Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T-Jay

0 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nekünk a Mi-24-es a legjobb ellenség! - jegyezte meg egy magyar lérakos a tavalyi csehországi TOLY gyakorlat alkalmával azzal kapcsolatban, hogy a célrepülések résztvevői közül melyik biztosítja számukra a leginkább megfelelő kiképzési lehetőséget. Mint minden kijelentés, nyilván ez is szubjektív.…..
T-Jay 2018.11.15 12:20:17
@zord:

Így igaz, egy dongó zümmögött ott délelőtt ;-)

T-Jay
Mivel mással lehetne illusztrálni ezt a hírbejegyzést, mint a Gripenek júniusban végre kikerekített levegő-föld képességével? A képek a HM videójának grabjei. Zord..
Most, hogy hétfőn (június 4.) immár magyarországi (központi) helyszínnel kezdetét veszi a Tobruq Legacy 2018 lég- és rakétavédelmi gyakorlat, ehhez illő képpel nyitom a júniusi hírbejegyzést. SzPU ül a fűben, valahol a Bakonyban. Zord..
Amikor a légierő-légvédelmi téma tárgyalásáról van szó, alkalomról-alkalomra nem könnyű új aspektusait bemutatni a gyakorta előforduló szereplőknek, mozzanatoknak. Az április utolsó hetében sorra került levegő-föld éleslövészet idején tett első többszörös expozíciós kísérletem eredményét osztom meg…..
T-Jay 2018.05.30 19:38:54
@Open Skies:

Igazad van, másodközlése a cikknek. Annyit tudok- bár nem pont a témánk- hogy az kecskeméti építkezés miatt a Titánok Pápára fognak települni rövidesen.Csak ha biztosra tudok valamit akkor szólok.

T-Jay
A napokban zajlott a pozsonyi IDEB védelmi ipari kiállítás. A LégierőBlogger nem színlel meglepetést azzal kapcsolatban, hogy a szlovák fővárosban néhány óra alatt is okosabbá válhat az ember a Magyar Honvédség jövőjével kapcsolatban, mint idehaza... Az Embraer is jelen volt Pozsonyban, és a…..
Idén április 29-én 19 éve, hogy valószínűleg az USAF F-117-esei lebombázták a Belgrádhoz közeli Avala-hegyen álló impozáns tévétornyot. Ha stílszerűen akarunk fogalmazni, az amerikai légierő szimbólumát ért csapásokra Jugoszlávia szimbólumának elpusztításával válaszoltak. A LégierőBlogger régi…..
Ha hihetünk az ígéreteknek, még év vége előtt bejelenti a kormány, hogy hogyan kezdi meg helyreállítani a nemzeti légi szállító képességet, mely regnálása alatt történelmi mélypontra sorvadt. A transzparencia teljes hiányával megvalósuló beruházás kapcsán keringő spekulatív teóriák segítségével most…..
A sikeres - és a honvédelem hazai társadalmi beágyazottsága szempontjából a LégierőBlogger számára roppant tanulságos - szeptember 30-i veszprémi LHSN-Lackzkó helikoptersimogató rendezvényen fellelkesülve ismét egy Mi-24-es szerepel a hírbejegyzésben. Meg persze azért, mert ha minden igaz,  küszöbön…..
Szerencsés pillanatkép Oroszországból. Úszómedencés dácsa szomszédságában lévő alakulat-gyakorlótéren dolgozik a PVO-SzV valahol Moszkva mellett. Zord..
Az Oroszországban nagyjavított Mi-17-esek hazaérkezésével és a 2017-es pótköltségvetésben a Mi-24-esek talpra állítására szánt pénzekkel bizonyosnak tűnik, hogy még nyolc évig megmaradnak a szovjet-orosz forgószárnyas platformok a honvédségben. Elérkezett a pillanat, amikor a szakmai nyilvánosságnak…..
T-Jay 2017.06.16 11:58:15
@zord:

Június 26-30 közt terveznek bombavetést Hajmáskéren,
talán az már az lesz...

www.hajmasker.hu/images/stories/meghivok/loveszet_2017_06.pdf

T-Jay
Ha már arra vitt jó sorsom, jöjjön itt az egyik előretolt "szigeti keszi" heti váltására igyekvő larisszai F-16C-52+ fegyverzete: 2xAIM-120C és 2xAIM-2000 (IRIS-T). Zord..
Magyar mércével mérve ma valóságos zsúfoltság volt a körös-hegyi lőtéren, ahol úgy a kecskeméti Gripenek, mint a szolnoki helikopterek éleslövészetet hajtottak végre 27 milliméteres gépágyúval, ajtólövésszel, illetve Sz-5-ös nem irányított rakétával. Hol csak a lőtéri irányító felügyelete mellett,…..
T-Jay 2017.04.18 20:45:23
@Liverbird:

pl.:Titan,Griff,Puma

Ezen a héten délutánonként láthatod őket... :)

