Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bolje biti

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Laslavic Tímea Amikor utazik az ember, a pihenés mellett fontos szerepet kap az étkezés is. Már csak azért is, mert ilyenkor más készíti el számunkra nap mint nap az ételt. Nem nekünk kell bevásárolni, hosszasan a konyhában főzőcskézni és utána elmosogatni (mondom ezt úgy, hogy én…..
Bolje biti 2016.07.01 00:59:37
@Priscapac:Folytatva: meg persze a kajmak nem túró, a plješkavica nem szerb találmány, a čevap nem a horvátok büszkesége és alapban nem adnak hozzá ajvárt( lepény, hagyma, max. kajmak). A halakhoz a Karlovačkon meg Ožujskon kívül bátran lehet próbálkozni jó borokkal is.
Bolje biti 2016.07.01 15:18:59
@user friendly: A turistáknak alap, mint Agárdon a hekk.
Most még Párizsban, de április 16-tól a Belgrádhoz közeli Pancsován mutatják be, az U ime naroda – Politička represija u Srbiji 1944-1953 ("A nép nevében – Politikai elnyomás Szerbiában 1944 és 1953 között") című fotókiállítást. A 20. század viharos éveinek a…..
Autonómia-sorozat A bejegyzés teljes mértékben a magánvéleményemet képezi, sem pártokkal, sem pedig egyéb szervezetekkel nem egyeztettem. Természetesen ez nem zárja ki, hogy bármilyen párt véleménye megegyezzen az enyémmel. Ettől még nem feltétlenül vagyok az adott párt…..
Bolje biti 2014.05.24 23:57:23
@lehel kürtje: Az általad említett példákkal díszített táblákkal most némely bajorok is kampányolnak a függetlenségért.
Bolje biti 2014.05.26 23:51:38
@GERI87: Pedig igenis felemelő, mikor Dunaújvárosba!!! érsz, fogad egy rovásírásos városnévtábla, a környék régi szép ideire( szerb és horvát betelepülők,plusz görögök) emlékez(tet)ve...
Serbia Insajd San Huan do Tokija 2014.04.23 13:40:00
Samira Parilla huszonhárom éves Puerto Ricó-i egyetemista. Jelenleg a suli mellett egy bankban dolgozik. Önszorgalomból tanult meg szerbül, mivel a belgrádi Crvena Zvezda fociklub lelkes szurkolója. A YouTube-ra feltöltött, saját előadásában hallható turbószerb dalokkal izmos…..
Múltkori bejegyzésem fordítása valahogy eljutott a szerb médiához, mivel hétfőn telefonhívást kaptam a belgrádi TV Pink szerkesztőjétől. Egy rekedtes hangú hölgy arra kért, hogy még ezen a héten beszélgethessünk az egyik esti talk showban, melyben állítólag vendégül…..
Bolje biti 2014.04.02 01:15:50
@Koriander: Jó, mondjuk nekem is csak attól lett gyanús, hogy törölnék a lent futó szerelmi esélylatolgatót :-) Azért finomabb, mint a tavalyi "Volt férjből čevapot promotáló asszony"
Bolje biti 2014.04.02 11:59:34
@bikmakk: Röpülnek az április elsejék.... :-)
Boszniának csak kitört ablakok jutottak (Ante Tomić írása) Amikor pontosan száz évvel ezelőtt kezdetét vette az első világháború, a Második Internacionálé arra szólította fel a munkásságot, hogy ne vegyen részt a harcokban. A háború a kapitalista elit konfliktusa – hangzott…..
Bolje biti 2014.02.12 10:48:43
A bosznia-hercegovinai Međugorje a Világ vallási zarándoktérképén egy kicsit olyan, mint Ozora a magyarországi könnyűzenei fesztiválok kínálatában. A kis költségvetésű, hippi-kézműves O.Z.O.R.A. fesztivál egy üde színfolt a nagyipari fesztiválbiznisz Pannon-tengerében.…..
