Adatok
Llychllyn
0 bejegyzést írt és 436 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Na, elmehetek Babits nyomába az alliterációimmal :) Persze a dolog nem ilyen egyszerû! Barátunk, akinek dílere van, ismét Miskolcon járt és csodagombákkal töltötte fel a kamrámat!
Mivel a császárgomba immáron tiltólistás, ezért hozott helyette ízletes rizikét, amit másképpen fenyõaljagombának is…..
Llychllyn
2014.11.02 16:07:05
Rizikét én is talán csak egyszer-kétszer ettem, de tetszett (mifelénk valahogy nem nő, vagy nem ott, ahol én járok). Tegnap viszont találtam egy szép őzlábat és néhány csoportnyi gyűrűs tuskógombát, összesen kb. fél kiló, elteszem ecetes gombának próba-szerencse alapon. Viszont nincs itthon fokhagyma és mustármag, úgyhogy improvizálok: a páclé kakukkfüves-borókabogyós lesz.
Az 1993-as The Day of The Tentacle a kalandjátékok egyik legstílusosabb, legzseniálisabb darabja. Ez persze nem véletlen: a készítők között ugyanis nem csak megtalálható a gaming iparág két legelmebetegebb zsenije, hanem egyenesen ők vezették a projektet: Tim Schafer és Dave…..
…Oh, de mi a név?
Mit rózsának hívnak, nevezzük azt
Akárhogy: olyan illatos marad.
Így Romeo, nem hívnák Romeonak,
Megtartaná dicső tökélyeit
E név nélkül is…
- Lüszike, állj meg azonnal! – sikoltott kétségbeesetten a platformcipős, erősen sminkelt anyuka a kétévesforma kislánynak, aki…..
Uborkadömping van a veteményesben! Átlag kétnaponta kell szednem, akkor lejön 10-12 darab, amit megenni nem bírunk. Egy részét elajándékozzuk, de idén a nagyját elteszem mindenféle ecetes uborkának.
Kifutottam a receptekbõl, de Babette segítségemre sietett. Most ezt a változatot mutatom meg...
Imádom a pelmenyit. Sajnos itthon nagyon sokan nem ismerik (ahogy az orosz konyhát sem, pedig olyan ételeket vonultat fel, ami a mi ízlésünknek is megfelel, ráadásul jóval egészségesebb is a mi konyhánknál). Egyszerű az elkészítése, és az ízvilágával nagyon népszerű is lehet…..
Llychllyn
2014.08.13 21:27:23
@motoroskonyhaja: Muszáj lesz elmennem az Arbatba...:)
Szerintem mi az erős vörösborecetet vörösborral higítottuk, így lett vörösboros vörösborecet, érted...:)
És akkor már bort is ittunk hozzá, persze.
Erre az orosz halkonzervre mindenképp rámegyek, érdekesnek tűnik.
Motoros, nincs véletlenül egy pirogrecepted? Lehet, hogy a dédi abból indult ki, hogy pirogot mindenki tud sütni, de azért leírhatta volna a receptet... :)
Szerintem mi az erős vörösborecetet vörösborral higítottuk, így lett vörösboros vörösborecet, érted...:)
És akkor már bort is ittunk hozzá, persze.
Erre az orosz halkonzervre mindenképp rámegyek, érdekesnek tűnik.
Motoros, nincs véletlenül egy pirogrecepted? Lehet, hogy a dédi abból indult ki, hogy pirogot mindenki tud sütni, de azért leírhatta volna a receptet... :)
Llychllyn
2014.08.13 23:37:10
@motoroskonyhaja: Nálunk a harminc pelmenyi volt egy ilyen határ, amit nagyapám állított - szépen megevett annyit, töltötte hozzá a boros ecetet, kortyolt is a borból, két-három óra alatt lement ennyi, bár a legendárium ötvenről is szól, ha jól emlékszem:) Tudott élni az öreg.
Ha megosztanál egy sült pirog-receptet, igen boldog lennék:) Minden variáció jöhet, én eddig csak gombásat meg húsosat kóstoltam, a káposztásról csak édesanyám zengett ódákat... Gondolom, ezt is a végtelenségig lehet variálni, ez a szép benne.
