Regisztráció Blogot indítok
Adatok
salv

0 bejegyzést írt és 171 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Remélem jól telt a nyár mindenkinek. Igen, mától teljes gőzzel robog az oldal, mindjárt itt az első Napi érdekes. Vágjunk is bele! 1884. A brit Kendall Green biciklis klub tagjai ..
salv 2021.09.06 13:46:29
@Guszty: Németországban a nácik idején viszont kötelező volt a rádiót hallgatni. Voltak rádió őrök, akik végigjárták az épületeket, hogy hallgatják-e mindenhol a rádiót.
A múlt heti első résszel akaratom ellenére is rendesen bedobtam a kirakatot néhányatoknál, most itt a folytatás és a bejegyzés végén szavazhattok hogy a jövő héten is legyen-e "mégilyen" (és még másról is). Lássuk! 1920. Felirat a járdán a Budai várban: "VÁRJUK A KIRÁLYT" egy kritikus által…..
salv 2020.12.01 14:37:26
@¿Qué tapas hay?: Ez szép volt. Én sem tudtam, hogy mi lehet a nyelvi probléma, de utólag már teljesen igazad van. Persze a hivatalosságot meg nem lehetne győzni a problémáról. Emlékszem, amikor felhívták az illetékes elvtárs figyelmét arra, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya azt jelenti, hogy a kártya pihen (a Pihenőkártya jelentené azt, amit akartak), és erre valami olyasmi volt a válasz, hogy nem korrigálják, mert az emberek így szeretik.
Boris Johnson? Ugyan már... Az igazán kúl városvezetőket Magyarországon kell keresni! Alexandra szemtelenül fiatalon, alig 27 évesen lett humán területért felelős főpolgármester-helyettes Budapesten, és persze sokan azonnal nekiestek, akik nem bírták elviselni, hogy egy fiatal,…..
Már régóta szerettem volna írni egy cikket, mely bemutatja a Kecskemét-Puchberg közötti utazásomat, hogy a barátoknak és az ismerősöknek is megmutathassam, milyen is ingázni Magyarország és Ausztria között. Eddig azonban, február óta még nem sikerült kétszer ugyanúgy kijutnom…..
1945-re Európában lényegében eldőlt, hogy a Második Világháborút a szövetségesek nyerik. A német fegyverletétellel viszont nem lett vége a világégésnek, hiszen a japánok elleni győzelem még hátra volt. A japánok nem adták olcsón a bőrüket, és a szövetségeseknek, (és…..
A kőolaj, földgáz stratégiai fegyver már igen régóta. A II. v.h.-ban pl. Japán azért támadta meg pont a US-t, mert a US fenyegette Japán kőolaj és szén utánpótlását. A kőolaj Oroszország számára pénzt jelent, a földgáz szintén pénz, de több annál, stratégiai fegyver.…..
salv 2014.12.01 16:29:43
Ha hosszu ideig fennmarad az olcso olaj korszaka, akkor Kinaban 50-60 milliora fog felmenni az ujauto-eladasok szama. Tavaly 280 millio kinainak volt jogositvanya, es ez a szam rohamosan no.

Az olajar csokkeneseben az az igazan erdekes, hogy ez keresleti paiccal tarsul (a tozsden tobben akarnak venni, mint eladni). Szerintem ilyen piaci korulmenyek kozott nem lehet, azaz valaki mestersegesen beavatkozik (dragabban vesz es olcsobban ad el).

Ukrajna szerintem US gyamsag nelkul nem birja egy evig sem. A legutobbi 11 napban 1 milliard kobmeterrel csokkent a gaztartalekuk (meg 14 milliard van), pedig meg nincs is tel. Es a telen a legnagyobb gond nem is az elegtelen tartalek lesz, hanem az, hogy a napi flow-bol hianyozni fog legalabb 100 millio kobmeternyi importgaz.

A gazforgalmi adatokbol ugy tunik nekem, hogy az oroszok tovabbra se szallitanak nekik gazt. A tartozasuk egy reszet (1.4 milliard dollar) kifizettek ugyan, de az oroszok elore vartak a szallitando gaz arat is. Lehet, hogy ezt nem fizettek ki? Az idei evben meg 4.5 milliard dollart kellett volna fizetniuk (tartozas es a szallitando gaz ara), hogy iden es a jovo ev elso negyedeveben is 2-2 milliard kobmeter gazt kapjanak. Mar a megallapodas idejen is ugy gondoltam, hogy ez nem fog menni.

