Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szub.jektiv

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megszavazta a parlament a szülőtartásról szóló törvénykönyv módosítást. Ezentúl az intézmények is perelhetik a gyermeket, ha az nem fedezi az eltartás plusz költségeit. Ez az ügy viszont sokkal nehezebben megválaszolható kérdéseket is felvet a jövőre nézve. Amíg ma a 65 éven felüliek teljes…..
szub.jektiv 2016.06.17 09:22:47
Simicska tegnapi napjából (köszönet SL-nek a megállapításért) a magyar népre következő vélhetően legfontosabb információ ez volt, idézem: "Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit (mármint Orbán). Ennek a részleteibe nem fogok belemenni,…..
A műsorvezetők, és most nem az Obersovszky-iskola diákjaira gondolunk, hanem a valódi tévésekre, bármilyen kevés is legyen belőlük, szóval a műsorvezetők akkor követik el a legnagyobb hibát, ha egy interjúra, beszélgetésre olyan prekoncepciókkal ülnek le, amiken képtelenek vagy…..
Nincs az a felhőtlen boldogságban pancsolás a Nemzeti Trafikbirodalomban. Nem elég, hogy a nagy lazaságban elérte őket a bezárás cunami, most még ez is: a Kúria döntése szerint lehet népszavazni a haszonkulcsukról. Azt meg ugye tudjuk mit jelent, ha a magyarnak bárki fölteszi a…..
Amikor gyerek voltam, egy nyugdíjasra két munkavállaló jutott. Ma egy nyugdíjasra egy munkavállaló jut. Mire nyugdíjba megyek, két nyugdíjasra egy munkavállaló jut majd. valahogy így: Mondhatnánk, hogy na és, lényegtelen, hiszen egész életemben fizetem a nyugdíjjárulékot,…..
szub.jektiv 2013.05.18 14:26:22
Bizalmas hangvételű észrevételek, folytassuk így.
Amikor gyerek voltál, akkor még egy nyugdíjas annak idején képes volt eredményesen megközelíteni az asszonyt, nem panaszkodott az alacsony aktivitási rátára- kivéve a sajátjára.
A munkavállaló nem jutott, hanem csinálták.
Az, hogy a befizettett járulékokból fizették az aktuális nyugdíjakat - társadalmi szerződésnek tekinthető.
Ha elvárás, hogy valaki munkás élettartama alatt egy vagyont fizessen a közös kasszába, akkor nem lehet annak csak tíz százaklékát kifizetni az élettartam alatt nyugdíjként, mert akkor tényleg nem lesz érdemes járulékot fizetni.
Az ember hajlamos másként látni a nyugdíj nagyságát, ha felmenője minimálnyugdíjat kap. Ez sem mindegy.
Az adóelkerülésről: nem feltétlenül a nyugdíjasok az adóelkerülők, hanem akik sokallják a befizetéseket és keveslik a (szociális) juttatásaikat.
A hárommillió nyugdíjas zöme nem foglalkozik politikával, megélhetési gondjai vannak.
A nyugdíjasoktól nem sokat lehetne elvenni költségvetési szinten. Vegyük az alábbi adatokat:

offforever.blog.hu/2012/11/23/nyugdijak_magyarorszagon

Mi a magas nyugdíj?
Válasz: aki 45 évig minden tisztes jövedelme után befizetett adót, járulékot az magas nyugdíjat kap.
Mi az alacsony nyugdíj?
Válasz: aki nem volt képes - önhibáján kívül vagy saját akaratából - elegendő befizetést teljesíteni, az alacsony nyugdíjat kap. Estetleg nem járulék alapon - hanem szociális alapon.
A blog még a nekem - aki nem vagyok szakember a témában - tájékozatlanságot tükröz.
A menetjegy problémához: egy százezer forintos nyugdíjú egyedül élő nyugdíjasnak - aki néha utazik, hogy segítsen az aktív korú hozzátartozóinak a párszáz forint bizony tétel.
Ennyire nem lehet lekezelni egy másra érdemes generáció 90 százalékát!
A maradék tíz százaléktól lehetne elvenni, de értelmes ember kis előrelátással tudja, mit lehet ezzel elérni.
A KARD Miből lesz a nyugdíj? 2013.02.03 15:05:51
Az elmúlt hetekben blogunkon több írást is közöltünk, amelyek részben vagy egészben a nyugdíjrendszerről, annak fenntarthatóságáról szóltak. A cikkek kapcsán a kommentekben kialakult vitát látván érdemes néhány dolgot közösen végiggondolni. Elöljáróban annyit: nem…..
szub.jektiv 2013.02.04 13:02:08
A rendszer annyiban felosztó-kirovó, hogy a 2011 évi adatok alapján elemezve az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

