Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MolnarErik

726 bejegyzést írt és 4080 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismeretlen címer a Rákóczi út elejéről, az Astoria környékéről. Kék mezőben (bár nem látszik, de a magyar heraldikai sajátosságokat ismerve valószínűleg zöld halmon) ágaskodó (nyilván arany) oroszlán, jobbjában nyílvesszőt, baljában koszorú. Az oromdísz kitárt…..
MolnarErik 2021.08.30 18:18:11
@Tour Guy: Nagyon szépen köszönöm!
Csík vármegye címere az Országház épületén a Kossuth téren. Az eresz által takart jobb (a heraldikában bal) oldalon két ház van, felettük sütő napocskával. ..
MolnarErik 2021.08.30 18:16:56
@grozsa11: Valóban :)
Ahogy ígértem, folytatom a színesbőrű felmenőkkel rendelkező arisztokratákról és királyi sarjakról szóló sorozatomat, amit a félvér Dido Belle sztorijával kezdtem, akinek még a rabszolgakereskedelem eltörlésében is szerep jutott. Magyarországon valószínűleg szintén kevéssé ismert a 18. századi…..
Tegnap délután Bolgár György szóba hozta a hét botrányát. A Fidesz fővárosi szervezete olyan fényképet jelentetett meg a budapesti főpolgármesterről, hogy mögötte feltűnik a Dunába rogyott Lánchíd. A Klubrádió műsorvezetője szerint a fotón eredetileg Szálasi Ferenc volt, aki éppen „szemléli” a…..
MolnarErik 2020.06.18 12:47:55
Hát igen, csak át vettek egy mémet.
Milyen kár, h már feltárták, h ezeket a "mémeket" a propagandaközpontban készítik, és utána kiadják a facebookos aktivistáknak terjesztésre, egyrészt h a nép egyszerű fiai által alkotott mémeknek tűnjenek, másrészt h ne a Fideszre égjen rá a sok vállalhatatlan mocsok (lásd Vona a b.zi muszlim "mémek").
444.hu/2018/01/30/a-fidesz-egyik-facebook-katonaja-elmeselte-milyen-virtualis-hadsereget-hozott-letre-a-part
444.hu/2018/03/16/allamositottak-a-memgyarat
Aztán a népszerűbb (a nyilvántartott aktivista körön kívül is terjedő /akik nem aktivistaként terjesztik, azokat meg lehet környékezni, h legyenek ők is aktivisták/) és nem olyan vállalhatatlan "mémeket" megosztják a hivatalos fideszoldalak is, mintha csak a nép szavát osztanák meg, nem pedig a propagandaközpontét. És hát ebben a "mi az ami nem annyira vállalhatatlan" témában néha bejön egy kis gikszer.
Ez a "nem ellenőriztük le" védekezés meg azért vicces, mert ugye Kórozs is pont ezzel védekezett, de nála ezt elfogadhatatlannak tartják, és még azóta is hisztiznek miatta.
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
MolnarErik 2019.08.30 19:34:57
Hát számomra 1. Róma, a légiók többszáz évig tartó, hatalmas területre kiterjedő megkérdőjelezhetetlen dominanciájuk miatt.
2. USA: Megnyertek egy világháborút egy másikat meg félig.
3. Vörös Hadsereg. Mivel félig megnyertek egy világháborút.
4. a Grandee Armée, mivel ez volt az első modren hadsereg
5. Wermacht. Előrébb nem kerülhettek a megsemmisítő vereség miatt, de azért volt pár igencsak jó évük.
Ezek a seregek a sikereiket szervezettségüknek, kitartásuknak, állóképességüknek, elszántságuknak (meg csupa hasonló) valamint harcászati/hadászati/haditechnikai újításaiknak köszönhették.

És a többiek miért nem fértek bele?
Az asszírok: elsősorban mert túl keveset tudunk róluk, ráadásul azzal hogy az állam eggyé vált a hadsereggel, a hadsereg bukása az állam tökéletes megsemmisülését hozta magával.
Spárta dominanciája túl kis területre és időre terjedt ki, ráadásul a peloponészoszi háború megnyerése után se tudták úgy (és annyi ideig) befolyásuk alá vonni a hellén területeket mint Athén.
Dzsingisz kán és Nagy Sándor serege csak egy ember zsenialitásának köszönheti sikerét (A mongol birodalom ugyan Dzsingisz halála után volt a legnagyobb, de ez már csak tehetetlenségi erő volt) (ugyanez lenne igaz Atilla hunjaira is). Félig ez a Grande armée-re is igaz, de ott ez a zsenialítás egy önmagában is ütőképes, nagyszerű modern /az első modern/ hadsereget hozott létre)
Bizáncban a hadsereg másodlagos volt a diplomáciához képest.
Az oszmánok sikereiket sztem inkább kösszönhették annak, h az ellenfeleik hadászata épp váláságos időszakban volt (tehát nem ők voltak jók, hanem az ellenfél gyenge). A hadsereg ráadásul az állam összeomlásának fő okozója volt.
A Fekete sereg. Itt vki írta, h a célját tökéletesen teljesítette, és ez bőven elég. Hát sztem nem, számít a cél is, ami itt elég aprócska volt, Csehország elfoglalásával biztosítani a cseh választófejedelmi címet Mátyásnak (tehát túl lokális), és ez se jött össze, a cseh (társ)királyi címet meg tudta szerezni, de a választófejedelmit nem, mivel magát a szűken értelmezett Csehországot nem sikerült elfoglalni. a kor zsoldos seregei ráadásul hadászatilag zsákutcának bizonyultak pénz híján (ami háború hiányában is bekövetkezhetett) megbízóik ellen fordultak, miként itt is ez történt.
Az angol flotta ugyan századokig dominálta a világtengereket, de ez csak kezdetben volt a haditechnikának köszönhető, később már csak egyszerű mennyiségi dominancia volt, ami Anglia gazdasági fölényén alapult. Végül a legfontosabb, h a tengeri dominanciával nem sokra megy az ember a szárazföldön, márpedig az emberek ott laknak. Viszont arra kiváló volt, h könnyen legyőzhető bennszülöttekhez szállítsák a seregeket, ezzel egy világbirodalmat hozva létre.
Az izraeli hadsereg kiváló, de dominanciája túl lokális.
a vietnamiak pedig nem csak lokálisak, hanem egyetlen elég korlátozott (bár roppant fontos) célra voltak optimalizálva.
       Megdöbbentően éles kritikát fogalmazott meg az eddig kormánypitbullnak tűnő Origo a rezsimtudósokról.      " Érdekes jelenség még a szintén MTA-s Csató László, aki a kutatását övező totális érdektelenséget úgy próbálja kompenzálni, hogy cikkeiben folyamatosan önmagára hivatkozik. A Google…..
MolnarErik 2019.07.22 20:21:27
@harmadikszem: Azért jobb lenne, hha nem osztanád ennyire nagy hangon az észt olyasmiről, amiről fingod sincs.
Oláh Miklós esztergomi érsek, Magyarország helytartója, Habsburg Mária magyar királyné és németalföldi főkormányzó kancellárja (kint Németalföldön).
A magyar humanizmusnak Janus Pannonius mellett a legjelentősebb alakja.
Nemzetközi jelentőségét a Rotterdami Erasmusszal való szoros kapcsolata adja.
A google scholar szerint nem csak 5 cikk született róla EVER.
scholar.google.hu/scholar?hl=hu&as_sdt=0%2C5&q=Nicolaus+Olahus&btnG=
Levelezése az irodalmi munkásságának a részének számít és ezért meglehetősen problémás, hogy az Ipolyi féle kiadás meglehetősen szabadon kezelte a szöveget.
Ráadásul jegyzetaparátus nélkül készült, ami 500 év távlatából jelentősen megnehezíti a szövegkörnyezet megértését.
A levelek (450 körül) iránti nemzetközi érdeklődést jól mutatja, hogy úgy harmaduk-negyedük a latinon és magyaron kívül más nyelven is ki lett adva. Leginkább románul (a 70-es években) és szlovákul (2008-ban /ez benne volt az 5 cikk EVERben?/).
Tény és való, h Oláh Miklós után a magyarokon kívül leginkább a románok, a horvátok és a szlovákok érdeklődnek.
De most nem világos, h ők nem elég nemzetköziek v nem európaiak v ami az ő érdeklődésükre számot tart, az jó már nem lehet v csak kár beléjük az angol?
MovieCops HYPPOLIT, A LAKÁJ 2019.06.10 06:00:00
Schneiderné: Kérlek, Mátyás, siess! Kilenc órakor szervírozzák a szupét! Schneider úr: Mit csinálnak a micsodával? Schneiderné: Szervírozzák a szupét. És a legfőbb ideje, hogy te is estélyi dresszbe öltözz! Schneider úr: Dresszbe, én? Hát mi vagyok én? Futballista? Székely István 1931-ben…..
MolnarErik 2019.07.10 10:30:39
@Field64: Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de tudtommal semmilyen tortúra árán nem tudnád elérni, h ne kötőjellel kelljen írni hivatalosan a neved. A törvény ugyanis úgy szól, h "családi név egy vagy kéttagú lehet. A kéttagú családi nevet kötőjel köti össze. " És tudtommál máshol is ez a helyzet, mivel máshogy nem lehetne elkülöníteni a többtagú vezetéknevet az utónévtől.
Most már hivatalos: Magyarország rendszerváltás utáni történelmének öt legkártékonyabb figurája: 1. Orbán 2. Simicska 3. Sólyom 4. Tölgyessy 5. Schiffer Miután véget ért a küldetése az ellenzéki egység szabotálására, amire ráment az LMP, Schiffer még mindig nem vonulhat vissza. Most épp a…..
MolnarErik 2019.06.27 17:40:07
@: Hát igen, Gyurcsányt nemhogy nem démonizálja, hanem egyszerűen negligálja a Fidesz:
444.hu/2019/06/27/kocsis-mate-gyurcsany-all-karacsony-mogott
Ez a kötet a negyedik általam értékelt Rejtő-Korcsmáros átdolgozás. Az alapmű feldolgozásának a feldolgozása. Volt, ugye a Rejtő Jenő által írt ponyvaregény. Amit Korcsmáros Pál és Cs. Horváth Tibor képregényre álmodott. S az ő álmukat álmodta merészen tovább Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán.…..
MolnarErik 2019.06.24 18:38:38
@Szabó A. Imre: Hát igen, hol vannak azok a tucat légiósponyvák, amik uolyan színvonalúak mint a Rejtő könyvek?
SEHOL.
Rejtő éppen hogy a nyelvi leleményeiről híres, szal a nyelvi igénytelenség abszolút nem állja meg a helyét.
Emellett még az abszurd (mellék)karakterek és szituációk meg a többé kevésbé hihetőre sikeredett nagyszabású szélhámosságok miatt köszönheti máig tartó népszerűségét.
Rejtő egyik nagy ötlete volt még, h a valódi főhős helyett egy balfék mellékszereplő szemszögéből (olyan Rosencrantz és Guildenstern halott módra) látjuk a történetet. Itt például Csülök szemszögéből Laméter kapitány helyett.
Inseparable Matt Thorne, a bűnözők orvosa halálos haslövéssel épp Oracle-lel beszél telefonon...
A lányok még mindig Metropolisban tartják székhelyüket. Itt haldoklik veseelégtelenségben a gothami kaszinótulaj és maffiózó, Joe Bull...
Mivel ebben az évadban írtam messze a legkevesebbet (meg legszarabbat, de ez már más kérdés) és ez volt az az etap is egyben, amiből a legkevesebbet láttam, nem biztos, hogy a véleményem számít-e, de a hagyomány az hagyomány. Szóval szerintem az évadnak úgy mentek neki, hogy a Radics-Csoki-Krisz…..
Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt,…..
MolnarErik 2019.02.08 21:39:24
@Jakab.gipsz: Te tisztában vagy a "hőbörgés" és az "alpári" szavak jelentésével?
Csak azért mert a kommented mind2-t tökéletesen lefedi.
MolnarErik 2019.02.08 23:59:47
@FILTOL: A szarvasi tűtartónak nincs általánosan elfogadott olvasata (a jelek meglehetősen kopottak, ezért elég sokmindent kell belelátni, másrészt a szöveg túl rövid ahhoz, h még tiszta olvasat esetén is egyértelműen beazonosítható legyen a nyelv), az viszont kétségtelen tény, hogy a magyar a nagy vizek neveit szlávos alakban vették át, illetve az avarok népnevét pedig a bizánciaktól.
MolnarErik 2019.02.09 00:02:34
@FILTOL: A Képes krónika azt is mondja, h Könyves Kálmánnak a fülén át kiszívták az agyát, de utána még élt (bár szóltak neki, h talán fel kéne vennie az utolsó kenetet).
  Farsangi időszak van. Ilyenkor a szülők egy része azon gondolkozik, hogy az óvodába, iskolába, netalán a bölcsibe, milyen jelmezbe öltöztesse csemetéjét. Sokszor kifogyunk a jó ötletekből. Ha találunk egy boltot ahol jelmezeket lehet kapnunk akkor kicsit szerencsésebbek vagyunk, de ott is csak…..
Ismeretlen szerb címer a Veres Pálné utcai szerb templom sírkertjében. Főnemesi címer, szóval talán ezt is sikerül beazonosítanom. ..
MolnarErik 2019.01.17 18:00:43
@scepus: Köszönöm a kiegészítést. Természetesen az ismeretlen azt jelenti, h számomra ismeretlen.
A Vargha család címere a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. ..
MolnarErik 2019.01.17 17:50:38
@dr. Vargha Klári: Ez a kép úgy hat és fél éve készülhetett, így egyáltalán nem emlékszem már, h a sírkert melyik részén lehet. Mindenesetre akkor úgy durván fél nap alatt végigjártam és fotóztam a Fiumei úti sírkert túlnyomó részét, tehát pusztán barangolással sem lehet olyan nehéz ráakadni, pláne, h viszonylag nagyméretű síremlékről van szó. És azt hiszem, h a bejáratnál is meg tudják mondani, h melyik síremlék melyik parcellában van.
A másik posztomban jobban látszik a síremlék egésze és a környezete is.
heraldika.blog.hu/2014/05/13/vargha_sir_budapest_fiumei_uti_temeto
Csinos önfeljelentést tett Peter Knoll a Gundel ügyvezetője egy a 24.hu-nak adott interjújában. Amikor így fogalmaz: „A Gundel számára a profit a rendezvény-cateringen van. Ha csak a menzára írták volna ki a pályázatot, nem indultunk volna el rajta.”   Mint emlékezetes, a múlt héten derült ki, hogy…..
MolnarErik 2019.01.15 20:50:00
@szepipiktor: ROTFL. Hát a piaci alapokat te nem érted fidesznyik (mondjuk nem csoda, komcsik nem is szokták érteni)
Van egy cég, van egy ügyvezető igazgatója, aki nem a tulaj, hanem csak egy alkalmazott. Ez az ügyvezető igazgató megegyezik egy másik céggel, h ő magáncélra mélyen áron alul vásárolhat majd nálunk, cserébe az ő általa vezetett cég (ami más tulajdonában van, nem az ővében) majd túlárazottan vesz majd mindenfélét a másik cégtől.
Nahát piaci viszonyok között ilyenkor, meg mikor ez kiderül, úgy rúgják ki az ügyvezető igazgatót, h örülhet, h nem kell böribe mennie.
Bár az Így jártam anyátokkal című tévésorozatnak már rég vége van, sokan még most sem tudják, vajon melyik világsztárról mintázhatták Robin Sparkles kanadai tinipopsztár karakterét. Megmutatjuk…..
MolnarErik 2019.01.09 10:06:38
A pláza-turnét egyértelműen Tiffanyról mintázták.
twitter.com/tiffanytunes/status/992214917670408193
De egyébként Robin szerepelt egy Űrgammák szerű gagyi sorozatban is, szal igazáből Eördögh Alexáról mintázták ;)
noizz.hu/szines/igy-el-ma-eordogh-alexa/njwt86s
NemGogol Nullák országlása 2018.12.18 13:28:28
Papp Dániel, a hírhamisító néven elhíresült, mára a kö(ps)ztévé alapítvány megbízott vezérigazgatójává avanzsált fideszes médiafőtiszt felháborodottan nyilatkozott az ellenzéki országgyűlési képviselők „gerilla” akciójáról. Szerinte „visszaéltek hatalmukkal és zaklatták a kollégáit”. Jellemző az…..
MolnarErik 2018.12.18 18:57:30
@Szél Bernadett börtönben van már?: Ők nem közönséges adófizetők, hanem KÉPVISELŐK, akik törvény adta joguknál fogva hivatalos személyként ELLENŐRIZHETNEK bármely (értsd bármely) közüzemet. Nem bemehetnek, nem elmondhatják amit akarnak, hanem hivatalos személyként ELLENŐRIZHETNEK. Ebben erőszakkal megakadályozni őket, pedig HIVATALOS SZEMÉLY ELLENI ERŐSZAK. Azzal, h a rendőrség asszisztált ahhoz, h a képviselőket erőszakkal akadályozzák közfeladatuk ellátásában, pedig nyilvánvalóvá tették, h Magyarországon nincs többé jogállam.
Petrova Gora Monument a nép felkelésének emlékműve, a második világháborús emlékmű Petrovac legmagasabb csúcsán helyezkedik el. Horvátországi túránk alkalmával, meglátogattuk ezt a gigantikus, elhagyatott monstrumot...
Emlékeztek, amikor tegnap Anikó azt mondta, hogy ma Peti újra visszatér? Nos, igazat mondott. És arra is emlékeztek, amikor azt mondtam, ma Májsztro Sixx írja a talpalávalót? Na, én nem mondtam igazat. Ebből is látszik, Anikó mennyivel jobb ember nálam, de igyekszem ma is jól teljesíteni, hátha…..
MolnarErik 2018.11.19 18:53:19
Mit tehet az a horrorfanatikus, aki a gyermekvállalás rögös útjára lépett? Amikor egy horrorőrült személy családjába belepottyan egy bébi, a vérgőzös éjféli filmezések bizony háttérbe szorulnak a kakás pelusokkal és újramelegített anyatejes üvegekkel szegélyezett apai feladatok mögött. Ha még pici a…..
       Lánczi András egy szellemes aforizmával magyarázta meg, miért kell nekiesni a CEU-nak és az MTA-nak.      A tudás hatalom - mondta Kierkegaard. Valójában nem ezt mondta, hanem azt, hogy - Jesper, adj még féldecit a vadabbikból!- de világért sem korlátoznám a rektor urat episztemológiai…..
MolnarErik 2018.10.30 18:07:44
@zsírPubli: "mi az a természet jog?"
Az h a zsidók Dunába lövését (csecsemők falhoz csapkodását stb.) akkor is elítélendőnek tartod, hha az épp törvényes az írott jog szerint.
  A Neócsórók ébredésével nyitunk, a szem sarkából kivájt csipa ropogásának hangja keveredik két hetes hónaljszaggal, életemben ilyen szarul még nem aludtam, mondja pályaelhagyó Emese, aki előtt műkörömépítés közben nyílt meg a világ, mert a deszka nyomja a műtött vállát. Ez így lebegtetve van, a…..
MolnarErik 2018.10.17 08:37:14
@szociál: "hátbaszúrásokkal nem lehet megnyerni a survit,"
Akkor mindenképp ajánlom, h nézd meg az amcsik első all starját (8. évad), mert ott egy zseniális és nagyvonalú taktikával mégiscsak sikerült.
SPOILER
(ha mégse akarnád megnézni az évadot)
Én szóltam:
A srác mindenkit hátbaszúrt, h megakadályozza a csaj kiesését. Ők ketten jutottak a döntőbe, a csajé lett az egy milla, a srácé pedig a csaj az egy millával :)
Azóta (2005) is együtt vannak négy gyerekkel.
A magyarországi római kori emlékeket összefoglaló sorozat következő részében Scarbantia után a Balaton-felvidékre utazunk, a Nemesvámos melletti Balácapusztára. Itt egy hatalmas területű villagazdaság nyomaira bukkantak a régészek a XX. század elején, melynek a Villa Romana Baláca nevet adták.…..