Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Urmanczy

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Így tették tönkre a Corvint – Burger Benjámin írása   A Blaha csodája volt a letisztult vonalvezetésű, minimalista Corvin    Kevés szomorúbb dolog történt mostanában, mint amivel az egyszerű járókelő találkozhat a Blaha Lujza téren. A tér csodálatos, szinte mesébe illő felújítása hihetetlenül…..
Vasárnapi sétánk a Nagykörútra kapcsolódó nyolcadik kerületi Rákóczi téren át vezetett. A tér túloldalát a főváros másodikként felépített vásárcsarnoka uralja. Két oldalról nívós épületek határolják a kellemes léptékű, egykor sűrűn fásított…..
A budai Várat felszabadító Mária, a karjai között lebegő kisdeddel, a Várkert Bazár fölül néz a Dunára...
Akit ugye nem hall a nagyvilág,már jól ismerjük az Ismerős Arcok Nélküled című számából. Igen, most itt a lehetőség, hogy Székelyföld autonómiáját megvitassák Európa szinten. Mivel a rokonaim 95%-a Székelyföldön él, közöm van hozzá, hogy 2020-ban, hogy dönt az Európai Parlament, napirendre kerül-e…..
Mostanában több blogbejegyzést is olvastam arról, hogy mennyire fontos (és milyen ritka!) az egyediség, az eredetiség az otthonunk berendezésénél. Nagyon megörültem ezeknek a posztoknak, mert az elmúlt időszakban – igaz, kicsit másképp, de nálunk is előjött ez a téma. Túl vagyunk a lakásunk…..
A BKV impozáns székházával szemben álló négyemeletes szecessziós bérház 1910/11-ben Löffler Sándor és Béla tervei alapján épült, a megrendelő Pfeiffer Vilmos volt. Homlokzata vertikálisan öt részre tagolódik, hasonlóan a szomszédos, 18. szám alatti bérházhoz. A…..
Sok olyan érték veszett már el a régi Budapestről, amelyet nem lehet pótolni. Ilyen a Margitszigeten egykor álló Margit szigeti fürdőház is. Ma már benne sincs a köztudatban, hiszen az épületnek már nyoma sincs. A Sziget Árpád-híd felőli végében állt egykor, amelyet akkoriban felső-szigetnek…..
Urmanczy 2017.11.28 20:07:34
@Tranquillius: Vissza kéne építeni. a jelenlegi danubius hotelt meg el kéne törölni a föld színéről.
Nagy hűha élményben lesz része annak, aki tíz éve nem járt a Józsefvárosnak azon a részén, ami a Corvin mozi mögött és az Üllői úttól befelé található. A szlömös környékből mára élhető, mi több, menő negyed lett. Ebben a videóban az átalakítás főszereplőjéről tudhatsz meg szinte mindent...
Urmanczy 2017.07.15 08:39:45
  Ez a kérdést nem is olyan egyszerű megválaszolni. A múzeum működésének 1898-1955 közötti szakaszában  senki nem fotózta le a kupolacsarnokot belülről, és más ábrázolások sem maradtak fenn. A kupolacsarnokot 1955-ben 900 ezer forintért lebontották. Az alábbi bemutatott…..
Kaptam egy levelet a kormányzati tájékoztatási központtól! Megszólítottak: Tisztelt Honfitársunk! Nagy szó ez nekem, aki mindeddig azt hittem, hogy bizonyos magas köröknek fogalmuk sincs arról, hogy létezünk, mi, honfitársak. Tehát tudják! És tájékoztatni akarnak! Mindenkinek adnunk kell még 1…..
Olvasóinktól kaptuk a képet, amelyen a budavári Királyi Palota tetejét 1945-ig ékesítő Szent Korona látható, mielőtt felhelyezték volna az épületegyüttes kupolájának csúcsára. A Budai Várat díszítő hatalmas kőszobor mintegy három méter magas volt. A háborúban nem semmisült meg, később azonban…..
