Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bettmen

262 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
... A Zlatna violina vagyis magyarul Arany Hegedű, egy igazi régimódi kocsma volt, kockás abroszos asztalokkal, billiárd asztallal, flippergéppel és az udvaron egy kuglipályával. Az üzemeltetője Stevo bácsi egy muzsikus cigány volt, a kocsma pedig arról az aranyszínű hegedűről kapta a nevét, amely…..
A második Jugoszlávia egyetlen igazi vívmánya a ma már ex-yu jelzővel illetett pop-rockzene volt, állapította meg egy dokumentumfilmben dr. Nele Karajlić alias Nenad Janković a szarajevói Zabranjeno pušenje zenekar egykori frontembere. Azt, hogy igaza van, mi sem bizonyítja jobban, mint maga a…..
Mielőtt eltöltöttem volna néhány napot 1993-ban Szarajevóban, csak kevés sejtésem volt, hogy milyen nélkülözések és veszélyek közepette élnek a helyiek. Gyakran elgondolkodtam, milyen érzés lehet egy végtelen és hiábavaló háború mélyen gyökerező, fojtogató szorításában létezni, ami feldúlta ezt az…..
Az enyéim 1992. május 18-án mentek el. Tizenöt hónappal ezelőtt. Álltam az utcán és a távolodó autóbuszt néztem. Az eső egész nap zuhogott. Az az unalmas fajta. Korán értünk az állomásra, reggel kilenc körül, amint gyérebbé vált a reggeli ágyúzás. Találkoztunk a barátainkkal, Nelával és Pajával.…..
Tizenöt éves voltam, amikor megkezdődött Szarajevó ostroma. A halálesetekről, a vérontásról, kegyetlenségekről szóló hírek még a kamaszos bulimámoron is átszűrődtek. Meggyászoltam Jugoszlávia szétesését, csakúgy, mint sokan mások, akik még élhettek abban az országban. Egyik napról a másikra megszűnt…..
„És egy hetvenes évekbeli újság címoldalán a nagy három hasábos anyag elején, öles betűkkel állt a cím: Tito, a vadvezér.” Ez a történet keringett a 2000-es évek első évtizedében a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségében és ezt mesélte tovább mindenki a többieknek, miközben valahogy senki se vette a…..
Annak ellenére, hogy rögtön az elején leszögezem és a későbbiekből is ki fog derülni: nem saját világképemről beszélek, előrebocsátom, hogy egyesek ennek ellenére is lekomcsiznak majd a most következő kijelentésemért, no de állok elébe. Ez pedig nem más, mint, hogy a régi Jugoszlávia szétesése a…..
Példátlan incidens történt vasárnap délelőtt Magyarkanizsán, ugyanis vandál támadás érte a Zenta-Magyarkanizsa vonalon közlekedő buszt. Az autóbuszt a Zentai Lokálpátriárkák nevű szervezet indította útjára, elsősorban azért, hogy a Kanizsára költözött zentaiak végre ellátogathassanak szülővárosukba.…..
Megint többen is igaztalanul támadják a szabadkai téli szolgálat dolgozóit. „Sikerült ma hóban, hókásában, hólében, latyakban végigcsúszkálnom, - kínlódnom a belvároson. Bokáig ázva hazaérnem és ezen néhány óra alatt egyetlen munkásával sem találkoznom a köztisztasági vállalatnak” – írta egyik…..
Azt hiszem, a nyelvalkotók gyakran nem gondolnak bele, hogy egy-egy szóösszetétellel mekkora marhaságot kreálnak. Több félreértett és tévedésre okot adó kifejezés is van, ezek egyike a szórakoztató ipar. Mi az, hogy szórakoztató ipar? És ha ilyen létezik, akkor miért verik át a tévék az embereket?…..
A menekültválság megoldása, hogy el kell foglalni Szíriát. Erre a célra már be is szereztünk savköpő menyéteket, amelyek hatásosak a sivatagi harcban, mondta el egy tévészereplés keretében Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. A magyar viccpárt évek óta jelen van a magyarországi…..
Korábban is foglalkoztunk vele, milyen jogi problémák adódhatnak abból, ha egy párnak közös Facebook-profilja van, de a téma ma is aktuális. A szabadkai rendőrkapitányság közleménye szerint egy házaspár esetében tettlegességig fajult egy vita a közös profil kapcsán. Mint olvasható, a 34 éves…..
