Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m54

0 bejegyzést írt és 169 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki hozzám hasonlóan sokat (egészségtelenül sokat, ami azt illeti) böngészi a netet, időnként azért találkozhat érdekes hirdetésekkel. Érzésem szerint a kifejezetten megtévesztő hirdetésekből (mint például a konnektorba dugható fogyasztáscsökkentő) manapság már kevesebb van, mint mondjuk 8-10 éve…..
m54 2022.01.06 17:48:35
@Gyökösi Attila: Szerintem nem a villanyóra utáni hatásfokról beszél, hanem a villany "gyártásának" a hatásfokát IS beleszámolta. Úgy pedig tényleg gyászos.
Tegnap este besokalltam. A sok személyes jó hír között (már a kortárs ismerősök között is sokakat oltanak) jött néhány vérlázító: titkolja a kormány a védettségi igazolványok költéseit, a tanárokat visszazavarják az iskolákba védettség nélkül (és a gyerekeket is!) egy osztrák újságíró…..
m54 2021.04.11 09:32:43
@Ekrü: "A diáksereg most még otthon ül és tanul. De májusban kimegy az utcára, tömegközlekedési eszközre száll, beugrik a kisboltba nassolnivalóért. És aki hordozza a vírust, akaratán kívül megfertőzi a mellette leülő bácsit és a sorban előtte álló nénit is.

Levél érkezett az Index szerkesztőségébe az érettségire készülődő diákoktól. A levél közvetítője a kamaszok iskolai és iskolán kívüli életét átfogóan támogató tanulásközpont, az EzCool. "
index.hu/belfold/2021/04/07/az-erettsegi-iden-mindenkit-erint-uzenik-a-beoltatlan-diakok/

Ki sem mozdulnak otthonról!
m54 2021.04.11 14:09:07
@Ménár Atya: "Jelzem előre mielőtt hülyeségeket kezdenél felhozni"
Idézet volt egy balos diákszervezet felhívásából. Nem az én hülyeségem.
(Két unokám van a korosztályból. Tudom mi van. Járok az utcán is.)
A leves pontos eredete nem ismert, több legenda is létezik róla. Egyesek szerint Mikszáth Kálmán születésnapjára készült 1892-ben, Gundel János jóvoltából. Mások pedig úgy emlékeznek, hogy egy vacsoraverseny bírái számára készült akiknek annyira ízlett, hogy repetát is kértek belőle. Gundel János…..
Pár hete a Totalcar-on olvastam egy cikket, amiben arra panaszkodott egy levélíró, hogy tavasszal eladta a kocsiját arra számítva, hogy a járvány miatt kialakuló gazdasági krízis miatt majd jól le fognak menni az autó árak, majd most meglepve tapasztalja, hogy ennek éppen az ellenkezője a helyzet. A…..
m54 2021.01.29 19:57:33
Gyurcsány a 25 legrosszabb vezető között:
index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

GDP növekedés 2007-2010 között EU15, magyar,cseh, lengyel, szlovák szlovén img.index.hu/imgfrm/4/5/7/0/IMG_0015004570.png

Egy főre jutó gdp 1992-2016 V4, világ (Jól látható, hogy a 2008-2009-es válság már 2006-ra begyűrűzik Magyarországra!) https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:CZE:POL:SVK&ifdim=region&tdim=true&hl=hu&dl=hu&ind=false

Román gdp elmaradása a magyartól (IMF!) img.index.hu/imgfrm/1/9/2/4/IMG_0015011924.jpg
img.index.hu/imgfrm/1/9/2/4/IMG_0015011924.jpg
m54 2021.01.30 03:21:03
@Igazamvanvagyigazamvan?: “Akinek nincs humorérzéke az nagyobb gaztettekre is képes.”
wagmg A Delta főcímzenéje 2020.07.25 09:42:13
Elég negatív voltam mostanában, itt az ideje, hogy valami pozitív dologról is szó essen. Még a végén azt hiszik rólam, hogy valami negatív alak vagyok, megkeseredett, házsártos, mittudomén... Szóval egy ajánló. Amikor még nagyon fiatal voltam ment a tévében egy sorozat, amit úgy hívtak, hogy…..
Tanári dohányzó Érettségi... 2020.04.17 15:15:45
Bevallom, lusta voltam írni, így nagy kihagyás után jelentkezem a karantén-oktatásból félúton. Feszülten vártam magam is Maruzsa államtitkár bejelentését az érettségi kapcsán, de nem ért semmilyen meglepetés. Egyrészt az írásbeliket megtartják, bár könyörögnek a diákoknak, hogy minél többen…..
Nem értem ezt a mai dolgot, bár lehet azért, mert elkerülöm a politikát és nem azt nézem soha, hogy ki milyen pártot képvisel, hanem ki milyen ember! Miért akar egy ember irányítani mindent visszavonásig, mikor pont azt hirdetik, össze kell fogni, közösen kell legyűrni ezt a nehéz helyzetet? Miért…..
A zsinórban harmadik kétharmados többséget élvező kormánypárt országa két évvel a ’22-es választás előtt azt mutatja; aki még itt maradt, nemcsak elkezdett alkalmazkodni a rendszerhez, hanem tud is élni benne. És épp ez az, ami hosszútávot biztosít(hat) ennek a mechanizmusnak. A parlamenti ellenzék…..
Karácsony előtt jött a random hír, hogy kettőszázötven forintról háromszáz forintra emelik a lottószelvények árát. A hivatalos kommünikére nem érdemes figyelni, harminc éve ugyanaz a bullshit. Akkor valaki kitalálta a dumát, amelyért kapott párezer forint jutalmat. Aztán ezt a szöveget elmentették,…..
Csabi Konyhája Gulyásleves 2019.12.04 09:59:15
Arról a végtelenségig lehetne vitázni, hogy milyen is az "igazi" gulyásleves, hiszen ahány ház annyi szokás, én jelen esetben tőlem talán kissé váratlan módon egy hagyományosabbnak mondható verziót készítettem el néhány talán szokatlan zöldség hozzáadásával, mivel az már a legelején irányelv volt,…..
m54 2019.12.04 20:26:38
Elnézést a hosszáért!

