Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geo_

369 bejegyzést írt és 1842 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Nem. ..
Geo_ 2019.11.10 16:36:07
@jotunder: mint óballer, nem is annyira a nyomulást magát - hanem a módját nem tudom felfogni... Mert egyrészt "természetes", hogy az embereik kerülnek pozíciókba, bizottságokba, ezzel is tehermentesítve a párt fizetési listáját - de legalább némi fiatalítás látszódna... S ha már Czeglédy - legalább fel tudnának mutatni 3 bekért ajánlatot... De Őszöd óta nem működik a PR-juk...
         Frank Richards, a Forradalmi Kommunista Párt elnöke, az IRA nevű terrorszervezet támogatója, ma Orbán Viktor egyik ideológusa Frank Furedi néven. Éppen most írt róla a Mandiner nevű rezsimlap.  Amikor az IRA gyerekeket gyilkolt, az RCP közleményt adott ki arról, hogy minden eszköz…..
Geo_ 2019.11.02 16:32:56
@jotunder: igen, a FB-on már olvastam - de Kun Miklós esete ismertebb :-)
        Orbán Viktor főideológusa Békés Márton a komprádor-értelmiség elleni kemény fellépést, leánykori nevén pogromot javasolt az 1943-as nemzetiszocialista szárszói beszéd szellemében. Nemrég a rezsimszolgák ütemes tapsa közepette avatták a Párt ideológiai lapjának főmunkatársának. Békés a…..
Geo_ 2019.10.29 23:56:10
@21. század: pardon
Geo Vincent, Henri és Gréta 2019.10.09 21:54:31
Több van Gogh poszter is lóg a szobám falán, tán ezért néztem meg egy közepes családi filmecskét, melyben 13 éves kamaszok Rousseau egyik képét használják fel egy előadásukban – melyben az őserdők pusztítása ellen tiltakoznak. Közel 30 éves a film, de ez ugrott be nekem:..
Geo_ 2019.10.11 22:46:48
@Pásztörperc: sokkal keményebbre számítottam (megalkuvó, áruló, stb :-) )

Jól értem-e: ha regenerálódik az ózonpajzs, akkor növekszik az üvegház-hatás?

Ha a legfontosabb üv.ház hatású gáz a vízgőz - lehet-e, érdemes-e csökkenteni annak a mennyiségét?

Arról fogalmam sincs, hogy a biogazdálkodás/önellátó gazdálkodás mit is jelenthne az össz élelmiszer igény szempontjából, hányad részét tudná lefedni - eddig nem sikerült erre választ kapnom a hívőktől. (De lehet, hogy sokkal inkább vmiféle mém-ről van szó.)

Nem véletlen, hogy az externáliák "internalizálását" tartanám szükségesnek - ez kiütné a pálmaolajat és a biomassza erőműveket, bio-üzemanyagokat.

Ebben a listában a carbon kibocsátás csökkentési lehetőségeit taglalják - www.drawdown.org/solutions-summary-by-rank - s bizony, ebben vannak a fenti kategóriába könnyen átcsúszó megoldások is, ami gyengíti azt az álláspontomat, hogy nem túl nagy a veszélye annak, ha a CO2-re lövünk.
Geo_ 2019.10.15 00:15:33
@Pásztörperc: érzékeny egy szervezet ez a Gaia...

Thx!!!

(De egyre kevésbé tudom, hogyan lehetne optimalizálni a tök ellentmondó szcenáriókat, ill. mik a gyakorlati esélyek.)
Geo_ 2019.10.15 10:40:02
@Pásztörperc: ez nem teljesíti a gyakorlati esély kritériumot

