Regisztráció Blogot indítok
Adatok
programozó

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer volt, hol nem volt, az Üveghegyen az ánizslikőrös és Metaxás üvegeken is túl, élt egyszer egy miniszterelnök. Aki egyik reggel halántékán dagadó erekkel úgy ébredt, ő biza egy napig most Orbán Viktor lesz. Mert Zeusz szakállából hulló korpára legyen mondva, megélte…..
A héten újra előtérbe került a pénzpiacokon az adósságválság problematikája. Az eddigi kis államok (Görögország, Portugális, Írország) mellé azonban most igazi nagyágyúk csatlakoztak, jelesül Olaszország és az USA. Ezzel egyszersmind a százmilliárd dolláros problémás…..
programozó 2011.07.13 16:22:11
@szt.laci: Ha mindenki megadná az adósságát (ami elméletileg is lehetetlen), akkor megszűnne a pénz.
Ez az adósságalapú pénzrendszer lényege.
programozó 2011.07.13 17:33:31
@bogancs: Nem véletlen, hogy a bankok nagyon szeretik, ha a fizetésedet a folyószámlára utalod.
Ha lekötöd a pénzedet fél évre vagy egy évre, a húsz éves lakáshitelhez képest még mindig nagyon kevés.
programozó 2011.07.14 06:53:02
@bogancs:
Lássunk egy egyszerűsített példát. Alapítanak egy bankot 10 milliárd pénzzel, a tartalékráta 2%.
A bank elméletileg kihelyezhet max 500 milliárd hitelt.
A bank betéteteket is gyűjt, 100 milliárdot. Ebből kihelyezhet max 98 milliárd hitelt.
Összesen a bank kihelyezhet max 598 milliárdot. Ez a betétesek pénze lenne? Nem. De lássuk tovább.
1. verzió: A bank egyik kihelyezett hitele bedől, bukik 60 milliárdot. Saját tőkéje 10 milliárd, még hiányzik 60-10 = 50 milliárd.
A betétesek bukják pénzük felét, marad nekik 50 milliárd.
2. verzió: A bank egyik kihelyezett hitele bedől, bukik 110 milliárdot. Saját tőkéje 10 milliárd, még hiányzik 110-10 = 100 milliárd.
A betétesek bukják a pénzüket, nem marad nekik semmi.

A bank tehát nem (csak) a betétesek pénzét helyezte ki, mégis nekik fáj a bukás.
Orbán kapitány jóárasította a svájci frankot. Tapsvihar és hozsannaözön következne ezen a ponton, ha a valóságban, és nem egy szemfényvesztő, alternatív elnapoló trash reality közepén lennénk.Orbán Viktor 5 pontos devizahiteleseket mentő csomagja nagyjából egy dologra…..
programozó 2011.05.31 12:03:11
@ZéBé: Így van, az önerő elvész. Elveszik az eddig befizetett törlesztés is. Mindazonáltal aki törlesztési időszakának az elején jár, és/vagy hátralévő adóssága megközelíti lakásának értékét, érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is.
A frankárfolyam tervezett, 180 forintra való rögzítésével a Fidesz, választási kampányában tett ígéretét hajtja végre. A sok százezer választópolgárnak tett politikai ígéreten túl persze számos egyéb érv is szól a devizahitelesek megsegítése mellett; ugyanakkor arról a…..
programozó 2011.05.27 09:58:14
@h_m: Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan keletkezik a pénz?
Ha nem ismered a választ, talán meg fogsz lepődni, ugyanis (majdnem) minden pénz adósság formájában keletkezik. Az adósságnak kamatvonzata is van, amit csak úgy lehet visszafizetni, ha újabb adósságok keletkeznek. Ebből exponenciális pénzmennyiség, azaz adósság növekedés következik, amit csak exponenciálisan növekedő gazdasággal lehet egyensúlyban tartani. A gazdaság nem növekedhet folyamatosan exponenciálisan, így az adósság sem. Ezért az adósság alapú pénzrendszerről át kell térni nem adósság alapú pénzrendszerre.
programozó 2011.05.27 11:05:19
@h_m: Szerinted hogy keletkezik a pénz?
Ha tudod a választ, és az nem adósság formájában keletkezik, osszad meg velem, mert érdekelne.
Nívó Netbook vagy tablet? 2011.04.05 10:05:00
Pár éve még nem voltak ilyen "problémáink", de a technika fejlődése elhozta ezt is: ha én ma valami hordozható számítógépszerűséget szeretnék vásárolni, vajon melyik éri meg jobban: a tablet (táblagép), vagy a netbook? Összeszedtem pár szempontot, mely alapján…..
A bejegyzés szerzője: Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management Igazgatóságának elnöke, a cikkben a Concorde kérésére kifejtett saját véleménye olvasható. Egyre népszerűbb azt hinni, hogy az infláció visszatérőben van. Alapvető szinten, valójában erről van szó, nem…..
programozó 2011.03.23 23:39:19
@luckylukem:
"Gondolatmenet nagyon is igaz, mivel te sem csak elektronikai cuccokat veszel. Ezek 10%-át sem teszik ki a fogyasztói kosárnak, ..."
1. A felvetett gondolat úgy szólt, hogy a csökkenő árszínvonal hatására a fogyasztók elhalasztják a fogyasztásukat. Erre hoztam ellenpéldákat, rámutatva, hogy ez nem igaz.
2. Nem fogyasztói kosarat vásárolunk, hanem konkrét termékeket. Ahogy megveszem a számítógépet, TV-t, stb. annak ellenére, hogy ugyanazt a tudást fél év múlva olcsóbban megkapom, ugyanúgy megvenném a lakást, autót, élelmiszert még akkor is, ha később olcsóbb lenne, mert egyszerűen szükségem van ezekre a javakra.
programozó 2011.03.23 23:48:49
@luckylukem:
"Ha nulla inflációt céloznának akkor ennek megvalósulásához néha negatív tartományba kerülne a headline infláció, ami beindíthatná a deflációs spirált."
Mint előző válaszomban leírtam, a deflációs spirál ebben a formában nem létezik (defláció -> fogyasztás elhalasztás -> profit csökkenés -> stb).
Egy másik formában viszont nagyon is létezik, ezt viszont nem szívesen kötik az orrunkra; ez a pénzügyi rendszer felépítéséből, az új pénz teremtésének folyamatából ered.
programozó 2011.03.26 14:41:56
@bolá:
"Az áruk árának a vétel és az eladás között kell emelkedniük, hogy kijöjjön a gazdasági ügyletre elvárt kamat"
Ez nem kamat, hanem haszon.

