Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geo_

375 bejegyzést írt és 1915 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Évek óta, mióta divatba jöttek, nem értek egyet a "hibrid rezsim"  elnevezésű kellemkedéssel (mert nem számol a rezsim algoritmusával), nem értek egyet a "fasiszta mutáció" nevű okoskodással (mert üres fecsegés, semmit nem magyaráz meg) és nem értek egyet a "maffiaállammal", mert értelmetlen…..
  Klímaváltozás és környezetszennyezés Sokan egyenlőségjelet tesznek a két fogalom közé – helytelenül, bár van kapcsolat a kettő között. A nem lebomló műanyagok és veszélyes hulladékok, anyagok kikerülése a természetbe – környezetszennyezés. Az ásványi- és nyersanyagok kitermelése –…..
Geo_ 2020.03.17 11:33:26
@Pásztörperc: A felmelegedés nem egyenletes

A déli féltekéről pedig nem tudunk semmi pontosát, ha jól értem.
       A közbizalom - bizalom a közhatalomban, bizalom a valódi szakértőkben,  bizalom a tudományban, bizalom az orvosokban- az életet jelentheti. Ezek a "legsötétebb órák" és a legsötétebb órákban Orbán Viktor a magyar miniszterelnök. Neki kell megteremtenie a közbizalmat.  A súlyos veszteségek…..
Geo_ 2020.03.22 15:59:13
@jotunder: még egy olyan tételes listát sem láttam, amiből kiderülne, hogy miért van szükség egy, a jelenleginél erősebb felhatalmazásra.
Geo_ 2020.03.22 16:30:43
@seol: OK - de most komolyan.
https://www.facebook.com/maillil.centeno/videos/739363183262445/UzpfSTEwMDAwNzk3Mzk4NTE4OToyNjk4NjgxNTAzNzQwOTU2/?id=100007973985189..
A nemrég elhunyt afroamerikai filmrendező, John Singleton 1991-ben készült filmjében, a Fekete vidékben kíméletlen, nyers őszinteséggel beszélte el a kültelki fekete fiatalok életét...
Sokan vitatkoznak azon, hogy egy ennyire széttagolt ellenzék képes lenne-e közös kormányprogramot készíteni. Állítom, hogy igen - akár 5 perc alatt...
      „Nem értek egyet sok lépésével, de még mindig azt érzem, hogy morális fölényben van az ellenfeleihez képest” – fogalmazott a politikai filozófus, hozzátéve, hogy ebben a poszt-kommunista valóságban a kormányfőnek még mindig van erkölcsi értelemben vett hitele, jobban megjeleníti a nemzet…..
Geo_ 2020.02.22 08:07:10
@fortin2: nem gondoltam ilyen szofisztikált módon :-)

Egy eszmetörténész pl. ha Gentile 10 pontos fasizmus definíciójából indul ki, akkor azt találja, hogy ez a NER igencsak közel áll a fasizmushoz. Ha egy másik abból, hogy miket mondanak a NER-isták, akkor a magyar (nem igazán létező) konzervativizmussal mutatnak korrelációt. Egy politológus nemzetközi sztenderdek alapján "kívülről korlátos versengó autoriter hibrid rezsim"-re bukkan. A valós működést elemző szociológus "posztkommunista maffiaállam"-ot talál.

