Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Urban Gorilla

15 bejegyzést írt és 423 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Erzsébet királyné útja Miskolci utca sarkán áll egy kétemeletes, jellegtelen lakóház (Erzsébet királyné útja 104). A háború előtt Brichta-háznak hívták a környékbeliek. Híres tulajdonosára, a mindkét lábára megbénult, szakmájában mégis maradandót alkotó asztalosmesterre, Brichta Józsefre alig…..
Ez az írásom eredetileg az igenyesferfi.hu online férfimagazinban jelent meg. Az utóbbi hónapokban rendkívül módon felfokozódott az AI képalkotás kreatív felhasználása iránti lelkesedés. Sokak úgy vélik, ez a vizuális művészet jövője, erre kell haladunk, és közhelyes frázissal élve, “aki kimarad,…..
Régóta tervezem ezt az írást, de valahogy sohasem tudtam rászánni magam. Talán azért, mert a reklámszakmában nőttem fel, itt lettem gyerekből felnőtt, több, mint harminc évet töltöttem benne, és nincs az a pillanat, amikor ne érezném saját érintettségemet a kérdésben. A jelenség ellen évek,…..
A "motiváció" lassan megöregedett. A coaching-ok, tréningek, haszontalan és lehúzós vállalati előadások milliói, a lelkes vagy unott közönségek, a testszínű, arcra belógó musicalmikrofonnal felsőbbrendűen ordibáló sztármarketingesek elszívták az energiáit, és neki már nincs, ahonnan…..
"A NAT kidolgozója szerint az iskola nem a gyerekek igényének kielégítésére való" Igen? Akkor mire való? A mai társadalomban a gyerekek csak 4 dolgot nem választhatnak meg. Hogy hol, mit, mikor és kitől tanuljanak. És eddig nem volt olyan pedagógiai szakember, akinek leesett volna, hogy ez az…..
Urban Gorilla 2020.03.05 20:00:11
@törppicur: Senki nem mondta, hogy ne tanuljon semmit. Azt sem mondtam, hogy nem terhelhető. Kérdés, mit értünk terhelés alatt. Azt mondtam, hogy az nem az intellektuális teljesítmények korszaka, és ez biológiai tény. Én azt gondolom (nem csak én), hogy bizony kell tanulni sokmindent, de sokkal inkább a megismerésre, fizikai és lelki fejlőésre kellene koncentrálni, és az nem azt jelenti, hogy 12 tantárgyból jön a tanár, elmagyarázza az anyagot, a gyerek csendben van, jegyzetel, megtanulja, és visszaböfögi, amit a tanár számosítva értékel. Ilyen terhelésre semmi szüksége nincs. Az agya sem olyan, nem arra való egy 11-14 éves gyerek agya, hogy napközben tanórákat hallgasson, este házifeladatokat csináljon, dolgozatokra készüljön, aztán reggel negyed hétkor, vagy korábban ébressze a vekker és kezdje előről. Ilyen terhelésre nem való, illetve meg tudja valamennyire csinálni, de tönkremegy bele idegileg. És aztán a felvételi szorongása, hogy bekerülhet-e oda, ahová akar (vagy ahová inkább a szülők akarják), lehet-e az, ami szeretne lenni. Kell tanulnia persze matematikai alapismereteket, irodalmi anyagokat, történelmet, termlészettudományokat, de nem a fent leírt módszertan szerint és nem ilyen mennyiségben. Én azt gondolom, hogy az általános iskolai évek alapismereteket, fizikai, lelki, szellemi fejlődést, megismerési vágyat, kreativitász eredményező időszaka után 4 év alatt megtanulható az érettségi tananyag. De a középiskolával is gond van egyébként, mert a versenyistállól olyan mértékben fárasztják le szellemileg és égetik ki a gyerekeket, hogy emiatt az egyetem végefelé elvéreznek, energiavesztés éri el őket, és szerencsénk van, ha éppen be tudja fejezni. És utána semmire nincs energiája. Az egyetemekre való bejutás drámája teljesen tönkrevág egy gimnazástát lelkileg, a pontok gyűjtése, emelt szint ebből-abból, angolul történelem, matek, duplázás stb. Mire kezdi az egyetemet, egy zombi. Én ezt két gyerekkel végigcsináltam. Na de ez egy másik témakör, csak jeleztem, hogy szerintem ezzel sincs rendben minden.
Urban Gorilla 2020.03.06 08:23:16