"Tehát nem a mai mobiltelefon árát kell összehasonlítani a tavalyi mobiltelefon árához, hanem a mai mobiltelefon árát az előállításához szükséges áruk árához."
???

"Így aztán igazából a defláció nem a fogyasztókat riasztja el a vásárlástól, hanem az árutermelőket a gazdasági ügyletektől, az árutermeléstől,..."
Akkor nem lenne LCD TV-d, számítógéped, stb.

"Ezt elmagyarázandó egy egyszerű példa, de minden gazdasági ügylet ugyanígy épül fel:..."
A gabonát általában még azelőtt eladják, mielőtt elvetnék (termeltetési szerződések), és a példa alapján mit kezdjek a termelővel, aki termeszti a gabonát, vagy egy programozóval, aki megrendelésre ír egy programot.
A bejegyzés szerzője: Charles Kadlec, befektetési szakember, a Forbes munkatársa. A jelentett infláció egyre magasabb lesz – sokkal magasabb. A tét ritkán volt ennél nagyobb. Mivel a munkanélküliség továbbra is 9% feletti, a szövetségi adósság pedig rekord szinten van, a…..
A bejegyzés szerzője: Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. Igazgatótanácsának elnöke Válság? Ki beszél itt válságról?  A 2010 évi világgazdasági és tőkepiaci folyamatokat áttekintve az első gondolatunk, hogy a 2008-2009 évi gazdasági- és pénzügyi válság csak…..
programozó 2011.03.14 11:54:55
@bolá: A kamattal semmi probléma sincs. Az aszfaltozott útért is van ahol szednek útdíjat, ahol pedig nem, ott adó formájában szedik be a pénzt, amit az állam az útra költ.
programozó 2011.03.16 14:48:09
@bolá:
Nézz utána, hogyan keletkezik a pénz a mai pénzügyi rendszerben. Meg fogsz lepődni.
Amikor bemész a bankba, hogy pl. lakáshitelt vegyél fel, akkor a bank létrehoz annyi pénzt, ami a szerződésedben szerepel, ráteszi a folyószámládra, a jelzálogot meg bejegyzi a lakásodra. Ez a pénz új pénz, eddig nem volt senki tulajdonában, nem birtokolta senki, most jött létre, ebből következően nem foglalhatta el vagy blokkolhatta senki.
programozó 2011.03.16 23:10:58
@bolá:
Google a te barátod. Nézz utána, hogyan keletkezik a pénz. Ha végeztél, akkor fogalmazd újra az utolsó hozzászólásodat.
Tiszta Beszéd MNB kontra Matolcsy 2011.02.02 01:00:00
 Hetek óta hangos a hazai sajtó a Magyar Nemzeti Bank és a kormányzat közötti feszültségtől. Az előbbi védelmezői a honi jegybank függetlenségét, a háborítatlan monetáris politikát féltik, a kormányzati érvekben pedig az MNB évek óta tartó elhibázottnak tartott ortodox…..
Mi lehet a következő évtized első nagy befektetői dobása? Nemrég egy humorosnak és kritikusnak szánt videóban megismerkedhetünk azzal, hogy mi is a FED által alkalmazott kvantitatív enyhítés. Most egy újabb videós postban megnézzük, milyen hatással is van mindez az USA…..
programozó 2010.12.20 18:08:14
@LTCM:
A FED elektronikusan létrehozza (teremti) a kívánt mennyiségű pénzt, amiből 2-5-7 éves lejáratú államkötvényeket vásárol, ezáltal többlet keresletet támaszt. Ez a többletkereslet azonban nem a kötvények árának növekedését, és így a hozamok csökkenését eredményezi, mint ahogy a FED is számította ill. kommunikálta, hanem épp az ellenkezőjét látjuk megvalósulni. Ha valakinek már birtokában van a kötvény, annak nem jó hír a hozamemelkedés, mert így olcsóbban kell eladnia a kötvényét, és veszít rajta. Szóval a józan logikával ellentétes irányú folyamatot látok, és erre szeretnék szintén logikus magyarázatot keresni.