Amúgy: irónia akart volna lenni - nem tudom elhessegetni az érzést, hogy meg kellett szolgálni az NKA intézetvezetőséget és a nej AB tagságát.
      Bevallom, nem figyeltem oda Orbán Viktor végtelenül fontos évértékelőjére. Hallom, hogy beszélt a klímasemlegességről, amiről Mária asszony azt mondta kínosan röhögcsélve Herr Bayernek, hogy nem érti. Szerintem most meg fogja érteni, különben Jones gazda nem lesz happy.    A lényeg az, hogy…..
Geo Demokrácia index 2019 2020.01.23 14:44:59
Egy elmélet szerint a „Nyugatnak” nem szabad a demokráciát „exportálnia” olyan országokba, amelyek még túl fejletlenek és éretlenek erre. Nem tudom, hogy ez az „export” pontosan mit jelent, de ha megnézzük az ún. demokrácia index térképét, elég sok érdekességet találunk. Kép forrása:…..
Geo_ 2020.01.18 17:52:05
@midnight coder:
ad.1. Olyan állat, hogy demokrácia sehol sincs. - Ugye, a fogalom értelmezésétől függ. Tökéletes demokrácia nincs - de ha a diktatúra ellentéte, akkor mégis csak "törekedni kell rá".

ad.2. Az államok is mindig keresnek maguknak valamiféle ideológiát - ez a helyzet a demokráciával. Vannak jónak mondható példák - te is említetted Japánt, de a klasszikus sikertörténet az NSZK.
A demokrácia viszont alapvetően nem értelmezési keret a világpolitikában - ott a nagyhatalmi, nyers érdekek érvényesülnek.

ad.3. Érdemes megnézni ezeket a sorrendeket - s azért alapvetően igaz, hogy a gazdagabb országok vannak az élen. A magyarázata az lehet, hogy bár a demokrácia fogalom-értelmezésében az ókori göröket idézzük, a "létező demokráciák" a köztársasági eszméből, az alapján születtek meg - majd fokozatosan terjesztették ki a résztvevők körét.

ad.4. Közhely, de a demokrácia nem működőképes demokraták nélkül. Vagyis ne lehessen megvásárolni a szavazatokat egy kiló száraztésztával, s az egyén legyen - legalább valamilyen mértékben - felismerni, hogy miről is dönt.
Geo_ 2020.01.18 17:59:00
A demokrácia exporttal kapcsolatban egy film ugrik be: www.imdb.com/title/tt0472062/?ref_=nm_flmg_prd_42 Charlie Wilson háborúja
Fogalmam sincs, hogy mennyire valós - de az a lényege, hogy a nagyhatalmi érdekeket szolgáló fegyveres beavatkozásra könnyedén összeszedhetők a milliárdok - de a helyzet "pacifikálásához" (iskolák, kórházak, stb.) már milliókat sem sikerült...
Geo Társadalom és hálózatok 2020.01.18 17:19:16
A világot felfoghatjuk hálózatok hálózatának, melyben minden alkotóelem/entitás maga is erősebb vagy gyengébb kapcsolatban van másokkal, s így kialakulnak a hálózatok, melyek maguk is kapcsolatban vannak más hálózatokkal. (Messze nem tartom magam a téma szakértőjének – de igyekszem megérteni, s azt…..
Laborczi Pál - A kapitalizmus nem piacgazdaság  című írásáak feltétlenül előnye, hogy tisztázza a szerző fogalom-értelmezését. A többi - számomra - sokkal inkább köldök-nézelődés...
Geo_ 2020.01.10 14:29:12
@HaCS: próbáltam említeni: a forró pénzeket le kell hűteni, ebből vannak a lufik

Van egy nagyon egyszerű módszer
elemzeskozpont.hu/mit-jelez-buffett-indikator
ez nem túl szofisztikált, de egyszerűen megmutatja, hogy mennyire túlértékeltek a részvények, vagyis hogy van-e buborék vagy sincs

S persze, a GDP sem egy igazán jó mérőszám - de ez legalább létezik, s többé-kevésbé mindenhol hasonlóan számolják.

