Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zanzibar

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meleg nyár, stresszes hétköznapok, unalmas percek. Unalmunkban sokszor és sokféleképpen tudunk elidőzni, az egyik leginkább jellemző veszély a nassolás. A XXI. század éppen hogy elindult, mindenhol gyorséttermek, éjjelnappalik, étel- ital, csak éppen bekapunk valamit. Ettől lehet, hogy még…..
A történelemben előfordultak olyan titokzatos járványok, amelyekről korábban nem voltak híradások, azonban egyszer csak váratlan felléptek, pusztítottak, majd egy idő után többé nem tértek vissza soha, és mibenlétük még máig is vitatott. Ezek egyike az angol izzadás. A…..
zanzibar 2014.12.04 11:46:17
A Rózsák vagy Kuzinok Háborújának nevezett időszak vége felé tűnik fel a betegség Angliában. Van olyan elképzelés, ami azt valószínűsíti, hogy a későbbi VII. Henrik zsoldosserege Normandiából vitte be a kórokozót, mert az első járvány gyakorlatilag ennek a hadseregnek a vonulásával együtt terjedt. Egyébként gyakran előfordul, hogy egy populációra idegen baktérium / vírus először hatalmas járványt vált ki, majd, ahogy hozzászoknak az emberek megszelídül. Így haltak meg tömegével pld. Dél Amerika lakosai a spanyolok által behurcolt influenza szerű betegségektől. És a szifilisz európai terjedése is ilyen volt: eleinte borzalmas járványokat okozott, gyors halállal, majd "megszelidült" a betegség, mert alapesetben több évtized alatt marta szét a szervezetet.
Talán az izzadáskór esetén is valami hasonló történt: kb. 100 év alatt "hozzászokott" a lakosság, és már nem voltak annyira súlyos tünetek. Ami még hozzátartozik a dologhoz: a középkori Európában nem volt ugyan nagyon nagy az átlagos népsűrűség, viszont az emberek kis alapterületen nagyon sűrűn zsúfolódtak össze, gyakran az állatokkal is egy légtérben éltek. Így egy fertőzött rövid idő alatt az egész családot megbetegítette. A legalapvetőbb higénia is hiányzott, így bármilyen fertőzés gyorsan elterjedt. Ahogy elkezdtek tudatosan alapvető dolgokat betartani: forralt víz, betegek elkülönítése, szellőztetés, könnyű ételek, ruhák kifőzése, a betegápolásnál használt dolgok elégetése, rendszeres meszelés, még a brutális járványok esetén is nőtt a túlélési arány. Nostradamus pld. úgy lett híres, hogy egy délfrancia városban a fenti szabályok bevezetésével sikerült megállítania a pestisjárványt, és nagyon jelentősen csökkentette a megbetegedettek közti halálozást is.
Rajtam múlik Aschner Lipót 2014.01.27 12:48:34
A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a…..
       Tegnap megtaláltam egy listán a nagypapám testvérét, Gyurikát. Világbajnoki bronzérmet szerzett asztaliteniszben. Ismerhettem volna. Játszhattam volna vele gyerekkoromban. Megtaníthatott volna pingpongozni.        Meghalt. Ahogy mások is…..
A hétvégén írtunk Bánhegyi Ferenc erkölcstan és történelem könyvéről. Most egyik olvasónk a többek között a szerző által írt Etika könyvből küldött be egy oldalt. A könyv a 13 éveseknek egy abortuszellenes propaganda filmet a Néma Sikolyt ajánlja, és a gyerekeket…..
Hogyan legyen egy lakodalom olyan, ami tényleg a párról szól, nem giccses, viszont mégis megható és eredeti? Ismertetjük a hozzávalókat:   - Végy egy igazán humoros, szerelmes és kreatív menyasszonyt és vőlegényt! - Adj az arának (Dudi), némi merészséget ahhoz, hogy…..
HamPLÓ Panelcizella 2013.07.30 18:00:00
"Nem csak a szépet és régit kell fotózni" című sorozatunk mai részében... Legutóbb Berlin kapcsán ejtettem szót arról a kelet-német szokásról, hogy régi utcák foghíjait panelházakkal tömték be. Amikor ilyet látok, mindig elgondolkodom azon, vajon igazuk volt-e, hogy házgyári…..
Miért kell támogatni adott esetben a homoszexuális házasságot? Barátaim a korrespondancia hímes mezéjén -- és különösen testvéreim az Úrban -- aggódnak a konzervatív sráfomért a hajtókámon, mert üdvözöltem a Supreme Court döntését a gay marriage szövetségi…..
Rákérdeztem, hogy végülis meddig várjak még, erre megint megkaptam a magamét. Végül kiderült, hogy nem tudnak kijönni, hiába vártam, át lettem verve. Tisztelt Praxis!   Első dühöm elmúlta után úgy gondoltam, hogy megküldöm önöknek a héten velünk lezajlott események…..
A 15 éves Shareefa Ali Shuwai kényszerből beleegyezett a házasságba a 90 éves Haider Bin Ali Mashrival, mert nyomorgó családjának szüksége volt a hozományra. A lány szüleivel és 12 testvérével élt Szaúd-Arábia dél-nyugati részén. A család egy szalmából készült házban…..
Nemrégiben szenteltem egy posztot a muskátlinak, pontosabban jellemző kártevőinek, és a bejegyzés visszajelzései megerősítettek abban, hogy a muskátli még mindig az egyik legkedveltebb, és leggyakrabban tartott zöld kedvenc, ugyanis sok kérdés érkezett azóta, elsősorban a szóban…..
Bólogató paprikajancsik tömege kerül ki az iskolákból, ha az oktatási tárca tovább gyengíti a szakiskolák színvonalát. Olyan generáció kinevelése kezdődhet, amely nem rendelkezik az alapműveltség fontos elemeivel, így pedig nem képes összefüggéseiben átlátni dolgokat. Folytatódik a magyar oktatás…..
A fideszes Varga István például úgy fogalmazott, a Büntető törvénykönyv nem mindenható, a rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg, talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább…..
A kép alapján elsőre talán nem látszik, mi kerül közel 36 milliárd forintba Talán ez lenne a brit burzsuj álom? Ezt ugyan nem tudni, de azt igen, hogy a „cukorbáró” William Park Lyle által a múlt század elején építetett londoni ingatlan jelenleg a legdrágább ház a…..
. . Barcelona szűkutcás, viszonylag sötét történelmi Gotico negyedében alakították ki ezt az elképesztő otthont. A középkori falak közti, eredeti állapotában felújított teret az egyetlen fix tartófal mellett a konyhát és a fürdőt rejtő "fehér kereszt" tagolja. A…..
  (forrás: Vámpírpillangó) Ez most kicsit hosszú lesz, meg tényleg csak az, amit én láttam. Plusz okosság a végére.  Tandíjpártiságom miatt viszonylag nagy dilemmát jelentett, elmenjek-e a Hallgatói Hálózat szerdai megmozdulására: egyértelműen problémásnak tartom a…..