Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eszabolcs

13 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajtológia Mi is az a tőzegvaj? 2022.12.28 10:38:01
Ezen írás Bolya Gergely Sajtmágus tollából származik, köszönjük neki a hozzájárulást A létfenntartás minden élőlény legelemibb ösztöne. Egy élő szervezet mindent megtesz, hogy evilági létét fenntartsa. Ameddig bőven áll rendelkezésre tápanyag, lehet válogatni a kedvenc ennivalók között. Viszont…..
Megszereztem álmaim munkáját a világ legszebb helyén, de arra nem számítottam, hogy ezt az idilli helyzetet mennyire meg tudják keseríteni a körülmények, amik teljesen ellehetetlenítették a mindennapjaimat. Így a tulajdonosok eltérő céljai, érdekellentétei miatt végül feladni kényszerültem…..
Szuper alpesi tej, de túl korán eladott sajtok. Minden völgyben más a sajtok minősége, az eredetvédettség megoldást jelentene, de még nem lépnek. Fejlesztésekre szükség van, de sokszor a közösségnek vagy a gazdáknak nincs rá kerete. Hegyi kis és nagy sajtok, Graukäse és még sok más …   Tavaly…..
Üzemvezetés és szaktanácsadás egy híres walesi kézműves sajtüzemben Ez a cikk, inkább sajtkészítésről, üzemvezetésről és annak problémáiról szól, mint az egyes sajtokról vagy foodie élményekről, ezért előre is jelezném azoknak, akiket ez untathat. Akit nem érdekelnek a sajtüzem vezetési részletek,…..
eszabolcs 2018.06.03 16:16:46
@pepin_nymburk: köszönöm az észrevételt és javítva
eszabolcs 2018.06.03 20:27:20
@Pic: elvileg lehet otthon is sajtot érlelni, ha van egy hűvös helyiségünk, ahol a hőmérséklet nem megy 16fok fölé.

Egész sajtot érdemes érlelni, akár az eredeti csomagolásban, hogy ne száradjon nagyon ki, csomagolás nélkül pedig rendszeres tisztítani kell a sajt felszínét és figyelni, hogy mennyire szárad. Legoptimálisabb 80-90%-os páratartalom mellett, 2-3 naponta forgatva.

Sok sikert és a tapasztalatokat nyugodtan megoszthatjátok a Sajtológia facebook oldalán.
Pavé Cobble Hogy is lesz egy sajt a UK legjobbja, ahol világszínvonalú cheddarok, goudák, lágy és félkemény sajtok versenyeznek? A Pavé Cobble egy különleges és kíváló juh sajtpiramis Somersetből, ami letarolta a 2017-es Britt sajtversenyt. A legjobb britt sajt, legjobb fehér penészes sajt, a…..
A követező cikk élménybeszámoló társszerkesztőnk Elek Szabolcs tapasztalatai alapján az éves SCA találkozóról: Mi is az SCA? Specialist Cheese Makers Association, ami a brit kézműves kis-közepes méretű sajtkészítők egyesülete, közel 300 sajtkészítővel Az egyesület munkájában részt vesznek…..
Január végén egy kisebb körútra indultam a Balaton felvidéken, amikor is három neves sajtmanufaktúrát látogathattam meg. Mind a három sajtmanufaktúra kiváló termékeket készít, mégis alapjában véve más szemlélettel dolgoznak. Ivácson kézműves Sajtok Az első megálló Ivácson Attila sajtkészítőnél…..
November utolsó hétvégéjén 26-27-én rendezték meg 12. alkalommal az Újbor és Sajtfesztivált, ahová egész Kárpát-medencéből érkeztek borászok és sajtkészítők. Ennek a színvonalas eseménynek a Vajdahunyad vára adott helyet, a vendégek gyönyörű környezetben kóstolhattak jobbnál jobb borokat és…..
Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Sajtmustrát Nagyegyházán a Hangistállóban. Szerte a Kárpát-medencéből jöttek sejtmesterek, hogy versenyen minősítsék számukra legkedvesebb és saját megítélésük szerint legjobb termékeiket. A szakmai zsűri értékelése után pedig érmekkel és…..
#travelling #studying #university #organicagriculture #cheeselab #biokäse #boerenkaas és még sok sok minden! Annak, aki az első részt nem olvasta volna: Egy sajtfanatikus kalandjai, I. rész Ott hagytam abba a történetet, hogy Walesben rászoktam a jobbnál jobb sajtokra és elhatároztam, hogy ha…..
Két és fél év pénzügyi meló után valami másra vágytam ezért nekiindultam Angliának, mint oly sokan mások. Első állomásom London volt, ahol próbáltam munkát találni. Mivel helyi tapasztalatom nem volt, a diplomám és magyarországi munkatapasztalatom nem érdekelte őket, ezért értelmes munkát nem tudtam…..
Sokan kérdezik tőlem sajtkóstolókon, hogy "miért vágod le a sajt kérgét, azt meg lehet enni még?" És általában a válasz, "ha nagyon szeretnéd persze, nyugodtan kóstold meg." A nagy kérdés ilyenkor, hogy akkor "mely sajtok kérgét ehetjük meg?" source: http://mentalfloss.com/ Ajánlott minden…..
Új szerzőtársunk, Szabolcs sajtkészítőként csatlakozik a Sajtológiához, egyből egy témába vágó cikkel (vagy inkább tanulmánnyal) a sorozatunkhoz. Az első epizódban kissé elhamarkodottan "Kézműves vs. ipari sajtok" nevet kapta a gondolatébresztő, vitaindító sorozat. Beláttuk, ezen javítani kell, a…..