A főtt pirog szerintem rosszul hangzik, igaz, csak a lengyeleknél ettem olyat, és csak egyszer - lehet, hogy nem jól készítették el.
Ha megosztanál egy sült pirog-receptet, igen boldog lennék:) Minden variáció jöhet, én eddig csak gombásat meg húsosat kóstoltam, a káposztásról csak édesanyám zengett ódákat... Gondolom, ezt is a végtelenségig lehet variálni, ez a szép benne.
A főtt pirog szerintem rosszul hangzik, igaz, csak a lengyeleknél ettem olyat, és csak egyszer - lehet, hogy nem jól készítették el.
A héten nem úgy alakult a főzés, ahogy szerettem volna. Többször is közbejött valami, miért is meredek fordulatot vett a menü. Terveztem egy krumplifőzeléket, de kaptam egy jó adag pirosra érett lecsópaprikát, összedobtam hát egy lecsót. Aztán, hogy a kabak is fogyjon – mert az időjárás igencsak…..
Llychllyn
2014.08.06 01:26:15
@Andrass9: kösz a tippet, a reszelőre pont nem gondoltam:) zöldségpucoló, kiskés, nagykés, tányérok kb vannak, az ilyesmiket felejtem el. De van svájci bicska is, azon reszelő mondjuk nincs, de ha netán elfelejteném a dugóhúzót, nem lesz krízishelyzet:)
Az a jó, hogy van egy - szerintem - jó Icel konyhakésem, olajfa nyéllel. Emellé egy Opinel no. 10, és kb. kés-ügyben meg is vagyunk (valójában nem, de amit ezzel a kettővel nem tudok megoldani, azt nem is akarom:)). A normális főzéshez meg ugye normális kés kell, szóval legalább ez ki van pipálva:)
(csontoztam már egy barátomnál bicskával csülköt, mert a konyhakés vállalhatatlan volt. Azzal is szeleteltem:))
Az a jó, hogy van egy - szerintem - jó Icel konyhakésem, olajfa nyéllel. Emellé egy Opinel no. 10, és kb. kés-ügyben meg is vagyunk (valójában nem, de amit ezzel a kettővel nem tudok megoldani, azt nem is akarom:)). A normális főzéshez meg ugye normális kés kell, szóval legalább ez ki van pipálva:)
(csontoztam már egy barátomnál bicskával csülköt, mert a konyhakés vállalhatatlan volt. Azzal is szeleteltem:))
A saslik fogalma itthon mostanában nem nagyon ismert, pedig pár évtizede még a legtöbb ember tisztában volt vele; azóta valahogy kikopott a hétköznapokból, ahogy egy sor más is. Manapság a rablónyárshoz hasonlítják -tévesen-, pedig ennél sokkal, de sokkal több. Persze abban…..
Soha nem fõztem még rizottót (többek közt, mert feleségem nem szereti)! Most viszont elment itthonról, akkor szüret. Vettem gombákat és beleütköztem akciós rizottó rizsbe is, amire azonnal lecsaptam és már meg is volt a másnapi menü.
Hamár vásároltam, néztem a kutyának is marhacsontot, mert azért…..
Llychllyn
2014.08.04 00:56:09
@Andrass9: Én a hegyen gyűjtöttem, hogy milyen illatú, azt tudja a fene:) Volt szegfűgomba is, de már nam az igazi.
A tinóruból végül vörösboros-kakukkfüves szósz lett, szederrel. Jól sikerült:) Ezt a kakukkfüves ecetet meg javaslom mindenkinek, paradicsomsalátához működött. Két-három hét, és átveszi az illatot-ízt az ecet. Tárkonynál több, ahogy látom, levendulánál elég két hét, de nem árt egy hónap sem:)
A tinóruból végül vörösboros-kakukkfüves szósz lett, szederrel. Jól sikerült:) Ezt a kakukkfüves ecetet meg javaslom mindenkinek, paradicsomsalátához működött. Két-három hét, és átveszi az illatot-ízt az ecet. Tárkonynál több, ahogy látom, levendulánál elég két hét, de nem árt egy hónap sem:)
Spárgakrémlevest eleddig csak fehér spárgából ettem. Most viszont kaptam roppant baráti áron "levesspárgát" a madarasban, ami a szezon utolsó friss spárgája is egyben. Egy próbát megér, gondoltam. Érdemes a közeli hiperben körülnézni, még akad valamennyi a polcokon.
