Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ben2

0 bejegyzést írt és 2308 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frederick Bywaters, Edith Thompson, Percy Thompson Csaknem éjfél volt 1922. október harmadikán, amikor az észak-londoni Ilford lakóit egy az utcán kétségbeesetten kiáltozó és zokogó nő jajveszékelése verte fel álmukból. A hamar kiérkező rendőrök szeme elé egy elvérző férfi eszméletlen, földön…..
ben2 2021.11.29 10:56:49
@Bandibacsi34:

A vád dolga a bizonyítás, ami nem történt meg, hanem az esküdtszék felületes előítéletek alapján döntött. Innentől max. magánvélemény, hogy ki hisz és ki nem hisz a nő bűnösségében, de semmiképpen sem lehetett volna a bizonyítékok alapján ilyen ítéletet hozni.
Az önkormányzat megszorításai miatt két éve egy helyben toporog az óbudai egészségügy,  hiába folyósít idén a magyar állam közel 460 millió forinttal többet a Szent Margit Rendelőintézet működésére, mint a 2019-es évben. Eddig minden alkalommal bebizonyosodott, hogy ha Szabó Tímea vagy Kiss…..
ben2 2021.11.24 22:18:03
@Etniez:

A 770 milliós többletből hogy sikerül levezetned, hogy elvették a pénzt?
A negyvenes pasi úgy érzi, hogy a húszas csaj többet akar tőle, de hamar rájön, hogy csak egy számára érthető játék részének szánja.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők…..
Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit Economica.net 2021. október 30., szombat, 13:44 Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is…..
Most olyan választás jön, amelyet akkor is a Fidesz nyer, ha elveszíti azt. Körülbelül így lehetne megfogalmazni azt a vélekedést, amely mostanában ugyanúgy megjelent mind ellenzéki körökben, mind kormányoldalon. Nem alaptalan ez a felvetés, hiszen a Fidesz látványosan építi azt a gépezetet, amely…..
ben2 2021.10.29 08:43:57
@érintett:

"Nem nehéz bebizonyítani Poltról, vagy a médiahatóság vezetőiről, hogy nem a közt, hanem pártérdekeket szolgáltak. "

Az ellenzéki véleménybuborékban élők számára talán nem, mert mindent hit alapon kezelnek, de a bíróság előtt jogi érvekkel ... hát sok sikert hozzá.
Miért nyer az egyik, s miért nem a másik? Az előválasztást követően különösen sokan tehetik fel a kérdést maguknak. Mégis, mi alapján döntöttek a szavazók? Személyiség? Kormányzóképesség, netán pártszimpátia?..
ben2 2021.10.18 16:47:07
@cvsvrs:

Nyilván egy miniszterelnöki pozíció sok mindenre alkalmas, de miért asszisztálna ahhoz Gyurcsány és a Jobbik, hogy az ő kárukra stabilizálja MZP a pozícióját? Nekik egy politikai kesztyűsbáb kell, amire Karigeri volt az ideális jelölt, de ez a hajó elúszott, így most MZP vagy beletanul a szerepbe, vagy megy a lecsóba.
Nem szabad elfelejteni, hogy MZP csak addig hasznos Gyurcsányéknak, amíg meg nem nyeri az ellenzék a választást, utána már nyilvánvalóan csak púp a hátukon.

A miniszterelnök meg sok minden, de nem mindenható. Medgyessy azon bukott meg, hogy az 5%-os SZDSZ egyik miniszterét nem engedte eleget lopni.
Tehát az egy dolog, hogy a miniszerelnök nevezi ki a minisztereit, de stabil politikai háttér nélkül az adminisztratív hatalom nem ér semmit.
Ha Fletó ki akarja törni MZP nyakát, akkor ő fog pozíciókat ígérgetni a Jobbiknak és a Momentumnak, mert ő garantálni tudja, hogy az övék is marad, MZP meg nem.
Ezt vagy az elején megtanulja MZP vagy majd a való élet megtanítja neki.
ben2 2021.10.18 17:11:24
@eloi:

" És ne feledjük, hogy a DK MOST a legnagyobb az ellenzéki térfélen, de, hogy az is marad-e, arról majd 2022-ben döntenek a szavazatok. "

Ez már eldőlt, mert a legtöbb egyéni helyen a DK indul, úgyhogy most már vagy a DK viszi a körzetet, vagy a Fidesz. Azaz mindenképpen a DK-é a legnagyobb szelet az ellenzéki tortából, a kérdés már csak az, hogy elég nagy lesz-e a torta.

"tényszerűen nagyon sok az eddig anyátlan jobbos-konzi szavazó"

Ezt miből gondolod? Indult jobbos-konzi jelölt is az előválasztáson és még az ajánlásokat sem tudta összeszedni.
Most csak az ellenzéki "O1G" keménymag aktivizálódott, köztük a kormányellenes jobbos-konzi szavazók száma minimális. Ők csak akkor szavaznának a kormány ellen, ha garanciát látnának rá, hogy Fletóék nem kerülnek a kormányrúd közelébe, de az már az első forduló után nyilvánvalóvá vált, hogy nincs olyan ellenzéki forgatókönyv, amiben nem Gyurcsány osztja a lapokat.

