Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bárki314

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én ma már tényleg nem akartam még egyet posztolni, de gyerekek, ez beszarás! A Folyóméter egyik jó barátjától kaptam egy linket a wikiforrás egyik oldalához, de aztán Sárkány János hivatkozott cikkét megtaláltam eredeti helyén - az Ügyészek Lapjában is, úgy még…..
Arany János:TETEMRE HÍVÁS   A radványi sötét erdőben Halva találták Bárczi Benőt. Hosszu hegyes tőr ifju szivében; „Ime, bizonyság Isten előtt: Gyilkos erőszak ölte meg őt!” Kastélyába vitette föl atyja, Ott letevék a hűs palotán; Ki se terítteti, meg se mosatja: Vérben, ahogy volt, nap nap után…..
bárki314 2018.07.31 14:49:07
Valójában az egész értelmezés egy , szinte a ballada megszületése óta honos irodalmi félreértésen alapul: hogy öngyilkosság történt. Ha elemzőnek ez a véleménye és kőkeény, megváltoztathatalan véleménye -, legyen. Elképzelhető, hogy ez történt.
Rövid hozzászólásomban egy pár igencsak gyanús körülményre hívnám fel a figyelmet- minden előzetes számbavételezés vagy mérlegelés nélkül téve ezt, egyszerűen pontokba sorolva
1) Benőt szeretik, szeretethiányt nem szenved. Így ez nem is oka öngyilkosságának
2) Tetemre hívásra tettes, de társtettes se megy el, még egy orgazda se. Még a gyanúsított ügyvédje se..
3) Következésképp Abigél nem is lehet se tettes, se fölbujtó...
4) Félreértik a 'magát' szót Abigél monológjában. Azt nem azért adta a fiúnak, hogy legyen öngyilkos, hanem hogy a házasságuk útjában álló apát ölje meg vele.
5) Tehát Abigél fölbujtó, de nem öngyilkosságra, hanem egy - meg nem történt - gyilkosságra.
6) Innen lehet elgondolkozni bűnösségén, jogi és/vagy morális bűnén.
7) Hasonló eset Ágnes asszonyé is, de egészen másképp
8) Akkor viszont miért vérzik a halott? Erre egyetlen megoldás kínálkozik - jobb híján azt kell mondjuk, ők testvérek - Benő és a lány - és érkezésével beáll egy érdekes helyzet: a testvérejön mondat magyarázza mind a test vérzését, mind a köztük rejlő családi köteléket.
9) Így e ballada inkább az első éjszaka joga (barbár, tán nem is létezett) jogszokás fölött mond ítéletet mint Abigél meg se történt tette fölött.
10) Érdekes, hogy e nyelvi játék (izomorf mondat a holttestvérejön) - nem szavak, hanem mondatok között zajlik.... Szójátékokban való magyarázatok meglelését az irodalomtudomány elveti és elítéli. (Akárcsak Abigélt, bár nem kéne, hogy ezt tegye. Nem maszületett bárány, de a gyilkossághoz köze nincs.)
11) Érdekes, hogy volt egy ilyen nevű nyelvészünk is, hogy Bárczi. Mintha eme baladai Bárczi az ő (negatív/ja/), előképe lenne.
12) Arany balladái a mai magyar szellemi valóságot is befolyásoló tényezők,

Abigél fogadatlan prókátora
Túl a személyesen Szinkronicitás 2013.12.08 14:51:31
Carl Gustav Jung használta először ezt a fogalmat, neki köszönhetjük, hogy elterjedt. 1980-ban írt erről "A szinkronicitás, mint az akauzális összefüggések elve" című munkájában. De mit jelent a szinkronicitás? Akkor beszélünk szinkronicitásról, ha valamilyen külső esemény…..
                                                                                  …..
  Fémmegmunkálás                                        A vaslepényben maradt salakot kalapáccsal verték ki                   A fémmegmunkálás, fémipari műhelykultúra feltárásánál csak a temetők megásása adhat gazdagabb betekintést egy adott kor…..
bárki314 2011.05.25 14:52:52
@bárki314:
ja, látom ismeri...:D:D
(a tanulmányt nem olvastam végig az utolsó soráig...) :)
bárki314 2011.05.26 10:03:43
@katolnai:

Kedves Katolnai!

Tehát ha jól értem Ön nem hinné, hogy "átállították" az órát valaha vagy valahol és valakik.
Pedig hát egyik fő következtetése Illignek, hogy nem 2011-et írunk...
Ennek sok oka lehet...
Egyik - számomra, laikusnak - is felfogható, hogy két időszámítási rendszer keveredett össze, a Krisztus szerinti és a Nagy Sándor halála után elinduló. (Ami kb 300 évvel volt Kr. előtt...)
Más megoldást kínál azonban Illig és Pap Gábor. Hadd ajánlom figyelmébe ezt a videót, ha nem ismerné esetleg (de szerintem ismeri) www.youtube.com/watch?v=klGrvYfTVq8
  Dorestad Hosszú évek régészmunkája utáni eredmény csak egy ilyen szerény, közepes méretű kereskedő falu megrajzolására korlátozza vagy jogosítsa fel a szakembert, mely ábrázolás nagyon messze áll a történészek által propagált 'nagy város' képétől. Mivel a…..
Trefort Ágoston Előkommunista, protonáci, hazaáruló, nemzetáruló, idegenszívű, magyarellenes, nemzetvesztő, országvesztő stb. kifejezésekkel illették Trefort Ágoston egykori kultuszminisztert egy olyan kijelentéséért, ami valószínűleg el sem hangzott. Elég…..
A radványi sötét erdőben    Halva találták Bárczi Benőt. Hosszu hegyes tőr ifju szivében;    "Ime, bizonyság Isten előtt:    Gyilkos erőszak ölte meg őt!" Kastélyába vitette föl atyja,    Ott letevék a hűs…..