Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shockwave

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
shockwave 2014.06.18 23:32:35
@apravetz:
"A sztreccs anyagok elhagyására értem, hogy a G3 puritánabb. Ilyen értelemben szerintem jogos.

Az ARMY-nál rendszeresített combat pant nekem teljsen CP G3 szabásnak tűnik, FR twill anyagból."

Mondandód első része erős tévedés. A G3 sokkal kifinomultabb és jobban átgondolt "modernizált" változata a G2 (AC) nadrágnak. Az elasztikus részeket nem hagyták el, csak multicam színűre váltották. Sőt, az ágyék rész is elasztikus lett, így még kényelmesebb. A térdvédő magasság szabályozását is átvariálták és egy rövidebb elasztikus zsinór + cordlock kombóval az elülső comzsebből állítható. A nadrág derék része elasztikus tépőzáras megoldással állítható, így öv nélkül is lehet viselni. A farzseb zipzárt kapott és az oldalsó combzsebbe is egy letűzött elasztikus szalag került, amely alá be tudsz fogatni egy 0.5 literes vizes palackot, vagy egy M4 tárat és az nem mozog a zsebben mozgás közben. Ezen kívül került egy plusz védőfolt a térdvédő zsebbe, amit fel lehet hajtani, ha nem hordanád a kemény protektort, így nem az elasztikusra térdelsz, nem szakítod ki hamarabb. Kb. ezek a lényeges változatatások az AC-hoz képest.

Az Army combat pant-nek annyi köze van a Crye-hoz, hogy licenc alapján gyártják és a Crye kemény protektort lehet bele tenni. Ennyi. Kényelemre, funkcionalításra a közelébe sem ér az AC, vagy a G3 nadrágnak. Az anyaga valóban FR.

Crye combat shirt terén az AC szintén kemény könyök protektorral készül, a G3 csak zsebbe helyezhető. A leggyakoribb kombó, amivel találkozni lehet, az G3 nadrág és AC/G2 combat shirt.

A közvetlen környezetemben van minden egyes darabból, amiről írtam. Én kb. másfél éve G3 alsó-felsőt használok. Semmi máshoz nem hasonlítható, amit előtte használtam, ez a cucc a csúcs abban a kategóriában, amire szánták, nem véletlen, hogy mindenki ezt hordja, aki megteheti. Nyilván nem fed le minden helyzetet, de harci egyenruhának verhetetlen. A megmunkálás minősége magasan átlagon felüli, de természetesen ez csak a magas ár egyik felét teszi ki. A másik nyilván a márka cool faktora...
Csütörtökön a kormány bejelentette, hogy 2,8 milliárd forintot biztosít a közvetlen légi támogató képesség (CAS) kikerekítésére, hogy az felajánlható legyen a 2016-os Visegrádi Négyek Európai Uniós Harccsoportjába (V4 EUBG) modulként. Ugyan a kikerekítés és…..
shockwave 2014.04.29 17:00:45
@JohnTerry:

Jók...
Combat Gear Blog Mountain Exercise 2014.01.31 08:00:00
A Tengerészgyalogság hegyi kiképző programja az egyik legkeményebb, ugyanis nehéz terepen, néha akklimatizáció nélkül, kell nehéz felszereléssel helyt állni. A zsákok súlya 30-40 kg körül mozog, és szerencsétlen esetben ehhez hozzá jön még a harci felszerelés is. A képek…..
Combat Gear Blog Retro TEK 2013.12.20 08:00:00
A következő képre teljesen véletlenül találtam rá. A képet egy online aukció során vásárolta meg valaki, de szerencsére még meglehetett tekinteni, és rögtön megakadt a szemem pár dolgon. A képen a Rendőrség Különleges Szolgálata látható, vagy a TEK,TESZ és a Komondor…..
shockwave 2014.02.04 15:21:08
@Dávid Kiss: A Tóth Lóránd féle könyv, az vicc kategória. Legalábbis ami a sereg / mélységi felderítő részt illeti... Ebből arra következtetek, hogy a rendőrségi rész sem sokkal hitelesebb. Érdekes volt beszélgetni a cégnél azokkal az emberekkel, akikről név szerint írnak benne… A rossz nyelvek szerint saját pénzen, lektorálás nélkül adatta ki a könyvet. Van egyébként egy másik könyve is, a "Kommandós könyv", ami még a magyar változatnál is mókásabb...
A TMK repeszmellény több évnyi fejlesztés után került ki a csapatokhoz. Maga a mellény valamikor 2008-2009 körül készülhetett el, de én csak 2010 első felében láttam fel-fel bukkani a PRT-nél. A mellény tervezésénél olyanok is közreműködtek akik tereptapasztalattal…..
shockwave 2014.01.11 09:55:56
@Combat Gear Admin: hát erre a kérdésre egy lövész nyilván jobban tudna válaszolni... A jobb terepjáró képességű MRAP-eket szerintem normál front háborúban is lehetne használni, de az előnyeik sokkal jobban kijönnek kiépített utakon és lakott területen. Páncélvédettség és felfegyverezhetőség terén szerintem nem maradnak el a hagyományos lövészpáncélosoktól, így marad az örök kerekes vs. lánctalpas vita. Nyilván terepen egy lánctalpas sokkal jobban teljesít, de aszfalton utol sem éri egy kerekes MRAP képességeit (ami ráadásul az aszfaltot sem rongálja, már ha ez szempont). Én annyit tudok mondani, hogy a korombeli lövész ismerőseim mind visszasírják a BMP-t. Persze ez egy BMP vs. BTR vitáról szól...

