Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amondo

63 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új fejezet nyílt, nyílik az Azerbajdzsán és Magyarország kontra világ ‒ kivéve Kína ‒ konfliktusban. Aki még emlékszik, augusztus 31-én csapott belénk a hír, s aki értett hozzá, már aznap könyvelhette a kormányzati stratégiát ‒ a nemzetközi jogot nem sértettük meg,…..
El Mondo blog Rereposzt 2012.07.17 10:00:00
Hazatérve internetmentes nyaralásomból, meglepődve láttam, hogy Posztmodern végállomás: fasizmus vagy csönd? című posztom milyen élénk párbeszédet eredményezett, ráadásul nem is az El Mondón, hanem egy „klerikális” blogon, a református lelkészek Reposzt.hu című fórumán.…..
Nyugat-Európában az idősebb korosztály jellemzően jómódú. Nagy-Britanniában például a nemzet vagyonának 80%-a az 50 feletti korosztály kezében van. Ugyanez a korosztály felelős a fogyasztással kapcsolatos pénzköltés 40%-áért. Mégis, a marketingnek csupán 10%-a irányul erre a…..
           Muszáj megírnom ezt a listát, mert időnként nyüszítek magamban, annyira hiányzik egy-egy étel otthonról. Most épp a spárgával vagyok így, a csodás kötegek látványával a standokon, az illatukkal, és azzal, hogy…..
Jobboldaliságot szívtam magamba az anyatejjel, mégha azóta, azt hiszem, sokkal több nézetem is liberális vagy szocialista, mint amennyi konzervatív. Mégis, a jobboldaliakra tudok úgy gondolni, hogy „mi”, a ballibekre pedig elsősorban úgy gondolok,…..
Amondo 2012.04.03 18:06:58
Hertelendi,
Nem, nem mentem fel azokat, akik arpadsavos zaszlo alatt randaliroztak. Errol nem irtam. Tulajdonkeppen Gyurcsanyrol sem irtam. Ha ez megnyugtat, akkor szivesen elismerem, hogy beszedeben mondott sok eloremutato dolgot, nagy igazsagokat, sok olyat, amit jo lenne, ha mas politikusok is mondananak. Sok mindent nagyon becsulok benne. (Mindez mondjuk nem valtoztat azon, hogy elkepesztonek tartom, hogy nem mondott le, de ez mar az egyeni szoc problemam.)

De mindez talan nem is annyire lenyeges a poszt szempontjabol. Most kevesbe erdekel hogy ki a gonoszabb/nagyszerubb, Gyurcsany vagy Orban, inkabb a kulonbozo politikai beallitottsagu emberek reakcioit szeretnem megerteni. Bar belatom, hogy ezek osszefuggnek, de azert nem teljesen.

Vegyuk peldaul a jobboldaliakat. Meg egy balos is konnyen megertheti, hogy sok jobbosnak Schmitt egy grallovag volt, vagy legalabbis nem annyira visszataszito, mint Gyurcsany (ne feledd, most a jobbosok furcsa lelkivilagarol irok). Tovabba azt a balosoknal senki sem tudja jobban, hogy milyen konnyen bevesznek a jobbosok hazugsagokat. Szoval, fuggetlenul attol hogy Gyurcsany termeszetesen egy feddhetetlen uriember a jobbos politikusok pedig fergek, az egy erdekes kerdes, hogy most miert hatralt ki annyi jobbos Schmitt mogul.

