Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Papp Evelin

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdjük egy régi történettel! A kolostor szerzetesei először furcsállták, hogy az idős Mester mennyire rajong a macskájáért. Vele volt mindig és mindenhol: az étkezések idején, de még a templomi szertartásokon is; ott ült az oltáron. Mivel a Mesterrel nem volt illő ellenkezni,…..
Már-már zavarban érzem magam, mert az ízlésem szerint túl gyakran írom le, hogy ez nem politikai blog. Csakhogy az Élet Menete, ahonnan nemrég értem haza, nem a politikáról szól, hanem az emlékezésről és a fasizmusnak való ellenállásról. Tudniillik, a fasizmus nem…..
Papp Evelin 2013.04.21 22:15:41
A márciusi magyarországi hójelentést böngészve jutott eszembe, hogy mostanában mennyi embertől hallom ezt a mondatot: legyen már tavasz, vagy valami. Túl azon, hogy mély egyetértésemet fejezem ki ilyenkor, elgondolkodtat, hogy pszichés állapotunk és az időjárás vajon mennyiben…..
Isten állítólag még csak-csak megismerhető, de a mosógépek titkai kifürkészhetetlenek. Ezzel a mély igazsággal ma ismét szembesültem, és nem mellesleg három pszichológiai jelenséget is megfigyelhettem önnön viselkedésemben. Ezeket szeretném most megosztani. Él-e a…..
Ezt a képet a Facebookon találtam, a következő aláírással: „A szerelem vak.”Anélkül, hogy vitába szállnék az állítással, nekem más asszociációm támadt a képről, nevezetesen – és kissé fixáltan – a következő: „Sorskönyv nélkül.” Neked mi jut eszedbe erről az…..
Papp Evelin 2013.02.05 16:20:59
Kedves Sigmund! Egyedül nem megy 2012.11.20 08:41:53
Az ún. pozitív pszichológia egyik fontos témája a társas támogatás. Egy Caplan nevű kutató a társas támogatás szerepét három dologban látta meg. Az első, hogy a társak érzelmileg megterhelő helyzetekben ún. pszichológiai erőforrásokat mobilizálnak. Ez azt jelenti, hogy ha…..
Papp Evelin 2012.11.23 00:26:16
@Mátai Tamás: nem valószínű, hogy visszajön, és akkor inkább egyedül leszek, mint hogy bevállaljak egy ismeretlent :(
Ott hagytuk abba Pistike vizsgálatát, hogy Pistike vagy gyári hibás (gének), vagy hülyének nevelték (környezet). És hogy mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha Pistikének lennének testvérei. De nem mindegy, hogy milyen testvérei. Először is legyen Pistikének egy egypetéjű…..
Ha ismered a viccekben szereplő Pistikét, akkor felmerülhetett már benned, hogy Pistike miért lett olyan, amilyen. "Pistikének már a szülei is hülyék voltak" – szólhat az egyik válasz. "Pistikét az iskola tette tönkre, azért hülye." – szólhat a másik. A pszichológia egyik…..
Papp Evelin 2012.10.31 22:36:43
@Kanyó Zsuzsa: Bár Danny007-nek tette fel a kérdést, azért én is válaszolok. :) Szerintem -szeretném azt hinni - nem csak annak jár a tisztelet, akit ismerünk vagy elismerjük az élete valamilyen teljesítményét a munkában, vagy otthon, bárhol. Mindenki megérdemli a tiszteletet és az elismerést a másik embertől, nyitott hozzáállást, egyszerűen csak annál a ténynél fogva, hogy a másik is emberi lény. Ahogy már mondta, minden beszélgetésben jobb kedvesnek lenni, mint támadónak vagy ellenségesnek, még akkor is, ha emiatt csalódások érhetnek. Persze könnyű azt mondani, hogy tiszteljünk mindenkit, annak, akit még nem használtak ki, nem csalódott sokat az életben... de én semmiképpen se tekintem ezt valami nagy teljesítményekkel megszerezhető dolognak, ,,ha már letett valamit az asztalra..." - fú ez a mondás mindig nagyon felidegesített. Mindenkinek lehet véleménye egy könyvről (például), annak is, aki előtte csak a Micimackót olvasta és éppen nincs irodalomtudományi diplomája. Ha emberek értékét kötjük ahhoz, hogy mit értek el az életben, vagy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, az elég rossz állapotokhoz vezethet. Ilyen vagy olyan embereket lehet kedvelni, példaképnek tekinteni, csodálni, de másokat ne vessünk meg vagy vegyünk semmibe, mert szerényebbek az eredményeik...
Abban igaza van, legalábbis az én tapasztalataim szerint, hogy az erősebb fellépésű személyekre jobban hallgatnak, könnyebben érvényesítik az érdekeiket, akaratukat, míg aki magában sem bízik, azt kevésbé hallgatják meg, könnyebben veszik semmibe, de ez csak a felületes ismeretségekre/ismerősökre igaz szerintem, mert ha jobban megismerünk egy csendesebb/bizonytalanabb embert, akkor lehet, hogy felfedezünk benne tulajdonságokat, amik miatt még jobban tiszteljük és adunk a véleményére, mint mondjuk egy magabiztos kiállású de elég egocentrikus emberére.

