Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kovács dani

1 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Színház-ügy FÁJ-fotókkal! 2007.11.06 19:45:00
III. éves színész szakosok vizsgaelőadása, a Fáj c. regényadaptáció nov.26-án és 29-én este hétkor a Hevesi teremben (Rákóczi út 21.) Adri, Cami, Ádám és a többiek mindenkit szeretettel várnak. Vivi fotói az…..
kovács dani 2007.11.30 03:07:20
sziasztok,
ma néztem, most olvastam. bitang fáradt vagyok, így most röviden, lehet hogy marhaságokat is fogok írni, de nem tudom mikor lenne legközelebb időm...

én kamaszkoromban olvastam a kisregényt, akkor eléggé megütött, és az akkori emlékeim alapján azt gondoltam, hogy ezt elég rizikós megcsinálni, mert mint próza szikár és mint akció brutál, vagyis hogy a kettő együtt működik. és hogy ez Forgács(ch?) keze alatt mi felé megy el.
szóval, én kicsit féltem a dologtól -- és ehhez képest, meg nem csak ehhez képest is igazán színvonalas cuccot láttam. tetszett a forma, ez a 16x9 bábszínházal keverve, vagy mi, és tetszett, hogy a játék is megőrzött valamit a szöveg (ha jól emlékszem) kíméletlen objektivitásából. értem ezalatt azt is, hogy a filmkivágásban nem egymással elfoglalt színészeket láttam, hanem nekünk, kifele ment az egész, takkra. sok érzékeny, visszafogott színészi megoldás, pillanat volt.

ami kevésbé jött be, az a görcsös igyekezet, ami helyenként azért becsúszott: úgy tűnt, elbizonytalanodtatok abban, hogy átjön-e valami ebben az eltartott formában, és (az amúgy két-három méterre ülő) nézőkre amolyan túlhevült, remegő átéléseket pakoltatok, ami felesleges volt, bár alapvetően nem baszta szét a játékot. az már kérdés, hogy én még tovább szárítottam volna az egészet, de

részletekbe nem mennék bele, sok mindenben egyet értek Marcival -- és Camival is. csak ennyit: a háztáji nekem nem annyira jött be, se elég pontos nem volt, se elég bábszínház, se elég hangkulissza. valamelyik legyen. máshol ezek külön-külön tisztábban működtek. az önpofozás erős effekt, én mégis jobban örültem volna, ha nem látom a kínzást, csak a kínt. marad az iszony: mit művelnek ezek magukkal a fekete takarás mögött? Andris apája nekem rendben volt, nehéz ezt a kulcsjelenetet az előadás végén, két percben finomabb eszközökkel végigtolni. a kendő-vitát nem értem: azt jelentette nekem, hogy ő játssza a nagyit, és kész. ha hozzá lényegült volna a színész (ahogy kissé Vica az elején), az már gáz, de így csak jel, ennyi. baba dettó, ott még tetszett is hogy ilyen gagyi. ezek a jelek itt felszabadítottak, nem megkötöttek titeket, úgy éreztem. mutat valamit, nem kell többet foglalkozni vele, nem ez a lényeg...

most abbahagyom, mert nem látom mit írok
kovács dani 2007.12.04 00:52:12
pár dolgot kiegészítenék:
a vörös festék nyilván gáz, de az efféle, úgy érzem, rendező ötletekről itt nem tartottam érdemesnek írni, mert ez azt hiszem nem a játszók felelőssége.

ami az övék, az a jelenlétük milyensége, minősége. ehhez tartozik a közönséghez, a kellékekhez- jelzésekhez, és ugyanígy a karakterekhez való viszony. én ezekben a főiskolás átlaghoz képest sok korrekt dolgot láttam, de sok helyen meg is csúszott a dolog.