Az is nagyon fontos, amit említesz: egyre inkább "dematerializálódnak" a termékek, szolgáltatások. S hogy mennyire más a nyugati és pl. a latin-amerikai kultúra. Ott pl. hiába szegények az emberek a mi mércénkkel - ha van hol lakniuk s este kiülhetnek egy rumra/akármire, akkor már jól vannak, elégedettek az életükkel. (Pl. Kubában is ezért nem omlott még össze a rendszer. S most őszintén: nincs igazuk? Meg kell nézni, hogyan töltjük a szabadságunkat. Többnyire olyan helyekre megyünk, ahol kényelmetlenebbül lakunk, mit otthon - este pedig borozunk/sörözünk egy jót. Arról nem is beszélve, ha ez a VB vagy az Olimpiar idejére esik :-) :-) )
Geo_ 2020.01.10 16:01:43
@midnight coder: Nézd, szerintem tényleg nagy gond a környezet állapota - s ha nem is úgy, ahogy Gréta követői képzelik, de a klímaváltozás is.
a "Gréta jelenség" asztalra tette a témát, amivel lehetne mit kezdeni.

Nézd, én örülnék a legjobban, ha összeülnének a világ legjobb koponyáji, s meg tudnák mondani a tutit... De valahogy nem ülnek össze, s a világhatalmak sem igen szorgalmazzák.

Bár a topik szándáka szerint nem erről szól :-)
Geo_ 2020.01.11 16:54:43
@John Brennan: nézd, én a magam tudása (tudatlansága) alapján elsősorban szemléltetésre használom - de ürülnék az érveidnek is.
A kapitalizmus (szabad piacgazdaság) mellett ezer meg egy jó indok és érv van -- szemben mindenféle részint elmúlt, részint horrorisztikus alternatívájával. Nem rekapitulálok ezekből egy darabot sem, mert akinek felnőtt korára nem sikerült megérteni őket, az eztán sem fogja. Az maradjon csak Mac…..
Geo_ 2020.01.09 08:38:48
Ne, ne hagyjuk békén :-) Rosszat tenne neki.
Ugyanis maga a fogalomhasználat sem olyen egyszerű, mint ahogy gondolnánk. Számomra a feudalizmust követő gazdasági-társadalmi rendszer, melynek jellemzője az egyén (és így a magántulajdon) szabadsága, a törvények előtti egyenlőség, ezen belül a vállalkozások szabadsága, versenye. (S akkor már nem maradjon ki a "testvériség" sem: konzervatívok nem nagyon szeretik, de az, hogy "Ne tégy olyat mással, amit nem akarsz, hogy más tegyen meg veled; tégy mindig olyan jót másokkal, amit magad is szeretnél." - számomra a szolidaritás kifejezése, minimum az, hogy a "nem hagyunk senkit az út szélén" nem azt jelenti, hogy belökjük az árokba.)
Tudom, ezt nagyon sokan vitatják, de az előbbinek a polgári demokrácia, a jogállamiság a megfelelő politikai terepe. Mások kapitalizmuson egyszerűen a piacot értik - leegyszerűsítik a fogalmat és a használatát, s ez alapján jelentik ki, hogy az egész világon kapitalizmus van - ebből következően minden gondunk, bajunk a kapitalizmus hibájának róható fel.
Az előzőekből az is következik, hogy a kapitalizmusnak vagy egy ideája, ideálja - de azt azért látni kell, hogy ez messze nem tökéletes, hiszen valamiféle piac mindenhol létezik, de a verseny messze nem tökéletes. A magára hagyott piacon természetes törekvés a járadékvadászatra törekvés, illetve a tőke-koncentráció és centralizáció; a magántulajdon létezése és védelme együtt jár a feudalisztikus tulajdonviszonyok létezésével is, illetve a befektetési társaságok/alapok nagy súlya miatt korlátozottan érvényesül a tulajdon felelőssége is - s így valóban érvényesül az a kritika, hogy a tőkét csak a profit vezérli. Így előfordul, hogy az otthon és a választásokon baloldali szavazó megtakarított centjeit olyan befektető társaságok kezelik, melyek állandó profit-maximalizására kényszerülnek. S ilyenkor bizonyos költséges és mellékhatások externálissá válnak, beindul az "adó-optimalizálás". S azt is látni kell, hogy valóban bődületes jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek alakultak ki - mely elsősorban annak köszönhető, hogy a tőke globálissá vált, miközben a jogállamiság (ismétlem: számomra ez is a kapitalizmus ismérve) lokális maradt.