"A Fidesz ott baltázta el, hogy kinyírta teljesen a Jobbikot jobbról"

A Jobbik saját magát nyírta ki, Vona Gábor precízen megfogalmazta: ő felépített egy hidat a baloldal felé, Jakabék meg átmentek rajta és felégették maguk mögött.
A Fidesz érdeke egy a baloldallal közel azonos erejű, de azzal inkompatibilis szélsőjobb párt lenne, mert azzal megoszlanának a protest szavazatok.
Ha most a baloldalon az LMP, a Momentum vagy netán MZP párttá alakuló mozgalma lenne a fő erő és a DK a futottak még kategóriában indulna, akkor valóban lenne aggódni valója a Fidesznek, mert az emberek egy olyan ellenzékre szavazhatnának, akik még nem k..rták el a kormányzást.
A DK túlnyerésével viszont gyakorlatilag lefejezte magát az ellenzék, innentől a Fidesz már csak elrontani tudja a kampányt, amire persze simán van esély (nem ez lenne az első eset), de akkor még mindig ott van a kormányzás, és egy a félidőben széteső koalíció jobban bebetonozná a Fideszt, mint ha 2022-ben nyerne még akkor is, ha különböző hatalomtechnikai eszközökkel elevickélnének a ciklus végéig, mint 2006-2010 között.
ben2 2021.10.18 18:18:18
@eloi:

Ezt úgy hívják, hogy anekdotikus érvelés: kiragadott példákkal próbálsz igazolni egy általánosító kijelentést.

Ha a Fidesztől tömegével szakadtak volna le jobboldali szavazók, az egyértelműen látszana a közvélemény kutatási adatokban. Mármint nem Nézőpont vs. Political Capital "ki mennyit manipulál az adatokkal" szinten, hanem jól látható trendként.
Ehhez képest ma pont úgy áll minden, mint négy évvel ezelőtt, csak most a közös indulás miatt a protest szavazatok jobban össze tudnak adódni. 2018-ban ez elég lehetett volna a 2/3-ad megakadályozására, de kormányváltásra nem.
Ahhoz, hogy érdemileg változzanak a viszonyok trendfordulóra lenne szükség, aminek az esélyét a DK túlerősödésével pont most játszotta el az ellenzék.
Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja Bármennyire is furán hangzik a címben felvetett állítás, különösképpen egy annyira centralizált, már-már félkatonai szervezetre vonatkoztatva, mint a Fidesz belső kör, mégis fenntartom. Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja, hanem a félelem.…..
ben2 2021.10.15 14:50:44
@Boar.:

"Baszom a kurva anyádat, fél óra parkolás a kórház KÖZELÉBEN többe kerül mint vizitdíj lett volna.
A magánegészségügyben van vizitdíj. Szó nélkül fizetik be az emberek, inkább, mint a fidesz által végletekig lerohasztott"egészségügyben" várakozni és megdögleni. "

Ez mekkora ordenáré öngól: a parkolási díjakat a (javarészt ellenzéki) fővárosi kerületek határozzák meg.
(Emlékszel még az ellenzéki hisztikampányra, amikor a kormány kötelezően ingyenessé tette a parkolást a járvány idejére? "Kivéreztetik az önkormányzatokat" - ez volt a mantra.)

Szerinted hány kisnyugdíjas jár magánorvoshoz és fizeti be "szó nélkül" a vizitdíjat?
Ennyit erről.

Amúgy meg, ha már ilyen közvetlen stílusban szólunk egymáshoz: baszd inkább a saját kurva anyádat.
ben2 2021.10.15 14:59:57
@n3spr3ss0:

"normális egészségügy utoljára az mszp kormány idején volt, meg uszítás ellene a fideszes bagázs részéről"

Te most komolyan azt állítod, hogy az mszp kormány idején normális volt az egészségügy? Komolyan?

Csak egy hirtelen kiragadott példa:

"Nem történt meglepetés abban, hogy megszűnik a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátiria és Neurológiai Intézet (OPNI) és a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet." (HVG 2007. március. 08. )

Csak ezzel az intézkedéssel az összes ágyszám 80 125-ről 71 324-re csökkent.
ben2 2021.10.15 15:35:23
@Boar.:

Csak nem azt állítod, hogy a nyugdíjasok olyan jól élnek mostanában, hogy nincs szükségük alanyi jogon járó egészségügyi ellátásra?

(Baszni meg te akartál, én csak más célszemélyt javasoltam.)
Sokan még mindig nem értik, főleg az ultrabalos oldalon, hogy az előválasztás azt is magával hozta, hogy a legtöbb ember nem csak a Fideszt váltaná le, de a régi ellenzéki politikát, politikusokat is. Karácsonynak valószínű megkönnyebbülés a visszalépés, főleg, hogy a bejelentése után a közvetlen…..
ben2 2021.10.14 09:31:29
@Team Vincent:

Ne foglalkozz vele, ő csak Matyi, az osztály hülyéje. Minden topicot teleszarik, ha hagyják neki.
ben2 2021.10.14 10:59:43
@Fikalnyik Eugén:

Nem lesz elszámoltatás, először is, mert nem az ellenzék fog nyerni.
Másodszor mert egy jogállamban nem lehet a törvényeket figyelmen kívül hagyni akkor sem, ha azokat az elkövetők magukra írták.
Illetve lehet, de akkor a teljes status quo-t borítani kell, annak a következményeit pedig senki sem fogja magára vállalni.
1990-ben azért tartották meg a jogfolytonosságot a kommunista diktatúrával, mert különben újra kellett volna tárgyalni az összes nemzetközi szerződést, privatizációt, hitelfelvételt, mindent.
Most is ez a helyzet. Vagy az egészet borítod, vagy tudomásul veszed, hogy limitáltak a jogi lehetőségeid.
Nem véletlen, hogy kétharmados Fidesz uralom mellett is egész jól elmuzsikált a baloldali gazdasági elit (mínusz állami megrendelések persze), pedig nyilván lett volna rá igény, hogy "földönfutóvá tegyék" Fletóékat.
ben2 2021.10.14 11:53:24
@jozsef_121:

Fogd már be végre te agyhalott, csak úgy ömlik a szádból a szar.
Kicsit talán gyerekes szóviccnek tűnik, valójában évek óta nem látott kő zuhant a magyar politikai életben, hogy az ellenzéki előválasztás során Márki-Zay Péter a harmadik helyen futott be. Ez a harmadi helye azonban számára már győzelem, de ő úgy volt vele, hogy 19-re lapot kér. Ez menő, ez frankó,…..
ben2 2021.10.13 14:23:20
@jozsef_121:

"Те аzt válаѕztоttаd, hоgу lеtіltаѕz еgу tӧk nогmálіѕ kоmmеntеlőt."

Ez a legjobb.
Az előválasztás egyik legnagyobb hozadéka, hogy a pártok már nem csupán a közvélemény-kutatások alapján ítélik meg a választóikat és önmagukat. Ha valaki hibázott, annak következményei voltak, ha valaki jól csinált valamit, akkor lendületbe jött. A politika már nem csak az elemzők okoskodására épül,…..
ben2 2021.10.13 11:01:43
A duális rendszert nem Orbán politikája hozta létre, hanem az az egyszerű tény, hogy egy nagy politikai közösség áll szemben sok kicsivel, akik között gyakran nagyobb az ideológiai különbség, mint az ellenzék és a kormány között.
A választási rendszer is csak azért leejt a Fidesz felé, mert az összes párt közül a Fidesz a legnépszerűbb. Ha a DK lenne a legnagyobb párt, akkor a DK-nak kedvezne.

Amíg a Fidesz törzsszavazói bázisa nem esik szét, addig akárhogy matekoznak meg kajabálnak diktatúrát, országra kényszerített duális pártrendszert, stb. a végeredmény mindig két nagy politikai blokk küzdelmére fog korlátozódni. Ez a helyzet logikájából adódik nem csak nálunk, hanem a világon mindenhol.

Egy politikai blokk pedig akkor esik szét, ha szembemegy a saját választói igényeivel.

Valaha a baloldal is egy nagy blokk volt, a rendszerváltás kezdetén az MSZMP titkosszolgálati eszközökkel és az átmenekített pártsajtójával takarított el minden baloldali alternatívát a politikai palettáról, hogy megágyazzon az MSZP-nek.
Ez működött is. Ha 2006-ban valaki azt mondta volna, hogy négy évvel később az MSZP a futottak még kategóriában fog versenyezni, pofán röhögték volna, hogy márpedig a "szoci nyuggerkommandó" kikezdhetetlen.
Aztán jött Fletó és megpróbálta lenyomni az 5%-os SZDSZ programját a 45%-os MSZP szavazóbázis torkán, mindezt öszödi beszéddel fűszerezve és lám: a megbonthatatlannak hitt tömb darabjaira hullott.

Orbánnak tehát csak egy dolga van: egyben tartani a Fidesz szavazóbázisát, ami a 2010 előtti és utáni kormányok teljesítményét összehasonlítva nem olyan nehéz feladat.

Ami az előválasztást illeti: jól látszik, és a DK szektán kívül a legtöbb ellenzékinek is világos már, hogy 2022-t elbukták.
Képzeljük el, hogyan alakult volna az 1998-as választás az akkori 72%-os MSZP-SZDSZ koalícióval szemben, ha az ellenzék legerősebb pártja a Miép lett volna, a miniszterelnök jelöltségért pedig Csurka felesége és Torgyán küzdött volna.
Na ugye.
Akkor most ennyit az ellenzéki összefogásról? Hiszen az első forduló után Karácsony és Márki-Zay akar összefogni, hogy beelőzzék Dobrevet, ezt a szövetséget viszont nem nézi jó szemmel Jakab, szerinte nem egymás ellen, hanem Orbán ellen kellene szervezkedni. Csak én nem értem? Számomra enyhén…..
ben2 2021.10.06 14:24:19
@Boldeone2:

" Orbán kvázi egypárti rezsimet alakított ki, a párok egyenlő versenye ès valtógazdálkodasa nem működik, a pártrendszer sorvadt, a fèkek ellensúlyok kiüresítve, a kormánypárt mögött az állam forrásai, a közmèdia , KESMA, a helyi autonómiák vegetalnak, vezèrideológia uralja az országot , a közvagyon fideszes alapítványi kézbe játszva , a választási rendszer átalakítva - nem plurális demokráciának megfelelő "