hogy pl veled vitatkozzam, Marci: amíg vmi jel, addig úgy érzem, lehet helye a színpadon, mert azon túl, hogy eligazít, nem akar több lenni önmagánál. ha szimbólummá nő, vagy afféle valóság akar lenni (pl élő gyerek), az persze gáz. a csirkecomb elsőre tényleg jó megfejtés (hang->hús), kár, hogy vagy háromszor előkerül, (így kicsit lerágott csont lesz, haha), a másik meg, hogy mikor az ínség a téma, akkor az igazi hús valósága egy kicsit kiskutya-a-színpadon-gyanús.
nekem hasonló a dolog a dalokkal és a karakterekkel is: addig működik (és illik az alapanyaghoz) a játék, amíg nem kezdenek-kezdtek el nagyokat érezni, meg "azonosulni". mikor ez volt, rögtön teljesen magatokra maradtatok, kiállítási tárgyként. ő szenved, ő üti magát, ő szalad, ő gonosz és öreg. elvileg... ahol meg pontosan, gazdagon, józanul fel volt mutatva vmi, ott élveztem, tudtam vele menni: az kommunikáció volt, teljesítmény, gondolat.

ami a konkrét keretet illeti, jó ötlet Süsütől, hogy meg kéne úgy csinálni, hogy eldobjátok ezt a kukucska-kivágást. borulna a fény, a tér, a dolog bábossága, sokat tisztulna az egész. én mégis szerettem ezt is, biztos gyerekkori csökevény, bárgyúság, de élvezem a váratlanul előtűnő dolgokat, váltásokat, a képzeletemre építő, játékos illúziókat. ez is hol működött, hol meg nem, de alapvetően elfogadtam.

Mivel már több napirendi pont is összegyűlt egy újabb találkozóhoz,  és többen jelezték hogy tudnának időt szakítani az ünnepek között, javaslom tegyünk egy kísérletet a következő találkozó megszervezésére, nem lanyhuló lelkesedéssel. 20-23.-ai napokat vetném föl,…..
Színház-ügy Itt az idő... 2007.11.17 19:19:00
Bloggerek!   Ez egy új hang. Egy provokatívabb, egy többé vissza-nem-húzódóbb, egy eldöntendő kérdésekkel telibb. Az elmúlt hónapban napról napra gyűlt bennem a bloggal kapcsolatos feszültség és idegesség. Az az érzésem van, hogy ez az ügy már jó ideje halott. És…..
kovács dani 2007.11.23 02:38:28
sziasztok,
Feri, azt hiszem, ott van talán egy félreértés köztünk, hogy én a blogon megforduló népeket nem definiálnám csapatként. vagyis amit erről írtam, az egy szerveződő akció résztvevőire vonatkozna. Itt a blogon, mint egy virtuális asztal körül ülve, lehet dumálni, anekdotázni, reklámozni, szervezkedni: együtt vagyunk, de ilyen értelemben. Az ül le és az áll fel és az beszél és az hallgat aki akar. Nagyszerű, hogy van ez az asztal.

Fülke... Amint valami kitisztul a főiskolán, én belevágnék, de nem akarok ígérgetni. jelenleg (úgy két hónapja), mintha gondosan meg lenne tervezve, úgy kell ott ülnünk minden nap reggeltől estig, hogy gyakorlatilag semmi nem történik. idén eddig kb négy mesterség óránk volt megtartva, a többit inkább nem említem. most éjszakánként az új vizsga szövegét írom (novella-adaptáció), ez lefut max két hét múlva, onnantól talán tisztább lesz a helyzet.