A színe az rettenetes, mondaná…..
Barátunk, akinek dílere van, hozott egy nagy adag császárgombát. Ebbõl valami szépet kell alkotni (meg finomat is).
A csodahüttõben rejtezkedett még egy adag császárgomba lefagyasztva és a kamrában pedig találtam egy zacskó szárított vargányát. Számomra hasonló ízvilágú gombák, lehet õket együtt…..
Llychllyn
2014.07.06 13:58:29
@Andrass9: De ezek szerint valahol Magyarországon (vagy a környéken legalább) kijött a gomba:)
Igen, itt a szépséghiba a tervben:( Szerintem nagyon kevés olyan tárgy van a világban, amit ő ne próbálna meg megenni. Múltkor lószart akart csemegézni, előtte meg vakondot, pedig esküszöm, hogy magamtól egyiket se adnám neki:).
Próbáltad a gyömbért?:) Ez a jószág mentát legel néha, olyan a lehelete, mintha rágózna:)
Igen, itt a szépséghiba a tervben:( Szerintem nagyon kevés olyan tárgy van a világban, amit ő ne próbálna meg megenni. Múltkor lószart akart csemegézni, előtte meg vakondot, pedig esküszöm, hogy magamtól egyiket se adnám neki:).
Próbáltad a gyömbért?:) Ez a jószág mentát legel néha, olyan a lehelete, mintha rágózna:)
Llychllyn
2014.07.06 16:39:04
@Topy: Csakhogy én nem a piacon szeretnék gombát találni:)
Vannak itt a környéken bevett helyek, császárgombát, vargányát gyakran találtam (a rókagomba valamiért elszokott innen, tudja fene, miért). Egy kis eső nem tenne rosszat, na...
Vannak itt a környéken bevett helyek, császárgombát, vargányát gyakran találtam (a rókagomba valamiért elszokott innen, tudja fene, miért). Egy kis eső nem tenne rosszat, na...
Llychllyn
2014.07.06 23:53:59
@Andrass9: Vakond, pele, svédasztal:) én sajnálom az apró jószágokat, de hát ez így megy, ha időben észreveszem, elveszem tőle. Most a szarvasbogárra állt rá, meg a ribizlire. Egyébként a császárgomba is védett tavaly óta :)
Holland konyha?
Utólag nem csodálkozom, hogy kedves ismerősöm,- aki több évig kint élt Hollandiában- nem tudott érdemben mesélni a németalföldi konyháról. Három hónapos kintlétem alatt magam is megdöbbenve tapasztaltam, hogy amilyen sokszínű és izgalmas a holland városok…..
Llychllyn
2014.07.06 14:07:59
@elgigante70: Hollandában én is baromi jókat ettem, amikor úgy alakult, igaz, helyi specialitásból egyedül ezt az iszonyú cukorkát meg a nyers palacsintájukat kóstoltam. A többi meg indiai, spanyol, olasz, argentin stb...
Persze, hogy távol áll tőlük a rongyrázás, rettentő sóher népek, biztos sajnálják rá a pénzt:)
Persze, hogy távol áll tőlük a rongyrázás, rettentő sóher népek, biztos sajnálják rá a pénzt:)
Jó ideje kacérkodtam már a gondolattal, hogy elkészítsem ezt a szörpöt. Az igazi akadályt a kezeletlen héjú citrom beszerzése okozta, mifelénk ugyanis nem árulnak olyasmit. Egyszer fűztem ugyan a közeli zöldségest, hogy ugyan, hozzon már, de az ígérgetésen túl nem jutott.
..
Llychllyn
2014.07.05 20:44:50
@Andrass9: Ezzel pedig tökéletesen összefoglaltad, hogy miért is utálom a koriandert:)
Urbanista
Eszméletlen földalatti dzsungellak az Oktogonnál - 7 remek hirdetés a hétvégi ingatlansalátában
2014.07.05 08:00:00
7. Organikus mesepalota Pilisjászfalun
Nekem nagyon bejön az ilyesmi, bár látható, hogy ekkora tereket nem olyan könnyű belakni.