is,
az tok erdekes, amit irsz. Mondjuk en ugy emlekszem, hogy mar 2006-ban is boszen blogoltunk, nem is kevesen. De talan van abban valami, hogy akkor nem volt meg annyi foruma a long tailnek. Kulonben a balosoknal most mik a forumai a long tailnek?
Amondo 2012.04.03 19:18:05
@Harley.O: Nagyon lenyeges kerdest feszegetsz. Sot, igazad is van. Olyannyira lenyeges a kerdes, hogy mar irtunk is rola: elmondo.blog.hu/2006/10/28/oszod_nem_oszod_mi_az_igazsag
A Princeton Egyetemen tanító történész, Anthony Grafton szerint igen, noha a lábjegyzet keletkezésének és szerepének kérdése már korántsem ilyen egyszerűen megválaszolható. Tavaly év végén akadt kezembe The Footnote* *A Curious History[1] című könyve, amely ezekre a…..
Amondo 2012.03.28 18:31:48
@tothh: Nem tudom Magyarorszagon hogy van, de itt Angliaban eleg jol lathato hagyomanya van annak, hogy milyen tudomanyagban milyen hivatkozasi modszert hasznalnak. Viszont, talan, tenyleg terjed az altalad emlitett hivatkozasi modszer olyan tudomanyagakban is, melyekben hagyomasnyosan nem azt hasznaljak. Azt hiszem elsosorban: a konyvkiadok gyakran szabnak terjedelmi felso hatart a monografiaknak amit a szerzok rendszerint nehezen tudnak betartani. Vannak akik vegso elkeseredesukben, mikor mar vegkepp nem akarnak/tudnak tobbet kihuzni a keziratukbol, atternek erre a (azt hiszem elsosorban egyes tarsadalomtudomanyokban hasznalt) hivatkozasi formara, mert ezzel sok szot megsporolhatnak a labjegyzetekhez kepest.
Amondo 2012.03.28 18:33:55
@tothh: bocs, azt akartam irni "Azt hiszem elsosorban anyagi okokbol", csak az "anyagi okokbol" lemaradt.
A cikk első része erre a linkre kattintva olvasható.   Az előző cikkben említett három érv a következő: Van történelmi hagyomány Az első az, hogy az európai társadalmi alkukra, hagyományokra hivatkozó paradigma keretében maradva is szólnak érvek amellett, hogy…..
„Szerte Európában megkülönböztetik az államok az egyházakat. Több országban ráadásul államegyház van, mindez mégsincs a vallásszabadság kárára.” Hangzik a Mandiner egy cikkének első két mondata (a cikk egyébként a szerkesztett változata egy a Magyar Kurír…..
Tudom, hogy mások szerint sok olyan téma van, ami fontosabb annál, mintsem hogy Schmitt plagizált, vagy nem. Viszont nemrég fejeztem be a doktori disszertációmat, amiben több mint 800 lábjegyzet van, és csupán ezeknek a lábjegyzeteknek a megírása és precíz ellenőrizgetése legalább…..
Amondo 2012.01.16 13:06:54
@lenoardo999:
Azért, mert a jelnlegi előírások precízen megmondják, hogy a korábban kiosztott kisdoktorikat mely feltételek teljesülése mellett lehet PhD-nek hívni.

Ahogy megvannak annak a szabályai, hogy egy ország adott szisztémájában megszerzett végzettséget hogyan fordítsunk le egy másik ország másik szisztémájának megfelelő végzettségére, úgy annak is kitalálták a szabályait, hogy a korábbi rendszer végzettségei mely mai végzettségeknek felelnek meg.
Amondo 2012.01.16 14:12:17
@lenoardo999:
Sajnos nem tudok linket adni. Gondolom azt az 1993-as torvenyt kene megnezni, amelyik magyarorszagon bevezette a PhD fokozatot. De sajnos most nincs idom ezugyben kutakodni. Mindenesetre sok linkbol (pl. 157.181.12.1/html/uj/angol/genera.pdf) kiderul, hogy a kisdoktori nem PhD. Emlekszem, hogy mikor a PhD-t bevezettek, akkor megadtak, hogy hogyan, milyen feltetelekkel lehet a korabbi kisdoktorikat atiratni PhD-re, de sajnos nem tudok ehhez most linket.
Amondo 2012.01.16 16:39:31
@lenoardo999:
Na picit megis utana neztem. A Magyar Akkreditacios Bizottsag honlapjan (www.mab.hu/a_faq.html) le van irva, hogy milyen felteteleknek kell megfelelni a PhD-nek.