Üdv,
Evelin

ui: rájöttem, hogy most semmit nem írtam a posztról, de szerintem elég ennyi is belőlem.
Mi a közös az ecetes lábáztatásban, a maslow-i szükséglethierarchiában és a térképben? Elsőre mondhatnánk, semmi. Az ecetes lábáztatás a bőr felpuhítására, a bőrkeményedések eltávolítására és a lábgomba megelőzésére jó állítólag. A szükséglethierarchia erről…..
Papp Evelin 2012.10.30 01:04:51
Micsoda kommentözön! :)
Amúgy Zsuzsa sztorijához csak annyit fűznék hozzá: én meg észrevettem, hogy a buszon leginkább velem egykorú vagy középkorú nők mellé szeretek ülni. A férfiakkal nem tudom mi bajom van, amúgy ők tetszenek, az idősebb nők mindig beszélgetni akarnak (modell!), a fiatalabb (kis)lányok meg idegesítőek (modell!)
Gondolkodtam most egy kicsit és szerintem én is ösztönösen tartok az idegen férfiaktól. Ha választani kell (pl. segítséget, tanácsot kérni az utcán) inkább egy idegen nőben bízom jobban.És persze a jobban öltözöttekben. Eszembe jut egy eset, egy teljesen normálisan kinéző-viselkedő néni kért tőlem pénzt a teljesen átlátszó ,,ellopták a tárcám, nem tudok buszjegyet venni"-szöveggel. És én készséggel adtam volna neki, csak nem volt apróm, elmentem váltani, és csak a végén lett gyanús a dolog, amikor 500 helyett inkább mégis ezret kért a néni, mert még enni is akart, de már odaígértem neki, szóval odaadtam (azt hiszem ötszázat, de nem lehetetlen, hogy ezret.) Még meg is ígérte, hogy majd elküldi postán, leírta a címemet, stb. Később még sokáig gyötört a kérdés, hogy akkor én most át lettem e iszonyatosan vágva a palánkon vagy sem. Csak egy este, mikor társasággal voltam, és találkoztam vele az utcán, akkor lett biztos, hogy igen. (Nem lincseltük meg, nyugi.) Akkor eléggé átértékeltem magamban a kedves öreg néni rendes ruhában-modellt.
Papp Evelin 2012.10.30 01:19:00
Időnként mindenkivel előfordul, hogy épp jól mennek a dolgai. Azonban most elmondom az én két legbiztosabb módszeremet arra, hogy ezek az optimális szakaszok a lehető legrövidebbek legyenek. Az egyik a patópálozás, a másik pedig a listagyártás munkanévvel fog itt szerepelni. A…..
  Ha egy pszicho-blogger átmenetileg téma nélkül marad, egyszerű a dolga: föl kell menni a Facebookra, ahol hemzsegnek az olyan megosztások, amelyeknek a szívfacsarási indexe legalább 9/10, emellett azonban továbbgondolásra is alkalmasak. Így vagyok én a mellékelt képpel, amit…..
Sorskönyv nélkül Egy tévedés 2012.10.06 11:26:13
Hónapok óta tervezem, de most jött el az ideje, hogy leírjam. Most, hogy a mellékelt képre bukkantam a Facebookon. Szó se róla, nagyon cuki; a nézőnek könnybe lábad a szeme a meghatottságtól és/vagy a szája sarkai lassan elindulnak a fülek felé. Az ilyen érzelemvezérelt helyzet…..
Papp Evelin 2012.10.23 16:47:24
@Cz: szerintem Jób egy elég érdekes személyiség volt, a története meg azt példázza, hogy vannak,akik minden rosszban meglátják a jót, és a fejlődés lehetőségét. Kevés ilyen ember van, nyilván...
Szeretnél 10 Ft-ért venni egy 100 Ft-ost? Most megteheted. De mivel ez egy kedvező ajánlat, ezért mások is licitálhatnak, a tétet 10 Ft-tal lehet emelni. Ha te mondod a legmagasabb árat, akkor elviheted a pénzt. A szabály csak annyi, hogy ha te a második legmagasabb árat mondod, akkor…..
Tudod-e, hogy ki az a Phineas Gage? Ha azt mondod, igen, akkor valószínűleg tanultál pszichológiát, neurológiát vagy esetleg anatómiát. Phineas azonban nem volt híres pszichológus, nagy valószínűséggel nem tanult neurológiát, és nem volt korának híres anatómiaprofesszora sem.…..
Papp Evelin 2012.10.20 08:05:53
szegény ember, ez nagyon durva.