T-Jay
Svájci túránkról hazafelé botlottunk bele Reichenburg falucska mellett ebbe az Oerlikon Skyguard GDF-005-ös légvédelmi gépágyús ütegbe, amit Csaba barátom jóvoltából közelről is volt alkalmunk szemügyre venni. Amellett, hogy a helyi "tanyavilágba" zavartalanul települhettek (a C2 az egyik gazda…..
T-Jay 2017.03.24 15:09:16
@JohnTerry:

Nem, 4 virtuális radart figyelek, változó hogy melyik hol látható.Tavaly vagy tavaly előtt volt olyan eset is, hogy két különböző radaron követtem a szlovén Pilatus "elfogását", mert együtt nem voltak láthatóak egy helyen. Aztán kimentem az udvarra és inkább megnéztem felettem élőben... :)

T-Jay
Ma a szokásos véletleneknek köszönhetően sikerült megcsípni az FR24-en, ahogy a honvédségi Zlin-beszerzés képzési részét végző OK-TUT lajstromú céges kölcsön Z-143 éppen visszatér csehországi tartózkodásából Szolnokra.   Zord..
A napokban akadt a kezembe ez a beszkennelt papírkép, amit 2003. március 17-én, az iraki háború kezdete előtt két nappal készítettem a USS Truman fedélzetére érkező F-14-esről. Érdekessége és az aktualitását ehhez a bejegyzéshez az adja, hogy a VF-32 század 107-es számú gépét az STS-107 számú…..
A napokban meghirdetett, máris a közbeszerzési eljárás alól mentesített "honvédségi" szállítógépbeszerzés kapcsán minden jel arra mutat, hogy folytatódni fog a rendszerváltás utáni haditechnikai beszerzésekre jellemző hibás gyakorlat, a koncepciótlanság és a szakmaiatlanság. Miközben a szomszédban…..
Mivel is lehetne jobban illusztrálni egy 2016 augusztusi légierő hírbejegyzést, mint az F-35A kezdeti műveleti képességének deklarációjára utaló képpel? Zord..
Reppülő, lérak, EW egy képen. Mi kell még? Zord..
T-Jay 2016.07.25 13:47:06
@Levente B.:

Nem vagyok késésben, már tavasszal tudtam a gyakorlat tervezett idejét, ezért vagyok szabadságon.A késést inkább a hivatalos szervek felé passzolnám tovább, jóval a gyakorlat kezdete után csöpögtették a híreket a jónép felé.Csak az ide járó úri közösség tudta, hogy mi zajlik fölöttünk.Tipikus példa: helyi újságunk cikket írt az "ügyeletes panaszkodók" miatt, akiket zavar a napi 2X1 óra - számomra imádni való - dübörgés de. 9-10-ig és du. 14-15-ig.

@balou84:

A 40-est láttam a radaron.

T-Jay
T-Jay 2016.07.25 15:42:43
@Levente B.:

Részemről nem probléma :)

Most tekert "haza" fölöttünk viszonylag alacsonyan egy 16-os , egyedül körözött egy bő fél órát déli határunk környékén, remélem már fogalmazzák a panaszleveleket a HM felé...

T-Jay
Mindig is irigyeltem a tengerészeti járőrgépek megfigyelőit, akik szebbnél-szebb, érdekesebbnél-érdekesebb felvételeket készíthetnek a világ hadihajóiról a világtengereken. Csodák nincsenek, mindenkinek tudnia kell, hogy hol a helye, így egy szárazföldi ország LégierőBloggerének is, ezért mellékelem…..
A Magyar Nemzet nagyszerű délvidéki karikaturistájának, Léphaft Pálnak a remélhetőleg szakmailag is autentikus rajzával ( :-) köszönti a LégierőBlogger a baltikumi misszióból hazatelepülőket, s nyitja meg egyben a 2016-os esztendő első hírbejegyzését. Köszönöm, Pali! Zord..
T-Jay 2016.01.20 19:27:03
@zord:

Emlékszem a decemberi kommentedre, én ezt most láttam először így leírva.A "helikopter" szót kerestem mindenhol, de hiába...

T-Jay
A magyar katonai repülés ügyének egyik egészében sikeresnek értékelhető lépéseként egy MiG-21-es került az újdonsült kecskeméti körforgalomba, hogy hirdesse, miről (is) hírös ez a város. Zord ..
T-Jay 2015.12.24 11:11:32
@zord:

December közepén szokták megjelentetni, egyenlőre nem találtam én sem.Januárban a Varpalota Challenge 2016 lesz az első, tudtommal holland részvétellel:

tapolca.hu/content/hivatal/hirek/2015/december/2016_januar_havi.pdf

T-Jay
T-Jay 2015.12.28 19:36:02
@zord:

Hilux-okat és többféle egyéb gépjárműveket osztottak szét több egység közt fejlesztendő a járműparkot, pl. ide Kaposvárra is jött jónéhány. Közvetlenül érintett barátom újságolta, nagyon lelakott autókat váltanak, örülnek a cserének.

T-Jay
T-Jay 2015.11.25 11:12:12
@zord:

Én is úgy tudom, hogy a Wise Foresight- on is részt vesznek A-10-esek, de alapvetően a Thunder Cloud pápai gyakorlatra fognak jönni.Sajnos nem tudom leellenőrizni hír valódiságát, olvastam.

T-Jay