A mi verdáink jó állapotban voltak, nem igényeltek nagyon szervízelést, csak tankolni kellett őket. A MaxxPro-k folyamatosan a szervízben álltak, összességében olyan 25%-ban voltak hadrafoghatók, de ez gondolom annak is betudható, hogy Magyarország a kuwaiti hulladéktelepről kikukázott és egy currushoz hasonló cég által, hasonló minőségben felújított kocsikat kapott (meg mondjuk minden más csatlósállam is, akikkel mi dolgoztunk).
shockwave 2014.01.11 11:40:53
@dudi01: kamásli?
shockwave 2014.01.11 11:57:31
@dudi01: akkor vv papucs. Egyébként kb. úgy is néz ki a cucc, ami rajtuk van...
A Magyar Néphadseregben 65M néven rendszeresítették először az ikonikussá váló, baka nyelven csak surranóként emlegetett lábbelit. A 65M bakancs a korábbi csizmát váltotta le. Ebből a szempontból komoly előre lépés volt, akárcsak a teljes 65M gyakorló ruházat. Más kérdés,…..
shockwave 2014.01.08 18:44:52
@joni firpo: nem hiszem, Havril Bandi bácsi is. Magnumot hordott, vérlázítóan nagy hurokra kötött fűzővel, szerintem nem saját pénzből. Bár lehet, hogy annyira kicsi volt a lába :-)))

Ami a surranó számlálást illeti, én '89 környékén egy pesti military shopban vettem egy olyat, ami a 65/85M-nél egy kicsit magasabb szárú volt, volt rajta eje bakancsos bokafogó pánt keresztbe, illetve volt a fűzőrészbe fűzhető, kivehető zipzár, benne. Ezt talán később egy képen pilótákon láttam.
shockwave 2014.01.08 21:01:38
@joni firpo: nem, csak a PCU Level V softshell, meg a pufi dzseki változatban.
Egy kedves olvasó küldte nekünk a következő anyagot, amelyben a Honvédség egyenruha tervezeteit láthatjuk, a rendszerváltás után. Ami közös, az az elfuserált próba bábú. Nem értem mért nem lehetett felkérni valakit, hogy ugyan már álljon modelt.   Először is nézzük,…..
shockwave 2014.01.04 01:10:23
@StPeter: egy majdnem 3 éves posztomból idézve újfent:

2008M gyakorló esővédő kabát - 60.000 huf
2008M kabátbélés - 24.120 huf
2008M gyakorló esővédő nadrág - 36.200 huf
2008M téli felső A típus - 5.200 huf
2008M téli alsó A típus - 4.300 huf
2008M téli felső B típus - 7.600 huf
2008M téli alsó B típus - 6.200 huf
shockwave 2014.01.04 16:22:29
@StPeter: ezek a listaárak 2011-ből.
A Magyar Honvédségben több féle málha mellény van rendszeresítve, de ezek mellett léteznek még félhivatalos vagy egyéni beszerzések is, nem beszélve az ajándékba kapott felszerelésekről. A hivatalos beszállítók mellett van azonban egy egyéni kezdeményezés is, illetve még egy…..
shockwave 2013.11.21 12:25:24
@Barnigear: Pont annyival került volna többe, mint amennyi keret volt a beszerzésére...
shockwave 2013.11.21 12:37:52
Habár nem innék rá hipót, de szerintem a Lebák féle mellények mind modulár rendszerűek. Ez a mellény valószínűleg egy második generációs darab azok közül, amiket a KMZ még annó felderítő zászlóaljként csináltatott 1998-1999 környékén.

