Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fasor6

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak...
fasor6 2021.10.11 08:01:03
@Örömhernyó: en most torokul tanulok otodik idegen nyelevkent szorakozasbol, de nagyon nagy elszantsaggal, es kb 30szor kell talakoznom a nyelvvel mire meg tudom jegyezni. Szornyu nehez, de mar 640 napja mindennap tanulom.
A nyelvtanjat hamar megjegyzem- ragozo nyelv, mint a magyar, kulon alanyi es targyas ragozassal. Most tartok 1200 szonal.
Amikor az ember határátkelő lesz, jellemzően nem nagyon foglalkoztatja a majdani állampolgárság kérdése. Aztán ahogyan telnek az évek, egyre komolyabban érdemes elgondolkodni a lehetőségeken...
Vajon mi lesz azokkal, akik határátkelőként külföldön kapják meg az oltást és mondjuk Magyarországra látogatnának? Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik…..
Pár hónappal az amerikai elnökválasztás előtt egyre érdekesebb lesz ismét az amerikai belpolitika, mindaz, ami elválasztja (és összeköti) a két oldalt. Vajon mi lehet a különbség liberális és konzervatív (demokrata és republikánus) között. Steve írása megpróbál vitaindítóként szolgálni...
Mostanában több posztban is felmerült a hazatérés-kint maradás témaköre. Ehhez kapcsolódik Bálint írása, aki azok közé tartozik, akik hazaköltöztek külföldről – az ő esetében Svájcból. Szerinte nem az a fontos, ki hol él, sokkal inkább az a kulcskérdés, ki mennyit hajlamos a sikerbe fektetni...
fasor6 2020.06.30 09:45:22
@desw:
haha! Hogy talaltad ki , hogy nem anyanyalvi lektor diplomam van? Ezoterikus szakmaban dolgozol?
Elofordul, hogy siet az ember, es melleut a kicsi telefonbillentyukon, vagy nincs nala a szemuvege.
fasor6 2020.06.30 09:50:27
@Platonica:
"En inkabb a magyarazatul ajanlott gondolatokat erzem sematikusnak, szerintem nagyon sokfele ok letezik arra is, ki miert nem boldogul otthon, de kf-on igen, es vice versa."

Ezt nagyon jol latod, teljesen egyetertek.
fasor6 2020.06.30 09:52:17
@_z_: "mert ez igy valahol egy Oravecz Nora bölcslete es egy Akos dalszöveg között van..."

Ez szuper! Nagyon talalo!
Kifordult az életünk a megszokott kereteiből az elmúlt hetekben, sokan kényszerültek megtapasztalni az otthoni munkavégzést, annak minden előnyével és csapdájával egyetemben. Vajon miként birkóznak meg mindezzel külföldön élő magyarok, mik a tapasztalatok?..
fasor6 2020.03.25 15:40:57
@SzZoole: A Virgin Active teljesen azonos e-mailt kuldott nekem. Nem kell fizteni, mig ujra ki nem nyithatnak
Do you speak English? Ki hitte volna, hogy ez ilyen fontos lesz? – teszi fel a kérdést Steve, akinek aztán alaposan kijutott a nyelvtanulásból az évtizedek alatt...
Külföldön élve néha előtör belőlünk a hiányérzet Magyarországgal kapcsolatban. Persze mindenkinek más hiányzik, legyen az a szülővárosa, egy jó leves vagy valami egészen más, másoknak talán meglepő dolog. Neked mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik Magyarországról? Írd meg a…..
fasor6 2019.11.30 09:25:26
Vannak bizonyos dolgok, amikre az ember határátkelőként hazalátogatva rácsodálkozik. A múltkor erről írt Bogdán egy posztot, amire meglehetősen sokan reagáltak. Utána írt nekem egy levelet, válaszul a kommentekre. Most ez következik, de előtte röviden összefoglalom az előző posztot (amit egyébként…..
fasor6 2019.11.27 18:57:00
@Hari Seldon 2: Felreertesek elkerulese vegett nem dicserni akartam az angol egeszsegugyet, hanem panaszkodni ra.
Meglehetősen szokatlan utat járt be Alíz, aki Ausztráliában kezdte meg határátkelő életét, ahol olyannyira sikerült beilleszkednie, hogy végül az állampolgárságot is sikerült megszereznie. A szíve azonban visszahúzta Európába, ahol Angliát választotta. Utólag úgy tűnik, rosszul tette…..
Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…(A képeket köszönöm szépen.) Mi az…..
fasor6 2019.05.03 07:22:57
@fasor6: Meg kint vagyok. Sajat ingatlanom van es mar nem sok van hatra nyugdijig, de nem tartom kizartnak, hogy ha tovabb romlik az helyzet vagy a hangulatom, akkor tovabb allok. De lehetoleg nem Mo-ra.
Határátkelőként hazalátogatni egyfelől csodás dolog, hiszen az ember találkozik a családdal, barátokkal, másfelől hatalmas nyomást is jelent, hiszen lehetetlenül sok mindenkivel találkozni kellene és akkor még nem beszéltünk a (hol szelídebb, hol durvább) érzelmi zsarolásról. A Berlinben élő Dávid…..
fasor6 2019.02.05 21:16:14
@Arthamyr: Hat igen, mind igaz, amit irtal. De peldaul arra ki tud ma biztosat mondani, hogy az itt eddig ledolgozott 6-7 ev utan kapok-e UK nyugdijat, ha UK kilep az uniobol? Szerintem senki. De Eu tagorszagokra vonatkozoan egyelore van ervenyes torveny.
fasor6 2019.02.05 21:43:36
@Shaktee: Hu, ez a cikk nagyon jol leirja azt a fejlodesi utat, amin eljutottam ahhoz a gondolathoz, hogy engem is barmikor, minden ok nelkul, vagy a kar tevedesbol is erhet barmilyen szornyu elethelyzet, akarcsak a Windrush generacio rengeteg tagjat, vagy magasan kepzett emigrans orvosokat, tudosokat, akiknek olvastam a szemelyes tapasztalataikat. Es igy kezdtem el azon gondolkodni, hogy el kene koltozni.
Vajon merre tart az ország a határátkelés és a visszaköltözés szempontjából? Mit mutatnak az adatok és mit gondol minderről a szakember? Az elmúlt évtizedben kivándorló országgá vált Magyarországon marad a tendencia, vagy várható változás? Ezek a kérdéseket is boncolgatta a…..
Angliában (meg nyilván máshol is) a külföldi élet sok határátkelő számára az ügynökségi munkánál kezdődik. Így volt ez Józseffel is, aki még 2010-ben költözött a szigetországba, először egyedül, majd ment utána a felesége is. Posztjából kiderül a kezdeti…..
fasor6 2018.07.19 21:42:10
@vándor madár: benne lakom. Eszem agaban sincs fizetni 17 evig, mert nem is fogom tudni a nyugdijbol fizetni. eladom, es egy olcsobb orszagba koltozom. Csak az elso orszagvaltas stresszes, a masodik megy mar, mint a karikacsapas.
fasor6 2018.07.20 07:38:20
@vándor madár: "Bolcsessegbol" mondtam, illetve a nagyobbik fiamat ideztem.Korul fogok nezni, az biztos, es nagyon rugalmas vagyok egyelore abban is, hogy melyik orszag legyen. Bar bevallom a lista elen Spanyolorszag all egyelore, a spanyolok altalam kedvelt mentalitasa, az idojaras, Europa miatt, meg mert spanyolul mar beszelek. De attol is fugg majd, hogy a ket fiam a vilag meyik reszen el majd addigra. Vagy feluton kettojuk kozott, vagy valamelyik fiam kozeleben probalok letelepedni.
fasor6 2018.07.20 20:58:04
@Szaktanár: lazabbak, jokedvuek, es kevesbe stresszelnek. Vagyis mindenben az ellenteteim. En 10 evig dolgoztam spanyol cegekkel, okos, kedves, figyelmes, szorgamas, segitokesz emberek votak
Angliáról általában London, esetleg Manchester, vagy más nagyobb város ugrik be az embernek, ami persze bizonyos szempontból érthető. Ugyanakkor a vidéki Anglia olyan gyönyörűségeket tartogat, melyekről nagy kár és hiba nem beszélni és nem megmutatni őket. Szerencsére itt van…..