1996:
- a kormánykoalíció 72%-os többségben,
- az ellenzék 28%-án osztoznak: MDF, Kisgazdák, KDNP és 6% Fidesz, Torgyán vezeti az ellenzék népszerűségi listáját
- a fékek-ellensúlyokat egyedül az alkotmánybíróság képviseli a kormánnyal szemben, minden más: szakszervezetek, államigazgatás, igazságszolgáltatás, ügyészség, rendőrség, de még a tőzsde felügyelet is szoci vagy szdsz kézben van (nem csoda, mivel javarészt az MSZMP aparátus maradt a helyén)
- a média 99%-ban kormánypárti, a maradék 1% Magyar Nemzet többségi tulajdonosa a Princz Gábor vezette Posta Bank
- a gazdaság 99%-át külföldi és/vagy kormányközeli cégeknek privatizálták (ebből kapott egy szép nagy szeletet az Apró-Gyurcsány familia)
- a választási rendszert és a médiatörvényt a kormánykoalíció pillanatnyi érdekei szerint írták át

És ebből a helyzetből sikerült Orbánéknak 1998-ban nyerniük.

Valójában 2010 óta semmi olyan nem történt az országban, amire ne lett volna a szoci időkből valamilyen precedens.
Ez nem azt jelenti, hogy jah akkor minden rendben van, pont fordítva: már a szoci időkben is felháborító volt mindez, csak akkor nem volt ellenzéki média, EU és NGO hisztériakeltés és közösségi platformok, amik ezekkel tematizálták volna a közbeszédet.

A tanultság: ahogy 1994-ben sem szűnt meg a demokrácia úgy 2010-ben sem, az ellenzék meg nem a Fidesz által írt (vitán felül unfair) játékszabályok miatt nem tud nyerni, hanem mert az emberek igen jelentős részének a hideg verejték fut végig a hátán a gondolatra, hogy Fletóék kormányzati pozícióba juthatnak.
Ettől még nem boldogok a jelenlegi helyzettel és van igény a Fidesz lecserélésére... de nem minden áron.

És ezt nem érti meg a ballib elit: hogy nem elég konstans kampányállapotot fenntartani a ciklus végéig és kibekkelni, amíg a népharag elsöpri az Orbánt, hanem az O1G-nél valamivel szofisztikáltabb koncepcióval kellene előállni és kigyomlálni minden hiteltelen alakot az ellenzék soraiból, aki csak a 2010 előtti időszak visszatértének látszatát is sugallja.

Amúgy valamennyivel más lenne a felállás, ha a DK a pár százalékos "futottak még" mezőnyben játszana, mert ez esetben be lehetne adni a népnek, hogy Fletóék amolyan KDNP szépségtapaszként alibiznének csak a koalícióra tapadva, de érdemi beleszólásuk a kormányzásba nem lenne.
Csak sajnos nem ez a felállás és innentől a nem-DK ellenzék csak két rossz közül tud választani:
- válságokon és elk..rásokon keresztülbukdácsoló, majd súlyos vereséget szenvedő kormányzás, aztán újabb 12 év Fidesz
- újabb 4 év Fidesz és esély az ellenzék felépítésére, ezúttal Fletóék nélkül

Ehhez képest a legvalószínűbb: újabb 4 év Fidesz, a szokásos uszulással fűszerezett ellenzéki fingreszelés, 2026-ban megint Fletóék az ellenzék élén, aztán újabb 4 év Fidesz, ha csak Orbán úgy nem dönt, hogy nyugdíjba vonul.
ben2 2021.10.06 14:57:57
@Boar.:

Ahol káosz van, ott akkor is káosz van, ha vitának hazudják.

Vagy szerinted beígérni, hogy majd a DK-val a hátuk mögött fogják elszámoltatni a Gyurcsány korszakot, meg "írjanak fel egymás mellé a szavazólapra, aztán kockadobással eldöntjük, hogy melyikünk lesz a miniszterelnök" nem káosz?

A fideszesek meg szerintetek már vagy 12 éve rettegnek, aztán mégis ti sírtok az újabb kétharmad után, hogy "mi vagyunk a többség".
ben2 2021.10.06 18:35:07
@Boldeone2:

Az új alkotmányban konkrétan mi az, ami az egypárt rendszer felé tolta a jogi berendezkedést?
Ha csak annyi, hogy az ellenzék nem szavazta meg, az 100%-ig az ellenzéken múlott, mivel még csak meg sem jelentek az egyeztető tárgyalásokon azt remélve, hogy zsarolási alapként használhatják a részvételt.

"A választási törvèny eleve rossz : a legtöbb nyugat - európainál ( ahol nem Westminsteri típusú a parmanetáris rendszer ) sokkal aránytalanabb , kevesebb lett a listás hely, több az egyèni ."

Mindenek előtt a választási törvényt mindenképpen át kellett írni a kisebb parlament miatt, ami gyakorlatilag minden pártnak szerepelt a programjában, csak az akarat hiányzott a megvalósításához.

Aránytalanabb:

Milyen értelemben? A választói akaratot világosan tükrözi, sőt a több egyéni hely miatt a belső alkuk helyett a választók közvetlenül dönthetnek a képviselők személyéről. Elmozdítani is nehezebb egy egyéni képviselőt, mert akkor a párt kiteszi magát az időközi választásoknak.

"A második fordulót eltöröltèk, tehát nem èrvènyesülhet a másodlagos választói preferencia"

Ez miért is baj? Hogy így nem tudnak a pártok a nyilvánosság kizárásával mutyizni, hogy aztán a választásokat követően kész tények elé állítsák a választóikat, amikor már nincs beleszólásuk? Most ki kell állni a nép elé és azt mondani, hogy X párt Y-al akar összeállni. Előre és nem utólag.

