Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lord Northampton

0 bejegyzést írt és 241 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem aprózzák el Észak-Rajna–Vesztfáliában a teutoburgi ütközet kétezer éves évfordulóját, amelynek során a germán törzsek Arminius herceg vezetésével Augustus császár három teljes legioját semmisítették meg egy hatalmas, több napos rajtaütésben. A Birodalom,…..
Lord Northampton 2013.01.12 13:01:37
Tök jó meg minden, dehát izé.... mi sem panaszkodhatunk.

Ma meglátogattam a kedvesemmel a Nemzeti Múzeum összetett "Régészet mindenkinek" időszaki kiállítását és elborzadtunk.

A "Régi idők, új módszerek" volt a leginformatívabb bár a folyosón kapott helyet, oda is való, felvezetőnek kiváló, bár ebből kifolyólag befelé haladva aztán többre számít az ember.

A "Történelmi látképek"-re igen nagy súlyt fektetett a rendező, látszik, hogy valami kis friss diplomás, aki azt gondolja, hogy egy kiállítás attól jó, ha 2 méterenként van 1-1 A2-es kép. Tök jó, de unalmas így kiritkítva egy ekkora nagy teremben. Ha képeket akarok nézegetni, megteszem a neten, alapvetően a látogató 50%-ban tárgyakra kíváncsi amit 2D-ben nem élvezetes nézegetni.

A tárgyi részleg "Földbe zárt kincsek" egyetlen 6x6-os teremre szorítkozik, ami 3 vagy 4 feltárás eredménye (?). Néhány hanyag módon tisztított népvándorlás kori övdísz (ami egy British M-ban a raktárt sem hagyhatná el, néhány érdekesebb edény az őskortól, néhány Árpádkori pénzérme, amit be sem datáltak királyra, holott ennek szakirodalma van és pontosan köthető az uralkodóhoz... Mellette a kiírás bőszen hirdeti: "a Kárpát-medence gazdag leletanyagban".. Erre ez az 1db IKEÁ-s dobozban elhelyezhető leletmennyiség igencsak rácáfolt és csalódást keltett. Abszolút úgy tűnt, hogy 2 embernek ki lett adva a berendezése a szobának, ők szájukat húzva összeszedtek valamit a raktárból és fél évig nem kel csinálni megint semmit, fel lehet venni a közalkalmazotti fizut. Bocsánat, megpályázták, mert különben hozzá nem nyúlnak semmihez!

Az egész kiállítás amolyan kényszeredetten összeállított valami- főleg a tárgyi része. Egy laikus látogató jogosan teheti fel a kérdést: Ennyit tártak fel milliókért a mi régészeink ennyi helyről?!

Megértem, hogy ma már egy ilyen kiállítás megrendezéséhez nem elég az igazgató ukáza, hanem kell plusz pénz a világításra, a ...a na mire is amire amúgy megvan a keret és létszám.

Itt szegény régészek egyáltalán nem hibásak, hanem ki vannak szolgáltatva a közvéleménynek az állami kiállítóhelyeken keresztül.

Egy kiállítás igenis legyen BŐSÉGES és szemkápráztató! Aki először ment ilyen helyre az valószínűleg soha többet nem fog fizetni ilyenért.

Tisztelt MNM, térjenek már észhez és tessék dolgozni !!!!!!!!!!!!!!!!! Azért fizetjük azt a kurva sok adót.
Az állandó kiállítást is igencsak cserélgethetnék legalább évente a 20%-át. Ugyan az van kint mint 4-5 10 éve. Max. ha kiemelnek valamit ott a cetli, hogy elvitték. Oké, nincs helyette valami a raktárban ideiglenesen? Üres a raktár????
A BTM tárlóiban egyik nyáron egy rakás döglött légy és muslica hevert. Elmentem 2 hónap múlva.. hát talán még több lett. Kb. 10 perc kitakarítani. Ezt látja a külföldi, ezt a véleményt alkotja rólunk, mint mi a playmobilos gyerekeket bevonó német terepasztalnál.
Lord Northampton 2013.01.13 14:32:42
@Karikásostor: Igen, tudom. Köszönöm! Sajnos lemaradtam róla, de szeretném megnézni, viszont a honlapon nem találtam azt, hogy hol lesz(!!), hanem csak azt, hogy hol volt és hol van jelenleg. Kecskemét közel van, ott megnézzük.