Ha már vizsga, és komáromi tapasztalatok: én épp attól kínlódok, hogy hogyan egyeztessem össze a tábor tanulságait (amiket, ha az ember egyszer megtapasztalva elfogadta, nem lehet tudomásul nem venni) egy konzervatívabb színházfelfogással, ami a feladatból (meg a főiskolából) következik. Nálunk, rendezőknél talán tágabb a keret, amiben mozoghatunk, mondjuk a színészekhez képest, de ettől aztán elveszettebb is az ember. Fellengzősnek tűnik a kérdés, biztos az is, hogy "Milyen színházat csináljak?", mégis, amíg nem látom, hogy merre tovább, csak toporgok és vicsorgok a tehetetlenségtől, mert a szöveggel-koncepcióval előre meg kell lenni. Most ott tartok, hogy a vizsgám lehet hogy inkább fog szólni erről az útkeresésről, mint magáról a témáról. Süsü, köszönöm az álmatlan éjszakákat! :-)
Színház-ügy Találkozó 2007.10.19 10:34:00
Egy találkozó összehívását szorgalmazom, ahol első napirendi pontként a 'fülke' fedőnevű akció kidolgozását eszközölhetnénk. Utána pedig akár hajnalba nyúló vitázás, a próbanapló által felvetett etikai és szakmai kérdésekről, a blog jövőjéről és mindenről, ami…..
kovács dani 2007.11.01 23:14:18
Leírom én is, hogy nekem mi a fontos az egészben, habár a fülke címszó alatt nagyjából ott van. Azt hiszem, sokféle változat megfér egymás mellett, így ez is csak egy variáció.

Szóval:
1. nyilvános telefon, csörög, valaki, vagyis szigorúan akárki felveszi /nézőnk random kiválasztása/
2. csak a telefonon át kommunikálunk vele, se segédeszköz, se személyes megszólítás /tel az egyedüli csatorna, telefonszínház, ez a keret/
3. mindig a nézőnk tudtára adjuk, hogy néző. illetve, hogy A néző. /erre nekünk van szükségünk, azt hiszem. tudnia kell, hogy amit lát, az szervezett, tudatos cselekvés, "színjáték". annál jobb, ha ezek után pl egy hiperreál cuccot lát. akkor most mi van? nekem az olyasmi tetszene, hogy pl megmondjuk, mi történik majd két perc múlva/
4. fontos, hogy a néző csak néző, nem lehet akaratán kívül se játszótárs /nem lesz váratlanul az akció részese/, se filmünk szereplője /nem vesszük fel/, se kísérleti alany /nincs utólagos interjú vagy haverkodás -- legfeljebb egy telefonszám, amit hívhat/
a "néző"-be belefér, hogy a lába közt átnézve fejjel lefelé követi az eseményeket, ha bevállalja, azt azonban tudnia kell, hogy ezzel nem élünk vissza. nem ettől lesz a cucc kísérleti...
5. nincs magyarázat: részese lett egy színházi eseménynek, ami attól lett színház, hogy ő nézte. felhívtuk (rá a figyelmét), és ennyi.
a cél az lenne, többek közt, ha e tapasztalattól később színházként élne meg helyzeteket, vagy legalább is színházgyanúsként, ami talán még izgalmasabb. ha a nézőnk békén van hagyva az akció után, az utóhatás (amiről mi persze nem tudunk semmi biztosat, de hát tudunk-e a "rendes"színházban erről bármi többet?), szóval az utóhatás fontosabb lehet, mint maga a dolog. elvileg itt, az ő fejében-szemében mosódna végképp össze a reál és szürreál, stbstbstb
video.google.com/videoplay?docid=4029511922817951786youtube.com/watch mindkét címen ugyanaz van, kinek melyik szerver szimpatikusabb véleményeket kérünk!..
Színház-ügy Szombati avatás! 2007.09.21 00:42:56
MAGYARKÁRTYA AVATÁS ELŐTTI TALÁLKOZÓ SZOMBATON, FÉL 12-KOR, A KIRÁLY- ÉS A KAZINCZY UTCA SARKÁN. 12-KOR KEZDJÜK A CEREMÓNIÁT. Mindenkire három darab kártya lesz ragasztva, ugyanabból a figurából. Aki csak tud, hozzon kártyát!P.A.K.L.I!..
ha összehoznánk vmit (ld Süsü rémhír-ötletét), amire olyan reakciók jönnének, mint erre a lyukra a kommentek, az döfi lenne.linkenek nem tudom berakni, másoljátok be.http://www.urbanlegends.hu/2007/03/23/fotok-a-guatemalai-lyukrol/..
Színház-ügy magyar kártya 2007.09.08 19:20:00
a magyar kártya projekttel kapcsolatos mindenféle információ és kommunikáció helye itt. 070903 - gödör klub jegyzőkönyve itt.070907 - keret jegyzőkönyve itt. várjuk a youtube-os videókat!..
kovács dani 2007.09.12 19:44:09
DUNAREKESZTŐK! LAPÁTOLÓK!
találkozunk holnap, azaz CSÜT FÉL+-KOR a 2-es villamos Roosevelt téri megállójában, ez a Lánchídnál van. Peti volt terepszemlén, a víz rohamosan apad, a padok már alig vannak vízben, lehet, hogy beljebb kell mászni vmire. én legalábbis azt tartanám (pl képileg) színvonalnak, ha a vízben állnánk mintha egy csónakon vagy vmin, vö árvízi hajós, nem pedig a partról bénáznánk. de lehet a parton is bátorítani, demonstrálni, stb.