"a győztest túlkompenzálják"

Az előző választási rendszerben is túlkompenzálták a győztest, így tudott az 56%-ot elért MSZP-SZDSZ koalíció 72%-os parlamenti többséget szerezni.
Ha nincs túlkompenzáció, akkor a kormányt zsarolhatják a mikropártok és a társadalmi súlyuknál nagyobb befolyást szerezhetnek a mindenkit érintő kérdésekben. Pl. 2006 után az 5%-os SZDSZ próbálta lenyomni az ország torkán a fizetős egészségügy koncepcióját és csak egy népszavazással lehetett megakadályozni.
A brit rendszer amúgy még ennél is jobban túlkompenzál (abban a Fidesznek 86%-os többsége lenne), mégis működik a váltógazdálkodás.

A lényeg: a választási törvény semmivel sem kevésbé demokratikus, mint az előző volt és ugyanúgy reprezentálja a választói akaratot és garantálja a kormányzóképességet.
Ettől még lehet nem szeretni, de a demokrácia halálát kajabálni a választási törvényre hivatkozva nettó kreténség.

"A magyar politikai rendszer egy Orbán által kijelölt kènyszerpályan mozog , ami a kètpártrendszer irányába tereli az országot ."

A politikai rendszer nem Orbán miatt mozog kényszerpályán, hanem mert egy nagy, kormányképes választói tömb áll szemben egy széttöredezett és mind érdekeiben, mind ideológiájában megosztott ellenzékkel.
Ez a berendezkedés viszont csak addig áll fenn, amíg vagy az ellenzéki oldalon fel nem nő egy valóban kormányképes erő, vagy a Fidesz szavazótábora hasonlóan szét nem esik, mint az MSZP-é Fletó uralkodása alatt.
Ennek viszont semmi köze a demokrácia állapotához. Az UK-ban és az USA-ban is nagy tömbök állnak egymással szemben gyakorlatilag kirobbanthatatlanul mégsem siratják a demokráciát.

"Ezzel szemben az ellenzèk is az Orbán által kijelölt kènyszerpályan mozog"

Ahogy feljebb már írtam: ennél sokkal rosszabb volt a helyzet 1994-1998 között, a Fidesz mégis nyerni tudott kevesebb támogatásból, 0% médiával, 72%-os kormánytöbbséggel szemben. Tehát való igaz, hogy most sok szempontból a Fidesznek leejt a pálya, de ennél jobban is leejtett már a Fidesz ellen, mégsem szűnt meg a demokrácia.
És pláne nem ez az oka az ellenzék sikertelenségének, vagy hogy eleve esélyük se lenne a sikerre, mert van, csak nem ahhoz nem elég benyögni, hogy O1G, meg hisztizni, hogy vagy én jövök, vagy nincs demokrácia.

"Gyurcsány és Orbán a régi világ emberei : egymás komplementer halmazait adják, csak Gyurcsánynak nincs hatalma , ez a fő különbsèg "

Mondjuk úgy, hogy Orbán egy régi világ embere, Gyurcsány meg egy még régebbié. Kétségtelenül ugyanúgy klientúrán alapuló rendszerekben gondolkodnak (ami szerintem se oké), csak az egyik elk..rta a kormányzást, a másik pedig nem, na ez a fő különbség. Hogy Gyurcsánynak nincs hatalma (és hála az égnek egy ideig még nem is lesz), az az elk..rás közvetlen következménye, ami megint csak annak bizonyítéka, hogy működik a demokrácia.
" Ehhez Gyurcsánynak be kellene látni, ha nem vonul háttérbe , akkor lerántja magával a változás lehetősègèt "

Ezt Gyurcsánynak 2006-ban kb. az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor kellett volna belátnia és nyilvánvaló, hogy nem fogja.
A magyar ballib gazdasági és médiaelitnek kellene egyszer és mindenkorra leszámolnia vele, ahogy a jobbos elit is megszabadult anno a kontraproduktív Torgyántól és Csurkától.

"Balról nem lehet leváltani Orbánt, csak közèpről , azért kellene egy brutál erős MMM- mozgalom"

Erről Schiffer is papol már egy ideje: az ellenzéki elitnek nyilvánosan és egyértelműen ki kellene állnia az új mozgalmak mellett és kihátrálni az MSZP-DK mögül. Amíg ez nem történik meg, addig mindenki másnak csak a mellékszereplő vagy kesztyűsbáb pozíciókra van bármi esélye.
Ontja magából a bőségszarú a nyugdíj tízezreket, az SZJA visszatérítés százezreket, és elvileg még a választási kampány el sem kezdődött. Uramatyám! Mi lesz még itt tavaszig? Lelövöm a poént: Kiürül a kassza. Nagyon úgy tűnik, a magyar nép, mi, mindenképpen meg leszünk szivatva, át leszünk vágva,…..
Isten ments, hogy megkérdőjelezzem az előválasztás első fordulójának az eredményét, minden bizonnyal a szavazatok számlálása során ez az eredmény jött ki. De vajon valóban csak ellenzéki voksok voltak a dobozokban? Saját tapasztalat alapján kétlem. Szerencsére általában elég sok interakciót kapok…..
ben2 2021.10.02 13:04:38
"a 13 havi apanázst, az SZJA visszatérítést, meg a jó Isten se tudja még mit (a mi pénzünkből)"

Ha az állam elveszi a "mi pénzünket", majd annak x%-át visszaadja, abban mi a rossz?

