Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eszjéó

8 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ egyik legnagyobb kutatókönyvtáraként ismert brit nemzeti könyvtár (British Library) és a Google 2011. június 20-án bejelentette a közöttük létrejött partnerségi megállapodást a könyvtár gyűjteményének részét képező 250 ezer darab 1700-1870 közötti időszakból…..
Ahogyan arról Halász Bálint tegnap beszámolt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala határidő előtt elérhetővé tette az E-kutatás elnevezésű adatbázisát, amely részint kiváltja a korábbi Pipacs adatbázis-családot, részint pedig kiegészíti azt a szerzői jog számára fontos…..
eszjéó 2011.06.08 10:34:11
1. Az önkéntes műnyilvántartás nyilvános, bárki által megtekinthető, kereshető adatbázisa már évek óta elérhető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban: Magyar Szabadalmi Hivatal) honlapján, az „Önkéntes műnyilvántartás/Keresés az önkéntes műnyilvántartás adatbázisában” menüpont alatt. Ebben a nyilvántartásban a találatként megjelenített művek bibliográfiai adatai között a mű műtípusa is megjelenik, ezért nem kell csak a mű címére hagyatkozni annak műfaji besorolása kapcsán (elajstrom.hpo.hu/?service=munyilv&lang=HU ).

Az 1999. évi LXXVI. törvény (továbbiakban: Szjt.) nem ruházza ugyan fel szerzői jogi védelemmel az ötletet, elvet, eljárást, működési módszert, azonban a rájuk vonatkozó leírások, mint szakirodalmi művek élvezhetnek szerzői jogi védelmet [Szjt. 1. § (2), (6)], így azok önkéntes műnyilvántartásba vételének nincs akadálya. Meg kell jegyezni azonban, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nem vizsgálja a nyilvántartásba venni kért mű egyéni, eredeti jellegét, illetve, hogy az valóban az ügyfél saját műve-e. A mű egyéni, eredeti jellegét és a szerző személyét egy esetleges perben a bíróság állapítja meg.

2. A Publikus Iparjogvédelmi AdatbázisCsalád (PIPACS) helyébe lépő E-kutatás egy valóban új szolgáltatás, mely jelenleg nem jelenít meg minden adatot az önkéntes műnyilvántartásba vett művekkel kapcsolatban, a honlapon elérhető adatbázis ugyanis még fejlesztés alatt áll.

3. A szerző személyére tekintettel megjegyezhető, hogy a természetes személy szerző mellett az Szjt. szerint „szerző” alatt érteni kell a szerző jogutódját, illetve a szerzői jog más jogosultját is [Szjt. 106. § (1)]. Ennek következtében szerző lehet jogi személy is, például irodalmi művek tekintetében a kiadó vagy szoftver esetében a fejlesztő cég, mint munkáltató. Említhetők továbbá az együttesen létrehozott művek (pl. szoftver), amelyek esetében a szerzők jogutódjaként azt a természetes vagy jogi személyt, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságot illeti meg a szerzői jog, amelynek kezdeményezésére és irányításával a művet létrehozták, és amely azt a saját nevében nyilvánosságra hozta. [Szjt. 6. § (1)]
"Globális és európai kezdeményezések a szellemitulajdon-védelmi hatóságok munkamegosztásában” címmel rendezett konferenciát a magyar soros EU elnökség alkalmából a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. május 17-18-án, Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A…..
A Viacom v. YouTube ügyben az elmúlt hónapban a peres felek benyújtották beadványaikat a másodfokú bírósághoz, közelebb kerülve a jogvita eldöntéséhez, miszerint a szerzői jog jogosultja vagy pedig az internetszolgáltató köteles-e a videómegosztó portálon lévő jogsértő…..
A müncheni székhelyű bíróság (Amtgericht) egyik sajtóközleménye szerint egy nemrégiben jogerőre emelkedett ítélet (Urteil des AG München vom 31.3.10, AZ 161 C 15642/09) megállapította, hogy szerzői jogi jogsértést követ az, aki engedély- és jogdíjfizetés nélkül tesz fel…..
A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization - WIPO) 2000-ben döntött úgy, hogy minden év április 26-án megünnepli a szellemi tulajdon világnapját. E napon a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki…..
Négy akciótervet és 83 konkrét akciójavaslatot tartalmaz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2010. december 23-án nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv, mely a kreatív, alkotó energiák kiaknázásával Magyarország gazdaságának helyreállítását,…..
 A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvénnyel összefüggésben szükséges törvénymódosításokról és egyes iparjogvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXLVIII. törvény hatalmazta fel az…..
A nyomtatásban 2010. december 29-én megjelent Magyar Nemzet napilap a hamisítás elleni küzdelemről „Hamis ezermilliárd” címmel közölt cikket. A cikk online – rövidített – változata elérhető innen. A cikk írója Jakubász Tamás dr. Bendzsel Miklóst, a…..
Az Országgyűlés 2010. december 6-i ülésen elfogadta a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvénnyel összefüggésben szükséges törvénymódosításokról és egyes iparjogvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi…..