Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gycsabas

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Siket vagy süket? Van-e a jelnyelveknek nyelvtana, és hasonlít-e a környékbeli beszélt nyelvekére? Ki lehet-e találni tippeléssel, mit jelentenek a jelek - egyáltalán mindig ugyanazt jelentik-e? Minderről, sőt még többről is szó esik cikkünkben, Obamával és indiánokkal! Sokan…..
gycsabas 2010.12.12 20:15:54
Kedves@akrosztikon:
Röviden a süket és siket kifejezés közötti különbségről:
A hallássérült gyermekeket régen süketnek hívták. Általában a velük való kommunikáció kimerült abban,hogy valamit hozz ide, vagy vigyél oda. Sem a szülők, sem a tanítók nem tudtak mit kezdeni velük. Ilyen körülmények között valóban szellemileg is elmaradtak a halló társaiktól. Az idők folyamán a két jelentés összekapcsolódott. Jelesül: süket=értelmileg elmaradott.
Amióta a hallássérültek speciális iskoláit létre hozták, a tanárok és a siketek is mindent megtesznek, hogy tartsák a lépést a hallókkal. Ezért úgy gondolták, jó lenne a két jelentést különválasztani, hiszen nem törvényszerű, hogy a hallássérült értelmi fogyatékos is legyen. Ennek problémának a megoldására született a siket kifejezés.
Nem arról van szó, hogy mindenki hülye, nem ismeri ezt a sztorit.Csupán a súlyosan hallássérülteknek,- akik javarészt jelnyelven kommunikálnak- az a tiszteletteljes kérésük a társadalom felé, hogy ne süketnek hanem siketnek nevezzék őket. Aki kíváncsi a részletekre, annak szívesen elmondjuk.