"Ami se nem paprikás, se nem pörkölt, annak nincs is közös neve, de van közös lényege, s ez valami egészen más, mint a paprikás és a pörkölt. Az ilyen főzési technológia szabályai a következők. A feldarabolt húst zsír nélkül a kellő mennyiségű apróra vágott hagymával és vízzel együtt hidegen beletesszük a bográcsba, és a tűz fölé akasztva erős tűzön főzik. A sót és a paprikát forrás közben teszik hozzá, a paprikát azonban úgy, hogy főzés közben csak a szükségesnek egy részét, a többit a főzés befejezése előtt, hogy minél élénkebb piros maradjon. Az így főzött sem nem paprikás, se nem pörkölt lehet hosszú levű, és rövid levű.

Hosszú levű a halászlé és a gulyás, rövid levű á juhászos birka és a toros disznó. Az elnevezésekből látható, hogy olyan főzési mód ez, ami maximálisan leegyszerűsített eljárás: mindent egyszerre beletesznek a bográcsba, s azután "fő magától", csupán rá kell nézni olykor, a tüzet táplálni és sót-paprikát beletenni (a só előre is beletehető). Így főz a juhász, a gulyás, a halász és a disznóöléskor dolgozó böllér, mert nem ér rá hosszasan pepecselni a főzéssel.

Az így főtt paprikás húsétel különlegesen ízes, könnyű, s gyomorbajosok is inkább ehetik, mint a paprikást, vagy a pörköltet. Itt a lé a lényeg, akár hosszú, akár rövid. Nincsen zsír- és pörkölthagyma íze, benne tisztán és üdén egyesül harmóniában a hús vagy a hal, továbbá a friss hagyma és paprika íze. Az ilyen lének nem úszik vastag zsírréteg a tetején, nincs vizesebb "alja", és nincs leülepedett "ruskója"; olyan, mint a kibuggyant, meg nem alvadt vér, mindenütt piros, az aljától a tetejéig, és egységes "kolloid" állapotú lé ez, aminek íze, illata mindenek fölött álló.
...
A szigorúan hagyományos gulyásfőzés technológiája az, ahogyan a gulyások főzték, ezért gulyás a neve. Ez adja a legízesebb marhahúslevest, s ez a legegyszerűbb főzési mód: a bográcsba egyszerre bele kell tenni a húst és a hagymát, hidegen hozzátenni a szükséges mennyiségű vizet, s feltenni a tűzre. Mindjárt bele lehet tenni a piros csöves paprikát, de sózni, paprikázni legjobb a felforrás után. És amikor már előrehaladt a hús puhulása, akkor kell hozzátenni a burgonyát, hogy egyszerre főjön meg a hússal. Ennyi az egész, így főz az, aki nem ér rá pepecselni, és nem akar sok mosatlant.

Ám az így készült gulyás minden más marhahúslénél jobb ízű. Nem húsleves ízű, nem is olyan, mint a paprikás, hanem a kettő között álló saját íze van. Én nem ettem gulyásfőzte gulyást, de ettem hasonlót katonakoromban. Gyakorlaton voltunk, s a század szakácsa - aki gulyások ivadéka, szentesi henteslegény volt - főzött így. Igaz, fiatalok, katonák és éhesek voltunk, de még ehhez képest is feltűnően ízlett a "gulyáságyúban" főzött és árkon-bokron át lötyögetett gulyás. Annyira, hogy utánajártunk, hogyan készült? Elmondta a szakács, hogy úgy, ahogy azt gulyás nagyapjától tanulta, s azért főzte így a szokott szakácsi normától eltérően, mert "hadra kelve" sokkal egyszerűbb ez a mód. Magam is főztem így sürgős kerti munkák idején, s mondhatom, hogy kiváló. Olyan tökéletes egytálétel, ami minden mással versenyképes. Otthon elő lehet készíteni a hozzá való húst, krumplit, és hagymát, s bár a főzése kissé soká tart (2-3 óra a marha korától függően), oly végtelenül egyszerű, hogy mellette tovább dolgozhat az ember, csak a tűzre kell olykor odanézni."