Bolje biti 2013.10.06 23:00:55
@Mijo: Hát ez tényleg fantasztikus!!! Lehetne valahogy próbálkozni, hogy,(persze, csak pórnép, de mégis)a boszniai, szudáni, szír és stb. menekülteknél is legyen ilyesmi? Tudom, hogy ez tömeges kihívást jelent, de gondolom, ettől szebb a feladat.
Sejo Sekson (49), polgári nevén Davor Sučić: a háború előtti Szarajevó egészen egyedi – Új Primitivizmus névre keresztelt – punkrock mozgalmának fenegyereke, a korszak egyik legjelentősebb együttesének, a Zabranjeno Pušenjének alapító-frontembere. Emellett a Top lista…..
Horvátországban a piacgazdaság még sok kivetnivalót hagy maga után, de egyes, a szó leghagyományosabb értelmében vett piaci értékesítés teljesen jól működik. Az általános és középiskolás diákok a szüleikkel – vagy a nagyobbak önállóan –, minden iskolaév előtt a…..
De kalandos élete Terminatoréval vetekszik. Három háborúban harcolt. Egyebek mellett meglőtték az arcát, fejét, hasát, lábát, csípőjét és a fülét is. Megszökött a hadifogolytáborból és saját magának rágta le az ujjait, mert az orvosok nem akarták amputálni. Sir Adrian…..
A belgrádi bölcsészettudományi karon a végzős szerbtanárokat búcsúztató professzor-asszony szenvedélyes, hazafias, szókimondó, éles társadalomkritikától sem mentes beszédével elérte azt, hogy a szerbiai országos napilapokba is bekerült. Beszédében kitért arra, hogy a szerb…..
Bolje biti 2013.07.20 03:12:23
Serbia Insajd Hol a határ? 2013.07.15 13:47:36
Idén május közepén megnyílt a magyarországi Ásotthalom és a vajdasági (Észak-Szerbia) Királyhalom közötti közúti határátlépő. Királyhalmot (vagy Királyhalmát) a szocialista jugoszláv időkben, 1946-ban Bácsszőlősre nevezték át. A település elsődleges nevének…..
A szomszéd fűje mindig zöldebb, legalábbis a Kandžija művésznéven rappelő eszéki freestyler szerint nálunk egy  tejjel-vízzel folyó fogyasztóvédelmi Kánaán vár a horvát vándorokra, ahol minden nő szép és minden férfi izmos, udvariasak vagyunk és a csődbe jutott…..
Egy rövid, bürokratikus nyelvezeten írt bekezdés 1953-ból, ami közvetve azt tanúsítja, hogy közel egy évtizeddel e feljegyzés elkészítése előtt bíróság és ítélkezés nélkül megöltek (elvittek kivégezni) egy szabadkai lakost, 1944 véres novemberén. (forrás: Szabadkai…..
Nem foglalunk állást se pro, se kontra, de mivel a Facebook-on amúgy eléggé aktív Tvrtko mondanivalója némileg blogunk profiljába vág, ezért a Puzsérnak címzett levelét szó szerint közöljük. (Forrás: Vujity Tvrtko official.) Képkocka a közmédia horvát nyelvű nemzetiségi…..
Bolje biti 2013.06.16 21:20:08
@Deak Tamas: Horthyra pedig elég sok dolgot lehet kenni, érdekes olvasmány e tekintetben pl. Ungváry Krisztián A Horthy-korszak mérlege című könyve, persze a szerző nem a "baráti" oldalhoz tartozik, de mégis...
Nem, nem gépeltem el és nem is egy gasztroblogot olvasol. Horvátország kapcsán egyébként is maximum a karlovaci és a zágrábi sörök jutnak az ember eszébe, pedig akadnak más remek italok is. Ilyen például a daruvári gyár terméke, a "régi cseh". A sör mindenféleképpen…..