aki jön HOZZON lapátszerűséget, lehet lapát, hólapát, szemetes lapát (rikító színű), evezőlapát, homokozólapát (azért az ötcentist ami befér a kistáskába, megúszásnak vesszük), akár ásó, kapa is, kártyát meg kétoldalú ragasztót veszek én holnap, majd összedobjuk a pénzt. vagy akinek van, szóljon, mert akkor nem veszek.
RUHÁZAT: szabad akarat, de szerintem jó, ha kicsit gátvédőre vesszük: ha van, keki oldalzsebes gatya, egyszínű póló, vmi sapka. mindenesetre olyan, ami feltűrhető-lespiccelhető (váltóruha?)

Bálint, örülnék-nénk, ha jönnél, szerintem tök belefér a magyar kártyába a dolog, ha olvastad amit feljebb írtam, aszerint mindenképp. a magyarkodás-paródia meg azt hiszem, nem hogy nem zárható ki a MG kapcsán, de anélkül nemtom miről szólhatna. és ez még elég szoftos.
miután úgyis elsősorban a kisfilm a cél, felvehetünk sokféle anyagot. tal fél3, ott megbeszéljük, mi a legkisebb közös többszörös, ami meg a projektfelelőst illeti, legyen az, hogy mondjuk Peti meg én elővezetjük, hogy mire gondoltunk, ez legyen a vitaalap.
Ez egy kísérlet. Sokakkal beszélgettem arról, hogy milyen nehézségeket támaszt a blogon való kommunikáció. A Magyar Kártya kommentjeinél elkezdődött egy beszélgetés, kissé abba maradt, de fontosnak tartom a folytatását. Az akciók politikai jellegét érintő dolgokról…..
Színház-ügy fülke 2007.09.08 14:55:52
a tegnapi találkozón, amire én kicsit megkésve értem oda - Danival lázba hozott minket egy ötlet, és bár tudom, hogy most a magyar kártya van napirenden, de talán ez is belekapcsolható a szept.22-e előtti (magyar kártyához kapcsolódó/azt előkészítő) projektek…..
Több emberrel is beszélgetve az a benyomásom támadt, hogy a blog kereteinek kitágítását valahol mi magunk akadályozzuk. A komáromi bázis olyan erős alapot ad, hogy nem tudom, hogy érdeklődőként hogyan tudna valaki beszállni a munkába. A bensőséges hang és az egymásra…..
Színház-ügy irány a kultúrház 2007.09.06 16:42:00
tegnap a Kultúrházban nagyon invitáltak minden lelkes új kezdeményezést, csapatot, (zene, színház stb) a honlapjukra, ahol szívesen adnak helyet-lehetőséget-bemutatkozást nekik, vagyis nekünk. videókat lehet küldeni. afféle kultúrjutyúb lehet a cél...
Színház-ügy flashmobok 2007.09.04 16:06:00
üldözési mánia tojástojók zombi invázió loituma követősdi fájdalom tangó faltisztítás kincskeresők..
kovács dani 2007.09.05 17:47:49
A végcéllal teljesen egyetértek, számomra is az ügy egyik legfontosabb kérdése, hogy létrejöhet-e aktív, felszabadult, partneri együttműködés játszók és közönség közt, hogy be lehet-e pörgetni egy éppen arra járót.