Fontos napirend előtti felszólalása volt a parlamentben Pásztor Bálintnak a VMSZ frakcióvezetőjének, aki a mostanában sokat támadott MM érdekében szólalt fel és kérte, ne viszonyuljon az állam és az illetékes tárca ilyen mostohán ehhez a szervezethez. „Igaz, hogy egy fiatal szervezetről van szó,…..
Az NKPress hírügynökség számára valóban fontos, hogy olvasóinak jól menjen dolguk, nem mellékesen azért is, mert akkor bennünket is tudnak támogatni. Hiszen ettől a norvég alaptól mostanában gyengén csorog a pénz. Úgyhogy a számos kuruzslás, átverés, hitegetés után megosztjuk Önökkel a módszert,…..
Egy népszavazáson, a hatalmon lévő párt arra szólította fel a polgárokat, hogy szavazzanak igennel, a jövő érdekében. Nem, nem írtam el, kedves Olvasó. Ezúttal nem a magyarországi kvótareferendumról van szó, amely a csapból is folyik, hanem egy másikról, amelyre a Drina túlsó partján került sor egy…..
Nagy tetszést aratott az olvasók körében, hogy a hét elején megújult a Magyar Szó honlapja, kommentek tömegei üdvözölték a lap ezen innovációját, a gyűrött fejű tábornok fotója legendássá vált, pólókat, bögréket kezdtek árulni ezzel a képpel a vajdasági vásárokban és búcsúkban. Információink szerint…..
Az NKPress szerkesztősége, miután végre megérkezett S.GY. magánadományozó átutalása, a pénz kisebb részéből egy átfogó felmérést végzett, (a nagyobb részt magáncélokra költöttük) amelynek során arra kerestük a választ, miért volt alacsony a vajdasági magyarok részvétele a vasárnapi referendumon. A…..
A leadott szavazatok 100 százalékát szerezte meg Csernik Árpád, az Europeana lista jelöltje a szabadkai Népszínházban szombaton megtartott szavazáson. A közkedvelt színművész népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy minden voksoló az ő neve melletti számot karikázta vagy ikszelte be,…..
Elsöprő sikert arattak a NEM válaszok a szabadkai Pöttyös kutya óvodában is, ahol komoly hagyománya van a népszavazásnak, az óvodások rendszeresen véleményt nyilváníthatnak számos sorsdöntő kérdésről, mint például, hogy fogócskát vagy Bújj, bújj zöld ágat játszanak vagy pedig, hogy pisilni is ki…..
Nem mindennapi eset történt pénteken Horgoson. Az egyik helybeli személy ugyanis szóba állt egyik migránssal. A drámai eseményt a helybeliek még mindig nem tudták teljesen feldolgozni, sokan még most is csak szűk családi körben, suttogva beszélgetnek a dologról. Közismert dolog, hogy az NKPress…..
Ismeretlen műkedvelők vasárnap reggel meghackelték a Magyar Szó honlapját és ott egy, a múlt század végéből származó művészeti kompozíciót, a Távozó szovjet katona című alkotást helyezték el. Mint arról az NKPress totálisan tutira megbízható forrásból értesült, (forrásunk:…..
Előrebocsátom, hogy az heti jegyzetem nem arat osztatlan sikert, de azt gondolom, a publicista feladata olyan témákat is felvetni és olyan jelenségekre is rámutatni, amelyek érzékenyek és amelyek kimondása nem lájkokat és dicséretet hoz, hanem esetleg felháborodást is kelt. De ha ezzel sikerül…..
Ivica Dačić a szerbiai kormány első alelnöke, egyben az ország külügyminisztere kijelentette, az, hogy megszüntették a vizsgálatot az Aleksandar Vučićot ért tavaly júliusi srebrenicai incidens miatt, „példa nélküli államközi botrány”, ugyanakkor ezt az esetet nem enyhébb minősítéssel látta el, mint,…..
Őrült kilencvenes évek vagyis Lude devedesete elnevezéssel szervezett néhány éve fellépéssorozatot néhány szerb előadó, akik a kilencvenes években voltak karrierjük csúcsán. Már akkor is voltak sokan, akiket ez a szókapcsolat valami egészen másra emlékeztetett, másféle őrületre. Az elmúlt napokban…..