Ami a korabbi kisdoktori fokozat PhD-re valo atirasat illeti, az 1993 evi LXXX torv. 118 § (4) ezt mondja: "...a (2) bekezdésben említett egyetemi doktori fokozat (doctor universitatis) birtokosának az adományozó egyetem, amennyiben a doktori fokozat odaítélésére jogosult - kérelemre, és egyedi elbírálás alapján, az általa meghatározott feltételek teljesítése esetén - doktori fokozatot ítélhet oda, illetőleg megállapíthatja annak e törvény szerinti doktori fokozattal való egyenértékűségét. Erre az eljárásra 1997. december 31. után nincs lehetőség."

Tovabba megneztem Schmitt Pal-t a Magyar Akkreditacios Bizottsag doktori nyilvantartasaban. Mivel ott nem szerepel, ezert vagy nem kerte a fokozata atminositeset, vagy kerte, de azt nem kapta meg.
Olvasom itt, hogy egy “magas rangú kormánypárti politikus” szerint az új egyházügyi törvény azért is jó, mert nem csak a szcientológusokat fosztja meg az egyházi státusztól, hanem "a további jelentkezők erős megszűrésével egyfajta profiltisztítást is…..
Ha azt mondják még három hónappal ezelőtt, hogy Anders Behring Breiviket kiengedik és boldogan élhet, gondolom, mindenkinek a hátán felállt volna a szőr. Mégis, a legfrissebb közvéleménykutatások alapján, a norvégok 74%-a szerint helyesen döntött a Királyi Bíróság, mikor…..
Amondo 2011.08.05 09:02:57
Nico Transnak nem sok beleszólása volt, hogy megjelenik-e a cikke és ha igen akkor mikor. Azt én döntöttem el. Ezért most igyekszem válaszolni a kritikákra.

Nico csak ki szeretett volna írni magából valamit. Aztán elküldte a cikkét azzal, hogy "ha szeretnétek, akkor használjátok". Én szerettem volna használni, mert szerintem sok szempontból jó és mert nem gondolom, hogy nagy kárt okozna.

Mi a jó benne? Szerintem nagyon ügyesen körbejárja a kapcsolatát egy csomó fontos témának: modern média, manipuláció, bűn-bűnhődés-igazság, igazságszolgáltatás, (agy)tudomány fejlődése, tudósok felelőssége, megbocsátás, ember természete, emberi élet értéke, stb. Mindezekről és még valószínűleg sok másról hosszasan lehetne beszélgetni a cikk kapcsán. A cikk néha jelzi Nico véleményét, de sokszor nyitva hagy kérdéseket. Az írás valószínűleg sok olyan szinten is értelmezhető, amire még a szerző maga sem gondolt.

Amellett, hogy ezen szempontból jónak tartottam a cikket, bennem is felmerült, hogy nem lehetne-e mindezt fiktív szereplőkkel is megvalósítani, vagy nem kellene-e később megjelentetni az írást. Arra jutottam, hogy nem. Az érintett témák súlyát sokkal jobban érzi az ember, ha van benne feszültség, egyfajta érzelmi érintettség, miközben olvassa. Ennek elérésére talán még az se lett volna elég, ha Osama bin Ladenről ír. Adolf Hitler valószínűleg megtette volna, de az más problémákat vetett volna fel.

Azon is gondolkoztam, hogy a cikk kigúnyol-e alapvető emberi, erkölcsi dolgokat. Arra jutottam, hogy nem - bár itt valószínűleg eltér a véleményem sok másétól. Mindenesetre szerintem nem viccelődik a témával, nem gúnyolja az emberi méltóságot, nem kisebbíti a borzalmát annak amit Breivik elkövetett, stb.

