Regisztráció Blogot indítok
Adatok
boribori

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány mohósága féktelen. Egészen mostanáig mégis reméltük, hogy a civil szférát, társadalmi szervezeteket, a kultúra, a művészet érdekképviseleti szervezeteit nem éri el. Hittük, odáig nem fajulhat a diktatúra a harmadik évezred Magyarországában,…..
boribori 2011.03.25 23:49:16
@matyesz007: művészeti rendszerváltás - ez szép. Az "állami pénzből élő művészek" meg lesznek váltva vagy meg lesznek rendszerezve? Egek, belegondoltál abba, mivel értesz Te egyet? Ennyi rossz indulattal nem lehet semmihez hozzászólni, hozzákezdeni. ÉN vagyok az Út, az Igazság... ne játsszunk Istent. Ha javítani akarsz, ennél több alázat, értelem és nyitottság kéne.
boribori 2011.03.26 00:12:57
@salamander: az jó, hogy itt kibeszéled magad - ennyi sötét démonnal a lelkedben és ennyi ostobasággal a fejedben ne menj lefeküdni - a sötét szoba rosszat tehet amúgy is zaklatott kedélyednek.
boribori 2011.03.26 14:28:51
@matyesz007: van gond bőven, lenne mit javítani. A változtatást viszont nem így, és főként nem fölüről, nem olyan "forradalmi" hevülettel kellene véghezvinni, ahogy ez most történik. A művésztársadalom érzékeny, talán kívülről nézve kissé nehéz és nehézkes emberekből áll - de a fejük fölött nem lehet sem nekik jót tenni, sem pedig a magyar művészeti élet intézményeit méltóvá tenni azokhoz az alkotásokhoz és alkotókhoz, akik ebben a hazában világszínvonalat hoznak létre. Kérlek, ne nevess a "kuporgatott nyugdíjacskákon" - az a kis pénz igenis sokat számít, ebből élnek ugyanis sokan, nagyon sokan. Nem játék ez. A balos/jobbos megkülönböztetésnek pedig értelme nincs akkor, ha valami jót szeretnénk, ez csak konfliktusokat gerjeszt. Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy ne a címkéket nézzem, hanem a tényeket és ilyenféle népboldogító vihart láttam már. Kérlek, húzd ki a fejed a lyukból és hasznád azt a tudást, amit a műgyűjtés kapcsán megszerezhettél. Normális ember nem szurkol a magyar kormány ellen, mint ahogy én sem, sőt elvárom, a tisztességes kormányzati intézkedéseket. Ezek nem ilyenek.
„Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." Lázár János különös okfejtése már ma estére ellenzéki össztüzet és komoly médiafigyelmet kapott – s feltehetően ez csak a kezdet. Sok…..
Harcias – Orbán Viktor strasbourgi fellépése kapcsán ezt a jelzőt olvashattuk talán a legtöbbször a másnapi kommentárokban. Igaza van a Véleményvezér okos írásának: ez a performance elsősorban belpolitikai célokat szolgált, Magyarországra üzent. Ezért, de akár ettől…..
boribori 2011.01.23 00:22:46
Orbán konfliktusos személyiség és nemcsak keresi, hanem teremti is a nézeteltéréseket. Mondanám, hogy erőből akar megoldani mindnet, de ezzel éppen azt mutatja, hogy az erejében bizonytalan. Ennél nagyobb baj, hogy az országot a teljes szellemi bezártság felé irányítja, arra törkeszik, hogy minden fekete-fehér legyen, maradjon a külföld gyanús, idegen és távoli, mi pedig minden kívülrő jövő impulzust gyanakvással szemléljünk, összeesküvést orrontsunk. Még most sem az a téma, mennyit veszített a magyar EU elnökség azzal, ahogy OV viselte magát, hanem azt kutatják sokan, ki informálhatta a külföldieket, ki lázít, ki az ellenség. Mo-t bántják, halljuk, ugyan, ki ne kapná fel erre a fejét és gyanakodna, hogy hátha mégiscsak van ebben valami... Mert ugye ezek ott mit tudhatnak mirólunk? A legrosszabb indulatokra épít a mi kormányzatunk, hergel, ahelyett, hogy békítene. Sokaknak lehet az az érzésük, hogy most megmentik a hazát, új forradalmat csinálnak és ezért minden ár megéri - van mi ellen tenni bőven, de nem így. Mindenki ellenség, aki a hatalom döntéseit kritikával illeti? Miközben a médiatörvény tartalma (is) ezer sebtől vérzik, a törvényesség, az intézmények sorra leépülnek. De nekünk ezt szabad, ez a küldetésünk, mert nekünk igazunk van, csak nekünk van igazunk:"Holnapra megforgatjuk az egész világot" (fiatalabbaknak:az Internacionálé zárósora)
“Ezt a csatározó politizálást minduntalan a miniszterelnök személyéhez szokták kötni, miszerint egyedül minden tőle függ. Nagyon nem értek egyet ezzel, hisz ezt nem egyedül csinálja. Ehhez az egész vezetői körének hallgatólagos beleegyezése, sőt, lelkesedése és…..
