Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pelo

22 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbiakban egy nagyon érdekes kérdésről olvashattok, amit a Családinetre küldtek be: Kedves Réka, egyéves babámat bölcsődébe adnám. Van-e valamilyen visszajelzése vagy információja arról, hogyan kezelik az itthoni bölcsődékben a mosható pelenkákat? Ugyanis mi csak és…..
Sok mosható pelenka van, ami kiválóan teszi a dolgát nap mint nap, de nem igazán kötődünk hozzájuk. A készletünk szorgalmas hangyái, amelyek minden fakszni nélkül teszik a dolgukat, egyszerűen, mert egyszerűek.De mindenki fiókjában, szekrényében, dobozában, vagy csak álmaiban…..
Első (mosható pelenka) szerelmem a pop-in volt. De mint annyi első szerelemmel megtörténik, itt is hamar eljött a kiábrándulás.Amikor első tétova lépéseimet tettem a mosható pelenkák világában,  rátaláltam a pop-inra és rögtön beleszerettem. De ki ne tette volna, hisz…..
Két dolog van ami a legtöbb embert elrettenti a mosható pelenkáktól, az egyik az maga a mosás (én ezért sem kedvelem a mosható pelenka elnevezést, hiszen ahányszor kimondjuk, a munkára asszociálunk, a textilpelenka, újrahasználható pelenka mennyivel barátságosabb képzetet kelt!)A…..
Babamosoly videója mindenről ami mosható pelenka...
A mosható pelenkák világában a legnagyobb kihívást a hosszú éjszakai etapok jelentik. Az a pelenka ami kiválóan teljesít napközben akár 4-5 órán keresztül is, az éjszakára már csúfos kudarcot vallhat.A legtöbb kisbaba (és nagybaba) többször is pisil éjszakánként, és az…..
Panzej blogja Csakazértis 2010.11.13 23:37:00
Utálom ezt a kiszolgáltatottságot. Amikor este nyolc után, amikor nemrég még épp csak megkezdődött a Panzej-time, én csak nézek, nézek ki a fejemből, mint egy zombi, öklendezem, ha fel kell emelkedni függőlegesbe, és csak aludnék, aludnék.. Már semmi nem megy, nem irkálok,…..
Úgy három héttel ezelőtt egy reggel bementem a fürdőszobába, és már az ajtóban megéreztem a szoba közepére dobott pisis pelenkát. Mi több, majdnem rá is dobtam a taccsot.Még aznap elmentem a gyógyszertárba, és vettem három terhességi tesztet. A nő el akarta magyarázni,…..
Előfordult már veled olyan, hogy kiválasztottál egy csodaszép pelenkát a webáruházban, tűkön ülve vártad hogy megjöjjön a posta és mikor kibontottad a csomagot csak csalódottságot éreztél?Mert a valóságban a pelusok bizony nagyon mások lehetnek mint az idealizált…..
Ha már mosható pelenkát használunk, miért használnánk eldobható popsitörlőt? Talán sokaknak ismerős a helyzet, amikor a lelkes szülők mosható pelusozásra adják a fejüket, aztán hirtelen ott állnak egy marék eldobható popsitörlővel, amit már nem lehet az eldobható…..
Minden mosható pelenkázó szülő előbb-utóbb találkozik a foltos pelenka kérdésével. Hogyan lehet legkönnyebben megbirkózni azokkal a színes foltokkal?Először is: attól, hogy foltos, még tiszta és higiénikus. Úgyanúgy használható a pelenka továbbra is, a folt minden mosással…..
Pelo 2010.12.22 15:18:40
@ktouch:
A sárgás foltok valószínűleg a túl hosszú állás miatt alakultak ki, sajnos az én tapasztalatom is az hogy a pamut elég könnyen foltosodik, és tartja is a foltot.

Javaslom itasd át a prefoldot egy kis citromlével, és teregesd ki a szabadban. Nem gond ha nem süt a nap, a természetes UV fény a folttisztító hatású, ami napfényben erősebb, de borult időben is hatni fog, csak lassabban.