könyvosztás volt az évzáró talán legizgalmasabb része. Mégis, ennek ellenére én valami blődséget éreztem benne, mármint abban a gesztusban, hogy kilépünk a játékból, és kis ajándékokkal gazsulálunk kedves nézőinknek. mivel a könyv átadása után nem volt szerepe, funkciója a díjazottnak, az egész valahogy olyan volt, mint amikor lekacsintgatnak a színpadról. ennél direktebben nem lehet közönségbevonni. legközelebb rafináltabb megoldások kellenének. igaza van Bálintnak, törjük ezen a fejünket.
én az alapvető iránynak a kifelé helyett a befelét tartanám. ez így biztos nem érthető. azt a nagy közhelyet kerülgetem, miszerint ha egy akcióban, (ami lehet 30 mp is,) egy kikezdhetetlenül pontosan, hitelesen épített világot sikerül létrehozni, akkor a legnagyobb őrültséget is elfogadja a néző valóságnak. mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ha az, amit csinálunk, nagyon egyben-rendben van, akkor sokkal könnyebben lép bele az egyszeri nézelődő , akár a képzeletével, akár aktívan.
én nem vagyok nagy barátja sem a provokációnak, sem az összekacsintgatásnak, sem a kedveskedésnek. (nem mintha azt gondolnám, hogy közülünk bárki). valahogy ez mind privát dolog. az "ügynek" kéne összekötni játszót és nézőt. ne mi lépjünk ki, ne is ő szálljon be, hanem történjen ott valami, amiben jó részt venni.
Tudom, ez így buta is meg arrogáns is, azt leírni, hogy csináljunk valami magával ragadót, aztán az majd magával ragad.

(ma hajnal kettőkor egy kocsmában egy meglehetősen spicces fickó grimaszokat kezdett vágni. elkezdtünk "rendelni" tőle, szituációba tettük, még mindig ment neki, sikerrel teljesítette a tábor-beli maszk-gyakorlatot (jobban, mint az én csoportomból bárki). a megdöbbentő nem ez volt, hanem az, hogy mikor a kávégép mögül szégyenlősen (és rendelésre: tikkelve) szerelmet vallott a pultos nőnek, aki hatvan felé járt, szóval akkor a pultos nő váratlanul beszállt a játékba, pedig addig egy szót sem szóltunk hozzá. addig csak keresztrejtvényt fejtett, és az orra alatt mosolygott. és lenyomtak egy pármondatos imprót.)

a megbeszélés első felében szervezeti, illetve öndefiniálási problémákat jártunk körül. adrienn és cami felajánlott egy működési rendszert, ami a következőkből áll: akciócsoportunk minden csütörtökön és minden vasárnap találkozik. ennek nem feltétele az, hogy…..
kovács dani 2007.09.03 22:09:37
Egy kicsit én is értekeznék a módszerről.