Végül a legfontosabb, megkérdeztem magamtól, hogy okoz-e a cikk valódi kárt. Az egy dolog, hogy sokan felháborodnak majd, hogy népszerűséghajhász gennyládának gondolnak majd minket. Ez nem annyira lényeges. De okoz-e a cikk lelki fájdalmat embereknek? Elvezet-e egyeseket erőszakos tettekig? Ezeket nem tudtam teljesen kizárni. De úgy ítéltem meg, hogy ezeknek nem nagy az esélye. Viszont akik be tudják fogadni (és ez nem feltétlenül az olvasó agyi vagy egyéb képességeitől függ), azoknak sok jót tehet a cikk.
Norvégul vagy angolul nem jelentettem volna meg a cikket, legalábbis nem most. Féltem volna, hogy a gyászoló közvetlen rokonoknak fájdalmat okoztam volna azzal, ha a tragédiájuk kapcsán filózgatunk. De a fenti okok miatt úgy láttam, magyarul már most is mehet.

Természetesen lehet, hogy rosszul döntöttem. Viszont a kritikus kommentek végigolvasása sem győzött meg arról, hogy rosszul döntöttem. De ha valakinek ártottam vagy fájdalmat okoztam a cikk megjelentetésével, attól bocsánatot kérek.
Amondo 2011.08.05 10:41:42
@Zheran: "milyen szándékot takart a "szándékosan figyelemfelkeltő" mondat, amit az Index főoldalon a link alá tettetek?"

Azt ugyebár nem mi tesszük oda, hanem az Indexesek.
Az ott szereplő címet (már nem is emlékszem az mi volt) ők választották.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a cím alatt szereplő mondatot én emeltem ki a cikkünkből, mikor a blog.hu-n ajánlottam az indexeseknek a bejegyzésünket. Nem tudom pontosan hogy hogy működik ez az ajánlás dolog, de gondoltam, hogy az elég figyelemfelkeltő lesz ahhoz, hogy az indexesek felfigyeljenek rá és elolvassák a bejegyzésünket. Aztán ha jónak találják, majd kiteszik az indexre. Aztán végül, úgy tűnik, az indexesek ugyanígy gondolkoztak az index olvasóival kapcsolatban és ugyanazt a mondatot használták fel az Index címoldalon. Nem tudom egyébként, hogy az jó dolog volt-e a részükről, hogy ott félrevezették az olvasókat. Nálam még simán belefér, de tudom magamról, hogy én túlzottan vonzódom a provokációhoz.
Amondo 2011.08.05 13:24:15
w Télapó nem jött el 2011.05.23 06:45:00
Magyarországot, hála istennek vagy ellenlábasainak, javarészt elkerülte a kereszténységnek (vagy bármilyen vallásnak) a növényszintre butított, szó szerint értelmezős, ultrabigott változata. Az Egyesült Államokban domináns fetrengős-karizmatikus, a mindennapos csodákat hirdető…..
Amondo 2011.05.23 10:59:54
@Vanek B. Eduard:
""egyes embereknek felnőttként szüksége van ilyen játékmackóra, hogy elviselje az életet". Én lelki mankónak szoktam nevezni"

De nem lehet, hogy a gondolat, hogy "nektek szükségetek van erre a lelki mankóra" csak egy lelki mankó? Az a gyanúm, hogy szinte mindenből lehet lelki mankó, vagyis szinte mindent lehet arra használni, hogy elkerüljük a valósággal való igazi és brutális szembenézést, saját nézetein és életünk őszinte és kritikus mérlegelését.

Más. Szerintetek igaz az, hogy "Aki bármilyen konkrét cselekvésre, neadjisten politikai tettre buzdít azon az alapon, hogy írva vagyon, az veszedelmes kókler."? Tényleg semmire, semmilyen politikai cselekvésre sem szabad ezen az alapon buzdítani? (A "buzdítani" természetesen nem törvényhozást jelent szerintem.) Nem lehet ezen az alapon bűnbánatra, őszinte adóbevallásra, születendő gyerek megtartására, stb. buzdítani? Aki ezt teszi az veszedelmes kókler?
A magyarokat az arabkérdés leginkább a benzinár által érinti, de ennél sokkal tanulságosabb, ami odaát történik. Közvetett hatásait majd hosszas átfutással tapasztalja az ország.   Mindenekelőtt nyugi. Az arab forradalmakkal kapcsolatos leggyakoribb félelem, miszerint…..
El Mondo blog Pá pá 2010.12.24 18:26:00
Minden kedves olvasónknak, kommentelőnknek, barátunknak kívánunk áldott karácsonyt és boldog új évet emellé! Más nyelven. Merry Christmas, Fröhe Weihnachten, Joyeux Noel. Spread the love. Januárban, a szilveszteri lábadozás után. ..
"Az Isten országával szemben áll a Sátán birodalma" - idézte valaki Szent Ágostont nem is oly rég lényegében az előbbihez sorolva a készülő alkotmányt. Hogy ez mekkora ökörség, azt már sokan elemezték, ezért ettől eltekintenék. Viszont ha már az Isten országa…..
Amondo 2010.12.09 17:03:39
@Muad\\\'Dib: Hat, megint csak, azt kell mondjam, hogy nem ertek a temahoz, szoval nagyon is lehet, hogy igazad van. De amiket en olvastam, abbol a kovetekezoket szurtem le magamnak:
1. Az SS tenyleg nagyon anti-kereszteny volt
2. Aktivan tamogatta, hogy a tagok hagyjak hatra kereszteny hituket
3. Pogany ritusokat gyakorolt, stb.
4. De mindemellett szep szammal voltak benne magukat keresztenynek vallo, keresztenyseguket soha meg nem tagado tagok is.

En legalabbis ezt olvastam. Hogy kinek mennyire van igaza, azt nem tudom.
Megkédeztem pár embert, hogy mit gondol a témáról, de nem sok haszna volt. Íme: "Azért kell építeni mindig új épületeket, hogy az építész társadalom el tudja magát tartani. Hasonló okokból gerjesztjük és generáljuk a művészetbe oltott építészeti koncepciókat.…..
Amondo 2010.12.08 00:52:46
@Metronom:
Mondjuk az ellen tiltakoznék, hogy a tökéletes bugyit már megtaláltuk. Szerintem még itt is van hova fejlődnie az emberiségnek.
Amondo 2010.12.08 08:36:59
@egy nik a sok közül:
"már csak az hiányzik, akiről lekerülne a bugyi (meg a szusi) :("

Hat ha az egyedi tervezesu to folotti haz tenyleg megvan, akkor a tobbi mar igazan csak reszletkerdes.
Amondo 2010.12.08 21:49:04
@egy nik a sok közül: Fú, ez a kérdés aztán beindított téged.

Picit rossz a lelkiismeretem. Igazság szerint csak vicceltem, mikor azt írtam, hogy Metronom bölcsész.
El Mondo blog Írjam pennával? 2010.12.02 10:00:00
Néhány éve egy lány rendes, tollal írt, postán feladott levélben válaszolt egy e-mailemre. Nem szerelmeslevél volt, és nem is egy közeli hozzátartozó haláláról volt szó. Egy egyszerű, néhány soros, gyakorlati kérdést feltevő e-mailre válaszolt egy egyszerű, néhány soros,…..
Amondo 2010.12.04 20:52:07
@shibaura: Igen, ez a képletes ez jó észrevétel. bár valahogy úgy érzem hogy ez azért megoldható lesz.

Írod: "De az biztos, hogy a gyorsaság a kulcs a kézírás fennmaradásához."

