Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FüligJim

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A napelem gyártók folyamatosan fejlesztenek, éppen ezért résen kell lenni, hogy a legújabb technológiát válasszuk, különben termelésben nagyot bukhatunk. Egy norvég gyártó olyan napelemmel állt elő, amellyel többlettermelést érhetünk el, ráadásul ár-érték arányban is kiváló. A jó hír, hogy ez a…..
FüligJim 2017.05.12 21:18:07
@eßemfaßom meg áll: megtérül, nekem 2011 óta dolgozik 5kWp a tetőn. 8-9 év között termeli meg az árát. Simán oda-vissza mérős óra, teljesítmény különbség elszámolással.
Hallottam a miniszterelnökkel készült reggeli interjút a Kossuth Rádióban. Kijelentette, hogy a brüsszeli bürokratáktól meg fogja védeni a rezsicsökkentést. Nem engedni, hogy a magyar emberek világpiaci árat fizessenek az energiáért. Mivel érdekel, hogy mitől akar megvédeni, gyorsan megnéztem…..
FüligJim 2017.01.13 21:26:57
@Skankhunt42: érdekes, hogy ahol nem a hatóság által megállapított áron kell a szolgáltatónak gázt és áramot eladnia, ott éppenséggel olcsóbb az ár a rezsibiztosított közműdíjakhoz képest... a "gonosz" szolgáltatókat a még gonoszabb "piaci versenyhelyzet" arra kényszeríti, hogy versenyezzenek (kimondani is szörnyű ezt).
FüligJim 2017.01.13 21:32:40
@vértes: 2016.10.01. 1,46 Ft/MJ a nem rezsiszilárdított szabadpiacról... azaz 0,8 Ft/MJ-t fizetsz be a szabadpiaci árhoz képest rezsiszilárdnak...
FüligJim 2017.01.13 22:02:44
@Larry Silverstein: persze, csak a cikk a 2013-as rezsicsokkentes eredmenyerol szol... belevehetem meg az elmulttizenyolc evet is ha akarod, meg a 2010-es vilagpiaci olajarat is, de minek, ha nem ez a tema... az nem sokat javit a rezsicsokkentes megitelesen, hogy anno az MSZP is elb@szta...
Az utcára irányított térfigyelő kamera található a Petzvál József utca 30. szám előtt. Valószínűtlen, hogy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet berendezése lenne, mivel elég igénytelen módon a fához van csavarozva, és a vezeték a házból jön ki hozzá. A kamerán és…..
 A napelemes rendszereknek esetenként igen magas a bekerülési költsége, azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy ez idővel megtérül. Sőt, néhány év alatt igen nagy hasznot is eredményezhet.  De mennyi az annyi? Mai cikkünkben bemutatjuk a befolyásoló tényezőket, és kiszámítjuk egy 5 kWp…..
FüligJim 2015.09.19 14:24:35
@fidesz a mutyipárt:
Jól átverték őket, nálam a 20 nm kollektor került telepítéssel együtt 1,5 millaba es ez osztrakiabol jött... Ez adja a meleg vizet, rasegit a fűtésre es nyáron a medencére...
A z 5 kWp napelem volt bruttó 1,8 ... Mindez 2 éve...
FüligJim 2015.09.19 15:00:25
@Bambano:
Nekem bőségesen, bár azért tulajdonosi szemmel kicsit más, mint külsősként, de legalább rendszer szintű adatokat lattal
Pethő András, az Origo volt főszerkesztő-helyettesének vendégposztja. A Lázár-per igaz története. Lázár János már többször is jelét adta annak, hogy nem feltétlenül örül a rejtélyes külföldi útjai iránti érdeklődésnek. Egyik nyilatkozatában még azt is megpendítette,…..
Nem újdonság, hogy a kényelmes piaci helyzetben lévő monopóliumok, illetve oligopóliumok nem örülnek a piaci helyzetüket veszélyeztető innovációnak. Az áramszolgáltatók sem képeznek kivételt. A fejlődés, az energiatakarékosság, és az ésszerűség elleni mocskos…..
FüligJim 2013.12.31 13:50:09
@cso zsi: ez attól függ mire :D

Csak villamosenergia termelésre 2 millát költöttem (a napelemek árát)
A házamra pedig az egészet, de itt élek, így érzem jól magam és még elmondhatom azt is, hogy tettem valamit, amiről sokan csak beszélnek. Én így, ezekkel a plusszokkal akartam egyébként is felépíteni, így nehéz megmondani, hogy egy "normál" házban ez mennyi lett volna, mert ha eladásra építettem volna akkor nem csináltatok ilyen falakat, nem nézek annyit utána a különböző motoros szelepeknek, nem hozatok be alkatrészeket külön ezért Németországból (mert olcsóbb) stb...
Viszont ma ha körbe nézek, egy olyan lakást látok ahol le tudom élni az éltemet és 10 év múlva sem kell azon gondolkodnom, hogy a rezsijét hogyan gazdálkodom ki.