Mindez pedig azért (is?) fontos (szerintem), mert ezután felmerül a kérdés, hogy mindezt hogyan lehet orvosolni - s igen könnyen bebizonyítható, hogy csak a kapitalizmus keretei közt van erre esély.

Tudom, hangsúlyoztad, hogy nem a kapitalizmusról általában, hanem csak egy szeletével kívántál foglalkozni. De az sem teljesen igaz, hogy "nem mások pénzével foglalkozik, hanem a sajátjával" - pl. Jeff Bezos tulajdoni hányada az Amazonban csak 12,5 %.
 Scheiring Gábor Egy demokrácia halála (Budapest: Napvilág kiadó, 2019[i])  Izgalmas, bár nem könnyű olvasmány. Izgalmas, mert a rendszerváltás utáni átmenetről ír, hogy újfajta megközelítéssel írhassa le az Orbán rezsimet. Nem könnyű, hiszen nagyon széleskörű tanulmányokon és irodalmon alapulnak…..
Geo_ 2019.12.01 10:11:03
@Ad Dio: diffúz - a magzatok ügyében pedig nem is igaz. Most akkor nem fogadod el a demokratikus döntést? Pacifütyit jó a többségnek - ezt honnan veszed? Pusztán arról van szó, hogy az abortusz teljes tiltása több rosszat okoz, mint a szabályozott lehetőség. Ha érdemben akarsz tenni, akkor nem az abortusz totális betiltásáért kellene küzdened - hanem azért, meg lehessen előzni a nem kívánt terhességet. S úgy beszélsz, mintha az abortusz kötelező lenne. (Teológusok és filozófusok vitatkoznak a témában, hogy mikortól kell emberi életnek tartani a magzatot. Most akkor szerinted az aktus utáni fogamzásgátlás is gyilkosság? S mi a helyzet az ondó és petesejtekkel - hiszen azok hordozzák az élet lehetőségét? Szóval, óvatosabban azzal a gyilkosságnak minősítéssel. S csak azt remélem, hogy nem ffiként veted fel ezt a témát.)

S miért akarod megvitatni a kérdést? Hiszen az előzetes vita - szerinted - szükségtelen a demokráciához, elég csak szavazni róla... Ugye, hogy nem?

A Trumpok, brexitek pedig épp a te demokrácia felfogásod miatt erősödhettek meg.

Ma azt az utat járja a nyugati világ, hogy egyre kevesebb dologba engedi beleszólni a polgárt - tényszerűen nem igaz. S éppen azért érdemes a _nép_ fogalmán filózni, mert az egyszeri állampolgár nem hozhat önmagában valódi döntést - legfeljebb csak önmagára, de pszichológusok gyakran még ezt is vitatják :-)
Geo_ 2019.12.01 12:58:47
@Ad Dio: sok mindent állítottál - én pl. kezdettől fogva azt, hogy a demokráciának feltétele a vita, diszkusszió - így ennek az intézményrendszere is, de éppen te voltál az, aki rendre visszatértél ahhoz, hogy nem, hiszen a puszta többségi elv jelenti a demokrácia meglétét. Örülök, hogy beláttad ennek a tarthatatlanságát.

Na most ez egy igen szép önellentmondás halmaz. Gondold át kérlek. - valóban, erre/ilyesmire kérlek kezdettől fogva. Ugyanis csak kivételes helyzetben lévő egyének - úgymint diktátorok - azok, akik "szabadon dönthetnek", vagyis az alternatívák közül választhatnak. S igen, az én egyéni véleményem elhanyagolható - éppen ennek a feloldására való a demokrácia, a maga feltételeivel, intézményrendszerével.