@Pipas: Én is nevethetnék meg lehetnék gúnyos, de nem leszek. Azért mondod ezt, mert a valóságban fogalmad nincs arról, mi az, hogy kommunikációs rendszer. Kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy egy ember lelkét matekkal kell elemezni. Ugyanígy a kommunikációs rendszereknek, de úgy általában a kommunikációnak sincs sok köze a matekhoz. Nem numerikus bázisú az, hogy a társadalom egyik vagy másik csoportja mire, hogyan fog reagálni, milyen gondolati, lélektani folyamatokat indít el benne, mi lesz neki szimpatikus, vagy mi lesz ellenszenves, mi motiválja, mi taszítja, mitől szorong, és ezeket a társadalom legkülönbözőbb csoportjainál, a legkülönbözőbb kommunikációs formákban összehangoltan, hogyan lehet befolyásolni, hatásokat elérni. Ennek nincs matematikai bázisa, ilyen rendszerekhez pont nem matematikai képesség kell, mert nem racionálisak a határok és a hatások. Abban sincs semmi matematika, hogy te miért érzed úgy, hogy neked itt blogokat kell olvasni, és már kora reggel reagálni. Vagy ennek mi az algoritmusa?
Urban Gorilla 2020.03.06 09:25:49
@midnight coder: Nem tudom, ki mit ért kommunikáció alatt. Én marketingkommunikációval, (reklámmal), de ennek több szintjével, hosszútávú stratégiáival, kríziskommunikációval, ezeknek rendszereivel foglalkozom minden területen, amit ilyen érint. Ezeknek a folyamatoknak pont az a halála, mikor racionálisan, számosítva próbálják megérteni. Most megyünk át egy kicsit más témába, de az egész kommunikációs szakma jelenlegi katasztrófáját az okozza, hogy az internetes mérések lehetősége miatt kezdenek számokra alapozni, és a számokból kiindulni. Ez egy borzasztó irány, mert a hatékonyság drámaian csökken. Arra az egyre "jó", hogy olyanok is beleavatkozzanak, akiknek semmi társadalompedagógia, lélektani érzékük nincs. A társadalmi kommunikáció az nem analízis alapú, hanem szintézis alapú, még akkor is, ha bizonyos dolgokat analizálni kell.
Kb egy évvel ezelőtt viccből beírtam a Facebookra, hogy "Nem tud valaki bal agyféltekés Excel tanfolyamot?", amin jól elszórakoztam magamban. Később aztán elkezdett motoszkálni bennem egy gondolott, miszerint ennek a fele sem tréfa... Ezt fejteném most ki néhány…..
Urban Gorilla 2014.09.02 10:44:01
@ADIZS:
Egyébként sokan, még tudományos körökben is azt mondják, hogy ez a jobb-bal egy mítosz, valójában nem létezik. Ez egyfelől azért van, mert ha ezt a korai szakaszban kimutatnák, és elismernék, hogy van ilyen, akkor az európai kultúrában borulna az oktatási rendszer, mert egy determináns lenne, és nem lehetne mindenkitől ugyanazt számon kérni. Valami fajta látásmódbeli diszkrimináció lenne, és fenn kell tartani azt a látszatot, hogy elméletben minden ember képes mindenre. Nagyon sok dolog, jogrendszer, oktatás, nevelés stb épül erre, ami sajnos csak egy illúzió. A másik, ami miatt ezen vitatkoznak sokat, az az, hogy ez nem fekete és fehér, és nem úgy van, hogy az egyik ember csak ilyen, a másik csak olyan, és művészetet csak ezzel lehet csinálni, logikai feladatokat csak azzal. Ennek nincs éles határa, valamilyen szinten mindenki tud mindent. A jó matekos is képes alkotni, és az alkotó agyú ember is képes logikai feladatok jó megoldására. Hogy ezekben milyen messzire jutnak, az már egy másik dolog. A harmadik, és a legnagyobb baj az az, hogy a legkorábbi életkorban elkezdik ezt összekeverni. Az oktatás, a nevelés nagyon hamar bevezeti azt az európai kultúrákban (de az európaira épülő, tehát pld amerikai területen is), hogy logikailag kell a dolgokhoz hozzáállni, mindent csak logikailag, elemezve lehet megoldani. Ezért a művészetből is logikai rendszert csinálnak, elkezdik elemezni a verset, a műalkotást, ízekre szedik, kötelező elemeket vesznek bele. Az művészi oktatás analízis nélküli értelmezése butaságnak számit. Azt nem fogadja el egy művészettörténet vagy irodalomtanár, hogy ez a vers azért jó, mert tetszik. (Pedig így van). El kell magyarázni. Ezért aztán később az ember már nem is nagyon tud ösztönösen alkotni. Gyakorlatilag összekeverik az ember agyában a tarhonyát a pörkölttel, és ezért nagyon nehéz később kimutatni, hogy hogy van ez a jobb és bal dolog, vagy van e egyáltalán. Persze létezik, de nem úgy, ahogy az ember elképzelni. De ezért olyan sok a szkeptikus ember, és ezért nem lehet kimutatni jól tesztekkel. Az emberek már hibridek lettek a kultúra miatt. Az európai kultúra nem hajlandó elfogadni, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem logikailag kell megoldani, amikhez nem racionálisan kell hozzáállni. Ezért mindent ebbe az irányba terel.
Az oktatásban a nagy baj azokkal a gyerekekkel van, akik nem engedik ezt az összekeverést, vagy olyan élesen van elkülönülve a szemlélet, hogy nem is tudják engedni, hiába szeretnék a tanárok és a szülők. Egyszerűen nem megy.