A biztosítás kiterjed mindenre. Még a felületfűtési csövek esetleges anyaghibájára is. A kollektorok ill. napelemek is benne vannak (opcióként már több biztosító köt rá)
FüligJim 2014.01.01 01:05:34
@röhögő: én 8-9-re számoltam, persze ez a politikai szélkakaskodás alapján változik. De nem is ez a lényeg.
Nyáron csak úgy felértékeltettem a házat, ezekkel a fícsörökkel a befektetett pénzhez képest 40%-al magasabbra értékelték. Nekem maga ez a tudat elég :D... mivel az érték és a kényelem fokozat nekem már önmagában nyereség.

A biztosításnál meg az az éves nem egészen 2500,- Ft nem sokat számít
FüligJim 2014.01.01 23:56:59
@röhögő: a nézőpontjaink erősen mások, de ez nem baj... csak Neked nem az a fontos ami nekem és nem úgy számolsz ahogyan én.
A GKI szerint a gazdagok, mert nekik nagyobb a rezsijük, miközben a "szegények" semmit sem nyertek, mert drágult az alkohol és a cigi. A Gazdaságkutató Intézet egyszerre adta tanúbizonyságát a politikai szervilizmusnak és annak, hogy mennyire ismeretlen számukra a magyar társadalom…..
FüligJim 2013.11.22 09:27:06
@J.László:

Rosszul emlékszel. Pl.Budapesten a XX. kerületben a 80-as évek végéig hetente volt áramszünet, amikor a Dél-Pesti Kórház miatt egyszerűen a hálózat nem bírta az igényeket. Gondolkodás nélkül kikapcsoltak néhány lakónegyedet...
FüligJim 2013.11.22 09:38:51
"rezsicsökkentés": összességében a rezsi nem csökken. Összességében még az elektromos áram költsége SEM csökken. Amit lakossági rezsicsökkentésnek hívunk (1. lépcsősben) az valójában az áram eddigi árszerkezetébe beépített KÁT érték kivezetése a LAKOSSÁGI árból. Ez ugye a kapcsolt termelésű erőművek és megújulók magasabb átvételi árát finanszírozta. A KÁT-os termelés azonban nem csökken, ergo a kieső összeget pótoltatják a VÁLLALATI szektorral. Az a KÁT érték ami 2012-ben kb 0,7 Ft/kWh-volt az ország minden fogyszasztójának az most 2,5-4,5 Ft/kWh a VÁLLALATI fogyasztók által elhasznált energia árában (az értéket havonta határozza meg a MAVIR) Nem csoda, hogy akár az útdíj, ez is beleépül az termékek árába...

Ami az áramszolgáltatókat illeti, nagysebességgel választják le magukról az egyébként hatósági áras (...és évek óta veszteséget termelő) lakossági ügyfelekkel foglalkozó ágazatukat 1-1 külön cégbe, míg a vállalati ügyfeleket egy másikba. A kormánynak az EON gáztározó üzlethez hasonlóan felajánlják a lakossági üzletágat megvételre... de ez nem fogja tartalmazni a nyereséget termelő hálózatos illetve vállalati üzletágakat... megint bevásároltatják a fiúkat egy lufival és lehet nézni merre megy el a közpénz...viszont a rezsidémon ellen hatalmas győzelmet aratunk, mert megint visszaszerzünk egy "pénznyelőt"... Szuper lesz...
Blokád alá vette múlt héten hat vállalkozás a Lidl szigetszentmiklósi raktárközpontját, mert az áruházlánc nem fizetett nekik az egyik budapesti üzlete építése után. A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége ma reggeltől félpályás útlezárással folytatja akcióját. A…..
FüligJim 2011.11.21 21:42:42
@Gera: itt a pont, nagyjából ez fog történni.

Elég érdekes volt látni ma ezt a 36 autót felsorakozva, közöttük S-osztályos Merci, A6 V12-es Audi, új 5-ös BMW... kicsit hiteltelenné válik így az egész.

Nagyjából GrayBoy-al értek egyet, bár nyilván sajnálja az ember ezeket a cégeket. Ugyanakkor nézzünk már egy kicsit mögé a dolgoknak.