"hogy majd a választások után meg kamatosan visszaszedje"

Először is, az elmúlt 12 évben eddig egyetlen juttatást sem vettek vissza. De tételezzük fel, hogy ezúttal máshogy lesz.
Ez még így is nullszaldós: elveszik, visszaadják, megint elveszik.

Amúgy azt már tudjuk, hogy az ellenzék egyik sarkalatos programpontja, hogy bevezetik a több kulcsos adót. Ez pedig adóemelést jelent, mert nem alacsonyabb, hanem több magasabb kulccsal számolnak.
Azaz az "adnak, majd a választások után visszaveszik" áll szemben a "nem adnak, de a választások után még elvesznek" alternatívával.

Ami a Fidesz előválasztási aknamunkáját illeti: ha volt is, ki fogja az ellenzéki pártok közül elismerni?
Fletóék biztosan nem és ha a vesztesek közül bárki is azzal jönne, hogy az előválasztás meg volt bundázva, akkor azonnal nekiesne a teljes ellenzéki politikai és médiaelit, hogy a sértett vesztes eljátssza a kormányváltás utolsó reménységét és bemocskolja az ellenzék legnagyobb fegyverét a "diktatúrával" szemben.
Ezért inkább mindenki hallgat, akár sejti, hogy szavaztak Fideszes ügynökök, akár nem.
Szerintem amúgy nem, mert ilyen jelöltek mellett felesleges lett volna a lebukást kockáztatni. Akárki nyer ugyanis, az valójában a Fidesz szekerét tolja: ha Klára, akkor elriasztja a középre húzó protest szavazókat, ha más, akkor a DK úgyis kitöri a nyakát, mert Fletó nem engedheti meg magának, hogy rajta kívül más legyen az ellenzék vezére.
ben2 2021.10.02 13:22:36
@C. Robert:

Nem Márki-Zay lesz a jelölt, hanem Karigeri.
A kezdetektől tudatos stratégia volt, hogy a főpolgármesterség csak ugródeszka a miniszterelnök jelöltségig. Gál J. Zoliék kommunikációs petárdái is mind arról szóltak, hogy Karigerit megpróbálják országos szintű politikusként pozicionálni (mondjuk viszonylag szerény eredménnyel).

Márki-Zay akkor lenne esélyes jelölt, ha lenne mögötte valódi szervezet valódi politikusokkal.
Így viszont vele a kampány arról szólna, hogy folyton a DK, MSZP, Jobbik, Momentum hülyeségei miatt kellene magyarázkodnia: Fletó mond valami merészet, Márki-Zay vagy hallgat és akkor a kormánymédia ezzel tematizál a kampány alatt, vagy visszaszól és akkor magára haragítja a DK ultrákat, akiken aztán a kormányzása múlik ugyebár. De a Jobbik se egyszerűbb: előkerülnek a karlengetős fotók, ő meg éghet miattuk, vagy a Momentum LMBTQ propagandája, vagy az MSZP következő kamuvideója miatt, stb.

Ha lenne Márki-Zay mögött egy valódi párt valódi jelöltekkel, akkor egyszerűbb lenne a helyzet, mert elintézhetné annyival, hogy tessenek ránk szavazni, és akkor lesz kormányváltás de elk..rók, LMBTQ propaganda, meg szalonfasiszták nélkül. Így viszont vagy nem lesz kormányváltás, vagy azzal együtt "ezeket" is be kell nyelni.

Akkor meg már hitelesebb az olyan jelölt, aki önként kajolja őket, mint akiről lerí, hogy lenyomták a torkán.
ben2 2021.10.02 14:16:39
@6.Lenin:

Ha külön indulnak, akkor a legtöbb egyénit elbukják, ahogy eddig is, mert megoszlanak a protest szavazatok.
Így előre le kell pacsizni, hogy ki hol indul, hogy 1 fideszes ellen 1 ellenzéki legyen, erre találták ki az előválasztást.
A probléma ezzel csak az, hogy így már a választások előtt nyilvánvalóvá válik, hogy ha az ellenzék nyer, valójában Fletó nyer és a kesztyűsbábjai fogják irányítani az országot, arról meg már tudjuk, hogy végződne.

Akkor lett volna esélyük, ha a DK és az MSZP is leszerepel az előválasztáson és a Jobbik, LMP, Momentum adná a koalíció gerincét, mert akkor el tudták volna hitetni a választókkal, hogy a DK meg a szocik csak dísznek lesznek, mint a Fidesz mellett a KDNP, így van rá némi esély, hogy nem lesz elk..rás a kormányzásból.
Csak ugye egy előválasztáson nem az nyer, akinek több a szavazója, hanem aki jobban aktivizálja az ultráit.

