Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dain

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Gondolom emlékszünk még Rejtő Jenő regényeiből a végtelen sivatag mélyén lapuló erődöcskékre, ahol néhány légiós tengeti napjait?  Az ilyen kis helyőrségek mai is léteznek, a világ másik felén, a tenger közepén.  ..
Dain 2013.12.06 06:18:17
Engedelmetekkel belinkelnék egy cikket illetve alkotást a NY Times-tól

www.nytimes.com/newsgraphics/2013/10/27/south-china-sea/

Multimédiás, álomszép képekkel, videókkal, ugyanebben a témában, csak éppen Fülöp-szigetek a helyszín.
Nekem nagyon-nagyon tetszett, szépen kiegészíti kiváló cikketeket.
A fantasztikus, fiktív tájak és országok már az ókortól kezdve megmozgatták az emberiség fantáziáját, Platón Atlantiszát hamarosan korabeli térképeken is feltüntették, a középkorban keresztes hadjáratokat szerveztek János pap mesebeli országába, Swift Gulliverje eljutott…..
KatPol Blog [KNN] Kalózok alkonya 2013.02.03 15:47:52
A közel-keleti forradalmak és polgárháborúk nyilván jóval izgalmasabb témát jelentenek, mint azt figyelni, hogy éppen hány halászhajó legénységét tartják fogva gumicsónakokban keménykedő kelet-afrikai kalózok. Ettől függetlenül azonban a szomáliai önkényes hajófoglalók…..
Dain 2013.02.03 19:02:04
@NagyH: Köszi, érdekes...

"The suspects are given carpets to pray on, magazines, regular health checks and the same food as the ship's crew."

Azért durván abszurd a helyzet, elérnék, hogy a cikkben említett Dániában tölthessék le a büntetésüket, jutalomüdülésképpen, csak arra kellene panaszkodniuk, hogy nincs elég vaj reggelire, mint Norvégiában Breiviknek...

Ezért is jutott eszembe az ukrán hozzáállás, az egyik szomjanhalásra ítéli őket egy csónakban, a másik lőlapnak használja őket meg a bárkáikat, a harmadik meg kiteszi őket a partra, épp csak meg nem veregeti a vállukat, addig is szőnyeg imádkozni meg meleg finom vacsora a legénységi konyháról.
Meghökkentő sztárfelhozatallal érkezik Budapestre február 16-án a magyar származású zenész és producer, Leslie Mandoki, akit választott hazájában már nem csupán a Dschinghis Khan című 1979-es diszkósláger túlmozgásos énekeseként, hanem többek között Angela Merkel…..
Kilakatolva pöpecre, lefényezve vakítóra, futóművek felújítva, motor, váltó, diffi csekkolva – innentől már csak egy nagyra méretezett legó az egész, egy-két napnyi munkával már készen is lesz, gondolhatta volna bárki a Ponton-projektről a legutóbbi, júliusi poszt…..
Az elmúlt órákban megírta már szinte mindenki: Örményország erősen összeveszett velünk, megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat, letépték a követségünkről a zászlót, miután hazaengedtünk egy elítélt azeri rabot, aki nyolc éve a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatójaként…..
Néhány nap múlva lesz pontosan két éve, hogy életem eddigi legnagyobb kalandjába belevágtam, és felültem a Santiago de Chilébe induló repülőre. És néhány napja volt pontosan kilenc hónapja, hogy leszálltam a Mexikóvárosból érkező repülőről, és életem eddigi legnagyobb kalandja véget ért. Összesen 14…..
A KARD Bajnai ringbe száll 2012.01.09 16:34:00
Ne tévesszen meg senkit a műfaj. Bajnai Gordon elég részletesen leírja a Haza és Haladás blogon, hogy szerinte mi a baj hazánkkal, mind társadalmi, mind pénzügyi tekintetben - de ettől még ez egy bejelentkezés. Ő bizony itt ringbe száll.Nemcsak azt írja le ugyanis, hogy mi a baj, de…..
Cikkem abban a talán nem elhamarkodott reményben készül, hogy a blog olvasóinak nem kell külön bemutatnom ezt a művet. Orson Scott Card egyike a fantasztikus irodalom azon kevés számú klasszikusának, akiknek a neve hazánkban a rendszerváltás után vált ismertté. Jókora késéssel…..
Dain 2011.12.17 20:35:49
Először is, köszönöm szépen a kedvező kritikádat!

Másodszor pedig engedjétek meg, hogy megosszam pár gondolatomat a regénnyel kapcsolatosan.

(Spoilerveszély!!)
Abból a szempontből teljesen osztom a szerző véleményét, hogy csúnya leegyszerűsítés lenne beskatulyázni a történetet a „csúnya gonoszok szörnyeteget gyártanak” vonalba.
Mint rengeteg igazán jó regénynek, ennek is többféle jelentéstartalma, hagymaként egymásra rétegződött értelmezése lehetséges szerintem. Bátran bíztatok mindenkit, hogy alkossa meg a saját véleményét is!
Én például a sokadik elolvasás után úgy érzem, Ender és a Wiggins család egyfajta evolúciós továbblépése az emberiségnek, mint annak túlélését szolgáló következő lépcsőfok. Egy sarokba szorított entitás túlélése érdekében kifejlődött védekezőreakció.
Ugyanez igaz Peterre és Valetine-re, akik odalenn a Földön ugyanezt teszik, képességeikkel átveszik a vezetést hogy maga a faj is továbbléphessen a győzelem után egy galaktikus faj léptéke felé.
Ez az evolúciós továbblépés – természetesen – cseppet sincs tekintettel az egyes sejtek véleményére, mintegy sorsszerűen zajlanak az események, annak résztvevőinek csak látszólag szándékos befolyására. Hullik bőven a „forgács”
Ender és az összes szereplő viselkedése, reakciói teljesen hitelesek és racionálisak. Az események kényszerítő erői sarkallják előre őket.
Végezetül megemlíteném még az Internet apró de fontos szerepét, a regényben aminek működésére, társadalmunkra való hatására szerintem látnoki erővel érzett rá, talán még következtetései a mi saját jövőnkre is igaz lehet. Sosem hittem volna, hogy ez majd 30 évvel ezelőtt lehetséges…
Ahogy az előző bejegyzésekből már kiderülhetett, nem rajongok a Castro-rendszerért. Elismerem a történelmi érdemeit, a szociális vívmányait, de ez az egész úgy, ahogy van, megérett arra, hogy a történelemkönyvek lapjaira (figyelem: nem a történelem szemétdombjára) kerüljön,…..
A Day of the Tentacle egyik kedvenc játékom, a retrorovatban már volt is róla egy hosszabb értekezés. A játék ugyebár úgy kezdődik, hogy a Maniac Mansionben megismert űrlények egyike, Lila Csáp iszik Dr. Fred egyik gyanús löttyéből, mire kinőnek a karjai. Erre a kis szörny…..
Amikor a tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus és kultstátuszt élvező nagyágyúit emlegetjük, sajátos módon viszonylag ritkán bukkan elő Stanislav Lem, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke és Philip K. Dick (Orson Scott Cardot csak azért nem említem, mert ő még pelyhes…..