Bármennyire is hihetetlen, a másodfokú egyenletet én sem tudtam megoldani, ma sem tudom. De annál sokkal bonyolultabb rendszereket átlátok és megoldok, csak azoknak azt a fajta számosított vetületét nem vagyok képes átlátni. Az egy fajta leképzés, amit az emberek egy bozonyos százaléka nem tud úgy érzelmezni, mint mások. Nem a logikát, hanem a számosítást. Ez olyan, mint a nagyon szélsőséges példával a henger esete.
Ez pld a henger matematikus nyelven: upload.wikimedia.org/math/9/8/e/98e77899965aad59c24e5abfdc223907.png
Én ezt nem tudom értelmezni, egy elméleti matekos látja magaelőtt. Én abból értem meg, ha behoznak egy WC-papír gurigát. Akkor azonnal tudom, mi a henger. Ez a látásmód beli különbség, és kb ez a jobb-bal különbség. De a későbbi életben ez összemosódik már.
Urban Gorilla 2014.09.04 16:33:09
@Fat Ray: "A jobb, vagy bal agyfélteke éles szétválasztása egy marhaság. Nincs olyan, hogy valaki csak az egyikkel, vagy csak a másikkal működik." Persze, hogy nincs. Ezért írtam az előző kommentem szinte ugyanazt, mint te "A másik, ami miatt ezen vitatkoznak sokat, az az, hogy ez nem fekete és fehér, és nem úgy van, hogy az egyik ember csak ilyen, a másik csak olyan, és művészetet csak ezzel lehet csinálni, logikai feladatokat csak azzal. Ennek nincs éles határa, valamilyen szinten mindenki tud mindent. A jó matekos is képes alkotni, és az alkotó agyú ember is képes logikai feladatok jó megoldására. Hogy ezekben milyen messzire jutnak, az már egy másik dolog. "

Az előző kommentem egyébként fontos a téma kapcsán, csak a posztban nem szerettem volna túlzottan belemenni az "agykutatásba", inkább a dolog peadgógia oldalána.