Schiffernek volt amúgy igaza: addig nem lesz Orbánnak valódi kihívója, amíg a baloldali értelmiség nem áll a friss ellenzéki mozgalmak mögé, hanem volt elvtársi szívességtételként a DK-MSZP szekerét tolja, mert most pont elég erősek a posztkomcsik, hogy legyalulják a konkurenciáikat, de arra már nem, hogy választást is nyerjenek.
Egyértelműen siker a hazai ellenzéki előválasztás mind a résztvevők számát, mind a (rész)eredményeket tekintve. Én lgalábbis teljesen izgatottan élem meg ezeket a napokat, ha focikedvelő lennék, egy-egy eb vagy vb idején éreznék ilyen másállapotot. Hála a Momentumnak az olyan távol lévő magyarok is…..
ben2 2021.10.01 14:18:27
@alöksz róz:

"márki-zayt viszont tényleg jó eséllyel simán eltüntetnék. "

Rátapintottál az ellenzék fájó pontjára.

Minél távolabb áll valaki a DK-tól, annál nagyobb eséllyel száll ringbe Orbán ellen, de annál nagyobb konkurenciát jelent Fletóéknak. A DK ugyebár az ellenzék vezére szerepre hajt, ami nehezen megy, ha a címerállatot más párt adja és nem amolyan Medgyessy 2.0 béna kacsa az illető, mint Karigeri.
Csakhogy az ő címerállatuktól meg fekve hány a magyar társadalom 90%-a.
Így a DK kénytelen kitörni az esélyesebb jelöltek nyakát (lásd: Botka László tündöklése és bukása), hogy jobb híján, muszájból, orrot befogva, de valahogy elviseljék Fletó-t az ellenzéki vezérürü szerepben.

Azaz egy nem teljesen agyhalott ellenzéki csak két rossz közül tud választani: Orbán vagy Fletó (illetve ezek csatlósai).
Na most nyilván az elkötelezett ellenzéki számára nincs rosszabb, mint Orbán, egy elkötelezett kormánypárti számára pedig minden rosszabb, mint Orbán (Fletó meg pláne) ez eddig tiszta.

Csakhogy az erős pártkötődéssel nem rendelkezők számára már nem ilyen tiszta a felállás, mert őket elsősorban a személyes élethelyzetük érdekli és ha az enyves kezű profi, vagy az enyves kezű elk..ró között kell választani, akkor nem biztos, hogy az EU konformitás vagy az absztrakt jogállami elvek tisztelete lesz a döntő paraméter, ha cserébe a munkahelye, lakáshitele, családtámogatása, adókedvezménye kerül veszélybe.
ben2 2021.10.01 15:51:58
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Amúgy mi van, hogy hónapok óta sehol egy sorosozás???? "

Matekozás megy, hogy ha a választásra jogosultak száma 8 312 264 fő, az előválasztáson voksoltak 633 ezren, akkor az ellenzéki logika alapján az ország 92%-a nem támogatta az ellenzéki jelölteket és a nem szavazók ugyebár mind az ellenfelet támogatják, tehát az emberek valójában Orbánt szeretnék az ellenzék miniszterelnök jelöltjének.
Ezt mondja az ellenzéki matek.
Mindenki Márk - Zay mögé vagy újra Orbán kormány Úgy tűnik papírforma. Amint arra számítani lehetett a párt szinten messze a legszervezettebb DK-s miniszterelnök jelölt Dobrev Klára tarol az ellenzéki előválasztáson. A többi jelölt szereplése azonban kérdések sokaságát vetíti előre. Kezdjük talán…..
ben2 2021.09.30 14:11:43
@Boldeone2:

"Èppen elèg lehet , ha a rendszerint távolmaradók közül , mondjuk 10-15- 20% elfárad szavazni."

Eddig sem tette, ezután sem fog. Főleg nem ilyen ellenzéki jelöltek kedvéért.
Aki az elmúlt 3 választáson nem ment el Orbán ellen szavazni, annak most sincs rá több oka még akkor sem, ha egyébként nem kedveli, mert ezek a választópolgárok általában véve a politikát nem szeretik.
Az ellenzék ráadásul nem is a mérsékelt bizonytalanoknak, hanem a saját ultráiknak kampányol az olyan ígéretekkel, hogy hatalomra kerülvén lebontják az alkotmányos rendet, meg hogy a politikai ellenfeleiket földönfutóvá teszik és börtönbe juttatják. Ezek hatásos lózungok az elkötelezett keménymag mozgósítására, de a bizonytalanok köréből többet visznek, mint amennyit hoznak.
ben2 2021.09.30 15:41:50
@chrisred:

Tehát 5%-ot tévedtek, amiről konrada is beszélt.
Valahogy ezt most elkúrták, nem kicsit, nagyon. És csak ott, ahol lehetett. A lebonyolításnál, a magyarázatoknál, és a javításnál is. Ja igen: az ellenzéki előválasztás on line részére gondoltam. Onnan kezdődött, hogy már az off line szavazás sem indult el.Kicsit na elindult, belassult, majd…..
ben2 2021.09.27 16:45:08
@atomic power 1986DucaDuca:

"Az elébb még az ment, hogy az EU források mentették meg a gazdaságot. Most meg ellopják?"

Ez a magyar gazdaság csodája: az EU pénzek miatt pörög a gazdaság, de azt meg mind egy szálig ellopják.