Erdei Ferenc - Néprajzi ínyesmesterség
terebess.hu/tiszaorveny/recept/erdei.html#bogracs
Én így szoktam főzni:
~1 1/2 kg marhalábszár, 6-8 fej vöröshagyma felkockázva, annyi vízben, hogy épp ellepje. Forráskor a só, pirospaprika fele (az ízéért), mikor a hús annyira puha, hogy várhatóan 1/2 óra főzés kell, bele a felkockázott krumpli (1 /12 kg). Mielőtt kész a maradék pirospaprika (a színe miatt). Friss kenyérrel felséges!
m54 2019.12.04 20:32:39
Ajánlom még szintén az említett műből a "paprikás sertéshús, amit mi Makón disznótorosan főzünk" leírását:

"Egészen más jellegű paprikás sertéshús, amit mi Makón disznótorosan főzünk. A paprikás-családnak abba az ágába tartozik ez, ami se nem paprikás, se nem pörkölt, hanem olyan, mint a marhagulyás vagy a halászlé, vagy a juhászosan főzött birka. Ez tulajdonképpen nem is szabadtéri főzés, és nem is bográcsban szokták Makón főzni, hanem tűzhelyen lábasban. De ez is munkaközi főzés és pontosan azok közé a szabályok közé illeszkedik, amit a pásztorok és a halászok követnek. Egy edényben fő, mindent egyszerre beletesznek, tehát a legegyszerűbb technológia, ami csak lehetséges. Igen, mert disznóöléskor mindenki el van foglalva a családi munkamegosztás szerint ráeső munkával, s "mellékesen" kell megfőzni az ebédet, hogy az alkalomnak megfelelő friss ételt ehessenek, akik részt vesznek ebben a háziipari-élelmiszeripari tevékenységben. Nem is mindig férfi főzi, ez családonként eltérő. Van, ahol a gazda főzi, aki egyben a főböllér, van ahol a háziasszony, aki az asszonyi munkák szervezője. A lényeg azonban egyformán az, hogy munka mellett főzik, tehát maximálisan le kell egyszerűsíteni az eljárást. Én apai nagyanyámtól tanultam ezt, de apám is főzte sokszor, a rokonságban pedig főleg asszonyok voltak a mesterei ennek. Mi ezt "disznótoros paprikásnak" hívjuk otthon, de pontosan áttehető más alkalomra is - ha a nyersanyagot meg tudjuk szerezni hozzá - és bográcsban főzve még jobb.

A legfőbb kellék a sokféle hús, amiben uralkodók legyenek a kocsonyás levet adó, csontos-bőrös darabok. Disznóöléskor ezt úgy szoktuk összeválogatni, hogy amikor felbontják a sertést, valaki összeszedi a disznótoros paprikásba való részeket, mégpedig a következőkből: egy köröm és csülök, a gerincből néhány csigolya, pár borda az elejéből, néhány bőrös darab a fejből, lehetőleg egy fél fül is hozzá, azután lapockahús és még hozzá színhúsdarabok minél több részből. Ez persze könnyű disznóöléskor. De vásárolni is lehet ilyeneket egy kis utánjárással, mert fejet, körmöt általában lehet kapni és valamilyen színhúst is.

Az így összeválogatott darabokat azon hidegen tesszük az edénybe, és közé szórjuk nyersen a meg-vágott hagymát, s azután annyi vizet teszünk hozzá, hogy éppen ellepje. (Helyi fogás Makón, hogy a feldarabolt húsra öntenek vizet, s abból kimarkolva, azon vizesen teszik a húst a főzőedénybe, de ez nem lényegbevágó különbség.) Az így előkészített edényt tesszük a tűzre, s amikor forrni kezd, akkor tesszük hozzá a sót és a fele paprikát (a másik felét a főzés végén, hogy színesebb és üdébb legyen). Ahogy fő az egész, úgy a levet pótoljuk, hogy kissé bővebb levű legyen, mint a paprikás szokott lenni, de mégsem hosszú levű. (Ezt nem kanállal, hanem villával esszük.) Hozzátartozik a szertartáshoz, hogy a velőt tüllzacskóba téve, továbbá májdarabokat külön hozzátesszük akkor, amikor már csak 10-15 perc van hátra, hogy a hús megfőjön. Ezek külön pikáns kiegészítői az egésznek, de nélkülük is tökéletes lehet a disznótoros.