Az amerikai stílusú képzés 1998-ban kezdődött az akkor amerikából frissen hazaérkezett egyének vezetésével és akkor kerültek az első eredeti LBV-k is a céghez. Abban az időben ez is cool-nak számított és hatalmas előrelépés volt, mert előtte lényegében szinte semmi nem volt. Az akkori haladó szellemiségű zászlóalj parancsnok támogatta a változást, így mindenféle követ megmozgatva sikerült kikülöníteni egy pénzkeretet annyi mellény beszerzésére, amennyi az akkori szerződéses állománynak elég volt. Az eredeti mellényt mintaként használva egy szolnoki szabó készítette a mellényeket, egyedül, egyenként. A rendelkezésre álló alapanyag nagyon szegényes volt, az első generációs darabok kínai poncho anyagból készültek, ugyanazzal a halványzöld kiegészítő anyaggal, ami a képeken is látható. Nem is voltak túl tartósak, az AK tárak éles sarka hamar kikezdte őket. Ennek ellenére ezek a mellények elég sokáig megmaradtak a cégnél, 2005-ben az első afgán gárda, a Könnyűgyalog század katonái (a Bercsényi állománya) is ebben mentek afganisztánba. Néha még ma is feltűnik belőle egy-egy példány, a KMZ-nél is van belőle, általában azok a frissen a céghez kerülő katonák kapják, akinek semmi mást nem tudnak adni.
shockwave 2013.11.21 12:42:44
@Combat Gear Admin:

Ez így nem igaz… Az ugyanebben az időszakban készült Bergen utánzat hátizsákok eredeti cordurából készültek és az Alto csinálta őket. Na ezek a zsákok azóta is rendszerben vannak! Egyébként most nézem, hogy ezen a mellényen is Alto gombok vannak...
A Magyar Néphadseregben majd a Magyar Honvédségben is felderítő málhazsák volt a felderítő szakcsapatok számára rendszeresítve. Ahogy látható ez már inkább egy zsák, a köztudatban is élő honvédségi “málhagyíkkal” szemben. A zsák kizárólag rába terepszínben készült…..
Annak a kevéske információnak a nagy része amit tudok a JTAC-ről, a légierő blogról származik, akiknek már volt szerencséjük munka közben lencsevégre kapni őket. Ami érdekesség de eddig nem láttam munka közben, az ide haza újnak számító Rover 5I kézi kommunikációs eszköz.…..
shockwave 2013.05.22 05:58:18
@apravetz:

Azt, hogy a PRT / OMLT-be delegált magyar JTAC-ek mit csinálnak több cikk is megörökítette a HM weben. Azt, hogy a KMCS/KMK JTAC-ek mit csinálnak? Na azt sajna nagy valószínűséggel nem fogod a neten olvasni. Pedig elég olvasmányos :-))
shockwave 2013.05.22 19:15:07
@Hummer:

Van hozzá gyári kydex tok Safariland MOLLE villával, ami kompatibilis a Safariland bármely platformjával. Nem szarral gurítanak a srácok, komplett rendszer a cucc :-))
A védőmellények tervezésénél ezidáig a védelmet adó felület méretének csökkentésével próbálták a viselőre nehezedő súlyt lejjebb vinni. Bár 2010-ig szinte egyáltalán nem foglalkoztak ezzel. Az LBT CASS megoldása egy egész egyszerűnek tűnő módszer, aminek…..
Ma a magyar előretolt repülésirányító képesség amerikai akkreditációja nyomán bemutatót tartottak Szolnokon, elöljáróstul, médiástul, stul. Mivel idén több alkalmam is volt a magyar JTAC-ek (úgy ERICS, mint KMZ) tevékenységét megszemlélni idehaza és külföldön egyaránt,…..
shockwave 2013.01.17 08:12:11
@Beat it!:
"Lehet most még csak mutatóba vannak JTAC-eink, de ezentúl önállóan is tudunk képezni. Csak aztán legyen mit lehívni..."

Ez BS. A JTAC-jeink nem mutatóba vannak. A jogosítvánnyal rendelkező állomány közül mindenki legalább 2 alkalommal szolgált műveleti területen. Talán kevéssé ismert tényt árulok el, ha azt mondom hogy több magyar JTAC is van, aki már "hívott le" különböző dolgokat, különböző platformokról és életeket mentett vele. Ezzel nyilván nem fogsz a nyílt sajtóban találkozni. Tehát "lehívni" mindig van mit, az részletkérdés, hogy ez a valami ez magyar Gripen, vagy bármely más koalíciós platform. Ha szomorú, ha nem, a mai magyar valóság alapján a JTAC-ek "Gripen-nel készülnek, nem Gripen-re". Ha érted mire gondolok...
shockwave 2013.01.17 10:24:06
@zord:

Okay, így érthetőbb a dolog. Ilyen szempontból viszont a ROVER sokkal inkább "nice to have", mint "must have" kategória, ugyanis dolgozni lehet nélküle is, nem elengedhetetlen (sőt, ebből a szemszögből az IZLID-re sokkal nagyobb szükség lett volna, annak ellenére is, hogy a MI-17N kivételével nincs NVG képes platformunk). Egyelőre sem a MOA, sem a STANAG nem írja elő kötelezően a ROVER-rel történő rávezetések időszakos végrehajtását, tehát fenntartás szempontjából irreleváns.