Bár az MNM-ben igazán kéne már valami ütős változtatás: cserélgetni az állandó kiállítás legalább 20%-át évente, a kivett darabokat hasonlóval helyettesíteni, Árpád-kori érméket - ami kb 400 féle - ki lehetne helyezni 1 nm-re és akkor full áttekinthető lenne. Évente lehetne 3-3 hónapot szentelni a raktárban levő ókori-középkori-újkori tárgyak bemutatására nem csak az új szerzeményeket körbehordozni az országon (ami mellesleg okos gondolat). Ha valamit kiraknak 3D-ben fényképet, akkor rakják ki normálban is fölé, mert pl. a páromnak és nekem nem tökéletesen egyforma a két szemünk, így a 3D-s szemüveg használhatatlan, szemüveggel meg pl. a belső szemtengely-ferdülést nem lehet korrigálni... Megjavíthatnák pl. a ffi wc jobb oldali piszuárját, mert nem öblít az automatika hónapok óta és tök büdös volt az ország első számú múzeumában. Csorba úr szerintem túl gyenge, hogy az asztalra csapjon és azt mondja a gondnoknak, hogy "bakker, amíg mások munkanélküliek, te itt azért kapod a fizut, hogy rend legyen, nem azért, hogy egy irodában passziánszozz a gépeden és havonta bejárj felvenni a lóvét..." Ez nem pénz kérdés, csak oda kell figyelni. A női wc-ben soha nincs wc-papír. Nem egy horribilis dolog, nem hiszem, hogy a látogatók zsebre vágják. Nincs működő vendégkönyve az mnm honlapjának, hogy a megjegyzéseket közölje az ember, nincs külső visszajelzés csak a kollégák egymás vállát lapogatják, hogy minden jól van, fő, hogy nekünk van fix fizetésünk. A teremőr meg ne 2 méterre pletykálkodjon, röhögcséljen a takarítónővel amikor én elmélyülten szeretnék olvasni vagy nézelődni vagy a gondolataimat megosztani a párommal. Egy múzeumnak fontos a bevétel. A Szépművészetiben ezt eleinte nagyon jól csinálták, nyereséget termeltek, igaz ott volt gazdag támogató a nagyértékű festmények biztosításának kifizetésére. Mostanság visszaesett, mert nem hoznak nagy mennyiségben jó képeket egyszerre. Az MNM-ben ez sem kell, hiszen a feltételek (kiállítandó tárgy, berendezés, megvilágítás, munkaerő) adottak, kvázi az ott dolgozókon múlik, hogy hajlandóak-e munkaidejükben kiállítást rendezni, szervezni vagy arra várnak, hogy az nka vagy más szervezet kiír egy pályázatot és akkor kapnak érte plussz pénzt akkor talán összedobják. Ez olyan, mintha a tanár csak akkor tanítana, ha az apuka külön fizetne érte, különben csak felvigyázna rájuk, vagy az orvos csak akkor gyógyítana..., különben meg csak megállapítja a diagnózist...
Kb. 4-5 éve volt egy kiállítás a címerteremben magyar faragott pipákról. Azt nagyon díjaztuk, mert remekül kitöltötte a helyet, a fa berendezés passzolt a tárgyakhoz. Nem volt egy óriási kiállítás, de kiválóan meg volt szerkesztve. Nem tudom most mi van ott.

Egy régészeti kiállítás lehet játékos, gyerekeknek szóló; lehet tudományos sok szöveggel, képpel; lehet látványos, sok érdekes és csillogó tárgyat bemutatva vagy mindez együtt. Nem szabad, hogy a minta nélküli vagy agyonrekonstruált edényekből 1-nél több kerüljön ki típusonként, mert agyonüti az unalom a dolgot. Rossz húzás a raktárból kirángatni régi poros bronzkori földvár terepasztalt leporolás nélkül. Legalább picit nyálazzák át festékkel mintha erre a kiállításra készült volna...
Több, mint kétéves adósságot próbálok törleszteni az idei év első posztjával. Amikor 2008 decemberében megjelentek az első írások itt, a Konteóblogon, felhívott az egyik régi kollégám és azt javasolta, hogy a mindkettőnket sokáig élénken foglalkoztató Seuso-kincsről…..
Lord Northampton 2011.01.15 22:40:46
@izizi: Ja, szerintem a régészek ki nem állhatják, ha belekontárkodnak a munkájukba. (nem mintha a régészek végeznék kvázi az ásást egy feltáráson, hanem vagy kihajtott műtárgyvédelmi asszisztens hallgatók, vagy sörhasú segédmunkások)
Lord Northampton 2011.01.16 11:48:34
@izizi: Na, például a Barátoknál köztben felbukkanhat egy darab ebből a tárgyból, amiből jól sül ki a dolog. :) Aztán a Fókuszban meg menne hozzá a szokásos kommentár.

Az ásatás is én úgy tudom, hogy folyhat totál amatőrök közreműködésével, ha a vezető régész vállalja a felelősséget. Ha a hely nincs is bejegyezve mint lelőhely, akkor is a szándék, mint ásatás, az engedély köteles még a telek tulajának is (aki persze nem fogja megkapni, mivel nem régész).
Lord Northampton 2011.01.16 19:36:26
@miamai: Ameddig Pompeit nem ásták ki, semmi baja nem volt, jól elvolt 2000 évig a föld alatt. Mára pusztul, szétázik a savas esőtől, szétnyomják a sók, hazavágja a légszennyezés. Lehet, hogy pár évtized és lehet eldózerolni. Olyan országok - mint p. Finnország - ahol a freskófestést hírből sem ismerik, onnan mennek feltárogatni, restaurálgatni emberkék. Megcsinálják, de mivel nincs fedve, pár év és tönkremegy.

Egyszer egy RTL-es utazási műsorban meglátogatta a stáb az egyik kedvenc szakemberemet, Fábián Zoltán egyiptológust Luxorban. Mutatta, hogy szép falképet találtak. Kérdezte a riporter, hogy akkor ezt majd konzerválják, ugye?
-Nheem, ez el fog pusztulni.
-Ugye csak viccel?
-Neem, ittmarad, tönkremegy.

:))
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
Lord Northampton 2010.12.31 18:55:46
Lord Northampton 2011.01.03 10:17:22
@csik jenő: Én is nagyon remélem, hogy egyszer belátják a honatyák - nem a régészek - hogy a legalizálás általában elnyomja a fekete kereskedelem mértékét.
Aki tavaly ilyenkor páleszt főzött otthon, annak komoly büntetést kellett fizetnie, 15 éve még csak 120km/h volt a sebességhatár autópályáinkon, ma már ez is több. Bárki vehet gázpisztolyt, 10 éve nem kell rá engedély. Ez nem azt jelenti, hogy még több gyorshajtó lesz, és hogy Pista bácsi 50 liter helyett csak azért is 55-öt fog lefőzni és gázpisztolyos bankrablók tömege lepi el az utcákat. Itt a törvények alkalmazkodnak a mindennapi igényekhez. Az egyre nagyobb szigorítás csak ellenőrzetlenséget von maga után és káoszt, mivel az illegalitás megnő.
Lord Northampton 2011.01.07 23:03:07
A régészeti lelőhelyeken rejlő ingó és ingatlan leletanyag nemzeti kincsünk, aminek védelme, őrzése, gondozása és kutatása a régészeti és örökségvédelmi intézmények feladata. Különösen az ingó leletanyag van veszélyben, korábban inkább a gondatlanság és felelőtlen…..
Lord Northampton 2010.12.22 19:24:16
Minden tiszteletem a régészeké. Azonban...

A törvényekkel gond van, miután azokat is emberek hozzák. Vessük csak össze az angol szabályozást a enyhén szólva kommunista magyar hozzáállással!
A magyar törvények ezen tekintetben még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében íródtak vagy korábban, amikor még Bécs élvezett prioritást, ezért kerülhetett oda a nagyszentmiklósi kincs és maradhat is ott mindörökké. Ámen. Aztán jöttek később a komcsi-éra kisajátító törvényei. Még mindig ezek vannak érvényben vagy megújítva, de egyetlen olyan törvényt nem látok, hogy pl. régészeti lelőhelyen nem lehet műtrágyát használni a talaj javításárára. Mint tudjuk a műtrágya savas folyamatot indít be... gondolom már mindenki látott ilyen granulátumokkal érintkezett fémtárgyakat... Kérdés: Ki a bánat fogja ezeket 2-5 éven belül megmenteni a tönkremenéstől??? A régészek??? Hányan is vannak, mennyi a lelőhelyek száma, mennyi az éves támogatás a feltárásokra???

Miért jó az, ha 30 év múlva, amikor sorra kerül esetleg - jó esetben egy lelőhely - a feltárásra, csak elkorrodált, kiértékelhetetlen leleteket szednek össze? Kinek jó ez? Talán a régészeknek, mert nekik tök mindegy az eredmény minősége, csak legyen biztosítva a munkájuk örökre? Talán..

Továbbá...

Jönnek a régészek, bedobálnak mindent dobozokba, zacskókba. Jó esetben darabszámra leszámolják, meg van a darabszámra a katalógus.
Kormeghatározás: végy egy 10%-os sósavat, majd öntsd nyakon az érmet... Aztán dobd a szemétbe, mert ezzel tönkre is tetted. Ez persze nem történik meg minddel, a többi koszosan megy a raktárba. Számomra felháborító és gusztustalan és mindenen túlmegy, ahogy a régészeti leleteket kezelik pl. a Nemzeti Múzeumban. Az éremtárban az érmék lelőhely szerint koszosan várják, hogy valaki fantáziát találjon bennük. (Ki tudja, hogy 1-2 darabot ami értékesnek tűnik, nem cserélik ki egy interneten vásárolt vacakra?) Ez gonosz volt, elismerem, de racionális.

2 éve egy MNM restaurátor konferencián volt módom saját fülemmel meghallgatni, hogy mostantól (2008) vett az aquincumi múzeum egy mikroszkópot, mert mechanikusan illik mostantól pucolni a bronz érméket, mivel a külföldi cserebere alkalmával a külföldi kollégák röhögtek a lesavazott agyonfényesített vackaikon. Erre most jöttek rá 2008-ban, hogy a patina az SZENT és érték???

Restaurátor konferencia 2008. Egy régész technikus fiatalember - asszem Tóth Gusztáv -felvetette, hogy a földből kikerült tárgyakat ott hegyben - in situ - kéne konzerválni és restaurálni elkerülendő a további károsodást, klórosodást, elkallódást stb. Az a szerencsétlen kölök úgy le lett ugatva az idős régészek által, hogy én totál elképedtem. Ezek akarják védeni az értékeinket??? Ezek, akik dugdossák a műtárgyakat, nehogy más is meglássa ha az publikálandó? Mi van itt ebben az országban??!

Aztán persze Margatban meg érdekes módon működött a restaurálás helyben módszer... Ott miért, itt mért nem?

Miért van az, hogy egy angol fémkeresőstől megvásárolja az állam a talált kincsleletet, nálunk miért nem? Miért van az, hogy érdekes módon a legnagyobb angol kincsleleteket éppen hogy fémkeresősök találták??? Az angol "keresős" becsületes, a magyar az szarember? Ha más törvények lennének nálunk, talán itt sem tűnne el annyi dolog a felső 30 centiből, de törvények mögül baromi könnyű fityiszt mutatni, közben vagy a múzeumban rohad vagy tűnik el a cucc, vagy a földben savazódik értéktelenre. Ismétlem, a felső 30 centiben, mert Bobcat-tel nem talán még nem dolgoznak. Véleményem szerint ezek a törvények csak a régészek érdekeit védik, nem a magyar államét. Az állam célja a megmentés lenne, a lehető legnagyobb megmentésé.