Nekem is úgy tűnik (ahogy a csütörtöki mítingen el is mondtam), hogy a csüt-ről vas-ra szerveződő akciók rendszere nagyon szoros, igazából nem bízom abban, hogy hétről hétre találunk olyan bitang jó ötletet, ami ütős is és amit gyakorlatilag próba és szervezés nélkül meg lehet csinálni egy megbeszélés után. Néha jöhet egy-egy ilyen, akkor igen, hajrá. De általában azt hiszem ez a menetrend csak kis villanásokra, szösszenetekre ad lehetőséget. Én működőképesebbnek tartanám, ha több időt hagynánk magunknak: így többen tudnak előre számolni az idejükkel (pl kváriak feljöhetnek), és jobban meg lehet rágni egy dolgot. Ha több dolog fut párhuzamosan, úgy is lehet minden héten vmi akció, hogy másfél hónap meló van benne. Ettől ez még nem jelentene nagyszabású produkciókat, csak azt, hogy egy ötlet kiforrhatja magát. kb erre gondoltam csütörtökön.
Tarr Ferivel is kb erről dumátunk, ld feljebb, bár én nem projektfelelősökre gondoltam, akik tervet írnának, hanem egyszerűen arra, hogy egy-egy pl blogon vagy csütörtökön bedobott ötlet körül magától kialakulhat egy lelkesebb sejt, (nyilván van egy eredeti gazdája is), és ők vihetik az ügy ügyét a vállukon, és keresnek olyanokat, akik szívesen csatlakoznak. Miután eleve nehéz a csoportos találkákat összehozni, aligha lehet ott helyben mindent együtt kitalálni, dönteni. Jó, ha van egy húzómag (egy mi?), ami előkészít, ajánl, ötletel, és ha hirtelen kell, dönt. Aztán úgyis együtt csináljuk, konszenzus híján nincs csapat, anélkül meg nincs meló.
Ez még csak nem is ajánlás, csak egy elképzelés arról, hogy talán így is működhetünk.
(Egyébként ilyesmi megy a "magyar kártya" kapcsán, Zsuzsi ötletét Botond karolta fel, stb stb.)

Még egy mócertani tanulsága van a mai évzárónknak: én úgy éreztem, nagyon hatékonyan működött az, hogy sok apró részből állt össze valami. Egy performanszba simán belefér, sőt, szerintem kifejezetten üdvös, ha nem egy nagy ívet erőltetünk, hanem rész-eseményekből áll össze. Sokkal könnyebb leszervezni-leegyeztetni-lepróbálni olyan jeleneteket, ahol néhány (vagy csak egy) embernek van nagyobb-komplexebb dolga, a többiek pedig alájuk dolgoznak, egyszerűbb, könnyen lepróbálható, vagy akár neten is ledumálható akciókkal. Aztán a következő jelenetben csere, hasonlóan, mint a zenélésben, gondolom. Ez lehetőséget ad külön próbára (pl pesten és kváron párhuzamosan), kisebb vagy nagyobb részvételre, arra, hogy egy akcióban ki-ki a saját ügyét képviselje, stb. Ez sem az egyedül üdvözítő módszer,meg közös egyeztetések és próbák nélkül nem is megy, csak talán érdemes errefelé terelni a dolgot.

a magyar kártya kapcsán is: ha nem harmicketten próbálunk egy bonyolult játékot játszani, hanem mondjuk négyen játszatják velünk, mi meg a pontos reakciókban domborítunk, pl, akkor az tizedannyi szervezés.

tudom, ez most nagyon elvi, a forma formájáról beszélünk, de hátha segít itt a kezdeteknél.
Színház-ügy két csapat 2007.08.31 16:49:00
sziasztok, találtam a neten két csapatot, akikre talán érdemes figyelni. Nem tudom belinkelni, ha ezt egyáltalán így hívják, ezért csak itt reklámozom őket:Az egyik a Kortárs Építészeti Központ, (talán kék.hu). Ahhoz képest, amit pl én az építészek világáról gondolnék,…..
Blogtársak!A csütörtök esti első szeánsz jó hangulatban és eredményesen telt. Erről és közös ötleteinkről, terveinkről, kérdéseinkről, blabla, részletes beszámolót ír majd holnap Egri Bálint. Addig is a legfontosabbakról:Most vasárnapra tervezünk egy közös akciót. Az…..