Hogy a jövőben elkerüld, próbáld ki az alábbi néhány tippet:
Ha nem akarsz gyakrabban pelenkát mosni, akkor azt az egy foltos prefoldot dobd bele a legközelebbi törölköző, ágynemű, vagy fehér mosásba.
Szerezz be egy kb 30cm széles polár anyagot a méteráruboltban (kb 250Ft:), az anyag szélessége általában 140-150cm, így 10 centis csíkokra vágva, lesz belőle 14 db szárazontartó betét, amit helyezz a prefold tetejére. Ez a babapopsit is szárazon tartja, és tapasztalatom szerint semilyen folt nem marad benne.
Pelo 2011.01.06 10:24:44
@ktouch: megoldás lehet neked, ha nem önmagukban mosod a pelenkákat, hanem párosíthatod ágyneműkkel, törölközőkkel így gyakrabban mosógépbe kerülhetnek. Én mindig tartalékolom ezeket a pelenkákhoz, és így nem kell aggódnom hogy nem telik meg a mosógép :)
Azt hiszem, az eldobható pelenkák előnyével mindnyájan tisztában vagyunk, ugyanakkor a korszerű mosható pelenkák is számos előnnyel rendelkeznek: Bababarát! Az eldobható pelenkákat gyakran azzal reklámozzák milyen szárazon tartják a babapopsit.De a szárazság nem egyenlő a…..
Pelo 2010.12.28 17:54:07
@mezmadaar: Azok a pelenkák szoktak nedvesebbek maradni, amelyek természetes szálból (pamut, bambusz) készültek. Ahol a babapopsi polár anyaggal érintkezik ott a bőr alig nedves érzetű. Ha a bőr közvetlenül a bambusszal érintkezik, mint pl. a POP-IN-nál, valóban nedvesebb marad a bőr.
A legtöbb babát ez nem zavarja (nem tocsog benne!) inkább minket, szülőket.

Nappal a mosható pelust is ajánlott 2-3 óránként cserélni, de éjszaka nem kell a babát pelenkázással megzavarni, ha a pelenka bírja.

Esetleg lehet polár anyagból készíteni betéteket, amit a pelenka felületére helyezve éjszakára (vagy nappalra is) száraz maradhat a bőr.
A polár anyagot csak méretre kell vágni (kb.10x30cm) szegni nem kell. EZ kiválóan működik mosható kakifogó betétként is.
Sokan felhozzák ellenérvként, hogy a mosható pelenkák ára magas és a mosásuk is sok vízzel, árammal, vagyis költséggel jár. (Érdekes, még sosem hallottam ezt az indokot egy új ruha vásárlásánál, hogy nem veszem meg, mert mennyibe kerül a mosása! :) Tehát mennyi is az…..
Pelo 2010.12.22 14:44:43
@Ildi-84:
A mosható pelenkákat érdemes 3. nap este odarakni mosni, így másnap reggelig csak 2 pelenka van használatban, az esti és az éjszakai. A zsebes pelenkák előnye hogy külön szedve néhány óra alatt megszárad mind a zsebes rész, mind a mikroszálas betét a természetes anyagból (bambusz, kender, pamutfrottír) készült betéteknél ez kicsit tovább tart. Így a legtöbb pelenka reggelre száraz. Sok pelenkához vagy adnak dupla betétet, vagy külön vásárolható, így a leghamarabb száradó zsebes részek új betéttel máris visszaforgathatók :)

A modern pelenkákat nem szükséges áztatni, és a gyártók sem ajánlják. A mosható pelenkákban a vizelet és a széklet nem lép kapcsolatba semmilyen vegyszerrel, viszont szellőzik, ezért nincs szaga (szívesen vendégül látlak a fürdőszobánkban, hogy ellenőrizd :))
Ha kellemes illatot akarsz, cseppenthetsz a pelenkatartó vödörbe néhány csepp illóolajat, a grapefruit és a teafaolaj fertőtlenítő hatású is.