Ami miatt nem tudom kárhoztatni GT-et, az az, amit tudományos konszenzusnak mondanak.
De óriási az eltérés az előrejelzésekben is - pl. a kiváltó okoktól függetlenül is hogyan alakul a hőmérséklet, a tengerszint - s hogy ezeknek mi a következménye, mire kell felkészülni.
Az is kérdés, hogy a CO2-re való lövés ugyanakkor mit hoz a környezetvédelemben.
Valóban nettó hazaáruló, aki az € bevezetése mellett érvel? Schiffer András megkérdezte erről a devizahiteleseket is?..
Első reakciós (elsőreakciós) piaci kommentelők dühödten utasítják el a Thunberg-jelenséget, nem mellesleg egy platformra kerülve az etnicista politikai érdekek képviselőivel, köztük politikai és gazdasági bűnözők garmadával. Pedig Thunberg és a klímaaktivisták a globalizáció új (megújuló) forrását…..
Geo_ 2019.09.21 09:15:14
!!!
Egy kicsit más megközelítésben, támogatólag:

Kedves ismerősöm, kit foglalkoztat a "közjó" elvont-, a fenntarthatóság meglehetősen aktuális témája:

ismersz valamilyen összevetést arról, hogy milye kára/haszna lehet annak, ha a klímavédelemre, így a CO2-re lövünk - s mi rakható a mérleg másik serpenyőjébe?

1. A klímaváltozást megállítani nem lehet - a legelszántabb környezet- és klímavédők, kiknek van szakmai hátterük, ők is "csak" azt mondják, hogy a hatását lehet csökkenteni. Aki a megállítást hiszi, az "elfelejtkezik" arról, hogy erre azért fel kell készülni.
A CO2-re lövés sok pazarlással jár/járhat - pl. rossz szubvenciók a "zöld" energiákra (energiafű, stb.). (Attól nem félek, hogy annyira lecsökkenne a CO2 kibocsátás, hogy veszélyeztetné a biológiai egyensúlyt - ezen lenne a legkönnyebb változtatni, bár az tudható, hogy minden ökológiai változásnak nagyon hosszú a reakcióideje.)

2. A másik oldalon azt találom, hogy - szerencsére - a klímaharc összekeveredik a környezetvédelemmel, az ember túlzott terület-foglalásával, az energia, élelem, anyagok túlzott felhasználásával, stb. Pikettyn és Dani Rodrik mellett felhívják figyelmet a gazdasági, társadalmi anomáliákra is. Ösztönzően hatnak a kutatásokra, fejlesztésekre, érzékenyítik az embereket egy valós problémára.

S nekem úgy tűnik, hogy nagyon kevesen látják a téma összetettségét. Példának - ugyanabból a forrásból - 2 cikk.
https://index.hu/…/trump_kormanyzat_klima_kutatok_elhallga…/

https://index.hu/…/kizoldul_a_fold_klimavaltozas_novenyek_…/

S persze, ajánlom az összefoglalómat is:
geo1.blog.hu/2019/08/16/neolib_bolsi_a_kornyezetrol
          Ha valaki azt hiszi, hogy most majd jól nekimegyek Tamás Gáspár Miklósnak, akkor téved. TGM az egyik legbecsületesebb magyar publicista, olyan műveltséggel, amit én már túlzásnak tartok. Igen, ő erősen baloldali, én meg  nem, mondjuk más sem vagyok, de ez teljesen érdektelen. Eszembe…..
Geo_ 2019.09.20 17:03:35
@jotunder: ennek a határkerítésnek nincs gyakorlati értelme a migráció szempontjából, a lelki hadviselés része. Ésszerű dolog volt az építés idején ezt ellenezni - s ésszerűtlen lenne ezt ma politikai célként kitűzni: @Miki Telepi: felesleges öngyilkosság lenne. (Van ilyen: attól, hogy nem akarom lebontani - nem azt jelenti, hogy jónak, szükségesnek látom).