"Amiről fentebb írsz, az humbug, káprázat, önbecsapás" Tudom. Sajnos azt is, hogy pontosan mi zajlik egy jobb agyféltekés tanfolyamon, olyannyira, hogy könyvet is készültem írni erről, és ehhez be akartam íratkozni egyre tényfeltrás miatt, pedig egyetem grafikusdiplomám van). Valójában nem tanítanak meg rajzolni. (Sőt jobb agyféltekés zenetanfolyam is van) De egy minimális módon közelebb kerül egy ember a képalkotáshoz, még akkor is, ha valós és alapokat teremtő tudás egyáltalán nem lesz a dologból. Ez tiszta sor. A környezetemben vannak olyanok, akik végeztek ilyet, reál gondolkodású emberek, és bár nem tanultak meg egyáltalán rajzolni, valami mégis felfogtak abból (a négyzetháló ellenére), hogy forma, túnus, kontúr stb. és ha nem is mérföldekkel, de azért kicsit, esetleg vitathatóan, de azért mégis közelebb kerültek valamihez, amit azelőtt nem éltek meg, nem tapasztaltak meg. Jobban ismerik talán a forma, a fény működését, esetleg a satírozási technikájuk, tónusozásuk minimálisan javult, tehát teljesen nem volt hiábavaló, volt valami pozitív hozadéka. Én ezt azért nem részleteztem az írásomban, mert az írás lényege nem a rajztanfolyam magasztalása, hanem az, hogy létezik - nem nagy, de minimálisan látható - eredményességű oktatási folyamat, ami látásmód változáson (is) alapul. Persze vitatható a végeredmény nagyságrendje, ugyanakkor az egyetemesített közoktatásban a reál tárgyak tanításánál semmiféle szemléletváltással nem próbálkoznak azoknál, akiknek ez nehezen megy, holott megérne egy kísérletet, esetleg kisebb, tantervi kiegészítéseket. Röviden ezt bírálta, vagy vetette fel, az írásom, ezen gondolkodtam el. Nem feket fehér, keveredik, vitatható, de kétségtelen, hogy a szemlélet, az elsődlegesen a részletek, vagy egység látása, a vizuális egységet feldolgozó vagy logikai rendszert látó gondolkodásmódok közt van különbség, és nem szabad az egyiket - a jelenlegi társadalmi haszonsíthatóság vagy vélt haszontalanság miatt - leírni, és meg sem próbálni egy esetleges, lehetséges szemléletváltást más más gondolkodás és látásmódok irányába.

"Aki alkalmas arra, hogy képzőművészettel foglalkozzon, azon ez a baj már kiüt fiatal, gyermek korában (szívni is fog a focipályán). Felnőtt ember meg egyszerre festőművész lesz, meg grafikus, meg vadakat terelő juhász. .-) " Hát ugye ezt részletezem a DSLR posztomban, amit sajnos sokat zokon vettek, dehát ez van:) Sajnos.

Persze mindent meg lehet tanítani meg tanulni. Meg lehet tanítani ezer embert zongorázni, de zongoraművész csak kettő lesz belőlük. Itt viszont felmerül, hogy a többi az mi? Ez a nagy kérdés.
Urban Gorilla 2020.03.04 21:47:29
@Leon Russe79: Sajnos ez az ipari forradalomnál siklott félre. Ott egy ideig indokolt volt a reál tudományok megtolása minden mással szemben, iparilag, gazdaságilag, tudományilag, de úgy maradt. A XIIIV századig az uralkodók udvarában, a társadalmi megbecsülés fókuszában a művészek, filozófusok, írók voltak, és persze egészséges arányban a tudósok. De a humán területek a legmagasabb szinten álltak. Érdemes megnézni Popper Péter "Önként vállalt vakság" című előadását. Én rendszeresen "lopok" tőle gondolatokat.
A kisunokám színjeles! Nagyon büszke vagyok rá, mert mindig ilyen kisunokát szerettem volna. Hatodikos, és három éve színjeles. Én is színjeles voltam, akár csak ő, és az anyukája is, az én édes lányom. Azért vagyok igazán büszke, mert méltó folytatója annak, amit az én családom elvár a gyerekektől,…..
A pites, staffordos vonatkozásoknak hála fent vagyok néhány olyan csoportban, amit csak reggeli kávé helyett, vagy épp nagyon ráérő időmben olvasgatok és akkor sem sokáig, a saját nyugalmam érdekében. A helyzet az, hogy a bull-típusú kutyák soha nem látott divatnak örvendenek, és ez amellett, hogy…..
Urban Gorilla 2017.09.20 21:53:19
@banshee: “kikiáltjátok a fajtát a legfőbb társadalmi veszélyforrásnak, megkérdőjelezitek a létjogosultságát”

Én hasonlót sem mondtam.

“jöttök mindenféle hiteltelen, mondvacsinált statisztikákkal”