Ily módon olyan különleges ízes, sűrű kocsonyás levű paprikás húst nyerünk, amivel sem a pörkölt, sem a paprikás módra készült sertéshús nem vetekszik. A fő erénye, hogy könnyű, üde, semmi nincs benne a sertés nehéz zsírosságából, és a zsírban pirult hagyma gyomorsavat kiváltó vaskosságából. Vízben főtt burgonyát lehet adni hozzá, de még jobb egyszerűen kenyérrel. Viszont az ecetes paprika okvetlenül hozzátartozik. Főzés után melegen fogyasztva - disznótoros ebédre - szinte felüdíti a nehéz szagoktól megterhelt közreműködőket. Hát még hidegen másnap, harmadnap, vagy akár egy hét múlva is! Felséges paprikás kocsonya lesz belőle, ami reggel és este egyaránt páratlan csemege."
m54 2019.12.05 20:08:15
@Csabi Konyhája:
Egy hiba belekerült, a "bele a felkockázott krumpli (1 /12 kg)." az 1 1/2 kg lenne, nem egytizenketted .
A diákoknak alapvető hiányosságaik vannak. Az alapszakos hallgatók magyarságtudata kognitív szinten 15-21. A Z generáció tagjai „nemcsak nem tudják, hol van Szentes vagy Gyula, de Tokajt Eger, Pannonhalmát pedig Balatonfüred helyére jelölik be egy vaktérképen". Száz hallgató közül egy sem ismeri fel…..
335 fölött az euro. Nem, nem a térségi valutákkal együtt gyengül a forint, hanem jobban. Miért? Mert valakinek -- a "kisembernek" -- meg kell fizetni az alacsony hatékonyságú kormányzás árát előre és utólag. Alább a lengyel és a cseh fizetőeszközzel szembeni árfolyam 30 napra, 270 napra és 2 évre…..
m54 2019.09.25 10:00:24
" Az elmúlt napokban a forint szokás szerint együtt gyengül a fejlődő valutákkal, a zlotyval, a randdal és a többiekkel – nem kiugró a gyengülése, és nem is váratlan.

„A mai Magyar Narancsban megjelent egy írásom. Igaz, nem a régmúltról szól, hanem a ma dilemmáiról, de kiderül belőle az is, hogyan kapcsolódik ehhez a »10 éve történt« sorozathoz. Sajnos, elektronikusan nem elérhető, de remélem sokan hozzájutnak a blogot olvasók közül.
Csak kis ízelítő: »Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül. Valójában nem történt semmi nagy esemény, folytatódik a 2013 óta tartó trendszerű leértékelődés. Ennek keretében valóban épp történelmi mélypontra süllyedt a forint, de ez már csak így szokott lenni, lélektani határok vannak, majd elhalnak. Jelenleg, pontosabban az elmúlt napokban a forint szokás szerint együtt gyengül a fejlődő valutákkal, a zlotyval, a randdal és a többiekkel – nem kiugró a gyengülése, és nem is váratlan. És hozzá kell tennem: mindez ma sokkal kevésbé veszélyes, mint amikor devizahitellel volt tele az ország. 2009 februárjában, amikor az euróárfolyam először szaladt 310 fölé, vagy 2010 júniusában, mikoron a feledhetetlen Kósa-Szíjjártó tűzijáték után ugrott a svájci frank árfolyam 200-ra, még a lakossági adósság mintegy 70 százaléka, az államadósság 45-46 százaléka devizaadósság volt. Akkoriban a forintgyengülés az adósságteher ugrásszerű növekedését jelentette. Ma a lakossági hitelek kevesebb, mint 1 százaléka deviza, a vállalatok közül inkább csak az exportálók jutnak devizahitelhez, és az államadósságon belül is leküzdötték a devizaarányt 20 százalék alá. És ez jó.

Azt sem tudom, hogy most, jelen pillanatban a Magyar Nemzeti Bank mit tehetne, ha egyáltalán akarna tenni bármit."

Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül
2019. szeptember 6. Király Júlia

img.index.hu/imgfrm/1/9/1/3/THM_0015771913.jpg
img.index.hu/imgfrm/1/7/3/4/IMG_0015771734.jpg
Ma már az sem gond Orbán Viktor számára, ha valaki magyarellenes pártot vezet, ha Brüsszelt jobban utálja, mint Budapestet. Erre lehet következtetni abból, hogy a magyar-szlovák focimeccset a magyar kormányfő azzal az Andrej Dankóval együtt nézte végig, aki magyarellenes kirohanásairól ismert…..
m54 2019.09.12 00:29:47
@pametno: "Aki ma Magyarországon erős forintot tart fenn, az azt mondja, hogy zárjunk be vállalatokat, csökkentsük a munkahelyek számát, tegyük lehetetlenné, hogy fejlődjön a magyar gazdaság."
Mondta egy haladó européer miniszterelnök, nagy tapsok közepette.
m54 2019.09.12 00:52:23
"Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül
...
»Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül. Valójában nem történt semmi nagy esemény, folytatódik a 2013 óta tartó* trendszerű leértékelődés. Ennek keretében valóban épp történelmi mélypontra süllyedt a forint, de ez már csak így szokott lenni, lélektani határok vannak, majd elhalnak. Jelenleg, pontosabban az elmúlt napokban a forint szokás szerint együtt gyengül a fejlődő valutákkal, a zlotyval, a randdal és a többiekkel – nem kiugró a gyengülése, és nem is váratlan. És hozzá kell tennem: mindez ma sokkal kevésbé veszélyes, mint amikor devizahitellel volt tele az ország. 2009 februárjában, amikor az euróárfolyam először szaladt 310 fölé, vagy 2010 júniusában, mikoron a feledhetetlen Kósa-Szíjjártó tűzijáték után ugrott a svájci frank árfolyam 200-ra, még a lakossági adósság mintegy 70 százaléka, az államadósság 45-46 százaléka devizaadósság volt. Akkoriban a forintgyengülés az adósságteher ugrásszerű növekedését jelentette. Ma a lakossági hitelek kevesebb, mint 1 százaléka deviza, a vállalatok közül inkább csak az exportálók jutnak devizahitelhez, és az államadósságon belül is leküzdötték a devizaarányt 20 százalék alá. És ez jó."

