Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chabusch

6 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A személyi edzős guggolást (más néven fél vagy negyed guggolás) szerencsére sokan, bár nem elegen, ördögtől valónak tartják. Egyszer már megírtam erről a véleményem, amit azóta is fenntartok, de azért előfordulhat az a szituáció, amikor mégiscsak hasznos lehet ez a…..
chabusch 2017.12.15 18:57:59
@tomfree: A másik oldalról írnék. 10 éve balesetet szenvedtem (nem sportbaleset), az eredmény egy L5-S1 discectomia, fölötte protrusio, fölötte pedig durazsák-szakadás. A guggolás a gyógytornám része volt, és orvosilag javasolt addig, amíg az gerincívet meg tudom tartani, azaz a csigolyák felülete közötti szög normális marad. Ez a szög rengeteg gyógytorna és edzés után 90 kg-os guggolásnál is megmarad. További szempont, hogy a műtét miatt elhegesedett hátizmaim csak akkor nem fájnak, ha a napi gyógytorna mellett legalább heti egyszer alaposan megedzem a lábamat, a derekamat és a hátamat. Az erősebb hátizom másik eredménye, hogy a protrusiom megszűnt, a szakadt durazsákból pedig nem lett sérv, a core jól tart, tüneteim pedig nincsenek.

TLDR: a guggolás (lábtolás, stb.) ésszel gyógyít eszetlenül kinyír.
Elöljáróban le szeretném szögezni, hogy a mostani Alaptörvény egyáltalán nem olyan rossz, de nem is olyan jó, mint amennyire azt a politikával átitatott hangok kommunikálni szeretnék. Jelentős számban vannak benne nagyon jó gondolatok és nagyon jól megfogalmazott szövegrészek. A tervezetem…..
Legutóbb egy éve jelentkeztem. Ennek több oka is volt. A magánéleti jellegű része nem kívánkozik ide. A közéleti oldal viszont igen. A részletek kifejtésére jelenleg nincs időm, azonban az elmúlt egy év - különösen az elmúlt két hét - igen megtermékenyítőleg hatott rám: Az elmúlt egy évben a…..
Aki nézi a nálunk Agymenők címen ismert sitcomot, tudja, hogy amikor Sheldon, az egyik főszereplő beteg, akkor énekelni kell neki, mégpedig a Soft Kitty című dalt, szépen. Emiatt fáj most a sorozatot gyártó Warner Bros. és a CBS feje, ugyanis egy Edith Newlin nevű tanárnő lányai…..
chabusch 2016.01.01 15:38:36
@M. Péter: mielőtt kommentelsz, légyszi nézz már utánna annak, amiről írsz. Példának okáért az USA-ban 1978. előtt nagyon nem volt automatikus a szerzői jogi védelem, többek között ezért is létezett a © jelölés.

Egyébként ez egy 12 egy tucat dirty IP ügy, unalmas, nincs itt semmi látnivaló.
Komoly információmennyiség jut el hozzánk az egészséges étkezésről, életmódról. Ennek melléktermékeként gyakran alakulnak ki tévhitek a témában.  Egy országos vízkeménység-felmérés kapcsán derült ki, hogy a vízről is van pár téves vélekedés a köztudatban. Mivel…..
Az idei Baselworld is tartogatott meglepetéseket. A Rolex megtörve eddigi hagyományait, az első gyárilag kaucsukszíjjal rendelkező, innovatív modelljét mutatta be. Az új Yacht-Master az évek óta divatos, fekete gumi-rózsaarany kombinációt kapta megújult köntösének. A napokban…..
chabusch 2015.03.30 13:40:12
@Michel Djerzinski: A felsorolt hírességek egyébként mutatják az idők változását. Régen a Rolex funkcionális eszköz volt, ezért viselték pl. hegymászók. Manapság sztárok hordják, mert a Rolex is már csak divat. Persze a divatnak is vannak gagyi és időtlen árnyalatai. Emellett az sem kérdéses, hogy a Rolex egészen elképesztő eredményeket tud kihozni egy alapvetően elavult technológiából. Ez olyan mint a súlyemelés, valódi értelme nem sok van, de a teljesítmény lenyűgöző.