én először a dr.house-ból értesültem róla,hogy az agybeli gubancok okozhatnak viselkedésbeli elváltozásokat. meg talán a hormonok is? ez akkor nagyon absztrakt gondolatnak tűnt, mert az volt a fölfogásom, hogy van a lélek meg a test, és ezek így jól elvannak egymás mellett, nem nagyon zavarva egymás áramköreit (képzavar, bocsi.) pedig jobban belegondolva épp az utóbbi az absztrakt és elképzelhetetlen állapot, és az előbbi a teljesen logikus. meg hát van ez a ,,minden betegség lelki eredetű"-mondás(?) is, amit én eléggé hamisnak és sarkosnak érzek. de biztos, hogy van benne valami. pl. az általad már említett betegségelőny kihasználása.
érdekes dolgok ezek.

idén én is úgy voltam vele, hogy éreztem párszor, hogy jön a megfázás (a menetrendszerinti éves fajta).... de mégse jött. nem igazán foglalkoztam vele, tudtam, hogy nekem van egyéb dolgom, meg amúgy is mennyi minden jóságot lehet csinálni betegeskedés helyett. szóval azt el tudom fogadni, meg tapasztaltam is, hogy bizonyos fokig van a lelkiállapotnak hatása a testire, és fordítva.

kérdés: hmm. több mindent. néha már azt érzem, hogy a visszájára fordul a dolog, pl. csokival jutalmazom magam vagy ruhával, ha bajom van. (volt egy elég szar időszakom az iskolában, amikor alig készültem, nagyon hülyének éreztem magamat minden reggel indulás előtt, és cserébe sokáig készülődtem, nagyon gondosan választottam ruhát meg kiegészítőket, azzal vigasztalván magam, hogy ,,buta vagyok, de legalább szép." nem lett tőle jobb érzés. )

szóval nagyon kényes ez az egyensúly, na.
és függ mindenkinek a lelkialkatától (mármint hogy mennyit ,,szán" a testére, mennyit a lelkére), meg a neveltetésétől, vallásától meg mittudomén mitől még.
gondolj például a flagellánsokra (önsanyargató szerzetesek). én el tudom képzelni, hogy nekik ez tényleg jó volt, hogy ez elégítette ki a sajátos lelki igényeiket, és nem csak pusztán vakbuzgalomból csinálták. meg hát nem volt ez kötelező, sőt.

elnézést a hosszú kommentért, de nagyon elgondolkoztattál! :)

legyen szép hétvégéd!
e.
Escher híres lépcsőjének az a furcsa tulajdonsága, hogy bár pontosan az ellenkező irányban haladunk rajta, mint a másik ember, mégis ugyanoda jutunk. Persze ugyanezen tulajdonsággal egy sima körív is rendelkezik. No meg az ellentétes sorskönyv. Papok és kurvák Aki véletlenül nem…..
Egy ilyen alkalom szinte tálcán kínálja a pszichológiailag releváns témák sokaságát – legalábbis az asszociációk szintjén. Az alábbi szösszenetek között az egyetlen összekötő kapocs Adolf Hitler születésnapja. 1. A narratíva A „narratíva” szó, amely…..
„Milyen jól húz a motor!” – állapította meg anyai nagyapám, miután befejezte a próbakört a Várban a Nagy Szenzációval: szüleim első Trabantjával. „Hát még, ha a kéziféket is ki tetszett volna engedni” – felelte faarccal apám. E családi legenda jutott eszembe, amikor…..
Papp Evelin 2012.04.24 10:27:11
Ez a címe az Integratív Pszichoterápiás Egyesület XVII. Konferenciájának (2011. szeptember 24.). A programban hat előadás és három workshop szerepel. Ez utóbbiak közül az egyik: Birtalan Balázs: „Hogy hangzik ez zsiráfnyelven?” – Az erőszakmentes kommunikáció…..
A barátnőm barátnőjének a barátnőjével történt... És most tényleg nem velem :) Mi van akkor amikor van egy szituáció... A lány eddig hosszú kapcsolatokban élt, ritkán engedett a kísértésnek, és sokszor, igen, sokszor elítélte kétes magánéletű barátnőjét... De van az a…..