Interjú a bosnyák Dubioza Kolektiv együttessel (az eredeti szerb nyelvű interjúért klikk ide) "Szarajevó első számú nemzetközi exportcikke a város ostromán edződött Dubioza Kolektiv, a szédítő erejű hiphop-reggae-rock-népzenei koktélt produkáló csapat, amely az ország…..
Előzmények: Bosnyák válasz a punkra - Új Primitivizmus 1. rész Ostrom alatti abszurd humor - Új Primitivizmus 2. rész Kitört a háború és a Zabranjeno Pušenje zenekar két részre szakadt. Az ún. „Nyugati rész” Sejo Sekson (Davor Sučić) vezetésével Szarajevóban…..
Bolje biti 2013.03.28 21:27:54
@MTi: Igen, csak megőszülünk :-)
Bolje biti 2013.04.07 02:53:16
Ma a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék jogerősen felmentette Momčilo Perišićet, az egykori Jugoszláv Hadsereg volt vezérkari főnökét. A tábornokot a szerb harcolók által elkövetett bűncselekményekben való…..
Bolje biti 2013.03.10 21:56:17
@Muity Mijo: Ezek szerint Mladić sunyi csetnik róka volt?
Előzmények: Háborús rock a javából - Új Primitivizmus 3. rész Ostrom alatti abszurd humor - Új Primitivizmus 2. rész Bosnyák válasz a punkra - Új Primitivizmus 1. rész Az amerikai gengszter rap zene világában a zömében New York-i székhelyű, ún. „keleti parti”…..
Az égadta világon semmi bajom a vallásos emberekkel. Sőt, az a tapasztalatom, hogy aki igazán, belső meggyőződésből, mélyen vallásos, az a hitéből nem arra merít erőt, hogy másokat kioktasson; mit szabad és mit nem, hanem őszintén örül embertársai boldogságának,…..
Bolje biti 2013.01.28 22:37:11
@aracs: Nem bántottál meg, nincs miért bocsánatot kérned. Ahogy írod, neked is van , nekem is van egy álláspontod/om. Ez lehet baromira különböző, ettől még nem vagyunk ellenségek. A világot valószínűleg teljesen másképp látjuk és éljük, de miért lenne ez baj? Nem vagyok egy igazán "mindenáron" típus, a "Roncsderbit" is ezért csak szépen kívülről nézem.
Bolje biti 2013.01.29 22:03:12
@Styxx: Na, ebben aztán teljesen igazad van(főleg olvasva a "Roncsderbi" végét) :-))) Az általunk pedig elvetett, vagy olykor kívánatos(helyzetfüggő:-)))) ) asszimilációról van egy érdekes cikk(2. rész) az év végi Magyar Narancsban, Zárszámadás címmel.
Bolje biti 2013.02.09 20:55:19
@Askeladden: Kedvem lenne, bár ritkán járok erre fele és nagy szakértője sem vagyok a dolognak.
Milyen volt szőkesége? A 67 éves belga hölgy, Sabine Moreau a közép-belgiumi lakóhelyéről Brüsszelbe tartott, ám a GPS-ében vakon bízó sofőr teljesen érthetetlenül, a 70 kilométeres út helyett 1450 kilométert levezetett, majd Zágrábot elhagyva jött rá, hogy valamit nagyon…..
Első rész Srbija.blog.hu: Melyik saját dalodra vagy a legbüszkébb? Sejo Sekson: A Balada o Pišonji i Žugi mindenképp az egyik. Talán a Na straži pored Prizrena [„Őrségen Prizren mellett”] szintén, főképp azért mert olyan dolgokat is előrevetített, amik manapság is…..
Horvátországban tiszta vizet öntöttek a pohárba. Nyilvánosságra hozták a különféle kedvezményeket, elsősorban kiemelt nyugdíjat biztosító honvédő háborús veteránok listáját. A több, mint félmillió nevet tartalmazó lista szerdai internetes közzétételét követő…..