Ha ma hegymászókat, autóversenyzőket, pilótákat, katonákat nézünk, szinte 100%, hogy kvarc lötyög a kezükön, mert ma a kvarc a funkcionális eszköz. Szerencsés esetben nem valami rádiós vacak, hanem valami komolyabb HAQ. De még ekkor is inkább egy digitális kijelzős, mintsem analóg.

A Rolex és a legtöbb svájci óra problémája abban van, hogy tartják ezt a funkcionális image-et, holott ez már teljesen hamis üzenet. Az még talán rendben van, ha a Daytonát autós órának tekintjük, de csak a történelme miatt. Ellenben a fenti óra egyáltalán nem hajós óra, ahogy a Bremont sem repülős, a Speedy '57 sem holdas, a Ball sem vonatos, stb. Ezek az asszociációk csak marketingtermékek, aminek nincs köze a mai kor, sem a múlt valóságához.

Lehetne ezt őszintén is csinálni. A Grand Seiko, a Seiko Ananta Katana, a Credor, a Jaeger LeCoultre (bár náluk is van teljesen értelmetlen marketing-búváróra) őszintén az órák iránti lelkesedésről szól anélkül, hogy leöntenék valami hamis mázzal.

Persze van egy-két őszinte darab a Rolex kollekciójában, mint pl. az alap Oyster, de a fenti hajós image hamis máz. Ez pedig tovább növeli annak a kockázatát, hogy a Rolex a mechanikai nagyszerűsége ellenére marketing-márkaként végezze. Persze lehet, hogy az IWC-hez hasonlóan csak így élhet túl a Rolex, de attól még kár érte.
chabusch 2015.03.30 15:13:43
@ö...mikó?: az időszinkron nem mindig jó. Szinkronos óráknál pedig annyira nem figyelnek a pontosságra a gyártók, hogy a szinkron esetleges kiesése esetén sokkal pontatlanabbak mint egy jól belőtt Rolex, hiába kvarc. Emellett nem egyszer volt olyan, hogy a rádiós órám rosszul vette a jelet és totál elállította magát. Jelenleg a napelemes, nagy pontosságú kvarc (HAQ) volna a technika csúcsa, de még ilyet senki nem gyárt. A japánok teljesen rá vannak állva az időszinkronra. De talán majd most, hogy a Tissotnál van napelem és az ETA-nal meg HAQ szerkezet. Vagy talán a Bulova kap a Citizentől napelemet a Precisionist szériájához.

Egyébként részben igazad van. A többmilliós "hajós" óra valóban sznobizmus. Ellenben egyéb mechanikus órák esetén szerintem túlzás sznobizmust kiáltani arra, akit lenyűgöz a mechanika határainak áttörése.
Olvasóink többségének biztosan nem kell bemutatni a OnePlus céget, sem telefonjukat, a Oneplus One-t (de persze azért megteszem): ez az az Oppóból kisarjadt shenzeni illetőségű startup, ami a szociális média hatalmára alapozva, új üzleti modellel azt tűzte ki, hogy legyártják…..
A cím idézet, Juhász Pétertől származik. Az előző bejegyzésem mellett az idézet nagyon jól rávilágít annak az egyéb okára, hogy miért szükséges növelni azoknak a számát, akik választás útján nyerik el tisztségüket az államapparátuson belül. A független bíróság ugyanis csak megakadályozhatja…..
Mind a korábbi Alkotmány, mind a jelenlegi Alaptörvény koncepcionális alapelve volt az, hogy a hatalom a népé. A nép ezt a hatalmat alapesetben választott képviselői útján gyakorolja. Bár a fenti rendelkezést követően az Alaptörvény rögzíti a hatalommegosztás elvét, belátható, hogy ez az elv nem…..
A blog beállításaiban benne maradt a reklám, és nem akartam, hogy a profitszerzésnek akár csak a látszata is felmerülhessen. Várnom kellett tehát a folytatással addig, amíg a reklámok kikapcsolnak. Ez cirka 30 napig tartott. A következő bejegyzésem egy egészen kiváló, alkotmánnyal kapcsolatos…..
Bárkivel beszélgetek mostanában az órákról, amikor szóba jön a Swatch márka, általában mindenkinek ugyanaz a reakciója: "Igen, emlékszem, a 90-es évek elején mindenki meg volt őrülve a Swatchokért." Majd rögtön utána megkérdezik, hogy létezik-e a márka, vagy hogy a Swatch…..
A blogot azért hoztam létre, hogy ezen a felületen osszam meg gondolataimat a legújabb szakmai hobbimról, az alkotmányírásról. Ezt a hobbit a legutóbbi idők eseményei hívták életre, ugyanis úgy látom, hogy a jelenlegi állapotokat a régi Alkotmány - véleményem szerint súlyos - hibái tették…..
Jelentkezzen az, aki nem örülne annak, ha akár pár tucat sör után is kocsiba ülhetne, mert az autója hazavinné. Na ugye. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
chabusch 2013.09.19 11:01:11
@Rocko-: nem veszem sehonnan, csupán abból következtetek, hogy a Nissan 2020-ra ígérte a saját automatáját, és addig egészen biztosan nem fog végbemenni a rendszerszintű változás, azaz simán lehet, hogy a szembejövő kocsit még ember vezeti. Emellett a gyalogosra való reagálás sem mindig lehetséges, mert az út mentén álló, sehovase néző, cigiző gyalogosról senki nem fogja megmondani, hogy le akar-e lépni, vagy csak kidohányozza magából az ideget, aztán megy vissza dolgozni. Vagy ha minden ilyen, kétséges helyzetre lassítás/megállás lesz a válasz, akkor a közlekedés tempója a városban ellehetetlenül, és ugyanezt az eredményt kvázi azzal is elérhettük volna, ha a városi sebességet 25 km/h-ban maximalizáljuk, robotok nélkül.

