Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BernadettSzaboo

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
És hadd mutassak be egy újabb 20 perces, egészséges ételt, amit csak szeretni lehet, még akkor is ha spenót is van benne :) (mert ugyebár ez sokaknak visszatartó erő, és a mirelit tömböt én se szeretem, na de a friss spenótot egész egyszerűen nem tudom megunni, mert nagyon jól variálható és nem csak…..
A mai poszt legalább annyira szól Hollandiáról, mint Magyarországról (holott a Magyarország és én pályázatra érkezett), ami pedig külön érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam benne, hogy mennyire az apró dolgok tudnak hiányozni: a kedvenc étterem, a fodrász, egy jó csapat.…..
Izrael sajátos módon oldja meg az illegális bevándorlók kérdését: afrikai államoknak fizet, hogy befogadják a szintén afrikai migránsokat. Legutóbb Ruandával született megállapodás a menedékkérők átszállításáról. A zsidó államnak évek óta komoly problémát okoz az…..
A kedvenc téli levesem, sok zöldséggel, csülökkel, szalonnával és kolbásszal! Snert (6-8 fő részére) 500 g zöldborsó (eredetileg szárított borsóval készítették, így én is azt használtam), 2 kisebb darabka - nem füstölt - hátsócsülök (kb. 1300 g), 150-200 g nem túl…..
Unod a nappali berendezését? Íme néhány ötlet, amivel olcsón megúszhatod a dolgot. Válogass a rendelkezésre álló tér, bútorok és saját igény szerint. 1. Beszéljünk Face to Face! Állítsd az ülőbútorokat egymással szembe! Ha van 2 kanapéd jó, de két fotellel ugyanúgy…..
Sándor és családja Opatijában próbált nyaralni a Szállás.hu-n keresztül talál szuper apartmanban. A kicsit fellengzős nevű Apartments Chestnut Castle Opatija helyett azonban egy nem ott, nem úgy, nem akkora, nem olyan és egyáltalán típusú szállásba sikerült belefutniuk. Az…..
Aki rendszeresen követi a blogot, az tudja, hogy időről időre szívesen keresek külföldi példákat is a határátkelésre (ami azért sokszor az expat életformát jelenti, ami nem teljesen ugyanaz). A minap egy érdekes cikkbe futottam bele, ami felsorolta azokat a jeleket, amelyek azt…..
BernadettSzaboo 2014.08.22 16:12:22
@wuaaa [nor]: Igen, sokan ateltuk es sajnos meg sokan at is fogjak. En eloszor csak 10 honapra jottem, ennek ma mar tobb, mint 8,5 eve. Parom szinten atesett ezen, 6 even van kint. Mit szeretnel tudni? hogyan birkozik meg az ember a tudattal, hogy talan soha nem megy haza? Hat, en sosem mondom azt, hogy soha. Csak azt: egy darabig biztos nem. Szeretem Magyarorszagot, de azert hazamenni, hogy munkanelkuli legyek, anyamek nyakan, annak nincs ertelme. Parom detto. Lenne hol lakni, nem az a problema. Csak eltartani nem tudnank magunkat. Talan parom, hogy aztan 10 ev alatt leepuljon (idegileg) meg megkopaszodjon. Nem, erre nem vagyunk. Hazajarunk amikor tudunk, elvezzuk az eletet, utazgatunk, amikor tudunk. Es skypolunk, akikkel csak tudunk. Baratok lekopnak nagyon hamar. Tenyleg csak az igaz baratok maradnak meg. Es abbol nekunk nem maradt tul sok.
Hogy szokod meg? Elvezd az eletet, csak ez az egy van. Ha azon gorcsolsz, hogy miert is nem vagy otthon: akkor menj haza. Amugy meg elvezd ki minden pillanatat. Tobbet nem tehetsz....oregen ne ugy gondolj vissza az eletedre, hogy ezt is meg azt is mashogy kellett volna. Akkor mar keso lesz. Hidd el, szuleid csak akkor lesznek boldogak, ha latjak te is az vagy. Es akkor mindegy hogy itt elsz, vagy ott. Ha van konkret kerdesed: irj nyuogdtan.
A vasárnap bejelentett humanitárius tűzszünet alatt is folytatta Izrael Gáza támadását. A húsz napja tartó háborúnak vasárnap estig 1031 palesztin áldozata volt. A vasárnapi offenzívában életét vesztette egy 75 éves gázai keresztény asszony is, akinek házát eltalálta egy…..
Kertkonyha Paprikás krumpli 2014.07.21 06:00:00
Paprikás krumpli újragondolva, azaz hagyományos ízek egészségesen, könnyű formában, tisztán növényi alapanyagokból.     A receptért IDE kattints...
Persze egyáltalán nem garantált, hogy ugyanaz, mint amit múlt héten találtunk, de esélyes, hiszen még a neve is egyezik. Mindenesetre a hírek szerint ide is ugyanazzal a módszerrel, áleltévedt nőkkel viszik be áldozataikat: Lassan két hete csütörtökön (ápr. 10) egy…..
BernadettSzaboo 2014.04.24 08:37:13
@herk: Megcsinaltak. Hollandiaba volt errol musor, es hat vajon melyik varost mutattak be benne? Budapestet. A riporter mar eleve tudta, hogy a mi a szitu, de hagyta magat 'raszedetni' 2 szep kis ribanccal. Aztan amikor kijott a szamla, csak nezett, hogy mi van. Reklamalt, de mindenki csak tarta szet a kezet, hogy hat ez van, ilyenek az arak. Aztan amikor lattak rajta, hogy nagyon nehez eset, valahonnan elokerult 2 szepszal verolegeny. Amikor kozolte a srac hogy nala bizony nincs annyi keszpenz....mit ad Isten: meg automata is volt a helyen, hogy tudj kivenni penzt. A srac vegul fizetett, dehogy utana mi lett, azt sajnos nem tudom, nem derult ki. Mindegy....nem tul szep orszagimazs video volt, fomusoridoben....
BernadettSzaboo 2014.04.24 08:38:13
@magándemokrata ( gábriel! menj te a pics.ba! ): es ezt a torvenyt vajon a kulfoldiek is ismerik?
Pár héttel ezelőtt jelentkezett először Berni Hollandiából, és mivel 8 éve él ott, nem férhetett be minden egyetlen posztba. (Hogy mi fért bele, azt ide kattintva olvashatjátok el.) Ezért (és az érdeklődő kérdések nyomán) született meg a mai írás, ami azt veszi sorra, mire…..
BernadettSzaboo 2014.04.15 13:50:57
@geegee: Evain is írta: drágán. Mi, amit ki tudunk kerülni, ki is kerüljük. Fodrászhoz évente 2x megyünk el, amikor Magyarországon vagyunk. Sajnos párom autoszereléshez nem ért, de szinte minden mást megcsinál, így viszonylag keveset költünk ilyenekre, de egyetértek Evainnal...határ a csillagos ég...de jó, hogy említed, beleveszem következo blogom témájába....kaja árakkal meg minden mással együtt ;)
BernadettSzaboo 2014.04.17 14:10:46
Ma ismét egy olyan szerző története következik, aki már jó pár éve külföldön él. Berni anno azért vágott neki, mert a magyarországi egyetemen nem ment neki a holland nyelv, és gondolta, a helyszínen könnyebb megtanulni. Igaza lett, más kérdés, hogy az előzetesen eltervezett…..
BernadettSzaboo 2014.03.27 10:28:51
@dello99: Az ottani emberek, nem az időjárás, vagy a sok pénz miatt boldogok, hanem azért, mert karibiak!

Meg azert meg ejjel-nappal szivnak :D
BernadettSzaboo 2014.03.27 10:49:22
@Babette_: konkrétan az én esetemben: nem vagyok 'jó' diák, bizonyos tanítási módszerek bejönnek nálam, mások sajnos nem. Ilyen szempontból sajnos nehéz eset vagyok. Angol tagozatos középiskolába jártam, ahol az angol tanárom hihetetlen jó módszert alkalmazott, hogy megtanítsa nekünk a nyelvet. Nem tudom mi a neve, nem vagyok pedagógus. Akkor az bejött, de persze mindenki máshogy tanít, mint ahogy az is igaz, hogy senki sem tanul egyformán.
Egyetemen aztán volt 3 holland tanárom (akik csak nyelvet oktattak, emellett persze voltak más tanárok, más holland órákra, mint pl. irodalom, történelem). Ebből 1 holland nemzetiségű, a többi 2 magyar. A 2 magyarral nem igazán sikerült összehangolódni (ez igaz volt az osztály 70%-ra sajnos). Náluk megbuktam, a holland csajszinál 3-as, majd 4-es voltam. Nem értettem a különbséget, de azért éreztük meg láttuk, hogy kiket nem pipálnak a tanárok....az én fejem sem tetszett nekik. Na, meg nem is értettem a magyarázatokat. Egyszer például megkérdeztem, hogy hogy kell használni valamit. Az volt a válasz, hogy ugyanúgy, mint a németben. Mondtam, hogy én nem tanultam soha németet, így sajnos nem tudom. Erre azt mondta, hogy kérdezzek meg egy németes csoptársat, az majd elmagyarázza. Megkérdeztem: azt mondta, hogy ez az egyik legnehezebb német nyelvtani kérdés, ezt nem tudja elmagyarázni, mert még ő sem érti. Ennyit a színvonalról néhány tanár esetében. Felsőbb évesek figyelmeztettek minket, hogy kikkel vigyázzunk, de sajnos nem tudsz tenni túl sok dolgot....magas volt a szórási arány, kötelező volt bizonyos embereket kiszórni.
Idekint beíratkoztam magántanárhoz, amit a család fizetett. Hollabnd nyelvtan tanár volt....hollandoknak (mint nekünk otthon, nyelvtan órán a tanár). Nem volt túl sok érzéke külföldieket oktatni. Vakvágány volt. Aztán gondoltam, utolsó esély: tanfolyam. Bingó! Az oktatóm pont úgy tanított, mint az angol tanárom anno, középsuliban. 1 hónap alatt pótoltam a lemaradásom a többiekkel szemben...onnantól már csak felfelévolt. Nagyon sokat köszönhetek annak a tanárnak...ha ő nincs, akkor én ma otthon ülök, valószínuleg munkanélküliként...
BernadettSzaboo 2014.03.27 11:43:10
@maxval a gondolkodó birca: én ezt máshogy ismerem:

Afinnugorok vándoroltak nyugat felé az Uraltól. Egyszer csak elértek egy útkereszteződéshez, 2 táblával. Ez volt rajtuk:
1) dél: szép nők, napsütés, borok, gyümölcsök
2) észak: hideg, hó, büdös halszag, jeges tenger, téli sötétség.
Akik nem tudtak olvasni, elindultak északnak. A magyarok jöttek délnek.
A helyszín Izland, a történet meg mint valami Benny Hill show gyengébb mellékterméke: A Toronto Sun számolt be róla, hogy egy csapat turista éppen a fura nevű Eldgja kanyon felé tartott busszal, amikor is tartottak egy kis szünetet a park közelében levő egyik pihenőben. Eddig semmi…..
Határátkelő Megéri hazajönni? 2012.12.12 06:03:58
Segítséget kért a mai írás szerzője, a cím el is árulja, miben. Mielőtt azonban beállítottság, politikai nézetek, vagy bármilyen más indíttatás miatt rávágnátok az igent vagy a nemet, olvassátok el a posztot – utána jöhetnek a tanácsok! „Ebben a levélben nem az…..
...felér a bukással. Nem gazdasági szempon(tok)ból vizsgálva, mert azon lehet vitatkozni, hogy szükséges-e. Gazdasági válság, újabb unortodox lépés, netán újkonzervatív (vagy neoliberális) fordulatról van szó, stb. Nem, ezek a szempontok most nem érdekesek, kizárólag a…..
BernadettSzaboo 2012.12.06 12:55:54
Azert nem lenne olyan rossz ez a rendszer, ha egy kicsit valtoztatnanak rajta. En a szerencsesebbek koze tartozom, kulfoldon szerezten meg mindket diplomamat, sajat erobol, nem volt gazdag anyukam vagy apukam, aki a tandijat fizette volna (merthogy Ny-Europaban sem ingyenes am az oktatas!). Baromi sokat meloztam, gurcoltem, szunetekbe dupla shiftet vallalva, de tudtam, hogy megeri majd, csak eljem tul azt a par evet. Hogy miert tudtam megtenni, hogy kifizetem a sulit? Nem-nem azert, mert kulfoldon dolgoztam, hiszen diakkent nem tudsz annyit dolgozni es keresni, mint egy teljes munkaidos melos. Ime az ok, amiert megis sikerult:
- megpalyaztam azt az osztondijat (eloszor kolcson!), amit minden rendes honfiu/lany megkap ebben a bizonyos orszagban. En ugyebar kulfoldinek szamitottam, de nem volt tema, hiszen amig EU allampolgar vagy, minden kapu megnyilik elotted, amit megnyitnak az orszag allampolgarainak is, igaz lehet neked 2x-3x kell rajta kopogtatni.
- nemcsak megpalyaztam, meg is kaptam az osztondijat. Mit takart? Ingyenes utazast hetkoznap vagy hetvegen (attol fugg meyliket valasztod) az orszag egesz teruleten, kiveve iskolai szunetekben, akkor 40%os kedvezmenyt kapsz. Plusz havi €260, ha nem a szuleiddel laksz, es ha a szuleid nehez anyagi korulmenyek kozott elnek, akkor ennek a duplaja. En ezt kaptam, es bar a szuleim otthon nem elnek nehez anyagi korulmenyek kozott, az otthoni fizetes edeskeves lett volna kinyogni a tandijamat.
- mit teszel ezert cserebe, ha kulfoldi diak vagy? Igazolod, hogy heti minimum 8 orat dolgozol (munkaltatoi igazolas). En volt, hogy heti 50 orat is dolgoztam suli mellett, igaz volt, hogy csak heti 12 ora melo jutott.Nem egyszeru, de megoldhato. Ja, es az evi fizud nem utheti meg a €13.000-et. Efolott lottek az osztondijnak.
- Es miert is kolcson eloszor? Mert az a havi osszeg, amit osztindijkent kapsz eloszor nem is a tied. Eloszor kolcsonbe megy, amit nem kell visszafizetned, ha megszerzed a diplomad 10 even belul. Persze a kolcsont nem kapod 10 evig: alapkepzes eseteben 3+1 ev, mesterkepzes eseteben 1+1 ev vagy 2+1 ev. A +1 ev arra az esetre van, ha csusznal.
Miert jo ez nekik?
- Mert ha nem szerzed meg a diplomad fizetheted a kolcsont, kamatostul.
- Mert itt is sok az ev kozben kieso vagy lusta, aki heccbol elmegy tanulni, de nem kepes semmit vegigcsinalni, ok kimeletlenul fizetnek
- Es meg azert mert: csak akkor kell dolgoznod az osztondijhoz, ha kulfoldi vagy! Allampolgaroknak nem kell, es sokan nem is dolgoznak. Ok az osztondij melle meg extra kolcsont vesznek fel, amit viszont mindenkepp vissza kell perkalni. Keves az olyan 'belfoldi' aki kolcson nelkul ussza meg az egyetemet. Viszont lenne ra lehetoseg, mert dolgozni minden diak tudna...csak nem mindenki akar...

Szoval, nem egy rossz otlet atalakitani a felsooktatast es fizetosse tenni, csak a modszeren kellene valamennyit valtoztatni...
Nem azt mondom, hogy le kell masolni ezt a mintat, hiszen a diakok otthon nehezen jutnak munkahoz...de lehetne belole tanulni, es otleteket szerezni...
Aki követi a WizzAir akcióit, tudhatja, hogy semmi nem az, aminek látszik. Ágnes azonban jóhiszeműen megadta maléves foglalási kódját online rendelésnél, így neki 7 ezer forinttal drágábbra jött ki Eindhoven, mint maléves kód nélkül foglaló utastársának: Egyike vagyok a…..
BernadettSzaboo 2012.02.15 22:50:16
Kedves posztolo,

mit mondjak, sajnos ez igy van. Mi is hasonlokeppen jartunk, igaz nalunk csak 1 szemelyre szolt a jegy, Bud-Ams, Malev, marcius 6. Miutan felroppentek a hirek a Malevrol, es miutan tenylegesse valt a problema, es a WizzAir felajanlotta nagylelku ajanlatat, en is rogton kapkodtam. Persze, mivel jol ismerem a WizzAirt, en tudtam, hogy valami kanyar van a dologban, igy inkabb vettem a faradtsagot, es ketszer is kiszamoltattam a jegy arat: egyszer a banneren keresztul, malev koddal, masodszor sima foglalassal. Kulonbseg: 4000ft, ugyanazert az utert. Es a Malev kodos volt a dragabb. Raadasul! Mi a Malev jegyet hitelkartyaval vettuk, igy a jegy arat visszakapjuk (chargeback). Viszont, ha felhasznaltuk volna a kodot, lehet nem lett volna lehetosegunk visszetritesre, mivel a kodot hasznaljuk, hogy 'olcsobban' jussunk szolgaltatashoz (lasd; al-WizzAir hir). Szoval, ebben az esetben nemcsak hogy tobbet fizettunk volna a jegyert, de meg az eredeti jegy arat is elbuktuk volna. De szerencsere nem, igy az legalabb visszajar.

Mellesleg, erdemes figyelni a felteteleket!!! A WizzAir akcios, 10.000ft-os aron kinalja jegyeit a Malev utasoknak: jaratonkent, csomagkoltseg nelkul. Tehat, egy oda-vissza ut 2x10.000 ft (=20.000ft) lenne, plussz a 2x5.500 ft (=11.000ft) poggyaszdij. Persze, nagylelkuen elengedik a 4400ft-os foglalasi dijat, de akarhogy is fizetsz (bankkartya, hitelkartya, banki atutalas, stb) azert meg teged ismet megsarcolnak (1500-2500 ft kozott).

Amit viszont nem vettunk (te sem es en sem) figyelembe, az az, hogy a Malev leallas napjan sokan ragadtak kulfoldon. Nekik a hazajutas, vagyis a helyszinen venni repjegyet, baromi sok penzbe kerulhetett (az elore megvett jegy mindig is olcsobb, a helyszinen, az utazas napjan inged-gatyad ramehet a repjegyre). Ezeknek az utasoknak a WizzAir akkori segitsegnyujtasa igenis sokat jelentett koltsegekben (gondold el, KLM-mel repulni Magyarorszagra Schipholrol, ugy, hogy a jegyet a helyszinen veszed meg aznapra).

Ami viszont erthetetlen volt az az, hogy a WizzAir 'akciojarol' a kulfoldi reptereken, informacional senki semmit nem tudott, igy a kulfoldon rekedt utasok bizony megizzadhattak, mig megkaptak az akcios jegyeket. Ha ugyan megkaptak...
Hisz még a csodákban? Hogy lesz még olcsó népautó, amit a Volkswagen gyárt? Mai cikkünk blogposztja...
BernadettSzaboo 2011.10.25 09:12:35
@Gott in Frankreich: :(.....nagyon sajnalom....inkabb Fox, mint ez....marmint ha az auto mereteit vesszuk figyelembe...nem szivesen vennem, ha egy ilyen kocsiba szaladna bele valaki (akar elolrol, akar en utkozok, hatulrol)...persze a Fox-szal sem vennem szivesen, de abban talan meg van ra esely, hogy a labam megmarad :(
BernadettSzaboo 2011.10.25 09:33:04
@Jerky_Maistro: mivan? marmint, egyetertek az eszjarasoddal meg gondolatmenettel...de nem ertem, irtam valamit az iLofaszos cuccokrol? Csak mert szerintem valaki masnak akartal valaszolni....
BernadettSzaboo 2011.10.25 10:19:06
@magyar bucó: hat....sajnalom, hogy nem lattal..merthogy van, speci Londonban nem jartam, de tobb nagyvarosban igen, es valahogy mindig belejuk botlottam. Tudod miert? Mert ha valamire nem koncentraltan figyelsz, akkor eszre sem veszed, viszont en mar egy ideje Fox bu.i vagyok, ugyhogy akaratlanul is eszreveszem oket az utakon. Te biztos nem egy Foxra koncentralsz utazasaid kozben, hiszen minek is gondolnal ra, ha nem erdekel. En viszont regota kedvelem ezt a kis kocsi, ezert veszem eszre oket. Regebben egyebkent az Opel Tigraval voltam igy. Akarhova mentem, mindenhol belebotlottam. Miota kevesbe erdekel, kevesbe is botlok belejuk (vagyis, veszem eszre oket). Merthogy ott vannak..csak kiesik az erdeklodesi korombol es nem 'latom'. Az embernek nemcsak a hallasa lehet szelektiv ;) a latasa is.