Király Júlia ebben rendesen csúsztat, mert az a "trendszerű leértékelés" Bokros Lajos második intézkedése volt a forint nagyszabású leértékelése után. Szóval nem 2013-tól vette kezdetét.
Amerika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízesésekkel, melyekből a legszebbeket most Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre! A cikksorozat többi részét a következő linkekre kattintva tekinthetitek meg: I. rész / II. rész  © European…..
m54 2019.08.10 20:23:01
Miért nagyon fontos a választási matek elemzése, mielőtt bárki is legyintene az ellenzék esélyeit latolgatva? A Fidesz számára nem túl jó hír, hogy jelen állás szerint legalább az ország fele ellene fog szavazni az októberi helyhatósági voksoláson. Érdemes ugyanis ara gondolni, hogy mi volt…..
m54 2019.08.10 00:28:46
@Cycmen: Hát nem érted??? "Orbán Viktor börtönbe zár, ha ő győz!"
A lecsó szentség. Augusztus szentsége. Meg ugye gusztus kérdése. Nem ülnénk egy patkóban a Parlamentben Váncsa Istvánnal, de ha lecsó, akkor eszembe jutnak a sorai. Hogy kérem szépen…(modorosban, teátrálisban) fűszerpaprikát igényel-e a nagy mű? Piros arany kerülhet-e bele és a fő kérdés, hogy az…..
Azt eddig is tudtuk, hogy a légszennyezés sokat árt az egészségünknek. De hogy mennyire súlyos a helyzet, arra néhány mostanában készült tanulmány hívta fel újra a figyelmet. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a légzőszerveinket, hanem lényegében az egész testünket károsítja a nagyvárosok…..
Csak most kezd igazán értelmet nyerni a Fidesz vezérkarának savanyú ábrázata a párt által fölényesen nyert uniós választás estéjén. Az ötven százaléknál jobb teljesítményt nyújtó állampárt ugyanis itthon csatát nyert, Európában viszont háborút vesztett. Kérdés, hogy érdemes volt-e ragaszkodni a…..
m54 2019.07.02 23:58:17
@Egyallampolgar:

Okosodj: Bűzös massza tehet termővé 300 ezer hektárt Magyarországon index.hu/techtud/2019/06/27/szennyviziszap_szekesfehervar_rekultivalas_hulladek_szabadalom/
m54 2019.07.03 00:04:18
@Count Adyn: Természetesen lehet véleményed, de csak ha az
1.) Orbán ma is megbukott
2.) Csuti cigány
3.) Putyin csicskája/seggnyalója
4.) leszopta
Ezeket pedig demokratikusan variálhatod az SS, náci, diktatúra, bolsevik, elnyomó, stb. szavakkal.
Lehet, hogy mégis el kellett volna kezdenie építeni Paks 2-t. ..
m54 2019.06.28 23:59:40
@Veszéjben a lyogállamiság !: A nagy létszámcsökkenés az eü.-ben 2006-2008 között volt, az bizony még nem a szabad munkaerő-vándorlás időszaka volt.
Valamint arra az időszakra esik egy jelentős ágyszámcsökkentés is!

www.pharmindex-online.hu/img/upload/migration/agyszamok-d0000063Edcdf71065097.jpg
(A másik jelentős csökkentő az MSZP-SZDSZ kormány volt '97-ben.)
m54 2019.06.29 00:13:57
@MACISAJT:
Azért Gyurcsány nem semmi történelmi értéket produkált!

index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

Bekerült a világ 25 legrosszabb vezetője közé!

Egyik módszertan szerint:
img.index.hu/imgfrm/6/0/2/2/IMG_0015626022.jpg
másik módszertan:
img.index.hu/imgfrm/6/0/2/3/IMG_0015626023.jpg
Megadja Gábor egy okos ember, előadó egyetemen, tudományos publikációi vannak, történészként és szociológusként végzett, valamilyen okból kifolyólag azonban mégis szükségét érzi annak, hogy a mérsékletességben egyébként sem hívő szekértábor-mentalitások legszélsőségesebb példáit idézze A…..
m54 2019.06.26 20:30:26
Ismét egy ábra:

astro.u-szeged.hu/oktatas/csillagaszat/6_Naprendszer/0102Nap/wolf_dalton_min.jpg

Jól látható az összefüggés a Napfolt minimumok/maximumok és az eljegesedés/felmelegedés között!

Na, ez az, amit nem tud az ember befolyásolni, közvetlen üzletet nem lehet erre építeni!
m54 2019.06.26 20:53:52
@élhetetlen: Magyarország erdőterülete az elmúlt 100 évben megduplázódott!
Ebben az évben 42 000 000 facsemetét ültettek el.
Innen: magyarmezogazdasag.hu/2019/04/11/42-millio-erdeszeti-facsemetet-ultettek

pestbuda.hu/cikk/20190129_tavasszal_folytatodik_a_tizezer_uj_fat_budapestre_program

"Tízezer új fát Budapestre!" - Tavasszal folytatódik a faültetés
2019. január 29. 09:36

1700 fát ültet a Főkert idén városszerte. Az őszi ültetési időszakban 2500 fát ültettek, három év alatt összesen 8350 facsemete került a fővárosba.

2016-ban indították el "Tízezer új fát Budapestre" programot Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére, amelynek keretében 2018 őszén rekordszámú, több mint 2500 fát ültettek. A Főkert úgy tájékoztatta a pestbuda.hu-t, hogy 2016-ban 1739 db, 2017-ben 2531 db, 2018-ban pedig 4081 db fát ültettek, tehát összesen 8350 körüli darabszámban ültettek eddig. A fennmaradó mintegy 1700 facsemete kiültetésére városszerte a 2019 tavaszi és az őszi során kerül majd sor.
Fizessék ki neki a veszteségét, különben nem lesz uniós klímacél. ..
m54 2019.06.22 16:14:39
@rdos:
Ezt ismered? Bodoky Tamás cikke:

"MagyarLeaks: Nem talált hibát az MTA a Miskolczi-féle klímaelméletben

Miskolczi Ferenc, a NASA egykori légkörfizikusa azt állítja, hogy nem a szén-dioxid okozza a globális felmelegedést. Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete 2011. januárjában a nyilvánosság kizárásával projektet indított Miskolczi Ferenc kutatási eredményeinek kritikai vizsgálatára. Ez a vizsgálat most lezárult, és a birtokunkba került beszámoló jelentés szerint nem talált lényegi hibát Miskolczi számításaiban
...
A fizikus végzettségű Miskolczi Ferenc kalandos utat tett meg az amerikai űrhivatalig. Pályáját 1971-ben az Országos Meteorológiai Szolgálat Légkörfizikai Intézetében kezdte, és már itt kiváló eredményeket ért el az infravörös sugárzásátvitel területén. A modenai Európai Elméleti Fizikai Kutatóközpont munkatársaként a 80-as évek végén dolgozta ki a Hartcode elnevezésű modelljét, amely a világ egyik legjobbjának számít: benne van abban a néhány sugárzásátviteli modellben, amellyel az újonnan pályára állított műholdak sugárzásmérő berendezéseit tesztelik. Innen már egyenes út vezetett a NASA-hoz, ahol 2001 és 2006 között a Langley Research Center tudományos főmunkatársaként dolgozott.
...
Miskolczi Ferenc azonban a NASA-nál folytatott kutatásai során, empirikus adatokra támaszkodva arra az eredményre jutott, hogy a tudományos konszenzus jelentősen felülbecsüli az üvegházhatású gázok szerepét a bolygó felmelegedésében. Miskolczi elméletéből az következne, hogy tévúton jár a fősodratú klímakutatás, amire a világon évente több milliárd dollárt költenek. A klímakutatásra fordított csillagászati összegek sokszorosát mozgatják azokban az új iparágakban, amelyeket kizárólag a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a karbonkvóta legitimál.
...
Zágoni márciusban azt nyilatkozta kutatásáról és jelentéséről a Magyar Narancsnak, hogy “számítási eredményeivel és az azokra épülő alapvető következtetéseivel szemben egyetlen értékelhető ellenvetést sem találtam. Miskolczi centrális állítását a kutatásom igazolta; egyúttal rendkívül súlyos hiányosságokat és hibákat sikerült kimutatni a ma érvényesnek tartott paradigmában. […] A konklúzió hétköznapian szólva: a jelenlegi globális felmelegedés nem üvegház-melegedés”."
stb.

atlatszo.hu/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-fele-klimaelmeletben/
m54 2019.06.22 16:30:53
.
"Azonban nehéz nem legalább enyhén megtévesztőnek nevezni, ha hozzávesszük a tényt, hogy a grafikon a Kis jégkorszak után 30 évvel kezdődik. Egy szinte töretlenül felfelé ívelő melegedést mutat be, de mihez képest? Egy olyan mérsékelt lehűléshez képest, ami egy évszázadokat átölelő természeti anomáliának minősül, ahol a telek kivételesen súlyosak voltak a holocén átlagához viszonyítva, amiben a földművelés és a túlélés súlyos nehézségekbe ütközött az előző időszakokhoz mérten. A Párizsi Egyezmény azt a hosszú távú célt tűzte ki maga elé, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsa a globális melegedést az iparosodás előtti szinthez mérten, de lehetőleg maradjon 1,5 fok alatt. Azonban gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy a körülbelül 1760 és 1850 között lezajlott Ipari Forradalom és az azt megelőző évszázadok mind a Kis jégkorszakon belül zajlottak!

Ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi melegedés teljesen figyelmen kívül hagyható. Azonban talán kevésbé volna riasztó a laikus számára az állítás, miszerint “a 19 legmelegebb évből 18 mind 2001 óta történt”, ha tudná, hogy egy megfigyelő 1880-ben valószínűleg ugyanúgy mondhatta volna, „a 19 legmelegebb évből 18 mind” az elmúlt két-három évtizedben történt, ez mégsem adott volna okot a tömeges kihalástól és a Föld pusztulásától való félelemre."

d206501ssxmwto.cloudfront.net/wp-content/uploads/2019/04/3.3.png
Nem igaz, hogy az esélytelenek nyugalmával zajlana a politikai verseny. Öldöklő a küzdelem még a dobogó alsó fokáért is. Bár a politikában ezüst érmet se osztanak. Az előző posztunkban az úgynevezett főpolgármesteri előválasztási vitáról és a jelöltek koncepcióiról vagy koncepciótlanságáról mondtunk…..
m54 2019.06.21 08:28:18
@Full metal burka: Irodalom hozzá:
"„…a nem kiugróan meleg kambrium elején a szén-dioxid-tartalom a mai érték tizennyolcszorosa volt, míg a jóval melegebb kréta időszakban csupán hatszorosa.
...
amit sokan a fő oknak tekintenek, a hőmérsékletváltozás és a CO2 légköri koncentrációjának közelítő „együttmozgása”. Láttuk az előbbiekben, hogy ez az „együttmozgás” nagyon is csak közelítő jellegű, és egyáltalán nem tisztázott, hogy melyik az ok és melyik az okozat. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy csak becslés szinten ismeretes, miszerint a jelenlegi CO2-koncentrációból mennyi a természetes és mennyi az antropogén eredetű, illetve, hogy mekkora az antropogén eredetű hányad jelentősége a klímaváltozás szempontjából."
www.matud.iif.hu/2011/01/03.htm

A CO2 hisztihez még ennyit: a Föld 33 Celsius fokkal melegebb, mint a Napsugárzásból számítható érték. Ez az üvegházhatású gázoknak és gőzöknek köszönhető.
Ezekből a CO2 hatása nem éri el a 25%-t!
Ábra:
slideplayer.hu/slide/3657143/12/images/12/Az+%C3%BCvegh%C3%A1zhat%C3%A1s%C3%BA+g%C3%A1zok+hozz%C3%A1j%C3%A1rul%C3%A1sa+a.jpg
m54 2019.06.21 15:05:03
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pl. a jégkorszakokat sem lehet a CO2-szinttel magyarázni"

Nem bizony! És a setétzöldek pont ezekről az "apróságokról" felejtkeznek meg, amikor COkettőznek egyfolytában!

A Napfoltokat az 1600-as évektől figyelik meg rendszeresen, és azokkal pl. jobb és biztosabb összefüggés van a felmelegedés-lehűlés ügyében (Kis jégkorszak, 1600-as évek második fele, 1700-as évek első harmada. Lásd
astro.u-szeged.hu/oktatas/csillagaszat/6_Naprendszer/0102Nap/wolf_dalton_min.jpg
Az ábrán szintén jól látható az 1950-es évektől kezdődő "lehűlés" amire az öregebbek jól emlékezhetnek, és akkoriban a tudomány egy kezdődő újabb "kis jégkorszakról" kezdett beszélni.
(Irodalom: libertarianizmus.hu/a-klimakutatok-jovendolesei-1970-tol-napjainkig/

"Az 1970-es éveket áthatotta a globális lehűléstől való félelem az azelőtti évtizedek hőmérsékleti trendjeire alapozva. Így az ökológus Kenneth E. F. Watt egy beszédében azt mondta: „a világ immár 20 éve meredeken hidegedik. Ha ez a trend tovább folytatódik, a világ 1990-re az átlaghőmérséklethez képest 4 fokkal, de 2000-re 11 fokkal hidegebb lesz.” És Dr. Carl Christian Wallén a World Meteorological Organization (Meteorológiai világszervezet) tudományos és technikai osztályának vezetője azt nyilatkozta: „az 1940 óta lezajlott lehűlés elég jelentős és konzisztens volt ahhoz, hogy nem fog egyhamar a visszájára fordulni.”)