- van kb. 2 millió öregségi (jellegű) nyugdíjas,
- munkáltatói és járulékbevétel (2011.) 2 600 Mrd Ft,
- öregségi nyugdíjak: 2 000 Mrd Ft.
,
- van emellett kb. egymillió nem öregségi jellegű kifizetésre jogosult,
- kb. 1 100 Mrd Ft költséggel
Innen az látszik, hogy az öregségi nyugdíjak és az egyéb szociális kiadások nyugdíjkörbe sorolható részének a fedezete ma még rendelkezésre áll.
A költségvetés kb. 450 Mrd Ft-ot tett az alapba, ami jó közelítéssel elégséges a szociális jellegű kiadások fedezésére.
Tehát a felosztó-kirovó elvnek a működés megfelelt.
Az ONYF elnevezése helytelen, mert helyesen: ONYSF – azaz Országos Nyugdíj- és Segélyfolyósító Igazgatósággá kellene átkeresztelni, mert a biztosítás nem része a tevékenységnek. A folyósítással foglalkozóm operatív hivatalokat be kell olvasztani.

A mindenkor befizetett járuléknak és az érte kapott járadéknak arányban kell lennie, egyébként a dolog nem működhet.
Minden járulékfizetési évtizedben volt egy átlagos nyugdíjkalkulációs módszer, amiben bízott a járulékfizető. Az ettől való jelentős eltérés uzsora jellegű.

A szürke- és feketegazdaságot kordában kell tartani. Ha a mérete 6 000 Mrd Ft, akkor a költségvetés bevételének kiesése kb. 3 000 Mrd Ft.

A gyerekek számához:
.."ledolgoztam becsülettel 40 évet és felneveltem 2-3-4 gyereket, nekem jár a nyugdíj"…mert a gyermekeim dolgoznak, hazámban befizetett járulékaik összege több a feleségem és az én részemre hazámban kifizetett nyugdíjnál.
Egyébként butaság a naturáliákat emlegetni, hacsak nem a segélyezettek számát akarjuk premizálni.