boribori 2011.01.11 12:16:32
@Gunboat Diplomat: a pártpolitika nem szitokszó és nem is úri huncutság per definitonem. A mai magyar politikai és pártopilitikai elit úri huncutságai messze megérdemlik a szitkokat. Nem mondtam, hogy elvetem a pártpolitikát - csupán nem találok a magam számára megfelelő pártot ma Mo-n.
A demokrácia minimumot illetően igenis kell bizonyos konszenzus - és nemcsak a mi gusztusunktól függ, mit értünk bele, hanem a körülöttünk lévő világtól is. Semmiképpen nem statikus dolog, nem valami kiáltvány, ami úgy marad, és nem akadály, amit kerülgetnünk kellene.
Értem én, hohy Neked mi az érdeked és mire van igényed, de ennél azért többféle érdek és nézet, igény létezik. A pluralitás nem valami szépeólgés, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy sokfélék vagyunk. A banán jó. Ödönke nem szereti a banánt. Na, akkor most mi van? Toljuk le a torkán?
boribori 2011.01.11 12:22:32
@Akitlosz: Ez van. Nagyon nem szeretem, hogy kinyilatkoztatásaikat mint valami morális fennséget öntik a nyakunkba. A KNDP helyzete a legkényelmesebb, nyomulnak is rendesen, hatalmi ambícióik mérhetetlenek és töretlenek. Kifejezetten bánt, hogy "értékalapú" politizálásról beszélnek - mintha az érték az ő hitbizományuk lenne.
boribori 2011.01.11 12:30:26
@Akitlosz: Az igaz, hogy a mai politikusoknak nem érdekük, hogy több életképes párt legyen, mert akkor a politika játékterén több konkurenssel kellene megküzdeniük. A rendszerváltozáskor megalkotott struktúra nem kedvez a többpártiságnak. Azok a pártocskák, amelyek most léteznek, aligha életképesek, mert Mo-n a rendszer teljesen egyközpontú: a nyertes mindent visz. Eddig még nem volt olyan parlamentünk, ahol valóságos érdekegyeztetés folyt volna. Az USA nem a legjobb példa: ott a politikának több és más ellenőrzése van, másképpen működik a dolog.
Magam egyébként a civil szféra erősödésétől remélek a legtöbbet - ilyen értelemben a pártok támogatását és a pártaktivitást is szívesebben látnám civil aktivitásnak, mint az államrezon megtestesülésének.
"Váratlan támogatást kapott Orbán" felcímmel, "Rólunk írták" cím alatt, első pillantásra a Fidesz látásmódját jól tükröző cikk jelent meg vasárnap délután a Heti válasz című kormányhű hetilap online kiadásában. A rövid összehasonlító…..
„Senki sem szeret így kezdeni egy elnökséget, de nincs módom ezen változtatni, együtt kell ezzel élni – mondta tegnap Orbán Viktor külföldi újságírók előtt. Nehezen vitatható, hogy a tavaly május végén hivatalba lépett kormány – elsősorban saját politikai…..
Közhely, hogy a mai miniszterelnök erősen paternalista politikus. Hogy a hatalom bebiztosításának és megerősítéseének mindennél magasabb prioritása van számára és hogy eszközeit tekintve tökéletesen cinikus. De szerintem nem volt ez mindig így. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, csalódnia kellett a…..
boribori 2011.01.06 23:38:35
Nem tudom, hogy OV csalódott-e a magyar választókban, de nem is érdekel. Ez az ország nem az ő játékterepe, ahol tetszése szerint tologathat bármit ide-oda, mint valami kirakós játékban. Épp elég baj az, hogy őt apánknak és megváltónkak hiszik sokan - az pedig, hogy ő ebben a szerepben jól érzi magát, éppenséggel teljes alkalmatlanságát bizonyítja arra, hogy egy modern pluralista társadalom politikai vezetője legyen.
A magyar társadalomról egyszerű azt mondani, hogy nem felnőtt (netán teljesen hülye is)- erre ugyan sok példát lehet sorolni, de ezzel így
nem sokra megyünk. Továbbá nem is igaz - már csak ami engem illet: én nem kívánom magamra venni a sommás ítéletet. Aligha segíti a közös bajaink megoldását az, hogy a rendteremtés legfontosabb eleme a központi vezénylet és benne szent pártunk és bölcs vezérünk ellentmondást nem tűrő akarata.
És amiről nem esik szó: a szánalmas sunyítások. Jó államelnökünk "mit sem tud" hivatala botrányairól, a médiatörvény fordításából kimarad ez-az, a közoktatási törvény nemzeti vitája két hét alatt zajlik le úgy, hogy a vitapartnerek nem tudhatnak meg egymás álláspontjáról semmit, a Költségvetési Tanács honlapját törölték, tagjait nem alkalmazhatják állami cégek, neveletlen viselkedés nemzetközi szervezetekkel, átláthatatlan szervezetek és elérhetetlen ügyintézők, kinevezett tökfej pártkatonák ésatöbbi... Morális megújulás...
Körülöttünk gyorsan változik a világ, az eddigi ismeretek, tudások gyorsan átértékelődnek, ami mára a népesség nagy részében gyakorlatilag állandósította a bizonytalanságot. Ennek feloldására mi magyarok azt a választ találtuk, hogy egy olyan pártra…..
boribori 2011.01.02 00:08:27
A magyar választópolgár úgy érezte, itt végre rendnek kell lenni. Bajainkra a hittel, reménnyel és szeretettel felövezett vezér a megoldás.
Azt, hogy miféle bajaink vannak, még úgy nagyjából tudjuk, de hogy ezekre mi a megoldás és főképpen milyen sorrendben, arról igen régóta nem esett szó.
A választások eredménye egy laza mozdulattal a hátsó udvarba száműzte a pluralizmust, füttyszóra tanítja táncolni a demokráciát. Azt, hogy miből élünk meg és hol a helyünk a világban, még nem tudjuk, helyette kivont karddal hitvitát folytatunk és rakjuk már a máglyákat.
Sok a hasonlóság a Kádár-rendszerrel, - de ennél régebbi múltakból is akad bőven.
Legfőképpen az a feltűnő, mekkora katyvasz van azokban a fejekben, amelyeket a hatalom omnipotens és multifunkcionális gondolkodásra kijelölt - a közgondolkodás helyett. Csak egy dolog kristálytiszta: a centralizált hatalom mindenhatósága. Ami érv ezt szolgálja, az jöhet, mindegy, miféle múlt milyen polcáról szedték is le.
A médiatörvény fogalmi apparátusa és rendelkezési metódusa is egy legalább 50 évvel ezelőtti sajtóra épül. Az alkotmány fittyet hány a felvilágosodás nagy európai vívmányának, miszerint az emberi jogok axiomatikusak és mindenféle kötelezettség nélkül az emberhez kötötten léteznek. Az egyház legtekintélyesbb gondolkodói óva intenek Isten és a politika összevegyítésétől, mindhiába. Nyelvészek mondják, a magyar nyelv tisztaságát nem lehet rendeleti úton biztosítani - még annyit sem sikerül elérni, hogy a Köztársasági Elnök honlapja ne hemzsegjen elemi helyesírási hibáktól. A globális gazdaság intézményeit negatívan kommunikálják (a nyugdíjkassza "eltőzsdézte" a pénzt), a lokális gazdaság intézményeinek pedig halvány fogalmuk sincs arról, mi várható (kivéve a házipálinka-kotyvasztóknak, akik legalább rózsaszínben láthatják a jövőt, feltéve, ha gyakran kóstolgatnak).
A kormány legelső lépései a hatalom teljes és mindenre kiterjedő központosítását fontosabbnak tartotta, mint bármimást, például azt, hogy a nagyívű törvények végrehajthatóságán és hatásain bíbelődjék. Csak hódolat illesse, ne bírálat, ez a cél. Kedvenc példám: a Költségvetési Tanács tagjait állami finanszírozású szerv nem foglalkoztathatja elbocsátásuk után.
Kérdezed: ki a hazafi? Biztosan többen vagyunk, mint a Fidesz szavazótábora. Magam őket is ide sorolom, ez fordítva nem feltétlenül van így. Nem először fordulna elő a magyar történelemben, hogy a hazafi a hatalommal szemben kénytelen képviselni hazája érdekeit.
Lehet, hogy nem ússzuk meg a forradalmat?
Az előző bejegyzésben amellett érveltem, hogy nagy valószínűséggel „a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is”. A Fidesz-MSZP világot, abban a…..
boribori 2011.01.01 22:57:36
@jjulie: a Fidesz nemcsak kimérte a lakosság szintjét, hanem erősen dolgozik azon, hogy ez a szint még lejjebb süllyedjen. Hitvita folyik: hiszek-e a Fideszben és prófétának fogadom-e el OV-t. Ha jó intézkedéseket hoznak, ez csakis TŐLÜK eredhet, ha rosszat, majd a hitem korrigálja és jónak fogadom el.
Van ennek egy nagy veszélye: az agyatlan tömeg könnyen válik irányíthatatlanná.
A legjobb, ami kijöhet ebből, hogy a magyar választópolgár tisztázza a viszonyát a pártokhoz. Nem patriarchális viszonyt alakít ki, hanem pragmatikusat.
A legrosszabb az, hogy alattvalói létformák és életstratégiák erősödnek meg.

Az én állampolgári figyelmemet folymatosan a kéklő horizontra irányítják, miközben a hatalom aprólékosan bebiztosítja saját pozícióit. Nem lehetne fordítva?
Alkotmányossági vétók száma: nulla. Politikai vétók száma: nulla. Schmitt Pál államfő a hivatalba lépése óta elfogadott közel száz darab törvény egyike esetében sem érezte fontosnak, hogy éljen bármelyik alkotmányos lehetőségével: elküldje az alkotmánybíróságnak…..
boribori 2010.12.31 01:45:56
@vinczej: a cikk sokkal rosszabb, mint egy szerecsenmosdatás. A törvények relativizálása. Írt ugyan a hatóság egy számonkérő levelet, de az nem is komoly, hiszen nem büntették meg a rádiót. A rádió sem komoly, zugrádió, senki sem hallgatja. Az ügy sem komoly, minek a port verni körülötte.
De akkor miért írt a hatóság? Az sem komoly, amit írt, és a hatóság sem? Esetleg a törvény sem?
Én, magyar állampolgár, kapok jogot arra, hogy úgy értelmezzem a hatósági működést, ahogy Stumpf teszi - azaz, ahogy tetszik?
Régen látott össztűz zúdult ma az Európai Unió országaiból az Orbán-kormányra. A német lapok többek között vezérelvű országról értekeztek, a luxemburgi külügyminiszter a belarusz diktátorhoz hasonlította a magyar kormányfőt, Angela Merkel pedig az egyik szóvivőjével…..
boribori 2010.12.22 23:20:28
@török gábor: bocs, és még valami: a regisztráció. A médiaszolgáltatónak regisztráltatnia kell magát, beleértve az összes tartalmat (pl. blogokat is)- ez eddig rendben is volna, viszont ettől a perctől kezdve vonatkozik rá a törvény minden passzusa + a későbbi rendeletek is. A politikával kapcsolatos írások ezek után vagy átcsúsznak a teljesen magánszférába vagy pedig bármikor kellemetlen helyzetbe kerülhetnek. De még a főzőblogok is, ha túlságosan paprikásak :))
boribori 2010.12.22 23:31:47
@aszekelyek: ha a törvény jó volna, nem lehetne magyarázgatni se félreérteni. A törvény szövege kibúvók és önkényes értelmezések garmadáját teszi lehetővé. A híresztelések jelentős része abból fakad, hogy az alkalmazók végiggondolják, mi vonatkozik rájuk és levonják a saját következtetéseiket - lehet, hogy nem jól, de a törvényből ez egyenlőre így látszik
boribori 2010.12.22 23:44:56
@aszekelyek: akkor fogjuk látni, ha működik. De mégegyszer: egy normális törvényt nem lehet önkényesen értelmezni. Ha egyértelmű, akkor csak kötözködni lehet vele. Nem tartom helyesnek, hogy egy nagyon szűk grémium határozza meg, mi a jó és mi nem. Ez és a nagyon hanyag meghatározások, fogalomhasználat kevés derűt vetít előre. (és akkor a tartalmáról még nem is szóltam...)
Nem értem, most akkor ő nem olyan, mint a mi politikusaink – mondja és kérdezi az egyik nyugati nagykövetség munkatársa, amikor Orbán Viktor politikájáról beszélünk. Az Economist legújabb számában harcias, összeférhetetlen („pugnacious”) embernek írja le a magyar…..
boribori 2010.12.19 23:03:24
@6.Lenin: Legyen neked a világ olyan, amilyenné alakítod, de hogy kényszerítenélek, pláne, hogy megalkuvó lennék, azt visszautasítom.
boribori 2010.12.19 23:58:27
@6.Lenin Élek, ahol és ahogy élnem adatott. A politikai rendszerek furcsaságait, ahogy a jegesesőt, elkerülhetetlen csapásként éltem meg. Jobb lett volna és jobb lenne integráns része lenni a rendszernek - nem rajtam múlik. Még eltart egy darabig, amíg az országot fároszok irányítják, mert erre van igény (nem az én igényem) és azzal foglalkozuk, hogy azokat a tüzeket oltjuk, amelyeket a rosszkor lángra lobbant útmutató fáklyák okoztak. Szép gondolat a megalkuvásról töprengeni, morálfilozófiai és teológiai szempontból bizonyosan értelmezhető. De mi a fenét kezdjen ezzel az állampolgár, akinek az életét otromba kényszerek szorítják össze. Ostoba körülmények között ostobának kell lenni ahhoz, hogy "megfelelően" viselkedjünk, ám ez éppúgy megalkuvás, mint a rendszer meg nem döntése vagy a napi kis smúzolások. Sok választó hitt abban, hogy Orbán ennél jobbat tud - hát, nem tud. Sőt. Igény tehát volna arra, hogy jobbak legyünk lehetséges önmagunknál csak erő és gyakorlat nincsen. Könnyű kihegyezni egy beszélgetést a másik személyére (TE miben vagy sáros, Te meg mit nem tettél meg stb), és nehéz tisztelettel fogadni a másikat, egyáltalán fogadni, akármilyen idegen is tőlem, amit képvisel. A vagy őneki van igaza-vagy énnekem summa 0-ás mérkőzései, az erre való törekvés a diktatúra legrondább vírusa. Mint ahogy az is, hogy csúf mélyütésekre érezzük magunkat felhatalmazva igazságunk érdekében. A diktatúra termeli a sok kis diktátort. Szerencsére a barátságtalan világban virágzik a humor és az informális összetartozás. Hát ebben van nekem gyakorlatom, nem a megalkuvásban, az ugyanis a rendszerhez kötne.
boribori 2010.12.20 00:34:36
@6.Lenin: Legyen Orbán annak, akinek ez kell. Nekem meg az én véleményem. Ami nem AZ igazság és főleg nem kényszerítés, se rád, se másra. Ne feszülj, nem bántalak.