"A dolog két szempontból is problematikus. Először is a középkori meleg periódus (kb. 800-tól 1200-ig) idején Grönlandon gabonát arattak, de egyéb adatokból is világos, hogy akkor a globális hőmérséklet magasabb volt, mint napjainkban. Másrészt a közkeletű álláspont szerint az ipari forradalom előtt a légkör CO2-tartalma 280 ppm körül mozgott és a feltételezés szerint antropogén hatásokra érte el a mai 380 ppm értéket. Ha szoros az összefüggés a CO2-tartalom és a hőmérséklet között, akkor mivel magyarázható a középkori meleg periódus?"
www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1103/berenyi.html
A magyarok negyede se támogatja Orbán programját...
m54 2019.05.27 19:57:14
@Pipas:
index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

"William Easterly, az egyik leghíresebb, gazdasági fejlődést kutató közgazdász és szerzőtársa, Steven Pennings nemrég jelentették meg új kutatásuk első verzióját, amiből egyrészt kiderül, hogy gyakran olyan diktátorokat magasztalunk fel országuk gazdasági teljesítményéért, akiknek valójában ehhez a teljesítményhez sokkal kevesebb közük van a valóságban, mint amennyit nekik tulajdonítanak, másrészt viszont a kutatásban használt három adatbázisból
kettő esetében Gyurcsány Ferenc, aki kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente,
bekerült a világ legrosszabb vezetői közé."

img.index.hu/imgfrm/6/0/2/2/MED_0015626022.jpg

img.index.hu/imgfrm/6/0/2/3/MED_0015626023.jpg
m54 2019.05.27 23:21:38
@B.U.É.K.: A cikkben ott a feloldása:
"A táblázatban fura lehet, hogy Magyarország nem számít a kutatás módszertana alapján demokráciának. Ennek az az oka, hogy a tanulmány azokat az országokat számítja annak, amik egy ennek a mérésére használt skála felső részében vannak, ami egy elég szigorú definíció (konkrétan a Polity IV-es skálán 7,5 pontszám feletti országok számítanak eszerint demokráciának, amik ez alatt vannak, már autokráciának minősülnek)."

A cikk végén az egész módszertanról van összefoglalás!

"Hogy jött ki?
Nyilván ez így önmagában akár óriási kamunak is tűnhet, hiszen csak néhány listát láttunk a teljes kutatásból, pont ezért érdemes részletesen megnézni, hogy mi alapján állították össze ezeket a listákat.
A kutatás módszertana ahhoz hasonló, mint amikor a közgazdászok azt számolják ki, hogy mennyit ér egy jó tanár munkája (ezzel a Defacto blog külön posztban is foglalkozott). Ami a tanárok esetében a gyerekek tesztpontszáma, az az országok esetében a gazdasági teljesítmény. A tesztpontszám viszont azért is lehet magas, mert jó az iskola, vagy már eleve okos volt a gyerek. Easterlyék ezért ehhez hasonlóan régiós és országhatásokat is figyelembe vesznek, és egy véletlenfaktort is bevonnak, hogy minél tisztábban látszódjon a vezetők teljesítménye.
A régiós hatásnak az a lényege, hogy egy adott időszakban egy egész régióban és a régió egy országában is jó volt a gazdasági növekedés, akkor a mérőszám nem fogja kidobni, hogy az adott ország teljesítménye a vezető érdeme."

stb.
m54 2019.05.29 08:46:10
@B.U.É.K.: Csak felületes ismeretek részemről is.
Egy szakcikkből:
"Az első ilyen a Freedom House, melyet civil szervezetéként alapítottak az Egyesült Államokban 1941-ben. Célja a szabadság ügyének előmozdítása a világ legkülönbözőbb tájain. Ennek megfelelően évente publikálja a jelentését (Freedom in the World), melyben az egyes országokat minősíti az előzetesen kidolgozott kritériumrendszer alapján. Jóllehet nem a demokrácia minősége terminológiát használják, a vizsgált szempontok lényegében átfedik az előbbiek által használtakat. A „politikai jogok és polgári szabadságok ellenőrző listája” a következő alkategóriákból áll:
Választási eljárás
Politikai pluralizmus és részvétel
A kormányzat működése
A politikai jogokra vonatkozó egyéb kérdések
A véleménynyilvánítás szabadsága
Egyesülési jog
A jog uralma
Autonómia és individuális jogok
Mindegyik kérdés további alpontokra van bontva, melyek szerint szakértők pontozzák az egyes országokat, az eredményeket pedig összesítik. Így három csoportba kerülhetnek az országok: szabad, részben szabad és nem szabad kategória."
Természetesen az, hogy mit veszünk fel a listába és milyen súllyal, már meghatározza a várható eredményt. (Lásd "európai értékek" fogalommal való bűvészkedést. Ha fontosnak tartják a homoszexualitást, akkor az egyneműek általi örökbefogadást tiltó országok már kevesebb demokráciát tartalmaznak...)