Ez a tanulmány sem penge.
Megosztó.
Nem tényekből von le következtetéseket.
Sem természettudományos, sem társadalomtudományi alapon.
Ezek közül egyiknek sem vagyok avatott művelője...
A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni. Ha az alapvető…..
szub.jektiv 2013.01.14 14:42:11
@WildBear:Le anyugdíjakat 200 000 Ft alá!
A befizetett nyugíjjáruléknak a limit feletti részét visszaadni a nyugdíjasoknak!
Ne feledkezz meg arról, hogy mindig volt egy érvényben lévő szerződés a járulék és a járadék viszonyára.
A befizetéseket ezek szerint használták fel.
Demokráciában betartják a szerződéseket, a járulékfizetés mára megszűnt, a nyugdíjasoknál a linearitás megszüntetését szorgalmazó alacsony bérű és állástalan hozzászólókkal szemben már nem lesznek közgazdasági szabályok - akár a jelenlegi nyugdíjak töredékét is kaphatják majd.
Fizettem néha 42 % jövedelemadót,kb. 31 % nyugdíjjárulékot, önkéntes nyugdíjpénztárat - ti mit szeretnétek?
Valorizáltan befizettem hasonló keresetű sorstársaimmal kb. 40 millát akárhova nyugdíjjárulék címén, ennek csak a kamata egy jó és biztos befektetésben év négymilla lenne.
Most akartok egyenlőséget tenni a a négymilliót befizetettek és a negyvenmilliót befizetettek közé?
Ki fog ebben a kedves országben adókat és járulékszerű adókat fizetn?
Jipí-já-jé, megjött a kariaji a kormánytól. Lesz egyéni nyugdíjszámla. Aztaaaaa, apa, ez komoly? Ez tényleg az enyém? Úristen! Kösziiiii! De, apa, ez mi a szar? - kérdi a gyerek, mikor meglátja, hogy a távirányítós autó feliratú dobozban egy fémgolyó és egy fakocka van. Hát…..
Lassan olyan képzete lesz az embernek, hogy az eladósodottság valami kegyelmi állapot Magyarországon. Vagyis az jó, az kell, mert valami kifacsart logika szerint előnyökkel járhat. Úgyhogy felhagyok a családi kassza beosztásával, és honfitársaim tömegéhez hasonlóan én is…..
Nemzeti Sport újságíróját lefejelte Paulo Sousa, a Videoton edzője. Egy barátságos meccsen. A szakújságíró szemöldöke felszakadt, az incidens után rendőrségi feljelentést tett, a sebet pedig három öltéssel kellett összevarrni a Fiumei úti baleseti intézetben. Ennyi.…..
  Söralátéten elférő adóbevallás – mondanánk, ha egy mondatban kéne összefoglalnunk a kormányzat adózási ars poeticáját. Azaz: egyszerű, átlátható adórendszerre törekszünk, nem tesszük ki fölösleges adminisztrációs és könyvelési stressznek polgárainkat…..
Élni tudni kell, de vajon igaz-e ez a mondás a halálra is? Szerintem mondjuk tökmindegy, mi történik azon a napon, amikor a föld alá paterolnak, az ezt megelőző évtizedek annál inkább számítanak, ezzel az állásponttal azonban vélhetően sokan vitatkoznának. Első körben az a…..
no emisszió A lézerblokkolók ura 2011.02.19 16:17:56
Lázár János Audis, lézerblokkolós, rokkantparkolós ügyében mára teljesen egyértelművé vált: itt korántsem egy magányos hősről van szó, aki egyszerűen képtelen felfogni, hogy közpénzből nem járunk környezetszennyező luxusautóval, még véletlenül sem parkolunk rokkantak…..
Minden rossz következménye ellenére egy előnye azért mégiscsak van az öngondoskodáson alapuló magánnyugdíjpénztári rendszer szétverésének: az államadósság mintegy 1400 milliárd forinttal csökkenni fog.  Kormányplasztiknő büszke, balra (szélső) el, néző tapsol,…..
szub.jektiv 2011.02.04 06:08:38
A magánnyugdíjpénztári befizetés jó dolog, mert a befizető saját vagyont hozhat létre, örökölhető.
A magánnyugdíjpénztási befizetés jó dolog, mert húsz pénzügyi vállalkozás menedzsmentje szövetséget is hozott létre az üzlet védelmében.
A magánnyugdíjpénztár nem jó dolog, mert az állami nyugdíjkasszából kieső befizetések miatt a hiány ezen részét költségvetésből kellett finanszírozni - ami költségvetési hiányt növelt.
A kieső nyugdíjjárulék bevételek pótlása részben kötvénykibocsátással történt, ami után még hasznot is reméltek a kötvények vásárlói. Ha a vásárló ugyanaz, mint a hiány okozója - akkor ez egy jó üzlet!
A kieső nyugdíjjárulék bevétel másik részét az adózók adták össze, tekintet nélkül gazdasági helyzetükre, korukra. (Nyugdíjasok is!)
Az állami nyugdíjpénztárba befizetett nyugdíjjárulék nagyobb részben nyugdíjakra ment, kisebb részben olyan egyéb szükséges és szociális kiadásra ment, aminek köze nincs a nyugdíjhoz - mint járulékfizetéssel szerzett joghoz.
A szociális segélyekre szükség van - de azt kell adókból fizetni - ha jár is meg jut is.
Az a sokszor hangoztatott vélemény, hogy mindegy, mit honnan fizetünk, ha már fizetni kell - oktalanság. Nem lehet a kassza fenntarthatalanságáról beszélni mindaddig, amig nincs logikus rend és átlátható egyensúlyi kísérlet körülötte.
A magánnyugdíjpénztárakról hozott törvény ndem szolgálta az ország és a nyugdíjasok érdekeit.
Majdnem elégséges forrásból vagy a jelenlegi járulékfizető apja kap MOST nyugdíjat, vagy a jövőben a fiú kapja meg. Pénz az ablakban. Forrás nem jön csak úgy a semmiből.
A nyugdíjkassza az egynegyed kispórolási kísérlettel már MOST fenntarthatatlan volt, ebből érdekközösségeknek haszna is származott - volna - látszólag.
A visszarendezés kommunikálása legalább olyan sikertelen volt, mint a visszarendezés megakadályozására a PÉNZTÁRTAGOK érdekében tett pénztári próbálkozások !
A hibás törvényt annak jó erkölcsbe ütküző volta miatt úgy tűnik felmondta a kormány, ebben az esetben a megtakarításokat az eredeti célra kell felhasználni - ebbe beletartozik a hibás TV. által okozott hiány utófinanszírozása. Nem gondolom, hogy csakis a nyugdíjkassza költheti el az a kb. 3000 Mrd Ft-ot - ha igen - a kapott nem járulékjellegű adókat vissza kell belőle téríteni a költségvetésbe.
Mérlegelni kell a lehetőségeket - ha érdekeink eltérőek is.
Ostobaságot csinálni lehet törvénnyel is - ez nem kizáró feltétel. Ha már akkor mondták neves közgazdászok, hogy ez irracionális - miért hozták meg a törvényt? Ez már mindegy - de vizsgálandó!
Sajnos sokan még abban az illúzióban ringatják magukat, hogyha visszaadják a bankhitelre vásárolt autót, akkor megszabadulnak a hiteltől is. Az alábbi levél is ékes bizonyítéka, hogy nem így zárulnak ezek az ügyek.Tisztelt Zugügyvéd, 2008-ban vettünk igénybe autóhitelt,…..
A BKV körüli korrupciós botrányok sem tudják elterelni a figyelmet arról, hogy a vállalat, amelyik mozgásba hozza a várost, szolgáltatásainak minőségét tekintve sem áll éppen rózsásan. Az EuroTest 23 európai városéval vetette össze Budapest tömegközlekedésének minőségét.…..
Jól kicsinálja az Eletromos Művek azokat a családokat, amelyek átalánydíjas részszámlákkal fizetnek az áramért. Ez annyit tesz, hogy az aktuális havi fogyasztástól függetlenül egy évig havonta ugyanakkora összeget kell befizetniük, majd egy év elteltével, márciusban, megnézik…..
szub.jektiv 2010.12.20 18:42:44
wd2.elmu.hu/ELMU_public?gyakorikerdes