De a kérdés nem a konkrét élethelyzetre vonatkozik, hanem az általánosra. A közlekedés soha nem lesz 100%-ban biztonságos, hiszen fogalmilag arra épül, hogy a gyorsabb haladás érdekében kockázatot vállalunk. A kockázat mértékén, elfogadhatóságán lehet vitatkozni, de a létén nem.

Tény, hogy az automata alkalmazásával egy csomó, emberi tényezőből eredő kockázat kiiktatható. Viszont marad kockázat, és az be is fog következni. Lehet, hogy nem a gyalogos lesz az oka, de még mindig lehetségesek rendszermeghibásodások, stb. A szituációk közül - még ha elenyésző mértékben is - mindenképpen lesz majd olyan helyzet, amikor a gép életről és halálról fog dönteni. Erről viszont a gép nem tud dönteni, mert ez értékválasztást jelent, amelyben mi maradunk az irányadók, hiszen a mi értékrendünkről van szó. Az ízléshez hasonlóan, a gép nem fogja tudni megmondani, hogy nekem melyik kaja ízlik, erről csak én tudok nyilatkozni.

Kérdés, hogy a gépbe programozott erkölcsi tartalmat mennyire tudjuk majd elfogadni adott tényként. Ki fogja azt meghatározni, leprogramozni. Elfogadható-e a vásárló számára, hogy a kocsija adott esetben akár meg is ölheti, ha úgy ítéli meg, hogy ez a kisebbik rossz. Vagy fordítva, ha egy 75 éves, idős ember feláldozná magát egy halállal járó balesetben, de a gép inkább őt védi, nem pedig a többi résztvevőt, akik fél évszázaddal fiatalabbak nála.

Mindemellett azt sem ártana vizsgálni, hogy az emberi tényező kiiktatásával milyen előnyöktől esünk el, az automata rendszerek előnyeinek elismerése mellett, természetesen.
Subba WTF: Mátrix cseppek 2013.09.10 16:21:41
Egy nagyon rossz moziba beragadt táltos próbálja meg elhitetni, hogy a Mátrix cseppektől, (ami lónak és embernek egyaránt jó, mert pl. tök jól tudnak tőle egyszerre balra nézni) valami furcsán ízléstelen high society életérzéssel kibélelt kis életet kapsz. Különböző színű…..
PIFF. ..
chabusch 2013.07.10 13:17:32
@El Visco Stello: annyiban kiegészítendő a dolog, hogy a KRESZ igenis megfogalmaz szabályokat a gyalogosok számára. A KRESZ 21. § szerint a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Emellett a gyalogosnak tilos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni.