Régen az áztatás azért volt szükséges, hogy kézi mosás mellett könnyebben kijöjjenek a szennyeződések és a foltok. Szerencsére a mai korszerű és nagy hatásfokú mosószereknek és mosógépeknek köszönhetően erre többé nincs szükség.
Pelo 2010.12.28 17:42:52
@mezmadaar: a szagra én mindig azt a példát szoktam hozni hogy nézz meg egy szelet kenyeret. Ha kirakod egy tányérra és ottfelejted, kiszárad, de nem lesz semmi baja, nem büdös. Ha berakod egy műanyag zacskóba,és úgy felejted ott rögtön megpenészedik és szaga is lesz.
A mosható pelenkák nem csak a babapopsin szellőznek hanem a vödörben is. Az eldobható pelenka kaki műanyag zacskóban, és a nedves, oxigénhiányos helyek nagyon kedveznek a kórokozók gyors szaporodásának.
Pelo 2010.12.28 17:46:00
Itt - drinfo.eum.hu/ - így írnak erről:

Anaerob baktériumok több száz faja él folyamatosan, békésen a bőrön és a nyálkahártyákon (így a szájüregben, a bélrendszerben és a hüvelyben); és sok száz milliárd baktérium található néhány köbcentiméternyi székletben. A legtöbb anaerob fertőzés a szervezet saját baktérium állományából indul.

Műanyagba csomagolva elősegítjük ezen kórokozók szaporodását, míg oxigéndús környezetben (szabad levegőn) megakadályozzuk.
2010. november 4. A CBS amerikai televízió EyeOnParenting műsora - a mosható és az eldobható pelenkák összehasonlítása - hatalmas port kavart az újrapelenkát használók körében, nem csoda, hisz a műsorban szereplő mindkét anya (az egyik a műsorvezető a másik egy gyermekorvosnő)…..
A legtöbben már a kisbaba születése előtt eldöntjük hogy újrapelenkát fogunk használni. Utánaolvasunk, kutakodunk a neten, és végül megrendeljük a számunkra legszimpatikusabbakat. A jelenleg kapható egyméretes pelenkák nagyon vonzóak, hiszen azt ígérik egyetlen befektetéssel…..
 Ez itt Motta Motta, és bemutatja hogyan lehet a prefoldokat hajtogatni, rögzíteni.               Newspaper (elöl nagyobb nedvszívás, ideális kisfiúknak)      …..
Milyen főbb szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a készletünket összeállítjuk?1 NE --azt vedd alapul másnak mi vált be! A minőségi tanácsokat meg lehet fogadni, de az eltérő kialakítású pelenkák más babákra másképp passzolnak! Eltérő korú gyerekeknél is más…..
Az újrapelenkáknak követniük kell a kisbabák növekedését, fejlődését. Vannak pelenkák amelyekből minden növekedési szakaszhoz meg kell venni az aktuális méretet. Ennek nyilvánvaló hátránya, hogy 3-4-szer kell megvásárolnunk egy készletet, minden méretből egyet.Ezeknél a…..
Külsőként többféle anyagot használhatunk: PUL külsők: A PUL bevonattal rendelkező külsők nedvességzáróak, ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben légáteresztőek.Nagyon egyszerű a használatuk, kezelésük          Gyapjú külsők: A…..
Az újrapelenkákat két nagy csoportba sorolhatjuk, az egyik, ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső különálló, és ezeket kombinálhatjuk, a másik az úgynevezett all-in-one (AIO) pelenka ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső együtt található. A…..
Az újrapelenkákat két nagy csoportba sorolhatjuk, az egyik, ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső különálló, és ezeket kombinálhatjuk, a másik az úgynevezett all-in-one (AIO) pelenka ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső együtt található. Az…..
Amitől minden anyuka retteg elsőre, az a pelenkák mosása.  Őszintén szólva…….nem egy nagy ügy. Még annál is kisebb macera, mint amire készültem.   Itt azt írom le, én hogyan csinálom. Szerintem az ideális készlet 2-3 napra elég darab +öt/hat. Így 2-3…..
Pesszimistább becslések szerint 500 optimistább becslések szerint is 200 év kell egy pelenka lebomlásához. Egy kisbaba a pelenkáskor végéig (kb. 3 éves koráig) közel 7000 pelenkát használ el. Ez körülbelül egy tonna hulladéknak felel meg. A pelenkáskorú kisgyerekek a lakosság…..