Ilyet sem csináltam. Az általam linkelt statisztikák évtizedes adatok alapján, többezer konkrét, leinformálható eset alapján, egy referenciaértékű szakoldal gyűjtése alapján készültek. Ha nem hiszes, “nézz utána”. Viszont a magyar statisztika, amit te idehoztál, na az volt a mondvacsinált.
Urban Gorilla 2017.09.20 21:55:27
@banshee: helyesen külön írják, hivatalos úgy kell. De sokak mégis egyben írják.
Urban Gorilla 2017.09.20 22:46:58
@valamilyennev: ezt kinek írtad?
Biztos mindenki emlékszik a Duna TV világhírűvé vált technikusára, aki élő adásban szaladt át a képernyőn, mielőtt laposkúszásra váltott volna. Na, a Hír TV-ben történt baki annyira azért nem vicces sajnos, de szegény ember vízzel főz az uborkaszezonban. Kántor Viola műsorvezető épp a Puskás…..
Ezt a kis elemzést kb. egy hete írtam a Facebookra, mikor a Kreatív Online-on megjelent ez a sokadik megfejtő cikk a témában, de úgy gondoltam, hogy jó lesz ide, a blogomra is. Na akkor adjunk még egy utolsót Kasszás Erzsinek! Most sajnos én leszek az "advocatus diaboli" - az ördög…..
A TV2 műsorvezetője az Ice Bucket Challenge, azaz a jegesvödör-kihívás után szabadon egy mozgalmat indított, amiben nem kell a fejünkre öntenünk semmit, csak pénzt adni a rászorulóknak, és nem titokban, az adóbevallások 1 százalékban, hanem csekken, jól láthatóan, lefotózva, nem elsunnyogva.…..
Urban Gorilla 2016.02.15 13:02:42
Ez látszólag jó dolog, de borzasztó kellemetlen helyzetbe lehet vele hozni nagyon sok ember, sőt olyanokat is, akik ennél nagyságrendekkel többet adakoznak szegények javára. Sokan kifejezetten névtelenül teszik, mert elvi, erkölcsi okokból nem szeretik a világ felé mutatni, hogy "nézzétek, én adok a szegényeknek, a rászorulóknak." Sőt kifejezetten visszataszítónak tartják, irtóznak attól, hogy ilyet tegyenek. Most valaki lefotózza magát 10e ft-os csekkel, és kihív egy olyat, aki ezt a nyilvánosságot morálisan nem tudja felvállalni - mert sok ilyen van - és akkor az illető nem fogadja el a kihívást, negatívan tűnik fel az összes ismerőse körében, holott sokkal többet tesz a szegényekért, mint az, aki kihívta. Ha pedig elfogadja, és ajkába harapva fotózkodik, akkor akik jól ismerik, megvádolják, hogy önreklámot csinál a segítségből. Tényleg borzasztó helyzetbe lehet ezzel hozni embereket, még akkor is, ha látszólag nagyon pozitív kezdeményezés.
Nem véletlenül hangzik el Jézus szájából is a "Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket." ... "Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. "
Nyilván nem véletlenül adta ezeket a parancsokat. Valószínűleg azért, mert morálisan így tiszta a dolog. És azzal sincs semmi baj, ha valaki fotózkodni akar adakozás után, mert az is jó, ha így ad, de ne kényszerítsen bele mást esetleg olyan dologba, amit nem tud felvállalni, és olyan helyzetbe hozza, amiből soha nem tud kijönni. Szerintem békén kell hagyni egymást, és mindenki úgy adakozzon, ahogy ő a saját lelkében ezt tisztának látja.
Urban Gorilla 2016.02.15 13:24:06
@sixx: Figyeld meg, (hogyha elindul) napokon belül szét fogja verni az a probléma, amit fentebb leírtam. Arányaiban sokkal több negatívumot, indulatot, feszültséget, elmérgesedett helyzetet fog szülni, mint amennyi pozitívumot teremt a dolog segítségvonzata.
Egyre többektől hallom a menekültkrízis kapcsán, hogy veszélyben az európai keresztény értékrend, keresztény kultúra. Csakhogy ezzel kapcsolatban van egy kis baj: Az európai kultúra nem keresztény kultúra már, hanem ateista. A kereszténység szót és a keresztény kultúra meg…..
Urban Gorilla 2015.09.21 10:33:01
@dîszkorzo:
dehogy moderáltam. Csak előmoderálásra volt beállítva, és nem vagyok folyton gépközelben. de levettem az előmoderálást. Minden írást beengedek. Ez egy olyan téma, amivel kapcsolatban minden vélemény fontos.
Urban Gorilla 2015.09.21 13:23:37
@Bobby Newmark:
Szerintem az emberek nem a haláltól félnek, hanem a meghalástól. Az borzasztó lehet.
Tegnap jelent meg a Mandiner digitális felületén egy nagyon érdekes esszé. Két fiatal szerző ismeri el a Saul fia című film esztétikai értékeit, egyszersmind azonban kétségbe is vonja a történet valóságalapját. Szilágyi B. András és Szerencsés Márton Dániel szerint „A film…..
Urban Gorilla 2015.06.28 23:34:09
@♔batyu♔:
56-ot nagyon kutatják. Van pár objektív kutató, de sajnos javarészt a Pázmányos körökből való, 56-nak jobboldali narratívát adó, rögeszmés kurzustörténészek kapnak publikációs lehetőségeket.
1975. július 22-én Bostonban egy 19 éves nő és a kétéves keresztlánya nem tudott kijönni az égő épületből. A tűzoltó a ruhájával védte őket az egyre közelebb kúszó lángoktól. Ekkor leszakadt a tűzlépcső. A nő belehalt sérüléseibe, de a keresztlánya életben maradt,…..
Urban Gorilla 2015.04.19 20:08:02
@Quattroman:
Ott a pont
Utolsó előtti fordulójához érkezett a közmédia komolyzenés tehetségkutatója, mindhárom korosztályból kiválasztotta a zsűri a továbbjutót, így mostantól a közönségen a sor: jövő hét péntekig smsben és az applikációban lehet szavazni arra, ki nyerje a 12 milliós…..
Tudjuk jól, hogy a magyar forgalmazók tudnak és szeretnek borzasztó magyar címeket adni a bemutatott mozifilmeknek. Viszont ettől függetlenül rohadt unalmas 100adszorra is elolvasni, hogy "mekkora szar cím az Erőszakik", mindezt ráadásul most már egyre modorosabb picsogással körítve.…..
Edward Blake, undorító egy féreg vagy. És ezért hálásak vagyunk Neked. Köszönjük szépen!   Olyan sokan ajánlottátok már ezt a helyet, hogy végül megtörtünk és elmentünk kipróbálni. Elképesztő vitákat folytattunk itt a szerkesztőségben, hogy melyik is a legjobb…..
Urban Gorilla 2014.10.15 22:23:36
@Rich.mond:

Hiába keresünk jó hamburgert, az USAban sem olyan egyszerű találni, ugyanis, mikor Los Angelesben játszottam az együttesemmel, a szervező elvitt egy In and Out Burger nevű helyre, ami állítólag igazi LA burger hely, de hozzátette, hogy a hamburgerről, (gyorséttermi, vagy nem gyors) azt kell tudni, hogy éjfél után és bebaszva a legfínomabb. Ezt volt alkalmunk megtapasztalni. Úgyhogy aki nem ezekkel a feltételekkel indul hamburgert kóstolni, annak fogalma sincs az egészről.

Itthon pedig a Móriczon az éjjel nappali burgeresnél (meg a Volga szállónál) a puffancsos, csalamádés volt a legjobb
Pangea Mit brennender Sorge 2014.09.28 21:48:41
"It is easy to see how Luther prepared the way for Hitler." Dr. William Temple, Canterbury érseke 1941, London  A második világháborút követően kialakult általános nézet szerint a katolikus egyház és a Vatikán legjobb esetben is Hitler kollaboránsai voltak, akik semmit sem…..
TComment Egy parkolás: százezer 2014.09.30 06:15:00
Nettó pénzbeszedés, maffiás módszerekkel. Annyira megéri, hogy éjszaka is érdemes strázsálni, hátha beáll egy balek. Mai közélet-cikkünk kommentposztja...
Kedves Olvasóink, liebe LeserInnen! Mindenki környezetében vannak jótanácsosok. Akik nem csak egyszerűen joggal-jogtalanul tudálékoskodnak vagy kijavítanak, hanem akik utasítanak. Te csinálsz valamit valahogy, és ő máris jobban tudja, hogyan kell jobban. Sőt, nem csak tudja, hanem…..
Urbán Gorilla A 'bisztró vírus' 2014.09.13 19:25:44
Mi ez az iszonyatos, ultrasznob bisztróvírus, ami ebben a városban kialakult? Pár éve nem volt egy sem, most meg minden sarkon van egy, vagy valamit - aminek eddig normális, vendéglétóiparilag behatárolható neve volt - átkereszteltek bisztróra. Honnan jön ez a sznobéria, ki találta…..
Eddig azt gondoltam, hogy a világon nincs még egy olyan nemzet, ahol irodalmi műfaj szintjére emelték a panaszkodást, mert csak a mi irodalmi kultúránkban létezik olyan, hogy "panaszdal" és "kesergő". Rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Ugyanis, ha nem is irodalmi műfaj szintjén, de lengyel barátaink…..