Regisztráció Blogot indítok
Adatok
phenom

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az interneten mindenféle megjelenik. Ha egy portálon azt olvassuk, hogy a föld lapos, és az emberek a szélén ülve a semmibe lógatják a lábukat, akkor vigyorgunk, és továbbklikkelünk. Ám nem érthetünk mindenhez, a legtöbben például híján vannak a pénzelméleti és a pénzügyi…..
Nohát, ez komolytalannak hangzik. Mi köze lehet a nyelvnek, nyelvtani szerkezeteknek ahhoz, hogy az egyik ország polgárai sokat takarítanak meg a jövedelmükből, a másikéi meg keveset? Keith Chen éppen ezt vizsgálja. Úgy találja, hogy azok a népek, amelyeknek nyelve élesen…..
A fene gondolta volna, hogy egyszer még a The Sun riportjával fogjuk illusztrálni a makroökonómia tananyagot. A tétel: a reprezentatív fogyasztó munkakínálata csökken, ha béren kívüli jövedelmei nőnek. Az illusztráció: Natalija 33 éves litván lány a brit szociális ellátó…..
phenom 2013.02.05 20:35:58
@Rémbódess: Nekem a linkelt cikkből az jött le, hogy a hölgy a gyermekét a szigetországban szülte, ilyenformán brit állampolgár. Ezért kap valamifajta gyermeknevelési támogatást.
Kétség sem férhet hozzá, hogy a versenyző/csapat maximálisan felkészült a versenyre. A versenyző/csapat a megmérettetés előtti nyilatkozatában elmondta, hogy az aranyérem a cél. Az idei eredmények alapján ugyan az ezüst/bronz/helyezés is szép eredmény lenne, de ez az…..
Az államadósság szintjével, elszaladásával kapcsolatos aggodalmak már jó ideje borzolják mind a szakmai, mind a laikus közvélemény idegeit itthon és külföldön egyaránt. Mint minden más bonyolult gazdasági-társadalmi jelenség esetében, az adósság ügyében sem meglepő, hogy…..
Jakab M. Zoltán a CEU-n szerzett PhD. fokozatot 2008-ban. Az MNB hagyományos makroökonometriai és DSGE modelljének kifejlesztője (társszerzője). A Költségvetési Tanács Titkárságának makrogazdaságért felelős igazgatója 2009 és 2010 között, a Költségvetési Tanács Titkársága…..
phenom 2012.05.14 23:01:52
@aszora: Jó észrevétel, amit körülírsz az a rendezetlen vagy komplex rendszer fogalma. Ilyen esetben a rendszert alkotó elemek heterogének (a rendszer topológiája sem térben sem időben nem homogén), a makrojelenségek pedig az alkotó elemek interakcióiból épül fel. A makro szintű viselkedése a rendszernek ezért nem következik az egyes elem viselkedéséből, abból következtetést nem lehet levonni. Az ilyen rendszerek jellemzően soha nincsenek egyensúlyban.
Meggyőződésem, hogy a DSGE modellek éppen azért nem alkalmasak makro-modellezésre, mert a gazdaság ezen komplex jellegét nem képesek megragadni. A posztból is kiderül, hogy nem nyújtanak különösebben jó teljesítményt előjelezés terén; a modellek logikai felépítése távolról sem hasonlít a valós gazdaság működésére, így még csak arra sincs remény felismerjünk szimuláció révén eddig ismeretlen összefüggéseket.
Doktori fokozatát a Northwestern egyetemen szerezte 2001-ben, ezt követően a Boston College adjunktusa volt 2004-es hazaköltözéséig. Kónya István azóta a Magyar Nemzeti Bank kutatója és a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója. A Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület elnökségi…..
Sok gondunk van a jövővel. Leginkább az, hogy szenvedni kell azért, hogy jó legyen, miközben túl messze van ahhoz, hogy ezt a szenvedést könnyen felvállaljuk. Ma kéne leszokni, lefogyni, lemondani, félretenni azért, hogy valami homályos, távoli jövőben majd kiélvezzük, hogy…..
Két hónappal ezelőtt ugyan még nem volt teljesen tiszta a kép, de már akkor is világosan látszott: 2.8 millió megzsarolt manyup-tag szívhatja majd a fogát, illetve verheti fejét a falba, amiért hülyére vették. Mégis 100 százalékban megmarad a nyugdíjjogosultsága annak a…..
A nemzeti önállóság létrejöttük óta a nemzetállamok egyik legféltettebb kincse. Minden nemzet szívesen emlékezik meg azokról a történelmi eseményekről, amikor idegen elnyomókkal szemben kivívta, külső behatolókkal szemben megvédte ezt az önrendelkezést. A szuverenitás…..
Bejelentették a 2012-es Novarock első fellépőit, ami szerint az osztrák-magyar határra érkezik jövő június 8 és 10 között a Metallica (a teljes fekete albummal), a Slayer, a Machine Head, a Mastodon, az Opeth, a Killswitch Engage stb. Itt a weboldal, itt meg a plakát:  ..
Valamikor 1981-ben, a 18 éves James Alan Hetfield meglátta Lars Ulrich 17 éves dán fiatalkorú hirdetését az egyik helyi újságban, és válaszolt rá. Kb. ilyen egyszerűen alakult meg a Metallica, igaz, az első találkozás után kellett még pár hónap, mire ’81 októberére…..
phenom 2011.10.31 21:10:27
@Giovanni Gatto: aha, és a dobszakértők kritikája miatt ne zenéljen a bandában, amit ő alapított. vicces mikor az emberek kompetensnek érzik magukat abban, hogy megmondják másoknak, hogy mit csináljanak.
Egyébként nézve az élőben nyújtott teljesítményüket, engem sokkal jobban zavar James hangjának a változása, illetve Kirk lustasága - a nehezebb szólókat, amiket korábban lejátszott élőben, mostanság rossz hallgatni.
"...mennyiségi árdiszkrimináció (többrészes árazás) esetében az eladó ugyanannak az ügyfélnek határoz meg többféle árat,"  (Hirshleifer és szerzőtársai: Mikroökonómia, 315. old.)Daniel Hamermesh, a Freakonomics bloggerje Fortnum & Masonnál járt Londonban. Ez…..
Emlékeznek még a Válság és makroökonómia sorozatunkra? Martin Eichenbaum is ehhez szólt hozzá az ECB-ben (KI-nak köszönet a hírért).Egyfelől hajlíthatatlan: "a sztochasztikus, dinamikus általános egyensúlyi (DSGE) modelleknek egyszerűen nincs koherens…..
Megnyugtató, hogy végre olyan kormányunk van, amely megvéd minket a ránk leselkedő bajoktól. A nyugdíjunkat már megvédte, amikor a magánnyugdíj-pénztárban elhelyezett vagyonunk államosításával lehetetlenné tette, hogy rosszakaróink tőzsdézzenek vele. Folyamatosan védi az…..
Mindenki tudja, hogy a szegények morálisan felsőbbrendűek a gazdagokhoz képest. Leszámítva persze a gazdagokat, de miután a gazdagok legtöbbje saját magát nem tekinti gazdagnak, ezért ők is beleszámítanak a mindenkibe. A tétel annyira nyilvánvaló, hogy bizonyítást,…..
  Nem látszanak csillapodni a kedélyek az új médiaszabályozásról szóló vita kapcsán - még a szakmaiak sem. Bár a kormány azt állítja, hogy a vita most már kezd normális - professzionális? - mederbe terelődni, érdekes módon a több éves szakmai tapasztalattal rendelkezők…..
phenom 2011.01.21 21:30:44
@vargánya: ilyenkor nem az Echo Tv-ben vagy? :D
phenom 2011.01.21 21:47:04
@vargánya: Félreértettél. Egyetértek azzal, amit írtál, de az általad használt kifejezések, szófordulatok és legfőképpen a gondolatmenet nagyon emlékeztet egy emberre, akit személy szerint sokra tartok. Történetesen állandó vendég az Echo TV egyik műsorában, ami körülbelül ebben az idősávban megy.