Egy eve volt az orosz-ukran megallapodas (miutan Janukovics nem irta ala az EU-s egyezmenyt), amiben 285 dollaros gazarban allapodtak meg. Ma kb. 360 dollarert vehetik a gazt (de kozel sem eleget) nyugati iranybol. Egy eve az az ar hrivnyaban 2280 volt, ma 5400.
Tripla kampányév ide, tripla kampányév oda, régen volt tüntetésmatekos poszt. De nincs még veszve 2014, a kormányzat internetadóztatási ötletének köszönhetően határozottan felpezsdült a demonstrációs szcéna. Meg a demonstrációszakértői is, narratívák feszülnek…..
A 2017-es kormányzóválasztásról szóló pekingi reformtervezet lavinaként indította el a demokratikus jogaikért harcoló hongkongiak egyre erősödő ellenállását. A szeptember 22-én kezdődött megmozdulás, október elejére több tízezres tömegtüntetéssé nőtte ki magát.…..
Oroszország ellen szankciókat vezetett be pár ország, válaszul Oroszország is szankciókat vezetett be. Ki rúgott nagyobbat a másikba? Oroszország egy nyersanyag exportőr ország. Nyersanyagot exportál és iparcikkeket importál. Az egyensúly miatt alakult így a gazdasága, ha…..
Magyarországon nem öröm banknak lenni, masszív veszteségeket szenvedett el a szektor és egyes bankok masszívan pirosban vannak. Erről már írtam egy posztot. Ma a Magyar Állam átvette az MKB-t, ezért az eddigi tulajnak "csak" €215M-t kellett fizetnie. De még így is örült, hogy…..
salv 2014.07.25 22:03:46
@Dörnyei József: Az allam az egyik zsebebol a masikba fogja rakni ezt a penzt, azaz netto ennyivel kevesebb lesz a koltsegvetesi bevetel. Az bank merlege az allami vagyonnal kapcsolatos kiadasok/bevetelek soron fog megjelenni az allamhaztartasi merlegben.
Beszédírók EGY MOCSKOS EMBARGÓ 2014.07.11 22:44:42
Intés az őrzőkhöz   S. tanár úr 25 évvel ezelőtt lebukott. Kiskorúak, pontosabban a gimnáziumi tanítványai ellen szexuális bűncselekményeket követett el, tudtuk meg egy részletes tényfeltáró riportból. Az is kiderült az írásból, hogy lebukása után az akkor magas…..
salv 2014.07.12 14:37:29
@Hyla arborea: Miota olvastam a 444-en a tortenetet, azota probalom kitalalni, hogy ki is lehetett. A TV-musort be is azonositottam, es emlekeztem a gyerekekkel beszelgeto tanarra is, de nem ugrott be, hogy ki is volt o. Most mar emlekszem.
Németországnak a hivatalos adatok szerint 3387 T aranytartaléka van. Ennek a nagyobbik része nincsen Németországban, hanem máshol van. Németország A II. V.H. után megszállás alá került, a mai napig állomásoznak Németországban "baráti" hadseregek. Emiatt sok Német döntésnél…..
salv 2014.07.10 13:26:01
@Dörnyei József: "Az arany 99,9%-os valószínűséggel már nincsen meg, legalábbis nincsen abban a trezorban, ahol lennie kellene."

A nemet arany nem egy baki trezorban van, hanem Fort Knox-ban, ugyanott, ahol az amerikai. Ha az USA valoban felhasznalta a nemet aranyat, de a nemetek kernek vissza, akkor a sajatjabol kene odaadnia, amit siman megtehetne. Szerintem megvan az a nemet arany, csak nem akarjak visszaadni. Az USA nem szereti, ha az alattvaloi barmilyen modon lazitani akarjak a kotelekeket. Szerintem azert megy a kemkedes is ezerrel Nemetorszag ellen, mert attol tartanak, hogy a nemetek raebrednek vegre, hogy az o termeszetes strategiai szovetsegesuk nem az USA. Szerintem ezert volt szukseges az USA szamara az ukran felfordulas is, hogy elrettentsek a nemeteket az oroszoktol.
A Hydraulic Fracturing (Rétegrepesztés) gáz és olaj mellett földrengéseket is termel. A jelenségre mindenki számított, a mértékére nem. Oklahoma az egyik Fracking főállama a US-nek. A földrengések száma tavaly már a duplája volt, mint Kaliforniáé, a legaktívabb US államé, de…..
A politikusok, ha hagyják őket, lopnak a rájuk bízott pénzből. Most leírom a legelterjedtebb és legális módszereket, amivel lopni lehet. A politikus kerít a költségvetésből 10Mrd-ot, amit el szeretne lopni. Könnyen nem megy, nem tudja csak úgy átutalni a bankszámlájára, mint a…..
salv 2014.07.03 10:50:04
Ez az egyik kedvencem:

index.hu/belfold/2014/06/20/milliardos_mutyigyanu_a_tanteremfelujitasoknal/

Iskolafejlesztes, nemes cel, jo sok penzt forditanak ra, aminek a nagy reszet ugyes trukkokkel ellopjak.
salv 2014.07.04 15:36:44
@Dörnyei József: "Ismerek olyan települést, ahol a cigányok 100%-a nem lumpenszocialista. "

Erre kivancsi lennek. Nem lakik ott cigany? Vagy egy lakik ott, es o rendes?

Tapasztalataim szerint igaz az a mondas, hogy ketfele ember van: az egyik meg nem talakozott kozvetlenul, a sajat karan a cigany "kulturaval"; a tobbi "rasszista".

Sokert nem adnam, ha minden politikus es cigany "fajvedo" szomszedjaba egy-egy kerites nelkuli, kutyafalkas nepes cigany csaladot koltoztetne valaki - csak hogy tudjak, hogy mirol beszelnek. Egy jelentos osszeggel magam is tamogatnek egy ilyen programot.

Nagyon hasznosnak talalnam tovabba azt, amit anno Morvai Krisztina vetett fel, hogy a kifinomult budai iskolakban minden osztalyban kotelezo legyen nehany cigany gyereket is felvenni (szinten a kutyafalkas nepes csaladokbol). Csak hogy megismerkedhessenek egymas kulturajaval.
salv 2014.07.05 12:44:23
@Dörnyei József: Vannak rendes ciganyok, ez teny. En is ismerek nehanyat, van, amelyikben jobban megbiznek, mint a legtobb feherben. Az ilyeneket kene kiemelni, peldakepnek allitani a mediaban, tamogani, penzzel is stb. Itt van egy pelda, ezt az embert kene naponta mutatni a tv-ben, allami kituntetest, tamogatast adni neki stb.

index.hu/video/2013/05/15/a_kocsogmentesites_vedoburok/
Bennfentes szakmai körökben az a hír, hogy az idén év végén kerül sor a teljes lakossági közmű szektor államosítására. Ezt hívják egyetemes szolgáltatásnak, az államosítandó részek az áram és gáz szolgáltatás - esetleg más üzletágak is. Bennfentes körökben az az…..
salv 2014.06.11 12:44:39
@Robur: Vesztesegesek is a vizikozmuvek. Egy ev alatt 5.4 milliardos veszteseg, az adofizetok fizetik.

vs.hu/valakivel-megfizettetik-az-allami-vizmuvek-54-milliardos-veszteseget-0609?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss
salv 2014.06.11 12:51:38
@Diorella Queen: Az energiacegek allamositasa utan a rezsicsokkentes koltsege a koltsegvetesben fog megjelenni, az adofizetoknek kell majd allni. A foldgaz import minusz export atlagara 2010/11/12/13/14(1-3 ho)-ben 67/88/103/108/122 forint per kobmeter volt a hataron (a 2014-es adat meg statisztikai hibaval terhelt a rovid idotav miatt - nem esik egybe a kulkereskedelmi es gazforgalmazasi elszamolas, amiknek az adataibol a fenti adatokat szamoltam). Hogy lesz ebbol 110 forintos lakossagi ar AFA-val?

A hazai termeles 2010 ota evi 10%-kal esik, iden az elso negy honapban 17%-os esesben van, beruhazas meg nincs. Nem csodalkozom: tavaly torveny kotelezte a termelot, hogy ajanljon fel 1 milliard kobmeternyi gazt 29 forintos atlagaron, ami alacsonyabb, mint a termelesi koltseg. Iden is folytatodik ez a szabalyozas.
salv 2014.06.11 12:53:15
@Robur: Ja, sorry, latom te is beraktad az adatot.
Most, hogy a Kossuth téren ismét megtekinthető a kétszeres magyar miniszterelnök szobra (ez manapság mondjuk már nem nagy szám, édesapja, Tisza Kálmán és Orbán Viktor is rávertek), egy szimbolikus belpolitikai vita kezdődött, a Fidesz-KNDP és a Jobbik örvend, az LMP szintén, de…..
Immár magyar a gáztároló, a gázkereskedelem, a gázvezeték, persze a gáz még orosz. Vajon beszélhetünk-e így biztonságról? Több helyütt is megjelent, hogy nincsenek nagy tartalékok a magyar földalatti gáztárolókban, amikre általában meg is jön a hivatalos válasz, hogy…..
salv 2014.06.10 11:19:24
transparency.gie.eu.com/

Napi 3-4 millio kobmeter a betarolas. A fenti oldalon a teljes tarolt mennyiseg van, kereskedelmi+strategiai.

Az atlagos importarat meg lehet hatarozni a kulkereskedelmi es a gazforgalmi adatokbol. Ezek szerint az import minusz export mennyiseg atlagos ara 2010/11/12/13/14(1-3 ho)-ben 67/88/103/108/122 forint per kobmeter volt a hataron. Az utobbi szamban meg jelentos statisztikai hiba lehet (nem esik egybe a ket elszamolas, ezert a ket rovid tavu adat elosztasa is hibaval terleht lehet), de az latszik, hogy nem 60 forint.

A hazai termeles 2010 ota evi 10%-kal esik, iden az elso negy honapban 17%-os esesben van.
Tóth Zoltán az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetének eddigi óraadója blogján számol be arról, hogy szeptembertől már nem nála vehetik fel a hallgatók a Választási rendszerek tárgyat. Tóth szerint a tárgyat Mráz Ágoston Sámuel, a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezetője…..
A reklámadó még nem egy lefutott meccs, ezt megint nem gondolták át alaposan a FIDESZ vezetői, illetve lehet, hogy volt, aki átgondolta és hagyta, hadd történjenek meg a dolgok. A reklámadó már régen tervbe volt véve, ki volt dolgozva, de az iszonyatos kockázat miatt soha nem volt…..
Folytatódik a becsődölt hitelek emelkedése. Becsődöltnek tekintik a 90 napnál régebben nem fizető hiteleket, a 90 napnál kevesebb ideje nem fizető hitel "problémás". A becsődölt hitelek aránya folyamatosan nő, a számokat a portfolió cikkében lehet megnézni. Az országot…..
Elég sok minden történt az utóbbi időben az MNB háza táján, a Status Quo változott. Az Ukrán krízis folyik tovább, nincsen semmiféle tartós megoldás még kilátásban sem. Ez egyelőre, amíg jön a gáz, nem probléma, de ha így maradnak a dolgok, akkor baj lesz belőle. Ez…..
salv 2014.05.24 14:27:08
"Amit nem igazán értek az az, hogy mi a lófaxért veszünk fel deviza hiteleket 5%-os kamatra, amikor 2,5%-os kamatra kapunk forint hiteleket?"

Nem kapunk 2.5%-os kamatra forinthitelt. A kincstarjegyek nem adossagfinanszirozasra szolgalnak, hanem likviditasi eszkozok. A kotvenyek hozama viszont meg most is 3.5-5% kozott van. Es ez csak nagyon rovid ido ota van igy, es egyaltalan nem biztos, hogy sokaig igy is marad. Az is nagyon messze all a valosagtol, hogy lassan lecsereljuk az osszes kotvenyt alacsony hozamura. Az elmult evekben magas hozamon (2011-12-ben nagyon magas hozamon) eladott kotvenyek hatasa meg nagyon hosszu ideig velunk lesz. Ha integralnank a 2010-es valasztasokkor ervenyes hozamokhoz kepesti hozamfelarat/hozamelonyt a futamidovel sulyozva, akkor ezermilliardos tobbletkoltseget kapnank. Ez a szabadsagharc ara. Eddig. A kotvenypiacot az utobbi idoszakban eppen a kamatcsokkentesi periodus stabilizalta, mivel az arfolyamok folyamatosan felfele mentek. Ha lesz turbulencia, az eppen a kamatcsokkentesi periodus vegen varhato. Nem veletlen, hogy nagyon nem akarjak abbahagyni, inkabb aprozzak a vegtelensegig.

Az allamadossagnal meg a netto adossagratat erdemes nezni. A brutto rataval (ami most 84.6%)ugyanis konnyu trukkozni. Ahogy pl. 2013 vegen tortent: egy befekteto ket napra visszaadott par szaz milliardnyi kotvenyt, amitol 1-2 szazalekponttal javult ket napig az adossagrata (a ket nap kozul az egyik eppen az ev utolso napja volt). Vagy ev vegen lenullaztak a likvid tartalekokat (amit aztan ev elejen fenysebesseggel potolni kellett). De modositja a brutto ratat a bevont, de meg fel nem hasznalt forras is (pl. az ev elejen kibocsatott devizakotveny). Stb. A netto rata mentes ezektol, raadasul meg az arfolyamra sem annyira erzekeny (a tartalekok egy resze is devizaban van).

A netto adossagrata igy alakult 2010q1-2014q1 kozott: 62,6;62,1;62,9;61,8/53,8;55,0;55,6;53,3/54,6;56,3;58,1;61,2/61,4;61,8;62,8;63,2/64,6 szazalek. Szepen latszik a lopott manyup-penz felhasznalasanak a hatasa (2011-ben hasznaltak fel belole a legtobbet, de 2012/2013-ban is felhasznaltak 340-340 milliardot): miota elfogyott a penz nagy resze, a netto adossagrata toretlenul emelkedik. Ami azert szomoru, mert a manyup-vagyon elkoltesevel, es a jarulekoknak a koltsegvetesbe iranyitasaval (evi 1.5%/GDP) az allam plusz igervenyeket vett a nyakaba. Ennek a hatasa mar 1-2 even belul jelentkezni fog, a kormany altal bevallottan is: egy hosszabb tavu kitekintesben az szerepel, hogy a nyugdijalapot szazmilliardos nagysagrendu koltsegvetesi osszeggel kell megtamogani, mivel elkezd az implicit adossag explicitte valni. Es ez meg csak a kezdet: az igazi feketeleves 15-20 ev mulva jon: addigra a manyup-rendszer felszamolasa miatti implicit adossag (ami akorra kb. a GDP 50%-ara no) nagy leptekben kezd explicitte valni.

A fentiek egyebkent nem a vegleges adossag szamok, ugyanis az utobbi evekben divatba jott a nominalis GDP-adatok durva reviziojanak szokasa: a 2010/11/12-es headline adatot eddig 607/519/228 milliard forinttal vagtak vissza (a 2011/2012-es adatra meg var 1/2 revizio, valoszinuleg mindketto 600 milliard folott lesz a vegen). Harom ev mulva majd azt fogjuk latni, hogy a mostani adossagratak kb. 2 szazalekponttal magasabbak, mint ahogy most mondjak.
salv 2014.05.26 14:43:58
@Dörnyei József: Ahogy irtam, a kincstarjegy funkcioja nem az adossagfinanszirozas: pl. egy 3 honapos kincstarjegybol 12-szer annyit kellene eladni, mint egy 3 eves kotvenybol, ugyanakkora adossag finanszirozasahoz (az 5 es 10 eves kotvenynel aranyosan meg tobbet). A kincstarjegyek fo funkcioja a likviditas biztositasa. Az allamhaztartasi hiany lefutasa nem egyenletes (iden pl. 4 honap alatt produkalta a tervezett eves erteket), ezt a kincstarjegyeknek kell kiegyenliteni. Ugyancsak a kincstarjegyeknek kell biztositani a finanszirozast akkor, ha a kotvenybevonas nem eri el a tervezett merteket, vagy csak tul magas hozam mellett sikerulne eladni oket. Stb.