Ez van az ELMÜ honlapján.

1. Mit jelent az éves elszámolás?

Éves elszámolás, havi részszámlákkal: Önnek 11 hónapig előre beállított kWh mennyiség(ek)ről készítünk részszámlákat, az előző évi fogyasztás(ok) 1/12-e része vagy a fogyasztó által közölt részfogyasztásalapján. A 12. hónapban történik a leolvasás, amely alapján megállapítjuk a tényleges fogyasztást, és elkészítjük az elszámoló számlát. Az elszámoló számla tartalmazza a tényleges, 12 havi fogyasztást. Ez alapján számoljuk ki, hogy a fogyasztónak milyen összeget kell még befizetnie, illetve, hamagasabb volt az általa 11 hónapon keresztül befizetett összeg, mint amennyit a tényleges fogyasztás alapján be kellett volna fizetnie, mekkora összeg jár vissza. Fontos, hogy a 12 hónap nem egy naptári évre vonatkozik, hanem a elosztói engedélyes által végzett leolvasástól az ismételt leolvasásig számítódik. Amennyiben az éves leolvasás sikertelen volt, a fogyasztó továbbra is részszámlákat kap az ismételt leolvasásig. Amennyiben az éves leolvasás nem történt meg, kérjük, hogy szíveskedjen mérőállását bejelenteni.
Nem értem ezt a módosítást, hogy most már csak legfeljebb húsz százalékban lehetnek a hírek közt a bűnügyi témák. Oké, persze, színvonaltalan nulla a kertévék szinte minden hírműsora, teletömve ilyenekkel, de valahogy nem várok komoly színvonaljavulást a változtatástól…..
szub.jektiv 2010.12.14 20:52:13