Az abortuszról: nem tudom, férfi vagy nő vagy-e. Ha pasi, akkor kérem, ezt hagyd a nőkre - s csak annyit jegyzek meg, hogy az nem az általános életről, hanem az emberi létről van szó, s arra (emlékeim szerint) igencsak nehéz arra válaszolni, hogy mikortól ember az ember... (Csak utalok az ivarsejtekre, az aktus utáni fogamzásgátlásra, s hogy a 9. héttől nevezik magzatnak...)
Geo_ 2020.01.04 09:42:45
@Ad Dio: Most olvasom
mandiner.hu/cikk/20200103_a_megfogant_elet_vedelme

S itt van benne egy mondat:
Minden magzat, aki hírt ad magáról egy nő méhében, ajándék, aki megváltoztatja egy család történetét: egy apáét és egy anyáét, a nagyszülőkét és a testvérekét«.

Hogy értelmezed: "aki hírt ad magáról"
    Maróth Miklós egy teljesen vállalhatatlan, ostoba és rasszista interjút adott a szélsőjobboldali Pestisrácoknak. Nem tehetünk úgy, mintha elfogadhatónak tartanánk ezeket a sorokat.  Több tucatnyi muszlim tanítványom volt és van, a szakterületemen is vannak muszlim hátterű kollégák, nem vagyok…..
Geo_ 2019.12.30 18:49:34
@jotunder: valamikor épp Maróth volt az, aki árnyaltan tudta értékelni az iszlámot, szembeszállva az előítéletekkel.
De azután 15 környékén rájött, hogy az nem kifizetődő...
     Bencsik Gábor hivatásos pöllencs magyarázta el, hogy tulajdonképpen teljesen megérdemelten nyugdíjazták 2011-ben TGM-et, hiszen még doktorija sincs.  Korábban Megadja Gábor, még Nemdoktor Megadja Gábor formában tette meg ugyanezt. (TGM-et büdösrománozzák Bencsik facebook oldalán a rezsim…..
A kapitalizmus bírálói a lehető legritkább esetben indulnak ki a rendszer antropológiai alapjaiból: abból, hogy emberi (alap)szükségleteket elégít ki a korábbi gazdasági rendszereknél nagyobb hatékonysággal, azaz több ember számára nagyobb hasznosságot érve el, mint előtte bármi (folyamatosan…..
Geo_ 2019.12.26 00:35:41
Szerintem:
nem ártana pontosítani, hogy mit értesz a kapitalizmus lényegén. (Számomra a citoyen és bourgeois szabadsága és felelősségvállalása valamint a szabad (és így: fair) verseny.) Azért lenne fontos, mert van, aki csak az un. nyugati világot sorolja ide - mások azt mondják, hogy az egész világon ma kapitalizmus van.

Az ember pedig nem csak versengő egyén, hanem közösségi lény is. A "hit, a szeretet és a lemondás a közösségi koordinációban" létezett már a horda majd a törzs szintjén, majd a kapitalizmus kialakulásakor a nemzetté alakulások is ezt jelentették. (Az egyén pedig meghatározóan a hiedelmekre - egyéni, közösségi, tanult, öröklött, stb - is épít, Csányi Vilmos szerint ez 90 %. Bár ebben a 90%-ban az is benne van, amit a tudomány által bizonyítottnak veszünk, még mindig marad helye a hiteknek. Ráadásul ma, amikor minden korábbinál fejlettebb a világunk, a bizonytalanság érzetünk csak növekedik - s ezen tud "segíteni" az egyénnek a hit, ami egyben a demagógiák iránti fogékonyságot is jelenti.) S ahogy a nemzetek, államok biztonságot ígértek az egyénnek, egyben az e csoportokon kívüliekkel szemben minimum tartozkodóak, s könnyen manipulálhatóan ellenségesek lettek.

