Regisztráció Blogot indítok
Adatok
joska1987

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2009 július végén Nemesnádudvar határában befejezéséhez közeledett az M9 úthoz kapcsolódó egyik régészeti lelőhely feltárása, amikor az egyik gödör bontása során különös agyagtárgy töredékeit találtuk. Az autópálya nyomvonal északi szélétől alig fél méterre…..
joska1987 2010.12.05 13:23:41
@szeeem: luxus? az agyag? azert nem mondanam. egy agyagmuves mester, aki egy eleten at csak azzal foglalkozott keves ido alatt el tudhatott kesziteni egy ilyen kocsimodellt, a diszitese sem bonyolult egyaltalan. Szerintem nem azt kell figyelni h mennyi ido alatt keszult el vagy h millyen motivumok diszitik, hanem, h milyen kepzetet tarsitott ahhoz a targyhoz, ami nem valoszinu, h valaha is kideritheto. Az a kocsi lehetett jatek, disz egy hazba, kultikus targy stb.
joska1987 2010.12.07 22:04:24
@szeeem: tenyleg nem ott termett de nem az agyag minosegetol fugg egy targy milyensege. Az agyagot sovanyitoanyag nelkul soha nem hasznaljak. A mester a targy milyensege szerint keveri az agyagot finom vagy szemcsesebb homokkal. A regeszek a luxus keramia kategoriat az anyag milyensegebol, az egetesbol, diszitesbol (ha van) allapitjak meg. Errol a keprol a sovanyitas nem veheto ki. Ami az egetest illeti honnan tudod h jol egetett? A jol egetett targyak altalaba vorosek vagy feketek, minden esetre egyszinuek (hacsak nem akartak szandekosan ketszinure egetni: lasd black topped edenyek). Mondjuk eleg valoszinunek tunik, h masodlagos eges van rajta. Abba igazad van (lehet) h nem jatek, sot biztos. Ha jol latom az asatasi kepen akkor kb. egy 25-30 cm-es targyrol van szo, aminek azert sulya van. Szerintem egy kultikus targy lehetett, amit valoszinuleg, kidobtak.
Egy gyönyörű, középső bronzkori ékszerkollekció került elő idén ősszel Dabas közelében, egy szántóföldön. Az apró edényben rejtőző tárgyakat Greman István, a környéket rendszeresen járó, történelem és hadtörténet iránt érdeklődő régiségbúvár találta…..
joska1987 2010.12.05 14:10:33
@Karikásostor: egy ego maglyarol eleg nehez lekaparaszni a targyakat, valoszinubb, hogy azokat nem tetek aholttestre mikor egettek. Mondjuk nem tudom h neztek ki restauralas elott a targyak. Egy holttest elegetesehez (foleg a csontokehoz) nagy hofokra van szukseg (ezert a csontok elegese teljes mertekben ritkan tortenik meg), ami minden bizonnyal maradando karosodasokat okozott volna a bronztargyakon.
Nem mindennapi, mintegy háromezer éve földberejtett leletegyüttesre bukkantunk múlt szerdán, a Nyírség homokbuckái között. Egy nagyberuházáshoz kapcsolódó ásatás során több, mint ötszáz bronztárgy töredékét tartalmazó, nagyméretű, késő bronzkori kerámiaedény került…..