6. Eredetileg vízimalomnak épült Pomázon
Aztán a 30-as években csináltak belőle lakóházat. Kifejezetten klasszul néz ki.
5. Teljesen…..
Eljött végre a nyár, és eljött az uborkaszezon. Mármint a kovászos uborkáé. A piacon elfogadható áron kínálják az elfogadható kinézetű uborkát, és a kertben is lassan kisebb dzsungellé cseperedik a kaporerdő. Ilyenkor aztán folyamatos üzemben készül a portéka, az embernek csak az étlapon kell néha…..
Llychllyn
2014.06.21 20:52:13
@Babette.: Mi mindig azzal készítettük. Egyébként meteorológiai előrejelzésre is jó, ahogy kiteszem az ablakba, egy hétig hideg lesz.
Sóból is sokat teszünk hozzá, a kapor meg szigorúan a száras, felmagzott fajtából kerül bele:)
Sóból is sokat teszünk hozzá, a kapor meg szigorúan a száras, felmagzott fajtából kerül bele:)
Rendszeres olvasóim már tudják, hogy megszállott körömpörköltevõ vagyok, mióta felfedeztem, hogy az egy jó étel. Általában a madaras hiperben veszem az alkatrészeit, mert szépen letisztított körmöt árulnak. Soha nem veszem viszont "körömpörkölt alap" kiszerelésben, mert az csak robbantott körmöket…..
Régóta kacérkodom ennek a sajtosnak az elkészítésén, de egy esküvõi meghívás megadta a végsõ lökést.
Waka kiflije is inspirált, nem hagyhatom, hogy ő arassa le az összes babért a sós süti fronton :)
Lehetne hájastésztából készíteni, de az elég macerás, annyi meg nincs már a csodahüttőben, hogy…..
Llychllyn
2014.06.06 17:11:35
@Andrass9: Ó, a velős pirítós... Tihanyban ettem először, valami isteni. Ugye te is az agyvelős cucra gondolsz? Amiatt akarok visszamenni idén nyáron is a Balatonhoz (na jó, nem csak amiatt):)
Olyan adag volt ez az eszespirítós zöldségekkel meg minden egyébbel valami 700 forintért, hogy meg sem bírtam enni, pedig volt már bennünk kilométer.
Most egy kicsit irigyellek azért (mondjuk nekem meg itt a sörfeszt, bár ott nem hiszem, hogy lenne velős pirítós. Meg Balaton).:)
Olyan adag volt ez az eszespirítós zöldségekkel meg minden egyébbel valami 700 forintért, hogy meg sem bírtam enni, pedig volt már bennünk kilométer.
Most egy kicsit irigyellek azért (mondjuk nekem meg itt a sörfeszt, bár ott nem hiszem, hogy lenne velős pirítós. Meg Balaton).:)
Llychllyn
2014.06.11 00:18:23
@Andrass9: Már nem is kell, az agyvelő napok óta a bűvöletében tart, csak itthon nem állnék neki (biztos zombi lettem:)). Asszem ez 690 volt, volt mellé friss zöldség, ami azért kellhet a dologhoz, tényleg ütős kaja:) Meg volt még két korsó sör meg egy kv... Életem egyik legmeglepőbben jó ebédje volt ez.
A pékné jöhet bármikor ;) Pékné módra minden átlényegül, a csülök a legjobb, de cserépedényben még a pulykaszárny is új értelmet nyer (rozmaringgal, barna sörrel, ad definitionem sok hagymával, persze).
A pékné jöhet bármikor ;) Pékné módra minden átlényegül, a csülök a legjobb, de cserépedényben még a pulykaszárny is új értelmet nyer (rozmaringgal, barna sörrel, ad definitionem sok hagymával, persze).
Itt a spárgaszezon ismét, most kell sokat enni, amig elfogadható az ára.
Ha csak olyat találsz, ami nem "EU konform" formájú vagy méretû (görbe, rövid és vastag, törött), akkor olcsóbban jutsz hozzá és legalább olyan finom, mint az egyenspárga. Cukorspárgát ne próbáld, az könnyen szakad .....