Ugyancsak nem problémamentes az _alapszükségletek_ meghatározása, bár Maslow alapján látszólag könnyű, de azért létbiztonság mást jelent egy szegény és egy gazdag országban.
geo1.blog.hu/2019/12/12/vissza_a_jovobol_azutan_elore
Ugye, milyen jól hangzik, nagyon sokaknak? Amennyire „szeretjük” a politikusokat, sokaknak tetszene ez az ötlet – de hogy miről is van szó valójában, érdemes rászánni pár percet. Csak pár perc a videó:..
Geo_ 2019.04.26 23:27:22
@littke: a videón 6' 52"-nél mutatja, hogy voltak már alkalmazások.
De igen, ott lehet sikeres - ahol van rá szándék. Mo-on se kérdezték meg a zembereket - egy ilyan vitában ugyanis nagyon hamar kiderülne, hogy kérdés-e a kérdés.
(Tudtommal a legjelentősebb ilyen vita Írországban volt, ami után engedélyezték az abortuszt.)
Természetesen vállalati döntéseknél ez így nem alkalmazható - de az igen, hogy egy előterjesztésben szerepeljenek pro/kontra érvek, vagy pl. amikor korábban önálló vállalatokból megalakult a MOL, akkor az ellenérdekelt felek közt volt moderáció (versen y a forrásokért, vevő-eladói viszony köztük, stb.)
Geo_ 2019.12.22 10:20:43
@Bognár Attila: alapvetően a mai, hazai helyzetről írsz - a poszt egyfajta deliberatív módszer, mely szerintem nagyon jó kiegészítő eszköz lehet.

A hazai viszonyokról: a 2/3 kialakulása egy baleset, amire az "alapító atyák" 1989-ben nem is gondoltak, vagyis arra, hogy egy párt önmagában képes lehet ezt elérni. Ezért fontos lenne az arányosabb (vagy akár teljesen arányos) választási rendszer - majd a törvényhozás és az alkotmányozás szétválasztása. (Itt van egy csapda, ugyanis itt van az alaptörvény, melynek alapján ez nem valóstható meg.) A "szétválasztás" eszköze lehet egy második kamara (pl. régiók képviselői), hogy a változás csak egy új ciklusban léphet érvénybe, vagy egy népszavazás...

A parlamenti pártok szerepe a kormánynak adott felhatalmazás - illetve az ellenőrzés. (Most nem nyitnám ki a régi vitánkat az enumeratiról). Nekem nem elvi problémám van a mi "megélhetési" politikusainkkal - hanem gyakorlati, vagyis az, hogy képtelennek tűnnek arra, hogy növelni tudják az ellenzéki tortát - ezen változtathatna a "civil népképviselők" kiválasztása, mert MZP, Pikó, stb. több embert tudnak bevonzani, mint a párt-delegáltak. 22-ben egy választási pártot tudnék elképzelni - illetve addig jól ki kell kutatni, hogy mi hozna többet, pl. 1 v. 2 lista, stb.
 Olyanokkal lehet jót beszélgetni, netán vitatkozni, akik nézete közel áll a mienkhez. Bár az ő „eszmetársai” szívesen minősítenek engem neoliberálisnak – de Köves Alexandra[i] ilyen. Egyrészt sokkal optimistább vagyok nála: az AI, robotizáció terjedésével egyre inkább megközelíthetőnek tartom azt…..
Geo_ 2019.12.15 00:17:14
@Bognár Attila: az FNA-nak (illetve valami olyasminek) van egy sokkal egyszerűbb szükséglete: a hagyományos munka iránti igény erősen csökken. Az összes többi indok - legyen az bármilyen szép elvből születő magyarázat - az széplelgés.
Említetted a szolidaritást: kivel legyek szolidáris - a családtagommal, a nemzetem/országom lakójával vagy az emberiség bármely tagjával? Utaltam rá, hogy mennyire eltérő összegek jelenthetnek létfeltételt. Miért legyek veled szolidáris, hogy fel tudd fűteni a lakásodat 18 fokra - miért nem mész el Afrikába? Valószínűleg nem lehet elszigetelten bevezetni.
Úgyhogy SZVSZ follyanak a kisérletek, próbálkozások - s majd kialakul belőle valami.
Geo_ 2019.12.15 09:33:24
@Bognár Attila: az FNA-nak (illetve valami olyasminek) van egy sokkal egyszerűbb szükséglete: a hagyományos munka iránti igény erősen csökken. Az összes többi indok - legyen az bármilyen szép elvből születő magyarázat - az széplelgés.
Említetted a szolidaritást: kivel legyek szolidáris - a családtagommal, a nemzetem/országom lakójával vagy az emberiség bármely tagjával? Utaltam rá, hogy mennyire eltérő összegek jelenthetnek létfeltételt. Miért legyek veled szolidáris, hogy fel tudd fűteni a lakásodat 18 fokra - miért nem mész el Afrikába? Valószínűleg nem lehet elszigetelten bevezetni.
Úgyhogy SZVSZ follyanak a kisérletek, próbálkozások - s majd kialakul belőle valami.
Geo_ 2019.12.16 21:26:35
@Ludescher Ottó: köszönöm a reagálást