Szerintem csak az egyik kulcs. Segédeszközök mérete, súly, ára és még ki tudja mi minden szintén fontos lehet.
Amondo 2010.12.04 20:54:29
@egy nik a sok közül:
"mindig is alkalmaztam a hagyományos levelezést, nemcsak szentimentális szerelmeslevelek küldésére."

Miért? Bármiféle él, vagy vitatkozási szándék nélkül kérdezem. Csak kíváncsi vagyok.
Az utóbbi hetekben több Pokorni-Hoffmann interjút végigolvastam, -hallgattam. Nem tudom szerencsés-e ez a nyilvános vita, de én élvezem. Néha egész okosakat mondanak. (Szerintem főleg a Pokorni, de ez már ízlés kérdése.) Viszont most az oktatási törvénytervezet…..
Amondo 2010.11.24 00:22:24
@balba: Igen, ez tenyleg igy van. En eredetileg tandij-ellenes voltam, bar nem teljesen elkotelezett. Viszont szep lassan kezdtem atallni a tandij-partiak oldalara, es most, hogy latom itt hogy mukodik es milyen elonyei es hatranyai vannak, egyertelmuan tandij-parti lettem. Nagyreszt amiatt amit irsz.
Amondo 2010.11.24 00:37:33
@balba: Igen, nagyjabol egyetertek. Mondjuk, szemben (plane az uj, par ev mulva bevezetendo) angol szabalyozassal Magyarorszagon szerintem nem lehetne a valos koltsegeket raterhelni a diakokra, mert sok szakmaban soha az eletben nem fizetnek vissza a kolcsont es egy eletre tulterhelnenk az egyetemet vegzetteket, de legalabb egy reszt jo lenne tandijban kerni. Egyebkent egyetertek.
Felfelé nagyon féltem. Egyetemista éveim vizsgadrukkjai kúsztak elő már régen elfeledtnek hitt helyekről. Ötven méterenként egy vizsgányi. Így kétezer fölött már csak nagy odafigyeléssel tudtam levegőt venni, háromezer felett meg már úgy se. Rossz volt.…..
Amondo 2010.09.30 00:06:58
@egy nik a sok közül: "Nem lennék a partnered/párod/kedvesed."

Nem ítélsz egy kicsit elhamarkodottan? Szerintem Metronom a második képen kimondottan szemrevaló.
Amondo 2010.09.30 10:41:05
@egy nik a sok közül:
Szerintem azért Metronom többféleképpen is védhető a kritikád egy részével szemben.

Egyrészt ha az embert érzelmileg felkavaró élmény éri, akkor nem pont az jellemző, hogy alkalmasint olyat mond, ami nem állja meg a helyét tudományosan?

Másrészt én a "természeti törvény"-t nem a szokásos fizikai törvény értelemben értettem, hanem úgy, hogy azért az ember mégiscsak egy két lábbal a földön járó lény. Bizonyos értelemben ez is természeti törvény, még ha nem is abban, ahogy azt a suliban tanítják nekünk mostanában.
Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Egyszer a rádióban hallottam valakit arról beszélni, hogy mit is jelent a hazaszeretet. Nagyon megfogott, amit mondott: azt állította, hogy hiába a látványos…..
El Mondo blog Kamasz-kór 2010.06.08 09:30:00
Nem szeretem, ha korlátoznak, ha megmondják, mit gondoljak. Ijesztenek azok az agymosottak, akik egy párt, egyház, nagyvállalat stb. csatlósául szegődnek. Kicsit felsőbbrendűnek is érzem magam náluk. Ezek az intézmények ugyanis nagyrészt csak arra jók, hogy néhány ember érdekét…..
Egy teológus személyes vallomása arról, miért szereti a magyar politikát. Mert a politikusok hasonló helyzetben vannak, mint a keresztények Mint keresztény, határozottan szimpatizálok a politikusokkal. Egyrészt mert nekik is olyan rossz az imidzsük mint a keresztényeknek. Másrészt…..