Llychllyn
2014.05.28 23:51:12
@Andrass9: Éreztem, hogy nem én találtam föl a spanyolviaszt:) Ha véletlenül rosszul sikerül, hivatkozom is a forrásra, máskülönben sütkérezem a dicsőségben. :)
Llychllyn
2014.05.30 19:31:11
@Andrass9: Sikert aratott, bár végül a csirkés változatot leszavazták, a csirkemellből inkább citromos-kakukkfüves-rozmaringos sült lett, a spárgából meg egy olyasmi csőben sült változat, mint ez a recept.
Kicsit megvariáltam: besamel helyett tejfölös cuccot használtam, nálunk a karfiol is ilyennel sül (tejföl, kis tejszín, szerecsendió, só, bors, két tojás, most még aprított oregano is). Jó lett, de vannak tanulságok: legközelebb tovább főzöm egy kicsit a spárgát, apróbbra is vágom, illetve előre összekeverem a tejfölös-tojásos szósszal. Mehetett volna bele több oregano (kb. 4 ágat használtam), illetve a füstölt sajt nagyon megy hozzá, abból legközelebb keverek is bele, nem csak megszórom vele a tetejét.
Úgyhogy tiéd a dicsőség, enyém a tanulság, na :)
Kicsit megvariáltam: besamel helyett tejfölös cuccot használtam, nálunk a karfiol is ilyennel sül (tejföl, kis tejszín, szerecsendió, só, bors, két tojás, most még aprított oregano is). Jó lett, de vannak tanulságok: legközelebb tovább főzöm egy kicsit a spárgát, apróbbra is vágom, illetve előre összekeverem a tejfölös-tojásos szósszal. Mehetett volna bele több oregano (kb. 4 ágat használtam), illetve a füstölt sajt nagyon megy hozzá, abból legközelebb keverek is bele, nem csak megszórom vele a tetejét.
Úgyhogy tiéd a dicsőség, enyém a tanulság, na :)
Május elején egy útszélére települt zöldségárus mellett vitt el az utam. Hatalmas karalábékat kínált 79 forintért. Egy pillanatig sem haboztam, kértem ötöt és közben fejben gyorsan átírtam a következő heti étlapot. Töltött karalábé lesz!
..
Feleségem színházba ment jóllakva az év elsõ lecsójával. Én meg valami húsnemûre éheztem. A csodahüttõben most mindenféle varázslatos kacsaalkatrészek várnak, hogy megegyük õket. Ez a biokacsák történetének második eposza.
A legutóbbi kacsaszárnytõ fõzésemet nem kísérte osztatlan lelkesedés, ezért…..
A 2. Magyar Filmhét kiemelt eseménye volt, amikor az idén elhunyt Zsigmond Vilmosra emlékeztek, a Fekete Dália című filmmel, így teszünk mi is. Isten nyugosztalja a zseniális operatőrt. FIGYELEM, a következő blogbejegyzés illusztrációi nemcsak meztelenséget ábrázolnak, de…..
Tavasz, érett tavasz. Meleg napok, esõk, erõre kapott növények, kápráztató színek.
Gyönyörû zöld lombokon fehér bodzatányérok, fehérlõ, illatozó akácok, a gabonatáblák szélén ezüstzöld háttér elõtt szarkaláb lila foltjai, margitvirág sárga, fehér pettyei festenek Monet képeket.
Az ártéri erdõben…..
Llychllyn
2014.05.11 16:07:27
@pizzaszeletvágó: Én sem főztem belőle sört, de egyszerűen lehetetlen hevesen gyűlölni valamit, ami potenciális söralapanyag:)
Mondjuk nemsokára megpróbálok belekontárkodni a sörfőzésbe egy rutinosabb társasággal karöltve, ki tudja, lehet, hogy a tapasztalat hatására üvöltve fogom buzdítani ezt az infernális növényt a további területfoglalásra:)
Mondjuk nemsokára megpróbálok belekontárkodni a sörfőzésbe egy rutinosabb társasággal karöltve, ki tudja, lehet, hogy a tapasztalat hatására üvöltve fogom buzdítani ezt az infernális növényt a további területfoglalásra:)
Llychllyn
2014.05.11 20:02:11
@Topy: Nem is rossz ötlet, pont nemrég készítettem először csicsókát. Gondoltam is rá, hogy majd teszek a kertbe, állítólag baromi igénytelen, szóval sok gond sem lenne vele:)
Llychllyn
2014.05.11 20:19:12
@Waka: Lemeccselik a komlóval... :)
Lencsét bármikor lehet fõzni, de húsvétkor kármentõ funkciója is aktiválódik: a rengeteg füstölt sonka, meg annak a leve valahogy nem akar eltûnni.