Nem csak a Lidl-t, hanem 2 másik logisztikai központot is blokád alá vontak. (beleesetk az 1km-es távba) Azoknak végképp mi közük a "szabadságharchoz"? Dolgozik ott vagy 5000 ember. Ha az ottani cégek (van 2-3 gyártással foglalkozó is) beszállítási nehézségek miatt elküldenek 4-500 bérmunkás...akkor azok a szívtelen kapitalisták áldozatai vagy a szabadságharc járulékos vesztesei? A gyülekezési törvény alapján a demonstráció szervezői felelősek az általuk okozott kárért. Egy üzem, ha leáll 2 napra, és beperli őket, már elbukták a követelésüket...

Más...
Ma kint volt vagy 50 rendőr... azok nem hiányoznak Szigetszentmiklósról? Ma hány házat törtek fel, hány olyan bűncselekmény történt amihez nem ment ki rendőr, mert a Lidl előtt biztosított?

Minden éremnek legalább két oldala van... ismétlem magam, sajnálom Öket, de nagyon rossz helyen próbálkoznak a blokáddal...
Nem tudom van-e szebb annál, mikor a kettős beszéd úgy nyal vissza, hogy napokig eltart, míg Kedves Vezetőnk ábrázattyáról letörlik a nyalintásból visszamaradt szájhabot." A kormány hiszi azt, hogy egy bizonyos szinten túl az embert terheli a felelősség, amiért elment a…..
FüligJim 2011.09.14 15:55:53
@alpaca:
www.fhfa.gov/Default.aspx?Page=14

newamerica.net/files/Microsoft%20PowerPoint%20-%20Johnson.pdf
(itt a 9. slide)

Sehol nem látok éves 50% növekedést... (most ugye a támogatott forint hitelek korszakáról beszélünk)
FüligJim 2011.09.14 16:31:34
@alpaca:
ebben nem étünk egyet.
lehet én olvasom rosszul a grafikont, de nekem '98 és 2003 között egy 3x-os szorzó jön ki....

1998: 45,63
2000: 100
2003: 150%

míg a 1998-2008 as teljes időszakra 4x-es. Valahogy a drágulás nagy része a támogatott időszakot fedi le...
FüligJim 2011.09.14 18:28:39
@alpaca:
nem biztos, hogy teljesen ugyanarról beszélünk.

A KSH fogyasztói árindexe és az FHB index között van hasonlóság, ugyanakkor az FHB index ebben az időszakban kiugróan magas, évi 50%-os növekedési értéket produkál.

A KSH 10-9-9-5-4-et (az előző évhez képest tehát növekszik, de csökkenő ütemben).

Az FHB-s görbe is természetesen tovább növekszik, de a mértéke csak 2003 után csökken a kezdeti időszakhoz képest és tart a fogyasztóiárindexhez.
Persze ennek van a támogatott hiteleken kívül sok más oka is, de az én alapfelvetésem, amin a mi kis performanszunk ideáig eljutott elsősorban arra irányul, hogy az első Orbán kormány által bevezettett támogatott hitel volt a startjele a jelenlegi hitelválaságnak. (nyilván nem ez volt a céljuk, csak nem jött be)

Problémák:

1. Az alacsony kamatozás olyan embereket is a hitel felvételére ösztönöz, akik egyébként nem hitelezhetõk. A bizonytalan jövedelmi helyzetben lévõk azonban nem fogják tudni a hiteleket késõbb visszafizetni. Mivel ezen hitelekre állami kezesség is vonatkozik, a szándékoltnál nagyobb mértékû állami támogatást fog ez okozni. E mellett a kilakoltatások száma is növekedni fog.

2. Az alacsony kamatozás mellett olyanok is fel fognak venni hitelt, akiknek van saját erejük a lakáshelyzetük megoldására, csak egyszerûen ki akarják használni a kedvezõ lehetõséget. Alacsony kamattal felveszik a hitelt és befektetik magasabb kamatra. A hitel nem a lakáshoz jutást, hanem a nagyobb jövedelmû csoportok általános vagyongyarapodását fogja szolgálni.

3. A hitelcéltól eltérõ felhasználásban a hitelintézet is érdekelt lehet. Minél jobb anyagi helyzetben van az ügyfél, annál kockázatmentesebb számára a hitelnyújtás. A hitelintézet viszont a hitelcél ellenõrzésében már nem érdekelt.

4. A kamattámogatás hosszú távú állami elkötelezettséget jelent. A támogatáspolitikát fokozott mértékben fogják terhelni a múltból örökölt terhek.

5. A támogatás mértéke nem kiszámítható. Az infláció és a piaci hozamok változásával a támogatások mértéke is változhat.

6. A kedvezményes kamatok rombolják a piacot, egyéb körülmények között életképes, de az állami támogatások miatt kibontakozni nem tudó hiteltermékek, intézmények elõl zárják el az utat.

(Mayo-Angel, 1993)

Való igaz, a támogatott hitel felpörgette a keresletet, de az emberek rendre nem gondoltak a jövőre és amikor 2003-ban elzárták a csapot, mindenki fejest ugrott a deviza hitelezésbe (mindenki hitte, hogy JÁR neki az a lakás/ház/mittudoménmi), ahol aztán már tényleg a kapitalista tiszta verseny érvényesült.

Aztán jött a már ismert 2008 és a sírás...
Igazi jutalomjáték volt tegnap a parlamentben. A fideszes és jobbikos képviselők úgy várták a napot, mint egyszeri közalkalmazott a postaládából kibuggyanó teszkómagazint. Orbán Viktor marketingigazgató meg kitett magáért a Nagy Őszi Kiárusítás alkalmából: a leárazott…..
FüligJim 2011.09.13 13:16:18
@néma bárány:
ismerősöm most vett egy 66 millára tartott házat 47-ért... kellett a pénz a tulajnak...
az ingatlan piacon most ha van pénzed és mersz pofátlan lenni, nagyon jó üzleteket lehet kötni.
Ha kiömlesztik a bedőlt hitelesek lakásait is, akkor még elkeseredettebbek lesznek az eladók...
FüligJim 2011.09.13 13:22:49
@Squid:
Előtörlesztenek majd... miért? Mert így kiszállhat a hiteléből ami több mint a lakás/ház ára. Most nem tudja eladni a szerencsétlen, mert amennyit kap érte az nem fedezi a tőkéjét sem... ergo nem marad semmije, és ezen felül még ott a hitelből az eladással nem fedezett rész. Ha "előtörleszthet" akkor esélye van arra, hogy bár megint csak nem marad lakása/háza, de legalább az árfolyam növekedésből keletkezett tőketöbblet nem nyomja majd a vállát. Szomorú, hogy ígyis-úgyis elveszít mindent. Előtörlesztéseel csupán kisebb a vesztesége...
Nézd meg, már megint kik járnak jól: akik amúgy is a legjobban keresők közé tartoznak… persze havi 300-500 bruttóval könnyen lehet ugrálni, nem értem, hogy miért megint ezeknek segítünk. Először odaadunk nekik milliárdokat az alsóbb rétegek pénzéből, most meg itt van a…..
Varánusz Semjén vadászat 2011.09.11 05:34:05
"A kutyától félek, a vértől hányok,Mindig lenéztek engem a lányok.Nem vagyok senki, űzöm a vadat,Másoknak hajtok, mások hajtanak."A kormánycirkusz végighaknizta az országot a héten Lovasberénytől Hajdúszoboszlón keresztül Kötcséig, megörvendeztetett minket tőzsde…..
FüligJim 2011.09.12 13:10:03
@Iron: hoppá... átolvasva eddigi kommentjeimet, nagyon nyakatekertnek kell lennem, hogy mindazt amit írtál kiolvassam belőle. De nem adom fel, majd csak megértem, hogyan buktattam le magam... ;)
FüligJim 2011.09.12 13:34:46
@Prolee2:

1: közel 1.000.000
2: http://hu.wikipedia.org/wiki/Európai_muflon
A hétfői aláírással nem csak az alkotmány elfogadásának folyamata, hanem az ellenzéki stratégia egy fontos szakasza is lezárult. Itt a blogban is többször téma volt a két baloldali párt távolmaradása, illetve a Jobbik részvétele, ugyanakkor teljes ellenállása a vita során. Ha…..
FüligJim 2011.04.26 18:09:20
@ben2:
A Fideszt nem a törzsszavazó bázisa juttatta hatalomra, hanem a szoclib kormányból kiábrándultak szavazatai ill. a nemszavazók nagy aránya. Akik az elcseszett kommunikációk és félresikerült intézkedések miatt egyre másra fordulnak el a Fidesztől...

az árok duma nem duma...sajnos... még a rendszerváltás... ja bocs '89 nem volt az, szóval a kommunisták bukásának megítélése sem egységes... szóval kipingálhatod és még szalagot is tűzhetsz rá, ma idehaza van 2 nagy "blokk" (mégha az egyiknek most nincs is gazdája) és az egyik nem hisz a másiknak...
Matolcsy csúcsformában! Most már biztos vagyok benne, hogy másodállásban a Hírcsárdánál nyomja. "A Fundamenta Lakásvásárt kísérő konferencián miniszter arra biztatta a jelenlévőket, hogy most vásároljanak lakást, mivel három év múlva ezt már nem a jelenlegi nyomott…..
FüligJim 2011.03.04 23:02:09
@Bathory: alkalmazott vagyok... bejelentve, leadózva, átvilágítva... eltartok egy csomó "jólmenő" minimálbéres vállakozót aki szlovák rendszámú nagymagyarország matricás X6-ost vezet, pár korengedményes rokkantnyugdíjas rendőrt, szigurúan 8-13:00 ig dolgozó kormánytisztviselőt és egy tucat svíd nemzetiséget... de lakásom van, a hitelem pedig nem CHF alapú... itt legalább anno jól jártam...
FüligJim 2011.03.04 23:10:56
@Silcon: kb. mint a lottóötös vagy az EURO 2008-as bevezetése... ez csak azt okozta, hogy az állam gerjesztett egy drágulási folyamatot. a lakásárak kúsztak felefelé kellett a hitel annak is aki pedig nem volt kamattámogatásra jogosult. A piaci kamat és a támogatott között kinyílt az olló. Ezt már az első Fidesz kormány utolsó éveiben is látták, de megbuktak mielőtt átalakíthatták volna a rendszert (már akkor is ciki volt tévedni)...
FüligJim 2011.03.04 23:16:38
@elfelejtette: igaza van ezzel én is egyet értek... most kéne.... csakhát a zemberek nagy részének nincs miből....
Megjegyzem én egy éve vettem ezt a kecót, 2008 végén építették és a válság miatt már nem tudták azon az áron eladni amit terveztek. Egy ideig még tartották az árát, de aztán rájöttek, hogy így csak buknak rajta. Így megkeresték a régi érdeklődőket és tettek egy -40%-os (!!!!) ajánlatot. Mire 1 a telefonjuk után a helyszínre értem (kb 1 óra) a meghirdetett 5 lakásból már 2 elkelt....
A tegnapi határidő lejárta után napvilágot látott, hogy kicsivel több, mint százezer fő vállalta „önként”, hogy kiközösíttetik az állami nyugdíjrendszerből (illetve egyéb szociális juttatásokból) „most és mindörökké”. Nincs kétségünk afelől, hogy…..
FüligJim 2011.02.01 22:43:50
@septem: csak ilyen körülmények között kelljen döntened barátom :D

Ezzel én nem is akarok vitatkozni...
FüligJim 2011.02.01 23:32:37
@Jolie1: szerintem nem akarja érteni...
FüligJim 2011.02.02 11:26:41
@Lucernaböde: ha jól tudom ezt az ügyvédi levelet egy másik blogban már pontról pontra cáfolták.
Habár mostanság a teljes magyar nyomtatott és elektronikus sajtó a médiatörvénnyel van elfoglalva, mi ne álljunk be a sorba gumicsontot csócsálni! Van itt még érdekesség bőven ezen kívül is – elsőnek mindjárt itt a jó öreg magánnyugdíj-törvény. Vajon a Fidesz–KDNP…..
FüligJim 2011.01.17 18:38:24
@FüligJim: Igen én is speciális eset vagyok....
FüligJim 2011.01.18 01:12:35
@valasz a KE-nek:
"Aztán az nem igazságtalan, hogy akkor is fizetsz egészségbiztosítási járulékot, ha az orvos környékén sem jársz?"

azért ez az érvelés egy picit hibás... ha magánnyugdíjas maradsz szimplán bukod a 24%-odat. Fizeted, de soha nem kapsz már érte semmit (kizártad magad a közösből).
Ha beteg vagy vár az táppénz, orvos és a kórház. Megint más, hogy a táppénznek van felső limitje, az orvosnak - általában - kell dugni valamit a zsebébe a kórházról meg inkább ne beszéljünk...
2 éve volt egy balesetem. Ausztriában kezeltek pár napig egy kb 10.000 fős kisváros körzeti kórházában és csak utókezelésre kellett volna az egyik bp-i kórházba mennem. A két színvonalat nem lehet összehasonlítani ...még a varratszedést is inkább magánorvossal oldottam meg...én inkább fizetek egy bizonyos havi extrát, de ha orvoshoz megyek, legyen időpontom, megfelelő körülmények és ott már ne kelljen azon gondolkodni, mennyit adjak még borítékban...