És ez utóbbi szabály az, ami miatt Magyarországon alapvetően az anya volna a hunyó, miután a veszélytelenséget, a járműforgalom zavartalanságát az irány figyelembevétele nélkül kellett volna felmérnie, emellett szabad kilátást gátló akadályok között lépett az úttestre.
A Microsoft pr-főnöke azt postolta, hogy:  Windows Phone has reached 10 percent market share in a number of countries, and according to IDC’s latest report, has shipped more than Blackberry in 26 markets and more than iPhone in seven. Hát ez nagyszerű (pr) hír, csakhogy a 7…..
chabusch 2013.05.08 13:56:25
@kereso: a probléma nem ezen a téren van, hanem ott, hogy nálam a Google Contacts-ban tárolt adatmennyiség és struktúráltság túlmegy a haver telefonszáma típusú megoldásoknál.

Pl. egyes a céges kontaktnál 15 féle telefonszámot és egyéb adatot tárolok egyedi megnevezéssel (központi, ügyfélszolgálat, külföldről hívható szám, közvetlen szám, időpont egyeztetés, stb., főnök, helyettes, azok kontakt adatai), és csak azokat a adatokat veszi át a WP, amelyeknek a megnevezése véletlenül azonos az Outlook sztenderddel (Hivatali, Másik hivatali, stb.). A WP egy nyamvadt szót sem szólt, hogy volnának még itt adatok, de azokat nem tudom kezelni, stb. Úgyhogy amikor a szinkronizálást próbáltam és nem tudtam felhívni a bankom ügyfélszolgálatát, mert egyetlen telefonszámot sem vett át, le is mondtam erről az egész WP bohóckodásról.
Magyarországon ritkán olvasni Új-Zélandról, s akkor sem a politika kapcsán. Legutóbb a melegházasság-téma, valamint egy magyar származású képviselőjelölt miatt merült fel az új-zélandi politikai kultúra az itthoni médiában. Most szintén egy ebből a szempontból érdekes…..
chabusch 2013.05.08 13:21:06
@doggfather: érdekes módon olyan hírt még nem hallottam, hogy valakit azért vetettek volna meg képviselőtársai és szólítottak volna föl lemondásra, mert mutyizásra, visszaélésre, korrupcióra alkalmas módosító javaslatot tett a törvényalkotás során, holott ez sokkal veszélyesebb, mint egy érdemi következmények nélküli, alkalmi részegeskedés.
Egy a ház Elfogyunk? Mi az oka? 2013.04.03 11:07:02
Biztosan vannak olyanok, akik nem találják véletlennek, hogy az egyházakra vonatkozó népszámlálási adatokat épp Nagycsütörtökön hozták nyilvánosságra. A vélt tapintatlanság azért gyanítható, mert a három nagy népegyház jelentős létszámcsökkenéssel volt kénytelen…..
Subba Tolató nő 2013.03.26 18:17:10
Ilyet sem láttam még, de az még nem jelenti azt, hogy nincs. ..
chabusch 2013.03.27 10:03:19
Subba Erősködő orosz lány 2013.03.21 10:33:28
A 13 éves Maryana Naumova 110 kilót nyom ki fekve.  ..
chabusch 2013.03.21 12:17:11
@Pistike nem komp lett: nézd, én "hagyományos módon" 6x8-ban kinyomom ezt a súlyt, mégis baromságnak tartom ezt. A 110 kg korántsem olyan nagy súly erőemelésben, mint amilyennek elsőre látszik, másfelől 13 évesen iszonyú káros a szervezetére, amit csinál. Továbbá egy eredmény nem lesz csodálatos pusztán amiatt, mert az átlag számára nehéz és kevesen képesek rá.
Subba Barlangrajz: Ingyenezés 2013.03.13 11:30:00
A világszerte ismert francia komédiás, Rémi Gallard megmutatja hogyan kell fizetés nélkül jóllakni az egyik gyorsétterem drive in részében. Rémit mindenki kedveli, kivéve azokat, akkel néha gúnyos tréfát űz. ..
Brit egyetemistákból álló csoport egy kísérletet végzett, amiben egy mobil érintőpaneljét tápoldatba tették. Az eljárás rendkívül egyszerű, a tápoldat olyan anyagokat tartalmaz, ami a baktériumoknak általában kedvez és megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett…..
chabusch 2013.02.27 11:47:15
@ElPadre: naigen, nekem is az jutott eszembe, hogy a kezünket és az arcunkat is tegyük tápoldatba, na akkor lenne csak össznépi kiborulás és szenzációs cikkezés...