Jó, jó - én is lefagyasztom kisebb adagokban, mert jól jön az máskor is, de akkor is most van a szezonja, hát együnk füstölt sonkás lencsét (nem…..
Llychllyn
2014.05.04 19:53:21
@pizzaszeletvágó: military boltokban szinte mindig akad kanálgép, van, ahol többféle is van, de azért maradj a magyarnál, azon van sörnyitó is :) Meg jó a konzervnyitó is rajta.
Ár nem rémlik, de meg lennék lepve, ha kétezernél többe kerülne.
Ár nem rémlik, de meg lennék lepve, ha kétezernél többe kerülne.
Llychllyn
2014.05.04 20:25:50
@youlopukku: Nahát, erre sose figyeltem. Megnéztem, az enyém 2005-ös:)
Llychllyn
2014.05.05 20:24:17
@Kató néni: Jogos, bár eddigi kreatív sörnyitási kísérleteim kimerültek a kés, kanál, öngyújtó, szalagkorlát és pingpongasztal alkalmazásában. Mondjuk ez utóbbi kettőt ritkán hordom magammal:)
Azért ez a versike reggel hét előtt eléggé ütött...
Azért ez a versike reggel hét előtt eléggé ütött...
Konyhamûvészetünk három-négyszáz éves ételkészítési stílusjegyeit felütve, halakkal kapcsolatban is, gyakran az édes-savanyú-pikáns, szaftos, szószos, léves ízlésvilág tárul fel elõttem. Se szeri se száma a „rántsd meg vajban, csinálj alá levet, hadd fõjön benne, borsold, nádmézeld meg, metélj sós…..
Llychllyn
2014.05.04 20:21:32
@pizzaszeletvágó:
Kb évente egyszer elolvasom a Tüskevárat, és minden évben heves nyálképződést vált ki belőlem ez a kocsonya-dolog, pedig még sosem ettem ilyet:)
Rajta van a bakancslistán, na.
Kb évente egyszer elolvasom a Tüskevárat, és minden évben heves nyálképződést vált ki belőlem ez a kocsonya-dolog, pedig még sosem ettem ilyet:)
Rajta van a bakancslistán, na.
Talán még nem késő az ötlet.
Valamit kezdeni kell a húsvétrõl maradt rengeteg sonkával, tojással. Megkapta a szemem valahol a neten, hogy robotgépben krémesítették a sonkát (már nem emlékszem a weboldalra).
A házi majonézt sem szabad sokáig tárolni. Akkor legyen belõle kence, amit kenyérre lehet…..
Llychllyn
2014.04.27 19:23:50
@Az amatőr hagyományörző: Azért valahol én is meghúznám a határt, a kaja ne kacsintgasson rám, csak semmi bizalmaskodás...:)
A rántott velőrózsától nem voltam elájulva, viszont Tihanyban valami isteni velős kenyeret ettem, nem is volt drága, utána mozdulni sem bírtam... Otthon nem valószínű, hogy nekiállnék megcsinálni, de az egy komoly kaja.
A rántott velőrózsától nem voltam elájulva, viszont Tihanyban valami isteni velős kenyeret ettem, nem is volt drága, utána mozdulni sem bírtam... Otthon nem valószínű, hogy nekiállnék megcsinálni, de az egy komoly kaja.
- De szép – kiáltott fel Kistesó –, csinálhatnál nekem belőle reszelt tormát – és egy jókora tő lósóskára mutatott, ami az almafa alatt virult.
- Na, ha megeszed, akkor csinálok neked belőle – feleltem, aztán bemutattam őket egymásnak. Különösebben egyikük sem tűnt boldognak, de mit tehet az ember…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz