első pár héten nagyon sok tűzijátékot hallottam esténként. Mindig kíváncsian tekintgettem ki az ablakon, mégis hol lehet ez a…..
Egy pakisztáni esküvőn jártunk. A férjem egy kollégája hívott el minket, a lánya ment férjhez. Esküvők Pakisztánban Pakisztánban az esküvők általában 3-4 napig tartanak. Utánaolvastam és, amennyire értem az esküvő egy folyamat, amely az eljegyzéstől az ifjú férj és feleség köszöntéséig tart. Az…..
Függönyöket akartunk csináltatni az ablakokra. A helyi magyar közösségtől kaptam egy függönyös kontaktot, egészen konkrétan egy névjegykártyát. A névjegykártyán, ahogy lenni kell, volt telefonszám, e-mail cím és egy cím is, így gondoltam nem lesz nehéz eltalálni a boltba. Tévedtem. Pakisztánban, ha…..
pearly05 2018.10.09 19:38:34
@IldikoQ8: Agreed :), de ahhoz először ide kell jönnöd
Helló Pakisztán! A tudós 2018.09.16 18:26:15
A sofőr félrehúzódott a kocsival az úton, de odébb voltunk a célállomástól. Egy konvoj haladt el mellettünk, 4 vagy 5 autóból állt, sziréna nem volt, de fegyveresek ültek a kocsikon, hatalmas álló gépfegyverekkel elől és hátul is. Amikor újra elindultunk, a sofőr elmagyarázta, hogy ez egy híres…..
pearly05 2018.10.12 07:45:14
@Jasber G: Helló! Ma reggel jöttem rá ki vagy, pár napig nem esett le :)

A béketárgyalás elhalasztásáról én is hallottam, valami olyasmit mondott India, hogy akkor jönnek a hadsereggel. Pakisztán erre azt válaszolta, hogy jöjjenek, várjuk őket.

Tehát ez hír itt is. Indiával kapcsolatban nagyon érzékenyek, mindenre ugranak, mindig beszédtéma.

Sokkal nagyobb bajok vannak ennél sajnos. Nincs pénz, omlik össze a rúpia, mennek az IMF-hez. A helyiek is azt mondják, hogy nehéz év lesz, de nem India miatt, a gazdasági helyzet miatt.
Összességében azt kell, hogy mondjam, nem ezek voltak az eddigi legkellemesebb napjaim Pakisztánban. És most finoman fogalmaztam. A kezdet Október 30-án kedden este sokáig dolgoztam. Férjemmel mikrofasírtban voltunk, mert bár tudja, hogy tanulnom kellett volna és ezért neki időben hazatérnie, a…..
2018. október 31-én a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott egy helyi szinten kiemelkedően fontos blaszfémiáról szóló ügyben. A blaszfémia Istenkáromlást jelent, melyet Pakisztánban a legsúlyosabb esetben halállal is büntethetnek. A vádlottat a bírók felmentették és kimondták, hogy azonnal…..