Abban feltétlen igazad van, hogy Európa nem engedheti meg a mindenfajta korlátozás nélküli bevándorlást - ezt az 1.6. pontban igyekszem kifejteni geo1.blog.hu/2019/08/16/neolib_bolsi_a_kornyezetrol
Egyvilág - Fórum Egyenlőtlenség 2019.09.12 14:35:22
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   Az egyenlőtlenségek jelentése, mértéke és…..
Geo_ 2019.09.12 15:48:15
Jó kis összefoglaló - a téma pedig olyan, hogy nehéz vele mit kezdeni, bár érezni azért érezzük

A poszt első része:
geo1.blog.hu/9999/12/31/neolib_komcsi_a_tarsadalom_fenntarthatosagarol

Ebből egy bekezdés:

Arról sincsenek megbízható adataink, hogy valójában mekkora az az egyenlőtlenség, melyet elviselnek egy adott társadalomban. Az egyenlőtlenség mérésére szolgál a GINI mutató, mely azt fejezi ki, hogy a társadalom felső és alsóbb rétegei közt mekkora a vagyoni különbség, s azt mondjuk, ez az érték minél kisebb, annál igazságosabb, méltányosság egy adott társadalom. Ez logikus – ugyanakkor nem magyaráz meg mindent: a példaképnek tartott Svédországban ez a mutató nem tér el jelentősen a magyartól – viszont ott a legalsóbb rétegek számára is ez olyan magas életnívót, szociális ellátást tud biztosítani, melyről mi csak álmodhatunk.
Geo_ 2019.09.12 20:25:06
@Szalay Miklós: Talán érdekes lehet, bár azért off. Mivel magam nem vagyok a téma szakértője, szociológusokat, a közgazdasági irodalomban igencsak jártasokat kérdeztem - s arra jöttem rá, hogy nem igazán lehet kvantifikálni az egyenlőtlenség káros mértékét.

off

Őszintén köszönöm Balázs Krémernek, hogy véleményt mondott a posztomról, engedélyével nyilvánosá is teszem...
Gyuri! Ez egy jó nehéz műfaj, és, be kell valljam, nekem nehéz is kezelnem ezt a műfajt. A témának könyvtárnyi nagy irodalma van (amire lényegében nem hivatkozol...), és olykor a konvencionális gondolatokat ismerteted, de máskor - önreflexió nélkül - egy kicsit módosítasz is a konvenciókon, ez az, amit nehéz követni. Mindeközben, hát az bármennyire is jó, hogy a nagy dilemmákat felveted, de azért nem oldod meg azokat. Az egyik az "egyéni érdem/teljesítmény vs. a "társadalmi előnyök" problémája. Ahol, jogos az a kritikai felvetés, hogy a siker/vagyon/pénz és a "merit" viszonya a hagyományos "konzervatív" politikai gondolkodásban tautológia: a siker/vagyon alapja az egyéni merit, de, az az érdem/teljesítmény/merit - ami sikerhez, pénzhez, vagyonhoz vezet. Az egy régi gondolat, hogy ennek vannak társadalmi meghatározottságai - de e meghatározottságok nemcsak a mindenféle öröklésben,vannak, hanem, pl olyan társadalmi/hatalmi viszonyokban is, hogy mit ismer el a társadalom/a hatalom érdemnek, teljesítménynek. (Mondjuk, erről a legtöbbet az iskolaszociológia mesél: az az átadandó tudás/műveltség eszmény, ami a hatalmi status quo fennmaradását szolgálja...) A másik, talán még nagyobb ilyen nagy dilemma, az a másoktól független "szabad individuum" és annak a hálózatba bekapcsolódott természete között feszül. Itt is "felmondod" a hálózatos ideákat, de Te sem válaszolsz arra (amire a hálózatosok sem tudnak válaszolni, mintha nem is érdekelné őket...), hogy ti. mitől épp olyanok a hálózatok, amilyenek; hogy mi formálja a hálózatokat olyanná, amilyenek.
Mindezek tükrében tényleg zavarba ejtő az, hogy kinek szántad, mi is a funkciója a szövegnek. Amivel kapcsolatban az a zavarodottságomnak az oka, hogy ez egy jó kis blog-szöveg, csak éppen, arra, amire válaszokat keres, arra nem lehet választ találni ebben a műfajban....Amiben nem lehet érvelni, vitázni, hivatkozni - ami egy kicsit olyan "megmondóemberes", kinyilatkoztatós műfaj...

Reagálásom:
A téma valódi szakértőjét természetes, hogy zavarja az elnagyolás, s nem nehéz a szavaiból kiolvasni a szelíd, barátságos "helyretételt".
Ez feltétlenül jogos - nem vagyok szakértője sem a gazdaságnak, társadalomnak, kultúrának, környezetnek... De éppen a szakértőket olvasgatva jött (a nem igazán eredeti) felismerés, hogy ezek a tényezők egymással összefüggenek - s valamit mondania kell az egyes "területeknek" a másik számára.
Másrészt a melóm során azt szoktam meg, hogy viszonylag egyszerű, érthető konklúziókat kell levonni ahhoz, hogy valami emészthető legyen mások számára.
Elfogadva a kritikát, helyretételt, néhány reflexió:
1. Tán nem hangsúlyoztam eléggé, hogy azért tartom fontosnak az _edukáció_ fogalmát, mert a család, iskola, a társadalom egésze "állítja" be azt, hogy mit tartsunk fontosnak, értéknek - s meggyőződésem, hogy ez alapján a mentalitásunk is változtatható. Egy adott kultúra, attitüd megváltoztatása VISZONYLAG egyszerű egy cég életében - de sokkal nehezebb egy ország, vagy egy még nagyobb perspektívában. Abban nem várható egyetértés, hogy ugyanzt mondja egy konzervatív, szocialista, liberális, zöld, vagy hogy a keresttények, muszlimok, buddhisták, stb. ugyanúgy lássák a világot - de keresni kell valami közöset...
2. A hálózatelmélet "kedvencem". Valóban nem tudom, hogy miért működik úgy-ahogy, pl. mi az oka, hogy a rendszerek egyrészt egyre nagyobb és erősebb hálózatok irányába fejlődnek, de ezzel el is vesztik a rugalmasságukat, stb, stb: de a dolog úgy tűnik, hogy működik, s nagyon sok minden ábrázolható, magyarázható vele.
on
      "Személyes véleményem, hogy az ok elég nyilvánvaló: azért lett európai probléma, mert Európa megvívott saját magán belül két kegyetlen polgárháborút. Ezeket az iskolában világháborúnak nevezik,"  (Orbán Viktor)       Adolf Hitler polgárháborút indított Lengyelország ellen. Aha. Az…..
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült a politikatudomány területén folytatott kiváló kutatói és elhivatott oktatói munkája, valamint a magyar politikai kultúra fejlesztésében betöltött szerepe elismeréseként dr. Csizmadia Ervin politológus, a Magyar Tudományos…..
Geo_ 2019.09.01 18:54:30
@jotunder: Nagyon sok külföldi szakiradalmat olvas, s ezeket a hazai viszonyokra is értelmezni akarja.
Izgalmas területe a történelmi-kultúrális hagyományok vizsgálata - de hogy ezt determinisztikusnak tartja, az u.olyan hiba, mint ahogy pl. Kis János ezt szinte negligálja
 Egyenlőtlenség, kapcsolatok, demokrácia… Egy társadalmat akkor tekinthetünk fenntarthatónak, ha ehhez léteznek gazdasági alapok, összetartja a kultúra, s alkalmazkodni képes a környezetéhez. Más megközelítésben: ha létezik kohézió, egymás iránti szolidaritás és bizalom, a társadalmat méltányos,…..
Geo_ 2019.08.16 17:06:34
@littke: írtad: mert csak így képesek gyorsan és eredményesen fejlődni...
Geo_ 2019.08.18 23:21:17
@littke: most már csak Bulgária nem hagyott le minket..
Kína, Vietnam: volt honnan fejlődni - egy főre Kína még igencsak hátul van...
Geo_ 2019.08.19 08:07:48
@littke: ahogy gondolod...
Pedig van több példa a régióban arra, hogy újonnan csatlakozott országok bővíteni tudták a hozzájárulásukat az uniós termeléshez. 2004-hez képest Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia is érdemben meg tudta növelni a részesedését az EU-28-ak GDP termelésében. Bulgária, Horvátország és Szlovénia azonban Magyarországhoz hasonlóan nem tudott előre lépni.
g7.hu/kozelet/20180511/magyarorszag-a-csatlakozas-ota-nem-tudta-novelni-reszesedeset-az-unios-gdp-termelesben/
Geo Neolib bolsi - a környezetről 2019.08.16 05:06:00
    Előzmények: https://geo1.blog.hu/2019/08/12/egy_neolibsi-komcsi_feljegyzeseihttps://geo1.blog.hu/9999/12/31/neolib_komcsi_a_tarsadalom_fenntarthatosagarol https://geo1.blog.hu/2019/08/14/neolib_komcsi_a_kulturarol..
Geo_ 2019.08.18 15:57:58
@littke: végre, valamiben egyetértünk - s ez a klíma. (Én még annyival tovább mennék, hogy minden bizonnyal az emberi tevékenység gyorsítja a változást.)

Szándékosan tettem ide a migrációt - nekem ez is jelzi, hogy a 4 téma mennyire összefügg. Pl. mielőtt lázadtak volna Assad ellen Szíriában, egy 3 éves aszályos időszak volt...
Geo Neolib komcsi - a kultúráról 2019.08.15 08:54:15
1.   Kultúra   Nyelv, szuverenitás és szubszidiaritás. Előzmények: https://geo1.blog.hu/2019/08/12/egy_neolibsi-komcsi_feljegyzeseihttps://geo1.blog.hu/9999/12/31/neolib_komcsi_a_tarsadalom_fenntarthatosagarol..
Geo_ 2019.08.16 11:28:12
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ja. Károlyi, aki szembeszállt, az nemzetvesztő, Horthy viszont nemzetmentő - csak ezt tedd hozzá
Geo_ 2019.08.16 11:30:03
@chrisred: ha egyszer mindkét dolog többségben volt - akkor biza...
Geo_ 2019.08.16 16:13:12
@Kovacs Nocraft Jozsefne: valami másra feleltél. Az egész Horthy-rendszer identitás-alapja volt, hogy Károlyi miatt volt Trianon, de majd ők "NEM, NEM SOHA!"
Közjónak azt tekintsük, ha biztosítható a gazdaság, társadalom (katt!), kultúra (katt!) és a környezet (katt!) hosszú távú fenntarthatósága.Hogy bukik a hód a víz alá: sima, szinte észrevétlen mozdulattal vagy fröcskölve, erős farkcsapással? …..
A szerző a magyar etnonacionalista rezsim legszínvonalasabb propagandistája. Könyve, a Fordul a szél összefoglalója egy feltörekvő (és korábban már többször leszerepelt) alapvetésnek. A XVIII. század vége óta halmozódó szélsőbalos és szélsőjobbos motivumok összeválogatásából és az elmaradottabb…..
Geo_ 2019.07.22 18:22:34
@neoteny: úgy jelenthet válságot, hogy az a legerősebb országban tört ki, s onnan fertőzte meg a világot (s egy alapvetően pénzügyi eredetű válság)

Az, hogy a középosztály helyzete/érzete romlott, az pedig a globális átrendeződésből ered
Geo_ 2019.07.22 19:15:19
@neoteny: hogyne jelentene :-)

Nem a fogyasztás egyre globálisabb gyakorlata okozta a 2018-as válságot. De a globalizáció miatt üthetett mindenhol.
Mindenekelőtt, gratulálok Karácsony Gergőnek az előválasztás megnyeréséhez.  Nem voltam benne biztos, hogy nyerni fog. Az MSZP és a P is rossz állapotban vannak, Gergőt eléggé kóstolgatta a média és a DK is. Kezdett az a hangulat is kialakulni, hogy Kálmán Olga erősebb jelölt, legalábbis az…..
Ugye, lezajlott Budapesten egy előválasztás, amely a magyar demokrácia szebb napjait idézi. Hogy miért? Azért, mert egy több körös választással megválasztott vezető nagyobb legitimitással bír, és persze ez redukálja az esetleges csalást szervezők esélyeit, valamint esélyt ad azoknak, akik a második…..
Geo_ 2019.06.30 09:19:40
@uniót erdéllyel: már megint mellébeszélsz. Egyrészt én nem diktatúráról beszélek, hanem maffia-államról, kívülről korlátozott autokráciáról.
De ha 2/3-ot lehetett szerezni a korábbi választási rendszerben, akkor miért is kellett azt módosítani? 3:)
Geo_ 2019.07.01 20:55:22
@eßemfaßom meg áll: valami komoly kérdést?

Kárhoztathatod, hogy átalakították az önkormányzati rendszert - de ez nem elég magyarázat, hogy tetű módra teljesen átszabták a parlamenti választásokat.
Geo_ 2019.07.02 10:40:59
@eßemfaßom meg áll:
Még hogy nincsenek konkrétumaim? Leírtam: a tetvek aktuális céljaik szerint keverik az erkölcsi, politikai, jogi érveket. A legegyszerűbb persze az lenne, ha bevallanák, hogy itt az történik, amit az autokrata Viktátor akar, a hívek mindent benyelnek, a többieknek pedig kuss. De nem, mindig valami érv kell hülyítésnek. Nézzük a választási rendszert: összejött a 2/3, de ez nem elég, be is kell bizosítani. Ehhez a tetvek többségét kellett biztosítani az AB-ben, így a ¾-es szabályt 2/3-os többséggel ki lehetett dobni, mindenhova saját embert kellett ültetni (ki ne emlékezne a nagyszerű Schmitt Pálra, akivel az amúgy korábban Fidesz-jelölt Sólyom Lászlót kellett lecserélni), majd jöhetett a választási törvény. Aránytalanabb lett? De hisz a briteknél… Gerrymandering? Ugyan, eleve USA-ból származó kifejezés… Egyfordulós, hogy az ellenzék ne tudjon korrigálni a 2. fordulóban? Ugyan, számos helyen csak 1 forduló van… Ezt bevenni – gyomor kell hozzá.
Vagy egy példa a jogállamiság értelmezésére. Talán elég konkrét a példa, de így érthetőbb tán: hozok egy törvényt az internetes névhasználat követelményeiről. Ebben leírom, hogy csak olyan nickekket lehet használni, melyek egyértelműek, így különösen tiltott azonos alakú, de teljesen eltérő értelmet is hordozható szavak használata. S ugyancsak tiltott nemi szervekre utaló kifejezések, szavak használata. Szó sincs róla, hogy ez ellened irányulva, kikérem magamnak ezt az inszinuációt!!! Nálunk a törvényeket mindenkinek be kell tartania!!! S ha netán ezt elvinnéd az AB-ig, akkor közvetlenül beleírnám az alaptörvénybe… Így azután kénytelen lennék letiltani téged. Azután ha megváltoztatod a nickedet, mondjuk, „intellektustnemhasználófidesztrollvagyokdeszeretem a szexet” – akkor egyszerűen nem bírálom el.
Nos, elég konkrét voltam?
A politikustól elvárjuk, hogy okos, minden hájjal megkent, kemény tárgyalófél legyen, ugyanakkor talpig becsületes is, ami enyhén szólva kissé ellentmondásosnak tűnik. A politika világa ráadásul egy olyan közeg, amelynek a működésmódját a legtöbben nem nagyon ismerjük és a saját magunk módján…..
Geo_ 2019.06.28 19:49:13
@uniót erdéllyel: keresztényellenes szocialisták az új baloldal, nemzetellenes (neo) liberáliso

Fenét.

A 19. századi nacionalizmus az a emzethez tartozók egyesítése/egyenlősítése volt - ld. jobbágyfelszabadítás, törvény előtti egyenlőség, stb.

De nem ezért említettem Kossuthot...

A bibi ott van, hogy ma az egész emberiséget kellene egyesíteni.
Geo_ 2019.06.29 12:20:08
@Wildhunt: igaz, hiszen csak a proletárokat nem lehet egyesíteni :-)
Geo_ 2019.06.29 12:23:55
@uniót erdéllyel: mi a nemzet? S nagyon nem figyeszelsz, hogy mi az erdeti felvetés - ezt hívják trollkodásnak. Ezért egyszerűen csak azt mondom, hogy hülyeségeket beszélsz - olyanokat nevezel keresztényellenesnek, akik közt sok a keresztény - de mondjuk másként látják az állam és az egyház viszonyát.

Maradj csak a csuhások, térdre, imához-nál :-) :-)
Özv. Ungárné angolul adott interjút a Gateway Pundit nevű trumpista oldalnak. Az özvegy  milliárdosné mesélt arról, hogy mindig is jól érezte magát az anyaszerepben, máig felnéz a néhai férjére, sőt mostani tetteit is az egykori médiamilliárdos szellemi útmutatásai vezérlik, melyek Orbán Viktor…..
Geo_ 2019.06.17 11:00:35
3:)
Sok tekintetben tacitusi  időket élünk, ebben igaza van Tamás Gáspár Miklósnak. Cicerói és sallustiusi időket élünk. Aki teheti, olvassa ezeket a szerzőket, egyszerre megrendítő és egyúttal vigasztaló olvasmányok. Kétezer év távolából is ismerősek egy olyan kor történetei, amelyben a legfontosabb…..
Szinte egy időben olvastam a Bajnai kormányról szóló Frontsebészet és a Horn 4 évéről szóló Azok a koalíciós évek c könyveket. Hogy teljes legyen a szál, ide kell fűzni Németh Miklóst is. Három miniszterelnök, akik pozitív módon „beírták a nevüket” a magyar történelembe – s akik regnálása után…..
        Mondhatnám, hogy semmi bajom a Mércével és általában a mércizmussal, Alexandria Ocasio-Cortez-től a brit egyetemi diákszövetségig, de ez nem lenne egészen igaz.        Egy Kapelner Zsolt nevű CEU-doktorandusz (ja, ez most egy ilyen poszt) elmagyarázza Oakeshottot, világforradalomra hív az…..
Geo_ 2019.06.11 17:33:20
@jotunder: bocs, én voltam...
Geo_ 2019.06.11 18:29:50
@jotunder: nem is neked gondoltam a feladatot :-)
Ahogy egy kedves barátom -- egyébként elmélyült társadalomeméleti szerző -- említi, az emberiség átalakulása a társadalom, a közösség (különböző halmazai) és az egyén folyamatosan változó relációjában történik, és hogy mikor melyik válik meghatározóvá, nagyban befolyásolja a percepcióinkat és…..
Geo_ 2019.06.03 09:59:56
@neoteny: Írd oda: "szerintem" - s akkor nem izmozásnak, kekeckedésnek veszem. (Mert ebben nyugodtan elkönyvelheted, hogy nyertél - de ha neked semmit sem mond, esetleg az is lehet, hogy nem nálam van a baj.)

Pá!
Geo_ 2019.06.03 18:36:59
@neoteny: Már miért lenne idealizált?
Geo_ 2019.06.03 22:35:17
@Janossz: a 4 tényező fenntarthatósága, ráadásul hosszú távon is - szerintem - pont azt jelenti, hogy mivel a dolgok állandóan változnak, folyamatosan figyelni kell rájuk.