Remélem a kérdéseim válaszra lelnek. Úgy is van még a tarsolyomban néhány.

Boldog karácsonyt!
Lord Northampton 2010.12.23 10:13:53
Lábjegyzet, mivel a fentit 3 perc alatt, dühömben pötyögtem be.

A hozzászólásom lényege az lett volna, hogy ha az illegális régészetet kívánjuk rendszabályozni, büntetni, megelőzni, akkor előbb a legális háza táján kéne mindennek flottul működnie. Amíg az adóforintjaikat költik, vagy a beruházók pénzét, addig úgy gondolom van jogunk nekünk laikusoknak is beleszólni. De talán annyira nem is vagyunk laikusok...

1., A régészeti lelőhely megközelítése feltárás céljából csak úgy történhet, ha előtte egy külső helyszínen zseb nélküli overálba beöltözik mind a régész, mind a muzeológus, történész, restaurátor, technikusok, kubikusok stb. Kizárólag a papírzsepi számára egy két oldalán nyitott zsebet engedélyeznék. A terep elhagyásakor detektoros vizsgálat. Igen, még Visy Zsolt úr esetében is. Így legalább az apróbb fémtárgyak kikerülése kizárható, de a csont, kerámia, üveg az továbbra is veszélyben marad. (utóbbiakat viszont fémkeresős szempontból amúgy is kizárhatjuk, mert azokat a 3 éves jó szándékú Pistike is begyűjtheti a szántón ha van szeme és indíttatása).

2., Az érmék kikerülés után rögtön beazonosításra kel, hogy kerüljenek. Ezt tisztítás nélkül is meg lehet oldani. Aki azt mondja, hogy nem, az ne legyen régész. Kizárólag az elkorrodáltat nem lehet beazonosítani császárra, verdére, hátlapra... (a lesavazottat igen, de el kéne dönteni, hogy megőrizni akarunk, vagy gyors információt)

3., Miután bekerülnek a dobozok az éremtárba, ott azonnal újabb fotó és újabb katalógus darabra, méretre. Súlyra nehéz, mert a föld ami közben lepereg - gondolom az módosítja a pontosságot)

4., Nem CSAK papíron kéne tárolni a leletanyag dokumentumait, mert jön egy csőrepedés a raktárban, aztán csá!

5., A raktárba be és ki fémdetektoros kapu beépítése és állandó rögzített kamerás megfigyelés. (Jelenleg az MNM személyzeti/kutatói kapuján minden ellenőrzés nélkül kisétálhat az ember.

A régészek, muzeológusok fizetése sem milliókban mérhető, egy szép érmével ezt máris beduplázhatják... Ismerek is ilyeneket. Sőt, ki tudja, hogy szakmai hóbortból nem tart otthon valamelyik "legális" emberke illegális tárgyakat a vitrinkéjében. (Lásd. Szent István Lancea Regis hátlapú unikális érmék). Mi a garancia, hogy a múzeumban köt ki haláluk után?

Az érmék szakszerű megtisztításából és a sokszoros duplikációk eladásából a múzeumok önfenntartók lehetnének, nem lenne szükség kizárólag az adófizetők pénzéből (NKA) publikációkat írogatni. Tudtommal a tárgyakra, érmékre a datálás miatt van szükség, mivel kiállítva nincsenek. 1 millió darabból 10-et ha megtisztít Balázs vagy aki éppen kedvet kap rá. Ha én lennék Torbágyi helyében a világ leggazdagabb éremtárát hoznám létre Magyarországon, önköltségen. Amit persze be is mutatnék...

Úgyhogy mielőtt a felső 30 centi fosztogatóra mutogatunk, kérnék önvizsgálatot arra a 2-3 méteres sávban dolgozó embereknél is! Addig csak: Quod licet Iovi, non licet bovi. Semmi más.