A magyar médiahelyzet is parajelenség: az ellenzéki média nézettsége a többszöröse a kormánypártiénak, de az országban nincs sajtószabadság és az ellenzék nem tudja eljuttatni az üzeneteit a választókhoz.
Alighogy elindult szombaton az ellenzéki előválasztás (mind a 106 egyéni választókerületben) rögtön félbe is szakadt, mégpedig technikai problémák miatt. (A procedúra előreláthatólag hétfőn indul majd újra.) Hogy pontosan miről is van szó, azt nem tudjuk, de informatikai gond léphetett fel, ami…..
„Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…” Shakespeare szavai nem is lehetnének időszerűbbek, ugyanis az egyesített baloldal által szedett-vedett módon kitalált előválasztás maga a megtestesült színjáték. Vegyük sorra, hogy…..
Az orosz filmipar 2021-ben készítette el a maga saját filmváltozatát az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról, mely egyben válasz is volt az HBO nagy sikerű, 2019-es minisorozatára. Az orosz dráma rendezője és főszereplője a 36 éves Danila Kozlovsky egy szerelmespár drámáján keresztül mutatja meg a…..
ben2 2021.07.27 10:01:29
@kewcheg:

A vasfüggöny lebontását a szocialista tervgazdaság működésképtelenségének köszönhetjük, nem egyes embereknek.
Az már csak a kommunista elit túlélési manővereihez tartozik, hogy egyes aparátcsikokokból a médiájuk hőst kreált csak azért, mert hajlandóak voltak elfogadni a valóságot. Ezzel tudták ugyanis a vaskalapos őskomcsi generációra kenni a diktatúra minden bűnét és a hatalmi és gazdasági pozícióikat megtartva, versenyelőnnyel indulni az új piacgazdaságban.
2004-ben az MSZP nem volt jó bőrben, de Gyurcsány Ferenc átmenetileg sikeressé tette a pártot. 2021-ben azonban már se Gyurcsány, se siker. Mi lesz az MSZP-vel? Csizmadia Ervin írása...
ben2 2021.07.06 10:10:51
@midnightcoder3:

Horn Gyulának gyakorlatilag nem volt parlamenti ellenzéke, a szakszervezetek, a média és a gazdasági elit 99.9%-a a kormánykoalíció közvetlen irányítása alatt állt. (Persze akkor nem kajabált senki diktatúráról, mivel a balliberális értelmiségi megmondóemberek is az ő kezükből ettek.)
Gyurcsány legnagyobb tévedése az volt, hogy egy hasonló hatalomkoncentráció nélkül akarta letolni a sajt "Bokros csomagját" a választói torkán úgy, hogy annak legnagyobb kárvallottjai pont azok voltak, akik az MSZP-re szavaztak.
A valóságot testközelből érzékelő MSZP-s apparátus pedig a saját jól felfogott érdekében keresztbe feküdt bármilyen "népnyúzó" intézkedésnek.

Bajnai meg semmi mást nem csinált, mint hogy híven követte az IMF utasításait, hogy a választásokig hátralévő néhány évben elkerülje az ország az általuk kreált államcsődöt.
Teljesen jelentéktelen figurája volt a közéletnek, pár évtizeden belül max. levéltári kutatásokban fog feltűnni a neve.
Számos legenda él arról, miért kapott az esélyesebb magyar csapat fél tucat gólt a szovjetektől az 1986-os foci VB-n...
ben2 2021.06.28 16:36:41
@Ser Vazul:

Ugyan miért? Elindul a csapat, mint esélyes, majd kapnak egy utasítást "fentről", hogy srácok ennyi volt, ruszkiknak lefeküdni.
Nyilván nem szívesen működtek együtt, de azt is tudták, hogy mivel járna, ha bekeményítenek. Így inkább elengedték az egészet.
Utána nyilván volt némi eligazítás, hogy kit mivel kompenzálnak, ha tartja a száját, meg némi fenyegetőzés, hogy mi lesz, ha nem.
Mire aztán beszélhettek volna, már a kutyát nem érdekelt nem hogy a meccse, de általában a foci sem, és annyira toltak minden más narratívát, hogy ha most állnának elő az igazsággal, nagyon nehéz lenne elhitetni, hogy nem pont ők hazudnak a szenzáció miatt.
ben2 2021.06.29 14:42:03
@geegee:

A 2:1 lett volna az elvárt, azért lett 6:0 belőle, mert maga a bundázás demoralizálta a csapatot és úgy voltak vele, hogy akkor basszák meg az egész VB-t.
1984-ben sem gondolta volna az olimpiai csapat, hogy még mindig ott tartunk, hogy ha a ruszkik füttyentenek, akkor mi reflexből bepucsítunk és lefújjuk az olimpiát és hogy a magyar külügynek annyi gerince sincs, mit a románoknak, akik a "szocialista elvárásokkal" szemben kimentek Los Angelesbe és éremesővel mentek haza.
Tehát a magyar csapat úgy ment ki a VB-re, hogy esélyesek a jó eredményre, erre rögtön az elején jött a politikai ukász, hogy jah stácok, ez nem rajtatok múlik. Ezek után nyilván nem úgy ment a játék, mint előtte.
Az ilyen sztorik mindennaposak voltak annak idején.
Pl. előfordult, hogy magyar rockzenészeket hívtak külföldi fesztiválokra, Erdős Péter meg jól eldöntötte, hogy inkább a Neoton Familia menjen helyettük.
Vagy az SZFE-n egy rendező hallgató díjat nyert egy nyugai filmfesztiválon, mire a tanulmányi osztály vezetője ment ki átvenni a díjat, hogy állami pénzen nyaralhasson.
A sport miért működött volna másként?