A posztban említem, hogy nem is akarok mindenről részletesen írni - mert nagyon sok mindenről már írtam korábban. Ha nem itt, akkor a szazad21.blog.hu - n. Csak példaként az AI kézbentarthatóságáról: szazad21.blog.hu/2017/03/31/mesterseges_intelligencia_csodalatos_lehetosegek

Ugyancsak írtam már arról, hogy mi kell ahhoz, hogy érvényesüljön az, boldogságunkat ne a fogyasztásra alapozzuk. A poszt vége szól erről, az edukációról : szazad21.blog.hu/2017/01/14/elet_a_matrixban_az_embereket_lelovik_ugye

"de ez csak amiatt van, mert a természeti erőforrások egyre nehezebben elérhetőek" - ez ma még kevésbé érvényesül - inkább arról van szó, hogy (a fejlett világban) egyre kevesebb emberi munkaerőre és fizikai létezésre van szükség, másrészt a növekedésben sokkal nagyobb a fejlesztés, fejlődés szerepe (sokkal többet tudnak a mai autók, telefonok, stb), mint amit valaha el tudtunk volna képzelni, s talán az a legfontosabb, hogy minél fejlettebb egy gazdaság, annál nehezebb magasabb NÖVEKEDÉSi száztalékot elérni.
A környezeti korlátokkal - de a jövőre vonatkoztatva - egyetértek.
        Nem. ..
Geo_ 2019.11.10 16:36:07
@jotunder: mint óballer, nem is annyira a nyomulást magát - hanem a módját nem tudom felfogni... Mert egyrészt "természetes", hogy az embereik kerülnek pozíciókba, bizottságokba, ezzel is tehermentesítve a párt fizetési listáját - de legalább némi fiatalítás látszódna... S ha már Czeglédy - legalább fel tudnának mutatni 3 bekért ajánlatot... De Őszöd óta nem működik a PR-juk...
         Frank Richards, a Forradalmi Kommunista Párt elnöke, az IRA nevű terrorszervezet támogatója, ma Orbán Viktor egyik ideológusa Frank Furedi néven. Éppen most írt róla a Mandiner nevű rezsimlap.  Amikor az IRA gyerekeket gyilkolt, az RCP közleményt adott ki arról, hogy minden eszköz…..
Geo_ 2019.11.02 16:32:56
@jotunder: igen, a FB-on már olvastam - de Kun Miklós esete ismertebb :-)
        Orbán Viktor főideológusa Békés Márton a komprádor-értelmiség elleni kemény fellépést, leánykori nevén pogromot javasolt az 1943-as nemzetiszocialista szárszói beszéd szellemében. Nemrég a rezsimszolgák ütemes tapsa közepette avatták a Párt ideológiai lapjának főmunkatársának. Békés a…..
Geo_ 2019.10.29 23:56:10
@21. század: pardon