fasor6 2018.06.16 09:46:32
@adg: csaknem 6 eve koltoztem a UK-be. Elmondhatatlanul gyonyoru orszag, bejarhatatlanul rengeteg meses hely van benne, a legvaltozatosabb tipusu latnivalokkal. Szerencsere nem Londonban mosogatok, eltartom magam, es rengeteget utazok. Egy excel tablazatban vezetem, hogy hol jartam mar. Mar 320 sornal jarok a tablazatban es par tizezer fotot keszitettem. Deltol eszak fele haladok szisztematikusan. Olyan merhetetlenul sok elmenyt szereztem, hogy ezt mar nem is lehet megosztani egy ilyen helyen, mint a Hataratkelo. Nagyon-nagyon elvezem a videki Anglia csodait. Talan a legextremebb latnivalo ahol eddig voltam a Grimes Graves- 5000 eves flint bánya, a lyukakat szarvasaganccsal vájtak ki az akkori nepek. A taj felulrol olyan mint egy ementali sajt- az egesz mezo telel van lyukakkal, melyek a 10-15 mely bánya-lyukakkal.Teljesen ismerem azt a szuper erzest, amit Puhacica leirt.
Valamelyik nap szokás szerint jó későn vacakoltam a másnapi határátkelős poszttal, amikor eszembe jutott, érdemes lenne egyszer beszélgetni arról, kinek milyen a munka-magánélet egyensúly a mindennapokban, illetve miként változtak meg (ha megváltoztak) az arányok határátkelés…..
A legtöbben biztos (vagy annak gondolt) munkára indulnak el külföldre, ami persze érthető, hiszen egyrészt nem mindenki szeret kockáztatni, másrészt nem mindenkinek van arra pénze, hogy akár csak hetekig bevétel nélkül éljen. Aztán akad egy olyan csoport, aki inkább saját vállalkozást indít.…..
fasor6 2017.10.12 21:55:05
@fasor6: Valo igaz, hogy lakast mi iss csak akkor tudtunk kivenni ingatlankozvetitoton keresztul, amikor megkaptam a munkat es bemutattam a munkaszerzodest. ket honapig flat share-ben kellett laknunk (tarsberlet).
fasor6 2017.10.12 21:55:05
@Bredpitt Monika: Diaknak azonnal nyitnak bankszamlat. Nekem csak akkor nyitottak, amikor a munkahely, ahova felvettek, irt egy levelet a banknak.
fasor6 2017.10.12 21:55:05
@Zoole Reloaded: nekunk azonnal kiadott lakast az ingatlankozvetito amikor bemutattam a permanent munkaszerzodest 8 hettel a UK-be erkezes utan.
Sokan vannak úgy, mint Mariann, aki 55 évesen, ápolónőként már nem tudott kijönni a fizetéséből, így kénytelen volt Ausztriában munkát vállalni. Aztán jött egy súlyos betegség, de tudta, nem adhatja fel, különben még egyszer nem tudna talpra állni. A mai egy rövid, de annál…..
Zoltán története bizonyos mértékig tipikus: adott egy agyonhajszolt, kifacsart ember, aki emiatt elveszíti a munkáját, és mivel már közelebb van a hatvanhoz, mint az ötvenhez, nem is talál másikat. A már egy ideje Ausztriában élő család régóta hívja, így úgy dönt: belevág. A történet viszont innen…..
fasor6 2017.09.02 10:27:53
@vándor madár: UK-ben az iden egy tesztre/vizsgalatra 8 honpaot vartam, es egy kisebb mutetre1,5 evet.
A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik…..
fasor6 2017.07.13 22:36:10
@swing gitan: reg nem olvastam a blogot, nem tudom melyik orszagban elsz, de a UK=ben a Lidl-ben kaphato meggybefott. En abbol fozom a meggylevest-en is imadom. Annal jobban mar csak a birsalma hianyzik, de 5 ev alatt ketszer azt is sikerult vennem piacokon.
fasor6 2017.07.13 22:36:17
@Halmai Elemér: 50 ev feltti mernoknokent 6 hettel a UK-be erkezes utan kozepvezetokent dolgoztam a szakmamban. 3 angollal versenyeztem- en kaptam meg a munkat. A ceg tobb mint fele kulfoldi- europai es mindenfele nem europai orszagbol. A masodik leggyakrabban baszelt nyelv az ebedloben a spanyol.
Amikor ezeket a sorokat írom (és ez magyar idő szerint péntek hajnal), immár biztos, hogy a Brexit hívei nyertek, azaz az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A kilépés egyik legnagyobb híve, a UKIP vezetője már lemondásra szólította fel David Cameron miniszterelnököt, akit ugyanakkor saját,…..
fasor6 2016.06.24 20:20:16
@Bredpitt Monika: mert gyozott a butasag