Ahol a ROVER elengedhetetlenül fontos, az Afganisztán, ugyanis része a kötelező felszerelési listának, ami nélkül hiába teljes az egyén minden papírja, nem kap hívójelet és engedélyt. Még akkor sem, ha történetesen nem minden műveletben használja az ember az eszközt... sőt, nem is kitétel, hogy használja!

"Az, hogy Afganisztánban volt már magyar lehívás, úgy hiszem eléggé szilárdan bekerült a hazai (nyilvános) szakmai köztudatba"

Ezzel most te leptél meg engem! Tudsz ehhez adni linket, vagy forrást? Nem vagyok benne biztos, hogy ugyanarról beszélünk.
shockwave 2013.01.17 13:41:58
@Beat it!:
Köszi a linket. Ez a művelet (illetve a másik a HM oldalán nemrég megjelent hír az OMLT-t illetően) nem végződött légi fegyverzet alkalmazásával. A PRT-ban és az OMLT-ben minden területen korlátozott a JTAC-ek lehetősége. Én konkrétan nem róluk beszéltem...
Combat Gear Blog "Tab"-ek 2012.12.26 08:00:00
Tab-nek hívják azokat a parolikat, vagy címkéket, amiket az amerikai hadsereg katonái egy-egy sikeresen elvégzett tanfolyam esetén jogosultak viselni a gyakorló ruházatuk bal váll részén, illetve a díszegyenruhájukon. Ez a megnevezés csak annyiban nem igaz, hogy a “tab rendszer”…..
Viszonylag sok málhamellényt próbáltam  ki az elmúlt pár évben,közel egy éve már,hogy a Tactical Tailor által gyártott  MAV-ot hordom és ez időtálló választásnak is tűnik, nem tervezem  a  jövőbeni lecserélését. Választásom azért esett erre a…..
A Magyar Honvédségnél megtalálható, még ha ritkaság is, a Mossberg 500-as sörétespuska. A KMZ illetve a balkánra induló misszió használta, bár lehet az új KFOR szerepkörben már nincs rá szükség, legalábbis a QRF részeként működő századnál nem tűnt fel. Ennél…..
A TMK soron következő darabja a tárdobáló zseb, amely szerintem talán a legkevésbé sikerült jól. Szinte minden létező és megegyező kategóriájú zseb széles és hosszúkás alakú, de a TMK tervezői szakítottak ezzel a "designal", és újítani próbáltak. A zseb teljesen…..
Air Power Blog Adriai csapáson 2012.06.13 23:59:00
A héten harcászati helyzetbe, földi manőver erőkbe „ágyazott” JTAC/CAS gyakorlat zajlik Szlovéniában Adriatic Strike 2012 fedőnévvel, a házigazdákon kívül magyar, amerikai, olasz és horvát részvétellel. Ami a magyarokat illeti, szolnoki JTAC-ek és kecskeméti Gripenek voltak…..
shockwave 2012.06.16 22:57:46
@Kelepisti:
"Egyébként nem igazán értem, hogy miért nincs 5-10 körüli lézeres célmegjelölőre pénze a seregünknek"

A seregünknek 8 darab GLTD lézeres célmegjelölője van.
shockwave 2012.06.17 15:12:45
@zord: Azon az éjszakai képen én is látszódom :-))
Scmitt Pál és Hende Csaba a Szolnokon megtartott Új lendület 2010 gyakorlaton 2008M mintájú esővédőben: Még több kép, illetve látható a Windstopper-es bélés is, amiről később lesz bemutató: http://www.honvedelem.hu/cikk/22894/uj-lendulet Alapanyag: 100% polyamide, Gore-Tex…..
shockwave 2012.05.19 23:30:37
@Hummer: Így van. Az M-es Gore Tex kabát bőven jó egy L-es méretű emberre, de a Windstopper bélés már kicsi, abból L-es kell.

@apravetz: Mi a baj a magas galléral? Az Arcteryx az összes kabátját magas gallérral gyártja és ha valaki, akkor ők értenek a civil és katonai technikai cuccokhoz. Egyébként én sem voltam 100%-ig meggyőzve, de az első Arcteryx kabátom óta másképp látom a helyzetet.
shockwave 2012.05.22 18:23:38
@quinn: a carinthia observer "bivaksátor" nem ennek a cuccnak a része, az már hosszú évek óta rendszerben van és szinte minden misszióban szolgáló megkapja, a carinthia tropen hálózsákkal együtt. Bár manapság ebből is kevesebb van, mert van, amit selejtíteni kell, új beszerzés meg nincs...
shockwave 2012.05.22 20:08:10
@quinn: Azért a kettő között lényeges darabszám beli különbség van: a 2008M rendszerből kevesebb, mint 100 készlet kering, míg a carinthia cuccokból több száz. A carinthia cuccokat még az első ISAF részvétel során kibukó felszerelés fiaskó után vette a sereg, ez 2004-2005 körül volt. Az itthoni (missziókon kívüli) rendszeresítése a költségek miatt szóba se került. A 2008M cucc egyelőre kimondottan hazai rendszeresítésre tervezett (a színe miatt), sivatagi változat még a tervekben sem szerepel, sőt, az afganisztáni alkalmazás miatt is befonta pár törzstiszt a szemöldökét, mert ők a "raktárkészlet"-ként kiadott cuccról úgy gondolták, hogy az a raktárban is marad :-)) Az első kérdésük az volt: és abban hogyan tudtok elrejtözni a sivatagban? Szóval mindezzel csak azt akartam mondani, hogy az általad leírt jövőkép az ideális lenne, de szerintem sokkal közelebb állunk ahhoz, hogy 2018-ra a KRB-ben esetleg a csekk-könyvvel rendelkezők meg tudják venni a 2008M cuccot, a legénységi állományúaknak meg vagy lesz vagy nem. A carinthia cuccok nagyobb szintű itthoni rendszeresítése pedig mai szemmel teljesen elképzelhetetlen a közeljövőben.

A zsák, amit láttál nem tudom, hogy mi lehet, hacsak nem a Bundeswehr kis zsák, amit még a villanyszerelő hevederes cuccokkal szereztek be, szintén missziós használatra. Van egy új rohamzsák a rendszerben, ami hasonlít az Eagle RAID zsákra 2008 SF néven, de ez csak kis darabszámban készült, csak a KMZ kapja és 2010-es datálású, tehát 2008-ban még nem lehetett ott.
Az Eagle Industriest gondolom itt különösebben nem kell bemutatnom, talán annyit azért megemlítenék, hogy a cég a rengeteg speciális felszereléseket gyártó vállalat közül is kiemelkedik úttörő fejlesztéseivel, etalonnak számító minőségével. A felhasznált anyagok a…..
shockwave 2012.05.06 01:02:51
@dudi01: Nézz utána a "fight off your buddy's back" kifejezésnek. Nincs azzal semmi baj, ha a hátadra teszel olyan felszerelést, amelyre pillanatnyilag nincs szükséged és arra használod, hogy a kezed ügyében elhasznált táraidat, gránátokat, stb. onnan töltsd fel. Az pedig, hogy erre nincs egy plusz vállpánt csak külön jó. Nem véletlenül találták fel a MAP stílusú molle-zható hátpaneleket. Van olyan, hogy több cuccra van szükséged, de nem akarsz zsákot vinni. Ilyenkor a háti molle-ra még bőven lehet pakolni.

A pisztolyt is el lehet helyezni a mellényen, nem kell hozzá combtok, ha valaki nem szereti. Egyre inkább elterjedt a mellényre rakott tok, vagy csak egyszerűen beleteszed egy karabély tártartóba. Különösen, ha valakit zavar gyaloglás közben. A drop leg dolgokat én sem kultiválom, de egy high ride Safariland 6004-nél jobban nekem semmi nem működött. A kérdésedre válaszolva pedig nem akad bele a védőmellény aljába, ha normálisan teszi fel az ember. Egy SAF 6280, vagy 6285 egy UBL-lel megoldja a combpanel gondot is, így egyáltalán nem kell hevert rakni a combra.

Az NVG jó, ha nappal is a mellényeden van (erre jó például a MAP típusú hátpanel), nehogy úgy járjon az ember, mint a BHD-ban... Művelet közben soha nem tudhatod, hogy nem húzódsz-e az éjszakába.
shockwave 2012.05.06 09:50:39
@dudi01: Úgy látom, hogy te eleve rosszul képzeled el a war belt koncepciót. A molle övön nem a molle felületre kerül a tok, azon valóban túl magasan lenne. A molle övek belsejébe általában bele húzol egy duty belt / rigger belt merev övet és a tokot (vagy drop leg platformot) erre rögzíted (a molle öv alja nyitott). Így a tok az öv vonala alá kerül. Ezért írtam neked a SAF 6280, vagy 6285 tokot, de úgy látom nem nézted meg. Ez a kombó működik az új magyar védőmellénnyel is. Tudom, mert én is és kollégák is hordták így. A Glock rendszeresített tokja is hasonló (lehet comb, vagy öv változatban hordani) és sokan azt is így viselik.

Az NVG dologgal nem voltam egyértelmű. Írok egy példát, hogy tisztább legyen. Járművel mozogsz és a zsákodban van az NVG a járműben. Aztán járműröl szállsz (nem tudom, hogy nálatok hogyan működik az SOP, de nálunk nem veszel automatikusan zsákot, ha kiszállsz a járműből, de ezt itt nem akarom részletezni), hogy végrehajts egy feladatot. Aztán az a feladat elhúzódik, de nincs lehetőséged visszatérni a járműhöz menet közben. Ez nap mint nap megtörténik afganisztánban, nem véletlen, hogy feltalálták a hátpanelt és van piaca. Ha neked bejön a normál vállpántos hátizsák viselése védőmellénnyel, akkor vagy nem hordtál eleget védőmellényt, vagy nincs túl sok cucc a mellényeden és nem akadályoz. Nálam a normál lőszer, gránát, füst, NVG, eü., stb. cuccon felül van két rádió a vezetékeivel, PTT-vel, headset-tel, hátra kivezetett antennával, tehát eszembe nem jutna, hogy normál hátizsákot húzzak.

Pisztoly témában nem vitatkozunk, én is úgy gondolom, ahogy írtad. Viszont nagyon sokan nem szeretik, ha gyaloglás közben valami dörzsöli a combjukat, ezért nem hordanak combtokot. Normál gyalogos katonáknál nem is nagyon van rá szükség. Praktikus okokból pedig nézzük meg melyiknek van nagyobb esélye: annak, hogy gyalogolnod kell, vagy annak, hogy a másodlagos fegyveredet kell használni? Szerintem értelmetlen dolog, hogy a felszerelésed összeállítását egy 10%-os esély befolyásolja.

Hátpanel témában nem is akarlak meggyőzni, pusztán a másik nézőpontot próbáltam megvilágítani. Én is hasonló módon gondolkodtam a molle övekről, addig, amíg ki nem próbáltam egyet. Azóta nagy hívőjük vagyok és rájöttem, hogy nyitottabbnak kell lennem, az elsőre esetleg logikátlannak tűnő dolgok iránt is.
shockwave 2012.05.06 13:24:42
@dudi01: Persze, ez így teljesen rendben van, van amikor egész egyszerűen nem tudod kikerülni a zsák használatát. A PRT is OK, nyilván én nem ilyen jellegű feladatokra gondoltam, hanem olyanokra, amelyre a te csapatod alaprendeltetése is vonatkozik :-))

A warbelt-re pedig azért kell molle, mert nyilván nem csak a pisztoly tokot hordod rajta. Nekem van rajta egy tripla pisztoly tár tartó, arra az esetre, ha táborban a nagy mellényt leveszem, viszont a pisztoly nálam marad (ilyenkor átteszem a mellényből a tartalék tárakat az övre), illetve ha plate carrier-t viselek, akkor eleve itt vannak a pisztoly táraim. Ezen kívül itt van a dump pouch is (ahogy mások is írták), illetve hátul egy kis méretű vízszintes utility zseb, amibe apró túlélő és jelző cuccokat, illetve tartalék elemeket lehet tenni, arra az esetre, ha el kellene dobni a zsákot. Mások mást is tartanak rajta, az enyémen ennyi van.

OK, nyilván a hátpanel nem lesz a kedvenc cuccod. Egyébként attól, hogy valaki kivesz neked belőle valamit, te még simán tudsz lőni. Viszont így gondolom te seggzsákot sem használtál soha, mert az elv hasonló...
Combat Gear Blog ATS RAID Pack II 2012.05.01 08:00:00
Az ATS egy amerikai cég, amely túl sok mindent nem árul el magáról, csupán annyit, hogy katonák és rendőrök találhatók a vezetőségben. Büszkén hirdetik is, hogy „ez egy veteránok által irányított vállalkozás”.   A RAID pack négy oldalán található PALS…..
shockwave 2012.05.02 21:46:04
@Combat Gear Admin:

Mayflower-ék (akik az egyik úttörők voltak az 500-as cordura elterjesztésében) nyilatkozták valahol, hogy az 500-as fele súlya az 1000-nek, miközben a szakítószilárdság 80%-át megtartja. Ez azért nem rossz csere. Az én MRC APC-m kapott már bőven és semmi baja.
Combat Gear Blog Veszélyben - KFOR 2012.04.19 10:17:00
Ide haza a Honvédséggel kapcsolatos dokumentumfilmek vagy riportok valljuk be, általában elég gagyik és ritkák is voltak. Rossz kérdések vagy csak simán idiótán viselkedő riporterek jellemezték ezeket. A minap találtam rá a veszélyben sorozatra, amely kizárólag a youtube-on…..
shockwave 2012.04.27 22:26:06
@Kullancs1983: Megmondom neked egész pontosan: 150 darab modernizált AK-t vett a sereg. Többre jelenleg nincs pénz. Ezek több, mint 90%-ban a PRT FP századánál és az OMLT-nél rotálják egymást. A maradék itthon van a HTI-nél, meg egyes csapatoknál bemutatókra, hogy ilyen is van. Az M4 mind a KMZ fegyvere, ebből viszont általában 30 darab körüli szám át van csoportosítva az OMLT-hez, aki vagy használja, vagy nem (általában nem). A modernizált AK egyelőre nem rendszeresített, a jelenlegi afganisztáni alkalmazás is beleszámít a csapatpróbába. Amikor a csapatpróba lezajlik (remélhetőleg a következő néhány hónapban), az M4-ek visszakerülnek a KMZ-hez, az OMLT teljes egészében modernizált AK-kat kap, a PRT meg annyit, amennyi a 150 darabból marad neki. A KMZ nem használ odakint modernizált AK-t, csak M4-et.
A Honvédelmi Minisztérium és az Indafotó által meghirdetett Katonák.Hősök fotópályázat keretében április 13-án, pénteken az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisra látogattunk a fotózás és harcászat iránt érdeklődőkkel. Ha a képek láttán kedvet éreztek a nevezéshez,…..
shockwave 2012.04.23 19:49:14
@KGyST: Egy kis kiegészítés: az AN/PEQ-2 infra tartományban használatos lézer, amely csak az éjjellátón keresztül látszik, ez szolgáltatja az éjszakai harcképességet. Ezt tehát egyébként sem használták volna nappal, nem csak azért, mert vészélyes lett volna számotokra.

@cameronD: a képen látható szemüveg elsősorban nem napszemüveg, hanem ballisztikus védőszemüveg, amely műveletekben kötelező. Általában Oakley M-Frame 2.0, aminek csere lencséje is van (színtelen), de mivel a fényképezés nagy része kint történt, ezért a sötét lencse maradt bent. Az ISAF ROE tiltja a könnygáz használatát, ezért a gázálarcos gyakorlás nem elterjedt. Mindezzel együtt a kötelező felszerelés része.
shockwave 2012.04.23 22:36:04
@Éhes_ló: Látod, ugyanez köszön vissza minden egyes posztodon: az elmúlt idők keserű siratása. Az, hogy bezzeg a ti időtökben minden sokkal jobban működött, ti mindent sokkal jobban tudtatok, csináltatok. Bárcsak újra visszajönnének a jutasi őrmesterek, meg a Ludovika (na az mondjuk vissza is jött). Csakhogy a kipödört bajuszú, éretségizetlen, bunkó tiszthelyettesek és a hasonló, tiszti tanfolyamot végzett diploma nélküli tisztek ideje lejárt, veled együtt. Van helyette egy képzett, több nyelven beszélő, külföldi iskolákat végzett, tapasztalt, puskaport szagolt gárda, aki végzi a munkáját, ahogy tudja, egyre nehezebben. Nem nyíg akkor sem, amikor az utolsó mentsvárát, a korkedvezményes nyugdíjat is elvették (amit te nyilván vidáman élvezel). Próbáljuk áttörni azt az utálatot, amit a te generációd a sorkatonákon keresztül beleplántált az emberekbe a hadsereg iránt.

Nézz magadra: zsigerből gyűlölöd a jenkiket, de ugyanúgy nyalod az orosz dizájnt (AK az Isten), mint más az amerikait, meg a németet. Akkor te most mennyivel vagy jobb? Látom azt sem sikerült fefognod a csöpp agyaddal, hogy a képeken látható fegyver alkarészek mind a sereg "ajándéka", nem önálló beszerzés. Ez azt jelenti, hogy az általad is képviselt nagyszerű szagértő gárda - hogy téged idézzelek - haditechnikai ellenőrző vizsgálatoknak vetette alá, csapatpróbázta és rendszeresítette őket (különben Szecső ki sem adta volna őket, ezt is illene tudnod). Az sem jött le, hogy a képeken látható srácok mindegyike megharcolta ezekkel az eszközökkel a maga csatáit afganisztánban és nem véletlen van úgy összerakva a cucc, ahogy. Mert működött... Nem a gyakorlótéren...És érdekes módon nem hagyott cserben eddig senkit, pedig kurvára nem Izmas-ban készült egyik sem.