Kezdenek kirajzolódni a „frontvonalak” a volt budai királyi palota rekonstrukciós törekvései körül. Miközben a kormányzat a századfordulón a palotaegyüttes bővítését irányító Hauszmann Alajos építészről programot és egy szakértői bizottságot is elnevezett – kirakva ezzel az irányjelzőt – éledezik az…..
Urmanczy 2016.05.04 22:12:27
@goodjohnwin: A cél újjáépíteni azt amit a szovjet és az angolszász terrorbombázók, politikusok és építészek leromboltak. A funkció ebből a szempontból lényegtelen. Nekem az is jó, ha idegenforgalmi látványosság, de az is, ha királyi székhely lenne ismét.
Vágyak és realitások a budai vár tervezett rekonstrukciója kapcsán Ma nyílik kiállítás Hauszmann Alajos eredeti terveiből és a volt Királyi Palota utóbbi hónapokban előkerült és visszaszerzett berendezési tárgyaiból. A tárlat, ha nem is ad majd egyértelmű választ arra, hogy mit lehet rekonstruálni…..
Száll a turulmadár,  utat ver a szárnya... Kacagányos Árpád zúg-robog utána. Pósa Lajos: Magyarok bejövetele Gyakran feltűnik a fenti fotó, melyen a hajdani Vurstli egy részlete látszik. A körhinta jól felismerhető épülete mellett egy másik, zömök építmény, a rotunda,…..
Eddig még nem látott képekkel! Fantasztikusan szép fotókat kaptam a minap a millennium körüli Budapestről egy orosz ismerősöm jóvoltából. Az ottani történelmi blogokon bukkantak fel a képek. ..
  Az emlékművek önmagukon túlmutató, szimbolikus jelentéseket hordoznak, ezért értelmezésük is szimbolikus dekódolást kíván. A szimbolikus interpretáció célja pedig az, hogy a látható fizikai felszín mögött a láthatatlan kódot előbányássza, láthatóvá tegye. Az…..
Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából  október 5-én és 6-án  10.00 -18.00 óra között megnyitja kapuit a Táncsics – börtön,  ahol egykor Táncsics Mihály és Kossuth Lajos is raboskodott.   A nagyközönség is megtekintheti október 5-én és 6-án a budai Várban…..
Meglepő hirdetés bukkant fel az ingatlan.com-on: 1,6 milliárdért hirdetnek eladásra egy "jó szerkezetű, jelenleg is használatban lévő" épületet ("családi házat"), ami a Nagykörúton belül van Terézvárosban, közel az Oktogonhoz. Az épületnek a rövid leírásban 5 , a hosszabb…..
Miután képtelenek volt vevőt találni a manhattani házra, a patinás Woolworth-kúria tulajdonosa úgy döntött, hogy inkább kiadja azt. Havi 150 ezer dolláros lakbérével valószínűleg nem lesz népszerű az egyetemisták körében. A gótikus francia stílusú villát még…..
Urmanczy 2014.02.02 09:28:17
@Kotasz: Gyönyörű
Keserédes történet alapítástól a privatizáció utánig. A mostani üzem helyén 1880-ban állították üzembe az ország első kekszgyárát, amelyet Bach Hermann győrszigeti gőzmalmából alakítottak át. Bach az üzemet 1892-ben eladta Koestlin Lajosnak, aki akkor települt át…..
Urmanczy 2014.01.16 14:11:47
@TH: Aki állami tulajdont akar, az nem kommunista. Az nemzeti. A kapitalizmus és a kommunizmus az nemzetközi! Ha ezt szocialistának hívjátok, akkor én nemzeti szocializmust akarok! Na és?
Olvasom a hírt, (http://index.hu/kultur/2013/11/23/ilyen_lehet_5_ev_mulva_a_varosliget/) hogy újjáépítik a Közlekedési Múzeum kupolacsarnokának tetejét. Nézzük meg közelebbről, miről is van szó. A Közlekedési Múzeum mai épülete az 1896-os millenniumi kiállítás számára…..
Urmanczy 2013.11.25 23:15:24
Most kiragadom a budapesti terveim közül a Ligetre vonatkozókat!
XIV..Múzeumi negyed tervpályázatának módosítása:
a, Kisföldalatti felszínre hozása egy elágazással a régi nyomvonalon
b, Csónakázó tó teljes egészében csónakázhatóvá tétele.
c, Vajdahunyad vár, mint építészeti múzeummal egészülhetne ki.
d, Ulof Palme sétányon lévő régi műcsarnok felújítandó épületében a kiállítások (1885, 1896) múzeumának létrehozását.
e, Az Állatkert kibővítésének keretében az Ősbudavárának visszaálmodása mint szórakozó negyed + Feszti Körkép bemutatása a rekonstruált épületében Ópusztaszeren a másolat lenne kiállítva
f, A Millenniumi Kiállítás Skanzenjének visszaálmodása
g, Közlekedési múzeum eredeti homlokzatainak visszaállítása és földalatti kibővítése a repüléstörténeti kiállítással + Suminszky Nándor űrhajózási tárgyainak bemutatása
h, A Dózsa György út 74 alatti Csengery-villa megvásárlása múzeumi célra. Itt létesülhetne a 56-os múzeum (szemben volt a Sztálin szobor). Ha ez nem járható, akkor az V.ker.Akadémia utcai Rákosi bunkeres házban vagy a Kossuth téren esetleg a volt Köztársaság téri pártházban.
i, Regnum Mariadnum templom visszaépítése a nagyköröndi (városligeti) szökőkúttal
j. A Fővárosi pavilon visszaépítése vendéglővel és a Fővárosi Múzeummal.
k.A lebontandó Petőfi csarnok helyére az Iparcsarnok visszaépítését tudnám elképzelni, ahol régiségvásárt, piacot és kiállításokat lehetne létrehozni!
l.A feszti körkép épületének visszaépítése és a körkép visszahozása Bp.-re. Ópusztaszeren egy másolatot helyeznék el.

A cikkhez hozzászólva tömören. Baán L.egy ... Idegen országok agyament terveit akarja támogatmogatni. 150 milliárdot akar eltapsolni, főleg hűlyeségekre. Ha megvalósulnak, akkor máris várni fogom a pillanatot amikor azokat egy jobb kor elbontja. A néprajzi múzeumot a Népliget melletti szecessziós iskolaépületbe kellene visszaköltöztetni. A műszaki múzeumot pl akár a vágóhíd területén is el tudnám képzelni, megóvva a terület régi, jelenleg gazdátlan épületeit.A nemzeti galériát a palota 2.emeletére helyezném, a visszállított régi enteriörök fölé. A Széchenyi könyvtárat, pedig a lipótmezei tébolyda órási épületébe költöztetném, így az is megmenekülne a pusztulástól, vagy az elkótyavetyéléstól.
Aki pedig a modern épületeket szereti az elmélázhat a Müpa és környékének "csodálatos építészeti nagyívű megoldásain".
Július 4-én a SIP (Steindl Imre Program) vezetőjével, Wachsler Tamással jártuk be a Kossuth teret, hogy kiderítsük: milyen lesz a tér 2014 március 14-én? (A kép forrása) Mi is a koncepció? Kezdjük talán itt az ismertetést. A tér felújítása előtt a fő vezérvonalat kellett…..
A szomszédos XVII. kerület fideszes  polgármestere Riz Levente száműzi Kossuth Lajos szobrát a Csaba Vezér térről, ahol a szobor 1946 óta áll. A műalkotás helyére egy országzászlót fognak állítani.A Csaba Vezér téren 1946-ban helyezték el az országzászló…..