Tisztelem az öregeket és hajlandó vagyok tőlük tanulni. Ha van mit... A te állandó fikázásod, ócsárolásod és múltsirató kesergésed viszont gyomorforgató. Normális esetben nem is válaszoltam volna (mint ahogyan az indexes fórumot is otthagytam egy jó ideje), de a csapat irányába kifejtett személyeskedésed miatt úgy gondoltam, hogy én is küldök neked egy-két kedves szót.

Függetlenül attól, hogy mennyit tanulok még a jövőben, én néhány év múlva sem fogok keseregni az akkori aktív generációnak, hogy bezzeg a mi időnkben. Főleg nem fogom ezt azok ócsárolásával előadni, akik a kialakult helyzetről mitsem tehetnek, csak próbálják minél jobban tenni a dolgukat. Büszke leszek rá, hogy valaki még mindig megpróbálja tovább vinni a stafétabotot és inkább bátorítom őket, mint a szemükbe köpök és magazinokat istenítő rambónak hívom őket.

Végezetül pedig, ha akkor lennénk jó katonák, ha úgy néznénk ki, mint ti néztetek ki néhány évtizede, akkor nem akarunk jó katonák lenni. Azok a képek többnyire a vicc kategóriában szerepelnek!
shockwave 2012.04.24 18:08:25
Első és második lépcső? Kikből? Sorkatonákból és bajuszos alkoholistákból. Szerencse, hogy soha nem mérettettetek meg a való életben, a mocskos kapitalisták ellen, csak a híres VSZ gyakorlatokon. Valószínű, hogy a muszkák nélkül ugyanaddig tartottatok volna ki a csodásan működő gépezettel, ameddig mi a mára megmaradt technikával.

Tudod amikor én a rambóképzőbe jártam, akkor ott még a te generációd elfuserált szakembergárdája tanított (akkor is kihalásos alapon, gyakorlati tapasztalat teljes hiányában, mint ma) és nem sok dologra vagyok büszke abból az időszakból. Mai fejjel visszanézve igen mókás volt. Nem a jó értelemben...

Hát persze, hogy a primitív és fapados technika a legjobb. Nem is értem miért nem pattintott kővel és lándzsával vívják a mai háborúkat, az nyilván nem romlik el soha, ha meg igen, akkor pillanatok alatt ki tudja javítani a suttyó felhasználó is, nem nagyon kell hozzá javítóbázis és fegyvermester. De akkor mi lenne veletek? A hadmérnöki kar és az elmúlt másfél évtizedben ott szolgálók iránt pedig saját személyes tapasztalataim alapján nem táplálok túl nagy tiszteletet, vagy elismerést. Ennek legnagyobb részéért éppen te és a fikázó, undorító stílusod és megnyilvánulásaid a felelősek.

A PR majomkodásról annyit, hogy a képen látható csoport egy teljes napot vesztegetett el a fényképek kedvéért az afganisztánra történő felkészülési idejéből. Parancsra tették! Talán furcsálnád - ha képes lennél felfogni - hogy egyikünk sem szereti a rivaldafényt és nem azért fotózkodunk, mert ettől áll fel. Azért mert parancsot hajtunk végre. Igen, még mi csürhe is!

A hozzám hasonló "nagy arcoknak" pedig semmi szüksége nincs arra, hogy egy olyan ember, mint te elmondja, hogy mi volt és miért. Pláne nem a te stílusodban. Bármilyen meglepő de mi is ismerjük a történelmet és még azt is tisztán látjuk, hogy mi folyik a mai hadseregben. Csakhogy nekünk már nincs választásunk, vagy megyünk, vagy maradunk és csináljuk. Nekünk már nincs meg az a luxus, mint neked, hogy "kibekkelem valahogy a nyugdíjig". Ez persze már nem a te bajod, csak az itt maradt rambóké. Úgyhogy nyugodtan add fel, nem vagyunk rád kíváncsiak!

Hadmérnöki diplomám ugyan nincs, de alapvetően egy intelligens embernek tartom magam és csak nagyon ritkán alacsonyodom olyan szintre, hogy internetes vitákba keveredek a hozzád hasonló kesergő, fikázó, VSZ majmoló barmokkal és vulgáris kifejezéseket használok. Most viszont az ész érvek kifogytával, az utolsó szó jogán hadd kívánjam neked minden kollégám nevében az egyik hazai klasszikust: tegyél úgy, mint a nickedben szereplő állat, húzd magadba a faszodat és takarodj "aludni". Ezzel itt, ezen a fórumon is végeztem veled...